Φωτογράφηση εικόνας βιντεοπροβολέων, τεχνικές και προτάσεις

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Μηνύματα
7.643
Reaction score
9.215
Απάντηση: Re: Φωτογράφηση εικόνας βιντεοπροβολέων, τεχνικές και προτάσεις

Νίκο, η ερώτησή σου σχετικά με το ποια είναι η κατάλληλη καρτέλα, είναι η πλέον καίρια για το αν η μέθοδος μπορεί να εφαρμόζεται απαράλλακτα σε οποιοδήποτε συνδυασμό οθόνης-προβολέα.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
Το ποια κάρτα θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί μου ήταν άγνωστο, καθώς δεν υπάρχει βιβλιογραφία σχετικά με αυτό (στην κανονική μέτρηση προσπίπτοντος πάντως, χρησιμοποιείται γκρι 18%). Όπως αναφέρω, η επιλογή της συγκεκριμένης καρτέλας προέκυψε αντίστροφα και εμπειρικά. Δηλαδή πρώτα πήρα μια σειρά από φωτογραφίες με διάφορο περιεχόμενο και σε όλη τη γκάμα σκηνών, από πάρα πολύ φωτεινές, έως πάρα πολύ σκοτεινές. Μετά έκανα μια μελέτη του ποιες εκθέσεις αποδίδουν πιστότερα την εικόνα που δίνει ο προβολέας. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις διαπίστωσα ότι η κατανομή τους ήταν γύρω (+/-1 stop) από τη φωτεινότητα που προκύπτει περίπου από αυτή την κάρτα.
Γι’ αυτό προτρέπω σε δοκιμές όσους φίλους έχουν τον εξοπλισμό και τη διάθεση, να δουν αν δουλεύει η ίδια και σε αυτούς.
Πάντως οι δύο κάρτες απέχουν περίπου 1 stop φωτός, στον αρκετά φωτεινό δικό μου προβολέα (και με τη λάμπα στο High), οπότε ένα bracketing 2 stop πιστεύω ότι καλύπτει και τις δύο.
Edit: Τώρα πρόσεξα ότι η προηγούμενη κάρτα του DVE (Title 14 Chapter 3) είναι η 40% και όχι η 50%. Έφτιαξα μια 50% γκρι (RGB127), η οποία μετράει 5,0 EV, δηλαδή 0,6 stop διαφορά από την Τitle 14/Chapter 4.
Ξανακοίταξα μια ακόμα φορά τις φωτογραφίες από τις οποίες προέκυψε η ιδανική τιμή EV αναφοράς, έβαλα και το Excel να μου υπολογίσει το λογάριθμο. Τι προέκυψε; 5,25 EV, που είναι πιο κοντά στο 50% παρά στο 5,6 EV της 60%. Απ' ότι φαίνεται ο zoglair έχει και πάλι δίκιο! :bravo: Το μόνο πρόβλημα είναι ότι το DVE δεν έχει έτοιμη κάρτα 50%. Ή θα τη φτιάξετε εσείς ή θα μετρήσετε από την 60% (T14/C4) και θα αφαιρέσετε μισό stop απ'ότι προκύψει.

ΥΓ Προς αποφυγή παρεξηγήσεως, η φωτομέτρηση της γκρι κάρτας δε χρειάζεται φωτόμετρο χεριού για να γίνει. Το φωτόμετρο της μηχανής μπορεί να δώσει απόλυτα αποδεκτά αποτελέσματα. Απλά σημειώνετε τι προτείνει για διάφραγμα και φωτοφράκτη.
 

