Φτηνό HTPC

Reaction score
164
...και όταν λέω φτηνό, εννοώ όσο το δυνατόν πιο φτηνό. :)
Καλώς ή κακώς δεν θέλω να μαζέψω όλα επάνω του. Ή πιο σωστά δεν νομίζω ότι μπορεί να συναγωνιστεί σε ευκολία και αξιοπιστία πχ έναν PVR δορυφορικό δέκτη ή ένα επιτραπέζιο DVDR. Μπορεί να κάνω και λάθος, οπότε περιμένω τις γνώμες σας.
Οι απαιτήσεις μου είναι:
-Το κουτί να μοιάζει με καταναλωτική συσκευή (πχ σαν αυτό)
-Να μπορεί να παίξει όλα τα φορμά HD άνετα.
-Η 29ρα CRT μου να μπορεί να παίξει το ρόλο του μονιτορ (δεν νομίζω ότι είναι πρόβλημα με τα media center)
-Να μπορεί να συνδεθεί ψηφιακά με τον προβολέα μου.
-Να μην ακούγεται σαν ηλεκτρική σκούπα.
-Να έχει Wifi, firewire, USB2.
-Η αναβάθμιση να μην είναι απαγορευτική.
Δεν με ενδιαφέρουν:
-Τα παιχνίδια. Δεν παίζω. Και αν θέλω να παίξω, έχω το XBOX360.
-O μεγάλος εσωτερικός δίσκος. Έχω δύο εξωτερικούς 450GB και μου φτάνουν.
-Οι επιδόσεις σε προγράμματα ή σε ό,τι έχει να κάνει με χρήση εκτός HTPC. Δεν θα τρέξω word ή ο,τιδήποτε άλλο.
Έχω καμία ελπίδα;

Reaction score
191
αφου δεν θελεις να παιζεις παιχνιδια παρε μια φθηνη καρτα γραφικων με 50-60 ευρω.ολες εχουν dvi οποτε εισαι κομπλε

τωρα για να βλεπεις hd δεν πρεπει να παρεις celeron-sempron πρεπει να παρεις κατι καλο για τα hd ειναι απαιτητικα σε cpu.προτιμησε εναν amd 64 γιατι ειναι λιγοτερο ενεργοβορος και αρα θα ψυχεται πιο ευκολα αρα και λιγοτερο θορυβο.παρε ψυκτρα της coolermaster εχουν κανα 20αρικο και ειναι ολο χαλκο και κανει φοβερη δουλεια.θα βαλεις και καλη θερμοαγωγιμη παστα για περισοτερο αποδοση.

τωρα για τους εξωτερικους σκληρους αν ειναι με usb να παιζεις hd με μεγαλο bitrate δεν φτανει το usb να μεταφερει τα δεδομενα και θα σου κολαει.αν ειναι βαλε τον ενα σκληρο μεσα στο pc.για χαμηλο κοστος βαλε για αρχη 1x512 ram θα σε καλυψει.

για usb προτιμησε μια μητρικη με πολλες.τωρα για firewire μπορει να εχει πανω η μητρικη αλιως αγοραζεις μια pci και μια wifi.

Reaction score
786
Εντελως ενημερωτικα, το υπαρχον μου HTPC ειναι ενας Celeron στα... 600 MHz με 768 ΜΒ RAM και ΑΤΙ 9550.
Παιζει ανετα DVD σε διπλο desktop 800x600 στο TV-Out και 1280x720 στην DVI. Δεν εχω ασχοληθει με FFDshow κλπ και δεν το θεωρω προς το παρον απαραιτητο, η εικονα που παιρνω by default ειναι απιστευτα καλυτερη απ'οτι με οποιοδηποτε "γηινο" player.

