Φθινοπωρινή ισημερία και φθινοπωρινή κλασική μουσική.

Μηνύματα
72
Reaction score
86
Η φθινοπωρινή ισημερία είναι αστρονομικό φαινόμενο, κατά το οποίο η ημέρα και η νύχτα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια. Συμπίπτει με την 22α- 23η Σεπτεμβρίου και σηματοδοτεί την πρώτη ημέρα του φθινοπώρου. Η ισημερία συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο, γύρω στις 21 Μαρτίου (εαρινή) και στις 22 με 23 Σεπτεμβρίου (φθινοπωρινή). Οι ονομασίες εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία είναι σχετικές και αναφέρονται σε περιοχές του βορείου ημισφαιρίου.
Το φθινόπωρο αρχίζει με την φθινοπωρινή ισημερία τον Σεπτέμβριο και τελειώνει με το χειμερινό ηλιοστάσιο (21-22 Δεκεμβρίου).

Για την υποδοχή του φθινοπώρου: Joseph Haydn, Felix Mendelssohn, Fanny Mendelssohn, Antonio Vivaldi.

Joseph Haydn-Die Jahreszeiten (The Seasons) , Hob.XXI:3 (Sung in English) : Autumn: Cheer now! (Chorus)

Autumn from The Seasons - Joseph Haydn

F. Mendelssohn-Bartholdy - Herbstlied

VIVALDI - Four Seasons - "Autumn" (1st mvt) - Apollo's Fire/Olivier Brault, violin
 

Μηνύματα
6.835
Reaction score
5.946
Μια πολύ καλή ιδέα: Μουσική για τις εποχές του χρόνου. Και το φθινόπωρο εχει εμπνεύσει αρκετούς συνθέτες, γνωστούς και άγνωστους, να γράψουν αξιομνημόνευτα, σπουδαία, αινιγματικά και μυστηριώδη έργα.
Ξεκινώντας από τα έργα για σόλο όργανα, το πιάνο έχει την τιμητική του. Ιδού μερικά...άξια αναφοράς και διερεύνησης:
- Από τον κύκλο πιανιστικών κομματιών με τον τίτλο "οι Εποχές" (the Seasons) του μεγάλου (και πιανίστα) Tchaikovsky, το 10ο έργο, που αναφέρεται στον μήνα Οκτώβριο, φέρει τον τίτλο Chant d'automne (τραγούδι του φθινοπώρου). Ένα αριστουργηματικό πιανιστικό κομψοτέχνημα, σε προτιμητέα ερμηνεία από τον εξαίρετο Ρώσο πιανίστα (μετέπειτα και μαέστρο) Mikhail Pletnev (σε Virgin, τώρα σε Erato) ή με τον πάντα σπουδαίο Vladimir Ashkenazy (σε Decca).
- Η Fanny Mendelssohn-Hendel, αδελφή του μεγάλου Felix Mendelssohn, έγραψε επίσης ένα κύκλο πιανιστικών κομματιών, υπό τον τίτλπο Das Jahr (το Έτος), όπου "παρελαύνουν" οι 12 μήνες του έτους, με ιδιαίτερα ενδιαφέρον πιανιστικό τρόπο. Και πάλι το 10ο έργο αναφέρεται στον Οκτώβριο, ενώ το ένατο στον Σεπτέμβριο, αμφότερα θαυμάσια χαρακτηριστικά δείγματα του πως η συνθέτης θεωρεί μουσικά τους μήνες αυτούς (εδώ ο Οκτώβρης είναι πιο επιθετικός, ενώ ο Σεπτέμβρης πιο ρομαντικός). Θαυμάσια η ερμηνεία της Els Biesemans στο Fortepiano, σε μία εξαιρετική παραγωγή της Genuin. Για Grand Piano, η ερμηνεία της Lauma Skride, σε πολύ standard παραγωγή της Sony, είναι λίαν ικανοποιητική.
- Περιέργως πως και οι Κινέζοι συνθέτες, με δυτική μουσική παιδεία, συνέθεσαν μερικά πραγματικά πανέμορφα έργα, τα οποία, διασκευασμένα από άλλους συμπατριώτες τους μουσικούς, έγιναν γνωστά και δημοφιλή ως πιανιστικά έργα. Δύο από τα πλέον περίφημα είναι τα: a) Autumn Moon over the calm Lake (σύνθεση του Wen Cheng σε διασκευή του Chen Pei-xun) & β) Silver Clouds Chasing the Moon (σύνθεση του Guang Ren σε διασκεύη του Wang Jian-zhong). Αν και οι μεγάλοι Κινέζοι "αστέρες", όπως οι Lang Lang & Li Wendi, τα έχουν κατά καιρούς ηχογραφήσει και ερμηνεύσει με υπερβολικό "στυλ", θα συνιστούσα την πολύ καλή Jie Chen, πιο συνετή και συναισθηματικά πιο κοντά στις Κινεζικές αυτές συνθέσεις (σε Naxos).
Πλείονα προσεχώς...
 

