Φοιτητικό πακέτο για ήχο;

Reaction score
17
Δεν τα ρυθμίζεις, τα καταργείς. Όπως και όλους τους ήχους των windows όταν ακούς μουσική (σκέψου κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης να αρχίσουν διάφοροι ήχοι π.χ. από μια ιστοσελίδα). Γίνεται εύκολα και αν ακολουθήσεις τελικά αυτή την οδό θα τα ξαναπούμε.

Πάντως θεωρώ καλύτερη λύση τη χρήση ενεργών ηχείων με πηγή Η/Υ. Η αγορά αυτόνομου ενισχυτή είναι δαπάνη χρημάτων και χώρου, άσε που σε αυτά τα χρήματα το αποτέλεσμα θα είναι υποδεέστερο.
Καλησπέρα σας κύριοι ξανά.
1)Δεν καταλαβαίνω πως τους καταργείς. Θέλεις να ακούσεις για παράδειγμα ένα flac αρχείο .. αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχω το wave volume ανοιχτό στα windows. Εάν έχεις ενισχυτή μπορείς να δυναμώνεις τον ήχο που ακούς από το wave volume του λειτουργικού...από το volume του ενισχυτή...ή από το volume των ηχείων; Και ποιες είναι οι σωστές τιμές έντασης για αυτές τις συσκευές;

2)Διαβάζω σε αρκετά posts για dac ... πουθενά δεν αναφέρεται όμως εάν θα πρέπει να βάλω κάρτα ήχου και πόσα χρήματα θα πρέπει να δώσω για αυτήν. Παράγουν δηλαδή τόσο καλό ήχο οι κάρτες ήχου που μόνο τα τέλεια ηχεία τις λείπουνε;

3)Τι είναι τα ενεργά ηχεία και γιατί πολύ υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερα για χρήση στον υπολογιστή;

4)Άυτό που δεν κατάλαβα ποτέ γιατί υπάρχουν ενισχυτές με ενσωματωμένο ραδιοφωνικό δέκτη; Πως επικράτησε διαχρονικά αυτή η συνήθεια; Καταλαβαίνω ότι ο ενισχυτής προσπαθεί να ενισχύσει ένα σήμα προσπαθώντας να εισάγει το μικρότερο δυνατό θόρυβο με το δυνατόν μεγάλύτερο gain αλλα πώς αυτά κόλλησαν στο ίδιο κουτί με ένα κύκλωμα ραδιοσυχνοτήτων;

Αυτά για την ώρα...!!!

Reaction score
5
4)Άυτό που δεν κατάλαβα ποτέ γιατί υπάρχουν ενισχυτές με ενσωματωμένο ραδιοφωνικό δέκτη; Πως επικράτησε διαχρονικά αυτή η συνήθεια; Καταλαβαίνω ότι ο ενισχυτής προσπαθεί να ενισχύσει ένα σήμα προσπαθώντας να εισάγει το μικρότερο δυνατό θόρυβο με το δυνατόν μεγάλύτερο gain αλλα πώς αυτά κόλλησαν στο ίδιο κουτί με ένα κύκλωμα ραδιοσυχνοτήτων;
αφού λες "διαχρονικά", τα πρώτα ραδιόφωνα από τι αποτελούντο;

- δέκτη
- ενισχυτή
- ενσωματωμένο ηχείο

οι ραδιοενισχυτές λοιπόν δεν είναι παρά κάτι σαν τα πρώτα ραδιόφωνα αφού τους βγάλεις το ηχείο και του δώσεις αυτόνομη υπόσταση