Αυτο που θελω να πω ειναι οτι κυριαρχει μια -αδικαιολογητη κατα την ταπεινη μου γνωμη- ταση τα HTPC να κοστιζουν μια περιουσια, να εχουν τρελους επεξεργαστες και καρτες γραφικων που κοστιζουν 300€ και τελικα να τρεχουν γυρω στο 20% CPU load... Εντωμεταξυ σε εξι μηνες θα αλλαξουμε καρτες γραφικων, μαλλον και ηχου, ενω τα 3+ GHz θα κοστιζουν τα μισα λεφτα απ'οτι σημερα.
Just my 2 cents!

Reaction score
5
Έχω μια εντύπωση ότι ο unfo δεν θέλει μόνο DVD...μάλλον σε HD content μου μυρίζει. Αν μιλάμε για MPEG4, αλλά ακόμα και MPEG2, τότε σίγουρα πρέπει να πάρεις ότι λέει ο Λάμπρος. Και ίσως μια 6600GT και άνω κάρτα.

Reaction score
164
ak1s said:
Έχω μια εντύπωση ότι ο unfo δεν θέλει μόνο DVD...μάλλον σε HD content μου μυρίζει. Αν μιλάμε για MPEG4, αλλά ακόμα και MPEG2, τότε σίγουρα πρέπει να πάρεις ότι λέει ο Λάμπρος. Και ίσως μια 6600GT και άνω κάρτα.
Ακριβλως... Γνώρισα το Kiss και αγάπησα τα HTPC :)

Reaction score
14
Μπρούτζος Θεμιστοκλής said:
Εντελως ενημερωτικα, το υπαρχον μου HTPC ειναι ενας Celeron στα... 600 MHz με 768 ΜΒ RAM και ΑΤΙ 9550.
Παιζει ανετα DVD σε διπλο desktop 800x600 στο TV-Out και 1280x720 στην DVI. Δεν εχω ασχοληθει με FFDshow κλπ και δεν το θεωρω προς το παρον απαραιτητο, η εικονα που παιρνω by default ειναι απιστευτα καλυτερη απ'οτι με οποιοδηποτε "γηινο" player.

Αυτο που θελω να πω ειναι οτι κυριαρχει μια -αδικαιολογητη κατα την ταπεινη μου γνωμη- ταση τα HTPC να κοστιζουν μια περιουσια, να εχουν τρελους επεξεργαστες και καρτες γραφικων που κοστιζουν 300€ και τελικα να τρεχουν γυρω στο 20% CPU load... Εντωμεταξυ σε εξι μηνες θα αλλαξουμε καρτες γραφικων, μαλλον και ηχου, ενω τα 3+ GHz θα κοστιζουν τα μισα λεφτα απ'οτι σημερα.
Just my 2 cents!

ΠΕΣ ΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΩΜΕ!!!! :shock:

Γιατί κοντεύω να τρελλαθώ με τις βλακείες που γράφονται και λέγονται για το θέμα κατά ριπάς και κατά κόρον.
Έχω μείνει δε άφωνος με τις ....χαιεντίστικες προεκτάσεις που μαρκετινίστικα και μη προσπαθούν να αποδώσουν κάποιοι στα HTPC.
Δεν μας αρέσει βλέπεις να φτιάχνουμε τέτοιο με 500 εβρουλάκια......πρέπει να το πληρώσουμε κανα πεντοχίλιαρο για να κονομήσουν
κάποιοι τώρα ....πάνω στη βράση.

Για να τσοντάρω λοιπον και εγώ κανα cent στα δικά σου 2.....να πω την ταπεινή μου γνώμη.