Μηνύματα
6.835
Reaction score
5.946
Με το θέμα των 4 εποχών του έτους, πέραν του εξαιρετικά εμπνευσμένου και πλέον δημοφιλούς έργου του Vivaldi, κάμποσοι άλλοι συνθέτες συνέθεσαν έργα με τίτλους συναφείς με το θέμα αυτό.
- Από τα πιο σημαντικά, από μουσικής και αισθητικής πλευράς, είναι το Μπαλέτο του σημαντικού Ρώσου συνθέτη Alexander Glazunov, με τον τίτλο "The Seasons". Το εν λόγω μπάλέτο εγράφη το 1899 και χορογραφήθηκε από τον σπουδαίο Γάλλο χορευτή και χορογράφο Marius Petipa. Το τέταρτο μέρος είναι αφιερωμένο στο Φθινόπωρο. Το έργο έχει τιμηθεί από αρκετές πολύ καλές ερμηνείες δισκογραφικά από μαέστρους σαν τους Ansermet, Svetlanov, N. Jarvi, V. Ashkenazy. Μία πιο πρόσφατη θαυμάσια παραγωγή της Γερμανικής Oehms, με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Zagreb υπό τον πολύ δραστήριο και ικανό Dmitry Kitayenko υπηρετεί το πλούσιο και εμπνευσμένο ως προς την ενορχήστρωση έργο από κάθε πλευρά.
- Ένα άλλο πιο γνωστό πλέον έργο, καθόσον συχνά παίζεται ή ηχογραφείται μαζί με τις 4 Εποχές του Vivaldi, είναι οι 4 Εποχές του Buenos Aires του μεγάλου Αργεντίνου συνθέτη του Nuevo Tango Astor Piazzolla. Το έργο, όντως, έχει την έμπνευσή του σε εκείνο του σημαντικού Ιταλού συνθέτη του Μπαρόκ, αλλά κάνει χρήση της μουσικής γλώσσας του Αργεντίνικου τάνγκο, με κάποια λανθάνοντα στοιχεία και από την Jazz. Το έργο έχει πλέον καταστεί αρκούντως δημοφιλές και παίζεται αλλά και ηχογραφείται συχνά, ενώ οι διασκευές του βρίθουν για κάθε δυνατό συνδυασμό. Μία εξαίρετη ερμηνεία είναι εκείνη με τον Gidon Kremer και την Kremerata Baltica, σε Nonesuch. Το δεύτερο μέρος που αναφέρεται στο "φθινόπωρο" (Otono Portena) είναι εξαιρετικά αισθαντικό και πραγματικά όμορφο.
Αμφότερα αξίζουν της προσοχής σας.
 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.310
Μηνύματα
2.858.093
Members
37.892
Νεότερο μέλος
Nardo
Top