Μηνύματα
13.106
Reaction score
164
Να δώσω και εγώ τα εύσημά μου στον Δημήτρη(;) για την πολύ καλή, και αναλυτική παρουσίαση που έκανε. :bravo: Σε γενικές γραμμές συμφωνώ, οι όποιες μικρές ενστάσεις μου δεν αλλάζουν το νόημα.
Η μέθοδος που περιγράφεται είναι αυτή που θα μας δώσει καλές φωτογραφίες της οθόνης. Δεν θα μας δώσει αυτό που βλέπουμε, απλά θα μας δείξει τι περίπου βλέπαμε. Πολύ περίπου όμως, γιατί χρησιμοποιούμε ατελή και αρύθμιστα μέσα (φωτογραφική μηχανή, μόνιτορ υπολογιστή) για να δώσουμε την αίσθηση που αποκομίζουμε από ένα τέλειο όργανο, όπως είναι το μάτι. Στην εξίσωση εισέρχονται τόσο πολλοί άγνωστοι παράγοντες που τελικά δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα, ούτε καν ενδεικτικά. Να θυμίσω το moire που εμφάνιζαν lcd προβολείς, που στη φωτογραφία ήταν εμφανέστατο και ενοχλητικό, ενώ στην πραγματικότητα ήταν ανύπαρκτο;
Βέβαια όλα αυτά έχουν επισημανθεί από τον Max, απλά τα υπενθυμίζω.

Να προσθέσω και κάτι άλλο που περάστηκε λίγο στο ντούκου: Τη ρύθμιση των δικών μας οθονών. Το πρόγραμμα του Zoglair, είναι εξαιρετικό. Αλλά δεν υποκαθιστά στο ελάχιστο εξειδικευμένες συσκευές και τα συνηθισμένα μόνιτορς δεν πλησιάζουν καν την απόδοση εξειδικευμένων συσκευών που απαιτούνται. Ένα καλό, συνηθισμένο, μόνιτορ, καλιμπραρισμένο με το Zoglairίστικο κόλπο πιστεύω ότι έχει πολλαπλάσια απόκλιση σε όλους τους τομείς απ' όσο έχει ένας καλός προβολέας από έναν λιγότερο καλό.

Ένας άλλος παράγοντας είναι ο έντονος, πολλές φορές, σωρωματικός χαρακτήρας των φωτογραφικών μηχανών. Με αυτόν, τι κάνουμε;
Ακόμα θα ήθελα να διαβάσω τις σκέψεις του Max πάνω στο θέμα του WB, που προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να γίνεται σε λευκό προβολέα αναφοράς.

Ο κύκλος είναι φαύλος. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι μόνο με σύγκριση με κάποια εικόνα αναφοράς θα μπορύσαμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα, που ίσως είχαν κάποια συμπεράσματα, που σε καμία περίπτωση δεν θα υποκαθιστούσαν τα διαγράμματα.

Κλείνοντας, και πάλι :happy_9:
 

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Μηνύματα
7.643
Reaction score
9.215
Απάντηση: Re: Φωτογράφηση εικόνας βιντεοπροβολέων, τεχνικές και προτάσεις