Δεν χρειάζονται για κανέναν λόγο και αιτία πάνω από 800-1000€ για να φτιάξει κάποιος ένα αξιοπρεπέστατο για να μην πω high-end .... :p.....HTPC.
Δεν χρειάζονται εξωτικές κάρτες γραφικών ούτε motherborads των 300€ με 4 controllers, SLI, SATA II και λοιπές ακατανόητες -για αυτούς που τα αγοράζουν- μαρκετινίστικες βλακείες. Ούτε τροφοδοτικά που μπορούν να σηκώσουν ακόμη και ...θερμοσίφωνα.
Δεν μπορώ δε να αντιληφθώ από που και ως που......από που και ως που.......ξανά....από που και ως που κοστίζουν 2-3 κιλά τσίγγινη λαμαρινίτσα και λίγο
αλουμίνιο ....200-300-400€.....όσο δηλαδή πωλούν οι ....ακατανόμαστοι ....τα desktop κουτιά με τις ....μαγικές ...μη χέσω...ιδιότητες.
Α....και χωρίς τροφοδοτικό.

Να θίξω μια σημαντική λεπτομέρια που από όσα έχω διαβάσει και ακούσει δεξιά και αριστερά διαφεύγει στον πολύ κόσμο.

Άλλο πράγμα η αναπαραγωγή και άλλο η επεξεργασία multimedia. Τελεία και παύλα.

Η αναπαραγωγή multimedia περιεχομένου δεν χρειάζεται ούτε ισχυρούς επεξεργαστές ούτε ισχυρές κάρτες ούτε τίποτα.
Αντίθετα η επεξεργασία χρειάζεται ισχυρό μηχανάκι. Δεν είπα πανάκριβο. Είπα ισχυρό. Υπάρχει τεράστια διαφορά σε αυτό.

Συνοψίζοντας.
P4 χαμηλόσυχνο (ούτε θερμοκρασίες ούτε θόρυβος) + motherboard 2-3 γενιές πίσω + 512...άντε στο τσακιρ κέφι 1 giga ram + κάρτα γραφικών 2-3 γενίες πίσω και αυτή με S-video ή DVI έξοδο + καμμιά 200αριά giga δίσκο + τα απαραίτητα οπτικά (DVD+ Writer) + SB όποια να ναι πλέον....τόσο καλές είναι, + ένα κουτί της προκοπής με ένα 350ρι τροφοδοτικό.....και voila! 8)

Τί λείπει; Ένα TV/radio/Δορυφορικό tuner και μια κάρτα grab στο τσακίρ κέφι. :wink:

Αυτά τα λίγα. :)

Reaction score
5
Και πώς ρε παληκάρι θα δεις MPEG4 σε HD αναλύσεις, όταν πρέπει να έχεις 3+ GHz και τουλάχιστον βοήθεια από το nvidia purevideo, η οποία υπάρχει μόνο στη σειρά 7; (δεν έχω ξεκαθαρίσει αν υπάρχει στην πχ 6800)

Reaction score
1
Για να είμαστε σωστοί, θα πρέπει να αναφέρουμε την έξοδο που τα ταπεινά μηχανάκια καλούνται να καλύψουν. Άλλο πράγμα οι 42" και άλλο οι 100". Άλλο η τηλεόραση και άλλο ο projector.

Η ιδέα του HTPC βασίζεται, ως επί το πλείστον, στον scaler και τα realtime φίλτρα επεξεργασίας εικόνας. Τι νόημα έχει να μπει κανείς στη φασαρία για να πάρει αποτέλεσμα ίδιο ή και υποδεέστερο ενός player;

Μα είναι αυτά ακριβώς τα φίλτρα που καταπίνουν τη CPU. Τα ίδια φίλτρα που χρειάζεται κάποιος για να πει: Ναι, καμμιά σχέση με το player στις 100"+.

Έπειτα, μην ξεχνάμε και τον υποκειμενικό παράγοντα. Τι, δηλαδή, ικανοποιεί τον καθένα από εμάς.

Αυτοί που συστήνουν βαρύ μηχάνημα, μιλάνε εκ πείρας. Όπως, άλλωστε, και αυτοί που προτείνουν το αντίθετο. Δεν υπάρχει τυποποιημένη σύνθεση. Υπάρχει η σύνθεση που καλείται να καλύψει τα χούγια μας.

