Φωτογραφίες ταξιδεύουν στον χρόνο

Μηνύματα
14.653
Reaction score
1.591
© dearphotograph.com

Τον περασμένο Μάιο, ο 22χρονος Taylor Jones βρισκόταν με την οικογένειά του στο σπίτι τους στο Οντάριο, όταν η μητέρα του άρχισε να ξεφυλλίζει ένα παλιό φωτογραφικό άλμπουμ. Ανάμεσα στις εκατοντάδες φωτογραφίες, ήταν μία που απεικόνιζε τον μικρότερο αδερφό του στα τρίτα του γενέθλια. «Ήταν περίεργο, γιατί ο αδερφός μου βρισκόταν εκεί και καθόταν ακριβώς στο ίδιο σημείο, τόσα χρόνια μετά», θυμάται ο Jones.

Αμέσως, φωτογράφισε την παλιά φωτογραφία με φόντο το σημείο που είχε ληφθεί. Έκανε το ίδιο με άλλες έξι, τις οποίες και δημοσίευσε στο blog που αργότερα ονομάστηκε «Dear Photograph». Μέσα σε μερικές ημέρες, το εγχείρημα έγινε viral. Σήμερα, οχτώ μήνες αργότερα, το «Dear Photograph» έχει περίπου 20.000 επισκέψεις την ημέρα, ενώ συμπεριλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού Time με τις δέκα καλύτερες ιστοσελίδες.

© dearphotograph.com
Όπως γράφει ο Sarfraz Manzoor στον Guardian, ακριβώς όπως συνέβη με την «αναγέννηση» της κάμερας Super 8 και της Polaroid, η επιτυχία του «Dear Photograph» έχει τις ρίζες της στη νοσταλγία μας για την προ-ψηφιακή τεχνολογία: είναι κάπως αδέξιο να κρατάς μία φωτογραφία στο ένα χέρι και να τη φωτογραφίζεις με το άλλο, όμως η τελική εικόνα έχει μια δύναμη που δεν μπορεί να την παρέχει το Photoshop.

© dearphotograph.com
Αν και καθημερινά περίπου 20 φωτογραφίες αποστέλλονται στο blog, μόνο μία δημοσιεύεται και αυτή επιλέγεται σύμφωνα με ό,τι συμβαίνει στον κόσμο εκείνη την ημέρα, λέει ο Jones, ή καμιά φορά ανάλογα με τη διάθεσή του. Μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευθεί περίπου 200 φωτογραφίες. Η δύναμή τους προέρχεται από αυτό που έχει χαθεί ανάμεσα στην παλιά και την καινούρια λήψη. Τα παιδιά νοσταλγούν τους γονείς τους, οι γονείς νοσταλγούν την παιδική τους ηλικία.

Η επιτυχία οδήγησε τον Jones να αφήσει τη δουλειά του στην RIM (δημιουργό των BlackBerry), όπου εργαζόταν ως ειδικός στα social media. Πρόσφατα, ολοκλήρωσε ένα βιβλίο εμπνευσμένο από το «Dear Photograph», το οποίο θα περιλαμβάνει και τις ιστορίες κάποιων φωτογραφιών. Ακόμα, συζητά με τηλεοπτικούς παραγωγούς διάφορα πρότζεκτ βασισμένα στην ιστοσελίδα. Ωστόσο, δεν δέχεται να βάλει διαφημίσεις στο blog, καθώς και η συμφωνία για το βιβλίο του παρέχει μία οικονομική ασφάλεια. «Η ιστοσελίδα είναι είναι για τις φωτογραφίες. Δεν θέλω τίποτα να τραβάει την προσοχή μακριά από αυτές», τονίζει.

Πάντως παραδέχεται ότι η ιδέα του δεν ήταν πρωτότυπη. Το sleeveface.com, η σειρά Back to the Future της Irina Werning και το Young Me του Ze Frank, κάνουν κάτι παρόμοιο. Αποκαλύπτουν το πέρασμα του χρόνου φωτογραφίζοντας τους πρωταγωνιστές παλαιών φωτογραφιών, όπως είναι σήμερα. Η καινοτομία του Jones ήταν να επιτρέψει στον χώρο να πει τη δική του ιστορία.





http://enfo.gr/index.php?page=article&article=922
 


Μηνύματα
1.155
Reaction score
7
Απάντηση: Φωτογραφίες ταξιδεύουν στον χρόνο

Είναι φοβερό project. Το παρακολουθώ καιρό στο facebook.
 



Staff online

  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.696
Μηνύματα
2.870.156
Members
37.941
Νεότερο μέλος
daemon76
Top