Νομίζω ότι δεν πρέπει να μας διαφεύγουν κάποια σημαντικά πράγματα:
  • Ένας προβολέας δείχνει τόσο καλά, όσο καλά έχει ρυθμιστεί.
  • Δυο ίδιοι προβολείς πιθανότατα δεν είναι… ίδιοι. Υπάρχει μεγάλη ποιοτική απόκλιση από κομμάτι σε κομμάτι, ειδικά στους τρίτσιπους.
  • Οι προβολείς δε φτιάχνονται για να δείχνουν φωτογραφίες αλλά βίντεο, που μόνο με παρακολούθηση μπορεί να κριθεί.
  • Υπάρχουν ορισμένες ποιοτικές παράμετροι που αποτυπώνονται καλά στις φωτογραφίες (όπως η ευκρίνεια και το SDE), κάποιες που αποτυπώνονται ικανοποιητικά (όπως η αντίθεση, το μαύρο, η λεπτομέρεια στη σκιά και τα χρώματα) και άλλες που δεν αποτυπώνονται σχεδόν καθόλου (όπως η κίνηση, η απόπλεξη και το RBE).
  • Οι αριθμοί, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, μπορούν να περιγράψουν ακριβέστερα και ευκολότερα τις παραμέτρους ενός προβολέα. (Το ερώτημα είναι βέβαια, έχουμε εμείς τη δυνατότητα και τη διάθεση να πάρουμε ακριβείς μετρήσεις;)
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p> </o:p>
Για όλα τα παραπάνω, νομίζω ότι πρέπει να δούμε το θέμα των φωτογραφιών -αλλά και των συγκριτικών γενικότερα- χαλαρά και στην πραγματική του διάσταση. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο ρόλος που μπορούν -και πρέπει- να επιτελέσουν οι φωτογραφίες, είναι συνοδευτικός του κειμένου. Εκεί ξεκινάει και σταματάει η χρησιμότητά τους, που νομίζω ότι στη δική μας περίπτωση είναι υπαρκτή.
<o:p> </o:p>
ΥΓ Βασίλη, σχετικά με το θέμα του WB, πιστεύω ότι είναι από τις ρυθμίσεις που μπορούν να γίνουν σωστά σχεδόν σε όλους τους προβολείς. Περισσότερο φοβάμαι τις αποκλίσεις στο CCD και σε ένα αρρύθμιστο μόνιτορ. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει επίσης, πως παρότι υπάρχει το θεωρούμενο «σωστό», είναι και θέμα υποκειμενικής προτίμησης του θεατή.
Πάντως, η μέθοδος που προτείνεις στην αρχή του topic, πιστεύω ότι μπορεί να δώσει ακριβείς εικόνες για σύγκριση.:cool_4:
 

Μηνύματα
13.106
Reaction score
164
Δημήτρη, να επισημάνω ότι το SDE δεν φαίνεται, τουλάχιστον στις δικές μου φωτό στον δικό μου προβολέα. Ή πιο σωστά κάνει moire και μοιάζει τρομερά ενοχλητικό. Βέβαια, με κάποια άλλη μηχανή, με άλλο φακό μπορεί να μην φαίνεται.
Μπορεί να φανεί πολύ καλά η ανομοιομορφία του panel, ιδίως αν αυξήσουμε πολύ το saturation στη φωτό.
Το WB μπορεί θεωρητικά να γίνει εύκολα, αλλά έχει μία παγίδα:
Αν γίνει με το λευκό του προς εξέταση προβολέα το WB θα εξαλείψει οποιαδήποτε χρωματική εκτροπή του προβολέα. Πχ, αν πρασινίζει ο προβολέας, και το άσπρο του θα παρασινίζει και αν γίνει με αυτό wb η πρασινίλα θα αφαιρεθεί από τις φωτογραφίες.
Όπως και να έχει, στα συγκριτικά διαβάζω εντυπώσεις, βλέπω διαγράμματα και φωτό των παρεβρισκομένων και των παραλειπόμενων :happy_8:
 

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Μηνύματα
7.643
Reaction score
9.215
Απάντηση: Re: Φωτογράφηση εικόνας βιντεοπροβολέων, τεχνικές και προτάσεις

Δημήτρη, να επισημάνω ότι το SDE δεν φαίνεται, τουλάχιστον στις δικές μου φωτό στον δικό μου προβολέα. Ή πιο σωστά κάνει moire και μοιάζει τρομερά ενοχλητικό. Βέβαια, με κάποια άλλη μηχανή, με άλλο φακό μπορεί να μην φαίνεται.
Εννοούσα ότι φαίνονται άνετα σε μια λήψη close-up (έχω κάνει κάμποσες τελευταία και -κακώς- μου φάνηκε αυτονόητο). Ίσως είναι κάτι που θα πρέπει να περιλαμβάνεται σε μελλοντικά συγκριτικά.
Για το moire μπορείς να παίξεις λίγο με το ζουμ. Αφού ούτως ή άλλως οι φωτό ανεβαίνουν στο site 800Χ600, δε χρειάζεται σφιχτό καδράρισμα.
Για τη σύγκλιση δε μπορεί να βγει κανένα ασφαλές συμπέρασμα στους τρίτσιπους και γιατί διαφέρει πολύ από κομμάτι σε κομμάτι, αλλά κυρίως γιατί μεταβάλλεται ανάλογα με τη θέση του lens-shift (ενδεικτικά, στο δικό μου παίζει από 0 έως 1 pixel, με την καλύτερη να είναι με το shift τέρμα κάτω!).