Reaction score
164
Να ρωτήσω κάτι; Γίνεται στα media center να έχω συνδέσει στη μία έξοδο στην τηλεόραση για τον χειρισμό του HTPC (μέσω composite) και παράλληλα το playback να γίνεται κατ' επιλογή στον προβολέα μέσω DVI/HDMI ή στην τηλεόραση (σε περίπτωση πχ που μπει και κάποια δορυφορική κάρτα)

Reaction score
14
ak1s said:
Και πώς ρε παληκάρι θα δεις MPEG4 σε HD αναλύσεις....
Οκ. Πάσο.

Τι σημαίνει για εσένα mpeg σε HD ανάλυση;   :?
Και γιατί mpeg4;

mrw

Reaction score
0
SLI σίγουρα δε χρειάζεται, SATAII όμως (ειδικά eSATAII) είναι πολύ χρήσιμο για το μέλλον ακόμα και αν δεν είναι πλήρως αξιοποιήσιμο αυτή τη στιγμή...και υπάρχει και σε μητρικές των 60 ευρώ

Η καλύτερη φτηνή λύση σήμερα για κάρτα γραφικών είναι η Nvidia GS7600 στα 135 Ε περίπου, με παθητική ψύξη, component out και υποστήριξη για H.264 accelerated playback...oi GT7600 είναι ακριβότερες και χρειάζονται φάν
Οσο για ATI, συνήθως component out έχουν οι υλοποιήσεις της H.I.S. - στα 180 ευρώ π.χ. υπάρχει αυτή: http://www.bit-tech.net/hardware/2005/10/07/his_x800gto_iturbo/1.html

Για έξοδο HDMI ξεχάστε το...

"Ακριβές" μητρικές είναι χρήσιμες σε περίπτωση overclocking, καθώς είναι σχεδιασμένες για αντοχή σε μεγάλα ρεύματα, καλή επιλογή είναι η Asus P5WD2 PREMIUM στα 200 Ε περίπου...
Οσο για τα onboard sound chips, παρότι έχουν βελτιωθεί οι drivers τους τελευταίους μήνες, τρώνε πολλά CPU resources - αν τα πράγματα είναι οριακά στο πλέυμπακ, μια κάρτα ήχου θα βοηθήσει

Μερικές ακριβές SLI μητρικές έχουν πολύ καλά συστήματα υποβοήθησης απαγωγής θερμότητας (πχ ASUS P5N32-SLI DELUXE, στα 225 Ε) και μπορεί να τις επιλέξει κανείς για αυτό το σκοπό και όχι για το SLI

Για overclocking, η απλούστερη αλλά και καλύτερη λύση αυτή τη στιγμή ειναι ο D805 dual core στα 2.66GHz, μόνο 140 Ε...με απλή αύξηση του FSB και τίποτα άλλο τρέχει στα 3.6-3.9 GHz steady με air cooler (με dry ice κλπ περνάει τα 5 GΗz) , η μόνη περίπτωση να πετύχεις τέτοιες ταχύτητες χωρίς τις πολυπλοκότητες και τις γνώσεις που απαιτεί ο Athlon η άλλοι Pentium
http://www.madshrimps.be/?action=getarticle&number=2&artpage=1804&articID=437

Μακριά απο "HTPC cases" και άλλες "HTPC specific" λύσεις, δεν χρειάζεται να βλέπετε το κουτί...αφού όλα τα settings γίνονται μέσω μεγάλης οθόνης και OSD

Για πολύ φτηνές λύσεις, οι μητρικές με ενσωματωμένο Nvidia 6150 είναι ακόμα η καλύτερη λύση (MSI όμως, όχι Asus) αλλά μέχρι 720p - παίζουν και 1080p, καλύτερα και απο setups με 6600GT, αλλά οριακά
Για όσους θέλουν φτηνά ΑΤΙ graphics (Χ300) αυτή εδώ:   http://www.eshop.gr/show_per.phtml?id=PER.528341