άρα δεν είναι προϊόν "πρόσθεσης" ραδιοφώνου σε ενισχυτή

...αλλά "αφαίρεσης" ηχείου/ων από "ολοκληρωμένο" ραδιόφωνο

Reaction score
1
1)Δεν καταλαβαίνω πως τους καταργείς. Θέλεις να ακούσεις για παράδειγμα ένα flac αρχείο .. αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχω το wave volume ανοιχτό στα windows. Εάν έχεις ενισχυτή μπορείς να δυναμώνεις τον ήχο που ακούς από το wave volume του λειτουργικού...από το volume του ενισχυτή...ή από το volume των ηχείων; Και ποιες είναι οι σωστές τιμές έντασης για αυτές τις συσκευές;
Αν έχεις windows vista, μπορείς να μπεις στο μείκτη τους και να κάνεις mute όλους τους ήχους, εκτός απο το πρόγραμμα αναπαραγωγής μουσικής που χρησιμοποιείς. Όσο για το volume: Δεν υπάρχει volume ηχείων, το volume είναι του ενισχυτή πάντα, είτε αυτός είναι προενισχυτής, είτε ολοκληρωμένος, είτε ενσωματωμένος στα ηχεία (δηλαδή μιλάμε για ενεργά ηχεία). Μια συνήθης τακτική είναι βάζουμε τον ήχο από τον υπολογιστή γύρω στο 75% (μέσα από το μείκτη των windows) και να ρυθμίζουμε την ένταση από τον ενισχυτή που ακολουθεί. Με δυο εξαιρέσεις: αν η κάρτα ήχου σου συνδεθεί ψηφιακά με τον ενισχυτή σου, τότε μπορείς και καλό θα ήταν να το βάλεις στο 100%, ενώ αν έχεις ενεργά ηχεία χωρίς ρυθμιστικό έντασης, τότε θα πρέπει να το ρυθμίζει εσύ από 0% μέχρι όσο θέλεις για να ακούς...

2)Διαβάζω σε αρκετά posts για dac ... πουθενά δεν αναφέρεται όμως εάν θα πρέπει να βάλω κάρτα ήχου και πόσα χρήματα θα πρέπει να δώσω για αυτήν. Παράγουν δηλαδή τόσο καλό ήχο οι κάρτες ήχου που μόνο τα τέλεια ηχεία τις λείπουνε;
Ήδη έχεις κάρτα ήχου. Το θέμα είναι αν αξίζει να δαπανήσεις χρήματα για να την αναβαθμίσεις... Προσωπικά πιστεύω πως δεν αξίζει να θυσιάσεις αρκετά μεγάλο τμήμα του ποσού (που προορίζεται για ηχεία κι ενισχυτή) για μια κάρτα ήχου...

3)Τι είναι τα ενεργά ηχεία και γιατί πολύ υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερα για χρήση στον υπολογιστή;
Γενικά ειναι καλύτερα, ανάλογα βέβαια την κατηγορία που ψάχνεις. Είναι καλύτερα επειδή συνήθως έχουν ξεχωριστό ενισχυτή για το woofer και ξεχωριστό για το tweeter (διενίσχυση), ενώ το σήμα διαχωρίζεται σε χαμηλών και υψηλών συχνοτήτων πριν την ενίσχυση άρα δεν έχουμε παθητικά φίλτρα, τα καλώδια από τον ενισχυτή μέχρι τα μεγάφωνα είναι μερικά εκατοστά, κ.α. αλλά έχουν το βασικό μειονέκτημα ότι αν χαλάσει ο ενισχυτής και δεν μπορείς να το επισκευάσεις, το πετάς στα σκουπίδια...

Επειδή οι ραδιοφωνικοί δέκτες είναι από τις φθινότερες συσκευές που έχει στο rack ο καθένας, κι έτσι πολλοί κατασκευαστές για προωθήσουν καλύτερα τους φθινούς ολοκληρωμένους τους, τους εξοπλίζουν και με ραδιοφωνικό δέκτη. Ένας άλλος λόγος είναι ότι πολλοί ακούνε από μία μόνο πηγή, άλλοι ακούνε μόνο από CD, άλλοι μόνο από κασέτα, άλλοι μόνο από βινύλιο, όλοι όμως θα ακούσουνε και ραδιόφωνο κάποιες στιγμές, έστω και σπάνια μερικοί. Γενικά είναι μια λύση οικονομίας το να είναι μαζί ολοκληρωμένος με δέκτη, αφού εντοπίζεται κυρίως σε φθινά μοντέλα.

Ακόμη, μερικοί, όπως κι εγώ που ακούμε μόνο από υπολογιστή, στερούμαστε οποιασδήποτε άλλης συσκευής τύπου rack, επειδή δεν τη χρειαζόμαστε. Άρα το να αγοράσω ένα tuner μόνο για μισή ώρα το σάββατο που ακούω ραδιόφωνο είναι εντελώς ανώφελο...

Reaction score
1
....
Όταν θα ακούς μέσω του υπολογιστή καταργείς τη διαχείρηση ήχου των windows. Αυτό γίνεται εύκολα ακόμα και από τον player πχ foobar2000. Ξεχνάς λοιπόν τις ρυθμίσεις ήχου του λειτουργικού όπως το wave volume που αναφέρεις διότι απλά θα είναι ανενεργά. Μόνο το volume του player θα μπορείς να χειριστείς και αυτό θα είναι καλύτερα να βρίσκεται στο 100% και να ρυθμίζεις την ένταση από τον ενισχυτή.