Μπορεί να φανεί πολύ καλά η ανομοιομορφία του panel, ιδίως αν αυξήσουμε πολύ το saturation στη φωτό.
Έχεις δίκιο, αλλά η ουσία είναι ότι αυτή η ανομοιομορφία δε φαίνεται καθόλου κατά την παρακολούθηση περιεχομένου.

Πάντως στην παρούσα φάση, αυτοί που στα συγκριτικά δίνουν έμφαση στην παράμετρο "μπύρες", το έχουν πιάσει το νόημα. Εξάλλου, μετά από μερικές, όλοι οι προβολείς σου φαίνονται 3D! :happy_5:
 

Μηνύματα
13.106
Reaction score
164
Re: Απάντηση: Re: Φωτογράφηση εικόνας βιντεοπροβολέων, τεχνικές και προτάσεις

Έχεις δίκιο, αλλά η ουσία είναι ότι αυτή η ανομοιομορφία δε φαίνεται καθόλου κατά την παρακολούθηση περιεχομένου.
Σςςς! Θα σε ακούσουν οι πατερνάκηδες! :happy_5:
 

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Μηνύματα
7.643
Reaction score
9.215
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φωτογράφηση εικόνας βιντεοπροβολέων, τεχνικές και προτάσε

Σςςς! Θα σε ακούσουν οι πατερνάκηδες! :happy_5:
Γιατί, ποιος σου είπε ότι δεν τους αρέσουν οι 3D; :happy_5::happy_5::happy_5:
 

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Μηνύματα
7.643
Reaction score
9.215
Απάντηση: Φωτογράφηση εικόνας βιντεοπροβολέων, τεχνικές και προτάσεις

Δοκίμασε κανείς να πάρει φωτογραφίες; Θυμίζω εν συντομία τη μέθοδο:

1. Ρυθμίζουμε τον προβολέα.
2. Προβάλλουμε μια ~50% γκρι κάρτα και παίρνουμε μέτρηση ανακλώμενου φωτισμού από την οθόνη. Αν δεν έχουμε 50%, βάζουμε την T14/C4 του DVE και αφαιρούμε 1/2 stop.
3. Βάζουμε τις ρυθμίσεις που προκύπτουν, στο χειροκίνητο τρόπο έκθεσης της μηχανής. Τις χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια όλης της φωτογράφησης αυτού του προβολέα, αγνοώντας τις ρυθμίσεις που προτείνει το φωτόμετρο της μηχανής.
4. Προγραμματίζουμε τη μηχανή να κάνει auto-bracketing +/-1 stop ή το κάνουμε χειροκίνητα.
5. Αφού τελειώσουμε με τη φωτογράφηση, μεταφέρουμε τις φωτογραφίες σε έναν υπολογιστή που είναι μέσα στην αίθουσα προβολής. Ξαναρχίζουμε την προβολή παράλληλα στον προβολέα και τον υπολογιστή, επιλέγοντας ποιες από τις στάσεις που προέκυψαν από το bracketing, ταυτίζονται με αυτό που βλέπουμε στην οθόνη του προβολέα. Το monitor πρέπει να είναι σωστά ρυθμισμένο (δείτε και σχετικό topic στο avsite) και κατά προτίμηση τύπου CRT.
 


Staff online

  • spylab
    Shalom
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.611
Μηνύματα
2.867.873
Members
37.939
Νεότερο μέλος
geo kok
Top