Reaction score
786
Νομιζω οτι ο φιλος preve μιλαει απο την σκοπια του επαγγελματια των PC και οχι του επαγγελματια των HTPC. Και με βρισκει συμφωνο. Αν πρεπει στο σαλονι να βαλω CPU 3.6+ με 1+ GB RAM, SATA II και την τελευταια GPU των 256+ RAM για να βλεπω τον Μονομαχο, τοτε στο γραφειο που κανω την δουλεια μου τι πρεπει να εχω? Μαλλον κανενα server farm... :)

Δεν λεω, και εγω θα γουσταρα να παρω κουτακι των 300€ με οθονιτσες και κουμπακια, οτι πιο καινουργιο (ΚΑΙ ΑΘΟΡΥΒΟ) παιζει απο επεξεργαστες/chipset/GPU και λοιπα, να γεμισω 500αρης SATA II το κουτι και να θεωρησω οτι εφτιαξα το τελειο μηχανακι. Δεν ειναι ομως απαραιτητο να το κανω για να χαρω/παιδευτω με το HTPC. Το παραδειγμα μου δεν ειναι προς μιμηση, αλλα ο Celeron ο μπαρμπας σε Z2, βαζει κατω Pioneer και Dennon σε Z3 και μου κοστισε γυρω στα 150€. Αν ειχα ορεξη να μπλεξω με ακομα περισσοτερες ρυθμισεις, FFDshow, Reclock, ασυμβατοτητες και κολληματα (και ειχα και την υπολογιστικη ισχυ να το κανω) ενδεχομενως να ανεβαινα πολλα κλικ επανω σε ποιοτητα, αλλα τοτε θα επρεπε να αλλαξω και προβολεα! Παντως το επομενο HTPC μου θα φτιαχτει επισης ως Φρανκενστάιν, οταν οριστικοποιηθουν τα πραγματα σχετικα με codecs, interfaces, Vista κλπ...

Οσο για το HD και τις τρελες απαιτησεις του, ειδατε το πρωτο (consumer) HD-DVD player της Toshiba? Τι εχει μεσα? Ενα motherboard με μνημη RAM και επεξεργαστη Intel νομιζω γυρω στο 1.5GHz. Ουτε custom decoders ουτε τιποτα, μονο Linux. Αρα εγω σκεφτομαι ως σκοτζεζος, οτι τα 2GHz που θα εχω πληρωσει επιπλεον, πανε χαμενα. Γιατι πρεπει να αγοραζουμε παντα υπολογιστικη ισχυ που παει χαμενη ειτε απο εμας ειτε απο τους προγραμματιστες?

Reaction score
164
Πελάγωσα... :(
-Τι είναι η έξοδος HDTV που γράφουν ορισμένες κάρτες γραφικών; To DVI εννοούν;
-Οι players/decoders εκμεταλλεύονται τα δύο cores ή ο ένας πυρήνας θα κάθεται; Ο D805 dual core στα 2.66GHz κρίνεται επαρκής; Το overclocking δεν με ενδιαφέρει. Μήπως θα ήταν καλύτερα ένας AMD και από πλευρά θερμοκρασιών (=θόρυβος).
-Τελικά πώς συνδέουμε μια CRT με το HTPC; Ο προβολέας θα είναι δεύτερη οθόνη μέσω HDMI;

gkontoletas

trouble in my brain
Reaction score
2.192
@ preve : έχεις σε πολλά κομμάτια δίκιο, αλλά όταν μπαίνει στη μέση η μαγική φράση HD τότε τα πράγματα αλλάζουν δραματικά.
Δες εδώ τι λέει η nVidia http://www.nzone.com/object/nzone_purevideo_requirements.html