Δεν είναι απαραίτητη η κάρτα ήχου για την περίπτωση που χρησιμοποιήσεις dac, αρκεί το pc σου να έχει κάποια ψηφιακή έξοδο ή το dac που θα επιλέξεις να έχει usb είσοδο, ώστε να μπορούν να συνδεθούν. Προσωπικά δε ξέρω πόσα περισσότερα χρήματα θα πρέπει να διαθέσεις σε dac για να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα με μια κάρτα ήχου των 150-200 ευρώ.

Ηχεία με ενσωματωμένο τον ενισχυτή. Δε νομίζω να είναι καλύτερα αλλά είναι σίγουρα πιο οικονομικά και πιο βολικά αφού γλιτώνεις το κουτί του ενισχυτή και τα καλώδια (χρειάζεσαι 2 παροχές ρεύματος όμως να ξέρεις).

Ελπίζω να βοήθησα.....

Reaction score
17
Ευχαριστώ πολύ ξανά για την προσοχή σας. Δυστυχώς οι δουλειές μου δεν μου επέτρεψαν να απαντήσω νωρίς. Συνεχίζω να έχω κάποια διλήμματα και απορίες!.

Εάν την κάρτα ήχου τη ρυθμίσω στο μέγιστο όπως γράφει παραπάνω ένας φίλος μας σημάινει ότι ζητάω από το προενισχυτικό κύκλωμα της κάρτας ήχου να δώσει το μεγαλύτερο δυνατόν gain . Δεν είναι πολύ πιθανόν αυτό να δημιουργεί παραμόρφωση;

Τώρα είμαι ανάμεσα σε τρείς επιλογές αλλά θα ήθελα να προσπαθήστε να απαντήσετε θεωρώντας Α)ότι έχετε άπειρα λεφτά και αγορασμένο ενισχυτή και Β)ότι έχετε μόνο 300 ευρώ και αγορασμένο ενισχυτή. Μπορείτε να επιλέξετε μόνο μια από τις τρείς λύσεις.

(Δεν περιμένω από τις απαντήσεις σας να δω τόσο τι είναι καλύτερο για εμένα όσο να προσπαθήσω να κατανοήσω τον τρόπο σκέψης σας σε τέτοια προβλήματα.)

Έτσι οι επιλογές είναι
1)Αγορά κάρτας ήχου και κατευθείαν σύνδεση της στον ενισχυτή
2)Αγορά κάρτας ήχου και σύνδεση της ψηφιακής εξόδου της σε DAC και στη συνέχεια στον ενισχυτή
3)Αγορά DAC και στη συνέχεια σύνδεση στον ενισχυτή.

Περιμένω τις απαντήσεις σας και σίγουρα θα ξανασχολιάσω!!!

Reaction score
2
Απάντηση: Φοιτητικό πακέτο για ήχο;

Καλημέρα φίλε μου.
Και γω ψάχνω να χτίσω αυτές τις μέρες ένα ηχοσύστημα με πηγή τον υπολογιστή. Θα σου πω τι έχω καταλήξει εγώ για το θέμα της σύνδεσης.
Αν ο ενισχυτής θα είναι αρκετά κοντά στον υπολογιστή (έως 1 μέτρο) τότε ένα καλό καλώδιο αναλογικής σύνδεσης θα αρκεί, με την προϋπόθεση ότι η κάρτα ήχου βγάζει καλό αναλογικό ήχο.
Αν η απόσταση είναι αρκετά μεγάλη τότε πιθανότατα, ακόμα και με καλή κάρτα ήχου, η αναλογική σύνδεση θα εισάγει θόρυβο, θα χαλάει τον ήχο και δεν ξέρω εγώ τι άλλο. Σε αυτή την περίπτωση ψηφιακή σύνδεση και dac θα κάνει μεγαλύτερη ίσως διαφορά. Βέβαια παίζει πάντα η λύση της usb κάρτας ήχου, που θα πας την κάρτα δίπλα στον ενισχυτή με (φθηνή) προέκταση usb και θα συνδέσεις εκεί αναλογικά (ή ψηφιακά).

Εγώ θα πρότεινα να δοκιμάσεις πρώτα με το σύστημα που έχεις.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.420
Members
38.453
Νεότερο μέλος
Xatzisjim