@ Μπρούτζος Θεμιστοκλής : ο επεξεργαστής που έχει το TOSHIBA HD-A1 είναι ένας P4 στα 2.5GHz και δεν αναλαμβάνει το decoding του video και του ήχου
http://www.tacp.toshiba.com/hddvd/products
http://www.broadcom.com/press/release.php?id=801423

Γενικότερα θα έλεγα το εξής, υπολογίζεις πρώτα τις ανάγκες πού έχεις και μετά παίρνεις ένα σύστημα 15% πιο πάνω για να έχεις ένα περιθώριο.
Ένας επεξεργαστής η μία κάρτα γραφικών που δουλεύουν τον περισσότερο καιρό στο full είναι το χειρότερο πράγμα.

Reaction score
5
preve said:
Τι σημαίνει για εσένα mpeg σε HD ανάλυση; :?
Και γιατί mpeg4;
Επί πλέον από ότι είπε ο gkontoletas, σημαίνει ότι ένας P4 2.26GHz, mildly overclocked στα 2.4GHz, με 1GB μνήμη στα 143MHz, και Geforce Ti4400 overclocked, ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ καλά τα MPEG2 HD αρχεία που βρίσκω σε TS, με οτιδήποτε player θέλεις. Με προσπάθεια τα βλέπεις οριακά. Αν πάμε δε σε MPEG4 HD/WMVHD, χάλια μαύρα.
Αν χρειάζεσαι HTPC για DVD playback then fine, αλλά ποιός θέλει να κάνει κάτι τέτοιο πλέον;

NLS

Reaction score
1
να ρωτήσω εγώ κάτι άλλο;

τι σας έχει πιάσει με τα MCE 2005 που δεν έχουν και καμιά επαφή με την Ελληνική αγορά/πραγματικότητα;

έτσι για να περνάει το χατήρι της MS πάλι;

Reaction score
14
ak1s said:
Επί πλέον από ότι είπε ο gkontoletas, σημαίνει ότι ένας P4 2.26GHz, mildly overclocked στα 2.4GHz, με 1GB μνήμη στα 143MHz, και Geforce Ti4400 overclocked, ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ καλά τα MPEG2 HD αρχεία που βρίσκω σε TS, με οτιδήποτε player θέλεις. Με προσπάθεια τα βλέπεις οριακά. Αν πάμε δε σε MPEG4 HD/WMVHD, χάλια μαύρα.
Αν χρειάζεσαι HTPC για DVD playback then fine, αλλά ποιός θέλει να κάνει κάτι τέτοιο πλέον;

Ρε παιδί μου, (sorry για το παιδί), η ερώτηση ήταν καθαρά ακαδημαική.    :)

Ειλικρινά, εγώ θέλω να φτιάξω (έχω όλα τα υλικά-βαριέμαι να το στήσω) ένα HTPC, για να γράφω/αποθηκεύω/ακούω μουσικές (wav-mp3), να βλέπω video (70% mpeg2 χωρίς να έχω ιδιαίτερη σκορδοκαίλα για το HD) και να γράφω video από δορυφορικό δέκτη.
Χωρίς να έχω τρελλές απαιτήσεις από την τελευταία εκδοση ενός encoder/decoder ...ο οποίος επειδή βρίσκεται σε beta προέκδοση ...θέλει τον εξοπλισμό της NASA για να τρέξει.
Ναι... θα παίξω πιθανότατα και κάποια πιο "δύσκολα" φορμά.....αλλά αν δεν παίζουν jet δεν θα σκάσω κιόλας.
Θα περιμένω να ωριμάσουν οι καταστάσεις και software-ικά (το πολύ το πρόβλημα εκεί βρίσκεται)  και hardware-ικά και μετά θα προχωρήσω. Δεν βλέπω κανέναν λόγο να σκάσω μια... μικρή περιουσία για να δω μερικά έργα σε....ανώριμο φορμά, με ανώριμο software σε ...κυριολεκτικά άσχετο hardware.

Δηλαδή...
...δεν μπορώ να κάνω δουλειά με έναν P4 2,4 OC @ 2,6....845 chipset ...1 GB ram... 2 X 120 gb IDE HD σε RAID 0 + κάποιον 80άρη... Geforce 5700 ultra... τσάμπα; Και να πάρω με 2- 3- 4 κατοστάρικα το πολύ τα ρέστα και να το φτιάξω;   :?

Θα πρέπει να τρέχω πίσω από την τεχνολογία και τους πιτσιρικάδες "δημοσιογράφους" ειδικού τύπου όπως όμολογώ ότι έκανα αλαφιασμένος πριν 10 και βάλε χρόνια; Και να στοκάρω hardware που σε 3 μόλις μήνες θα είναι ....πως το λέμε εδω στο Ελλάντα....obsolete;;;
Επειδή κάποιος programer έγραψε κώδικα και ξέχασε να κάνει debbuging σήμερα και το λογισμικό του θέλει 4 υπολογιστές για να τρέξει;  :shock:
Άσε να το κάνει πρώτα να έλθει στα ίσα του το ....πρόγραμμα/driver/decoder/encoder/φορμά.....και βλέπουμε!  :wink:

Και αυτό γιατί; Για να δω τι; Μερικούς HD τίτλους στην ζούλα φερμένους; Που; στην 33άρα των 6 ετών; 

Για αυτό με είδες και ξέσπασα με τους διπύρηνους-τριπήρηνους - 8 gb ram και 2 tera δίσκους που ακούω. Σε "χρυσά" κουτιά των 300-400€ χωρίς το .....700!!!! watt τροφοδοτικό!  Για κώδικα που απλά....δεν τρέχει ακόμη!!!!!!!
Και δεν "βλέπει" ούτε δεύτερους πυρήνες ούτε μνήμες ούτε τίποτα.

Όπως έγραψε και ο Φίλιππος όντως η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Απλά τελευταία ακούω κουφαμάρες και αφού βρήκα συμπαραστάτη έιπα να πω τον πόνο μου.

Φίλτατε Θεμιστοκλή δεν έιμαι επαγγελματίας των PC (αν και θα μπορούσα)
Απλά έπαψα χρόνια τώρα να έιμαι επαγγελματίας ...."πελάτης"!  :p :D

Με πιάνννννεις;;;    :D

Να ΄στε όλοι καλά.   :)

mrw

Reaction score
0
Το HTPC είναι μια πονεμένη ιστορία...το θέμα είναι τι σε ενδιαφέρει πρώτιστα- ευκολία χειρισμού, ποιότητα ήχου, ποιότητα βίντεο, εμφάνιση, απροβλημάτιστη λειτουργία?

Το λάθος είναι να σκέφτεσαι "πως θα προσαρμόσω το PC για να παίζει βίντεο/μουσική" - το σωστό είναι "τι χρειάζομαι για να έχω ικανοποιητικό βιντεο/μουσική στη τηλεόραση μου, με το PC ως πηγή ήχου/εικόνας"

Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα είναι το user interface - ως γνωστον, μόνο το MCE2005 πρόσφέρει έλεγχο των πάντων με ενα remote control. Το να στήσεις κάτι παρόμοιο μόνος σου είναι εφικτό, αλλά ποτέ δεν θα δουλέψει 100% σωστα

Εδώ μπαίνει και το τσιπαρισμένο Xbox Media Center - μη ξεχνάμε ότι όλα ελέγχονται μέσω του game controller...
Ελεγχο μέσω remote έχουμε και με τα streamer boxes

Αν τώρα δε σε νοιάζει η ευκολία του remote control και προτιμάς να ελέγχεις το μηχάνημα με πληκτρολόγιο/ποντίκι (πολλοί αρκούνται και στο να λειτουργουν το media center πάνω στο γραφείο τους !!!) μπορείς να φτιάξεις ότι θέλεις - υπάρχουν τα πάντα στην αγορά, κάρτες για βίντεο/TV/DVB-S/DVB-S2/DVB-T και ότι άλλο θελεις, και πολύ φτηνά πλέον. Εταιρίες όπως η Terratec, Hauppauge, Pinnacle κλπ προσφέρουν σχεδόν τα πάντα

Το δευτερο μεγάλο πρόβλημα, μετα το τρόπο χειρισμού, είναι το interface PC/VGA με τη τηλεόραση/προτζέκτορα.

Για μια παλιά τηλεόραση (που δεν έχει component video in) το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι S Video. Μπορείς να πειραματιστείς με διάφορα VGA-to-TV boxes όπου συνδέεις κατευθείαν τη VGA απο το PC και παίρνεις Composite/S Video/Scart RGB ... τα καλά κουτιά κάνουν 100-150 ευρώ.

Πιο εξεζητημένη λύση είναι ένα streaming media player, όπως αυτό της Pinnacle, που το βρίσκεις και στη λιανική για 200 Ε - αυτό σου λύνει το πρόβλημα με τη διασύνδεση της τηλεορασης, αλλά περιορίζεται στο να δείχνει ταινίες και να παίζει μουσική (απο το σκληρό του Η/Υ όμως, όπου μπορείς να έχεις HD content - η και το διαδίκτυο) οπότε δεν θα μπορείς πχ να βλέπεις ιστοσελίδες στην οθόνη της τλεόρασης σου η να δουλεύεις το Messenger

Εδώ κολλάει και το Xbox 360 που δουλεύει σαν streamer, αλλά όχι ακόμα σαν media center

Τα VGA-to-TV box /streamer/Χbox  έχουν το πλεονέκτημα (και είναι μεγάλο) οτι δε χρειάζεται να ασχοληθείς με το να σετάρεις σωστά τη κάρτα γραφικών για να στείλεις το βίντεο που πρέπει στη τηλεόραση...

Διαλέγεις και παίρνεις - ανάλογα με το τι ζητάς

Ξέχασα - το πιο απλό στο χειρισμό κουτί που να παίζει DVDs/βιντεο/μουσική αυτή τη στιγμή είναι το νέο MacMini με Core Single/Duo- ζητήστε να σας κάνουν μια επίδειξη του remote control που το συνοδεύει και θα καταλάβετε...

Reaction score
5
Preve, σε νοιώθω. Αλλά πάλι δεν έχεις καταλάβει τον σκοπό του thread. Ο unfo ψάχνει κουτί για DVD και HD. Έτσι, ενώ ένα σύστημα 300 ευρώ θα του έφτανε για το DVD, για το HD είναι μόνο η αρχή. Και δεν φταίει το debugging συνήθως, απλά το MPEG2 και MPEG4 σε μεγάλες αναλύσεις θέλουν υπολογιστική δύναμη. Εκτός και αν έχεις ειδικευμένα chips που κάνουν τους υπολογισμούς, όπως κάτι consumer devices.

Πάντως αν διαβάσεις και άλλα threads θα δεις ότι ΔΕΝ είναι μερικοί HD τίτλοι που παίζουν, μιλάμε για terabytes και terabytes. Και πολλοί από εμάς παρακολουθούν HD σειρές σε εβδομαδιαία βάση. Και πλέον πιάνουμε και δορυφορικά HD κανάλια (ή πολύ σύντομα). Δηλαδή η HDTV ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! Με το avsite αρωγό! Αφιλοκερδώς! 8) :D

Τώρα αν εσύ δεν έχεις HD μέσο προβολής, να πάρεις :D ;) . Και το 2006 δεν αξίζει να στήσει κανείς HTPC με μόνο στόχο να βλέπει ωραία τα DVDs του.
Αλλά ΑΝ θέλεις ΜΟΝΟ αυτό, τότε συμφωνώ με όσα λες.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.664
Members
38.728
Νεότερο μέλος
roberto_portale