1. Καλώς ήρθατε στο AVsite! Ελάτε στην παρέα μας κάνοντας εγγραφή!
  Απόκρυψη ανακοίνωσης

ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ HI-END ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ

Συζήτηση στο φόρουμ 'ΛΟΙΠΑ ΣΥΝΟΔΑ, ΚΑΛΩΔΙΑ' που ξεκίνησε από το μέλος SIMITRISS, στις 20 Νοεμβρίου 2008.

 1. SIMITRISS

  Εγγραφή:
  10 Νοεμβρίου 2008
  Μηνύματα:
  117
  Likes:
  0
  Καλησπέρα σε όλους. Θα ήθελα να θέσω προς συζήτηση το παραπάνω θέμα. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, αναφέρομαι σε όλες τις συσκευές και πρακτικές που πρέπει κάποιος να χρησιμοποίησει και ακολουθήσει χτίζοντας ένα σύστημα πριν το ρεύμα φτάσει στις συσκευές αναπαραγωγής ήχου. Πιο συγκεκριμένα ακόμη:

  α. Καλώδιο ρεύματος από ηλεκτρικό πίνακα: Κριτήρια επιλογής, τι ρόλο παίζει η διατομή και τι η ποιότητα κατασκευής του. Πόσα χρήματα/μέτρο πρέπει να δαπανήσει κάποιος για να πάρει ουσιαστικά αποτελέσματα.
  β. Φίλτρα ρεύματος-Σταθεροποιητές τάσης: Όταν λέμε ότι η ποιότητα του ρεύματος που πέρνουμε από την ΔΕΗ είναι κακή, τι εννοούμε?. Είναι απαραίτητα και τα 2? Ποιές ηχητικές βελτιώσεις θα αποκομίσουμε από την χρησιμοποίηση τους. Μήπως στεγνώνουν τον ήχο? Πόσα χρήματα πρέπει να δαπανήσουμε, αναλογικά με την αξία του συστήματος μας με στόχο τα υπέρ που θα πάρουμε να είναι περισσότερα από τα κατά.
  γ. Πολύμπριζα: Ποιό το κριτήριο επιλογής τους?
  δ. Εννοείται πως αν ξέχασα κάτι με συμπληρώνετε.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή σας.
   
 2. Gebreselassie

  Gebreselassie Μαύρος!

  Εγγραφή:
  9 Αυγούστου 2004
  Μηνύματα:
  30.909
  Likes:
  2.495
  Αγαπητέ φίλε SIMITRISS, νομίζω ότι ξεκινώντας από το μηδέν, μάλλον πάμε στις μηχανές πρώτα και όχι στον τρόπο με τον οποίο θα τους παρέχουμε ρεύμα. Μπορεί εσύ να έχεις αποφασίσει γι αυτές αλλά το λέω γιατί μερικοί ξεκινώντας έτσι, έχουν καταλήξει να έχουν ακριβότερα καλώδια και διάφορα παραφερνάλια από ότι τελικό ενισχυτή και ηχεία. Αν δεν έχεις καταλήξει σε μηχανές αλλά σκέφτεσαι το μέλλον, το μόνο που θα πρέπει να σε απασχολήσει είναι η τοποθέτηση ενός σχετικά χοντρού καλωδίου για μια dedicated γραμμή από τον πίνακα προς το σημείο που θα τοποθετηθεί το σύστημα. Τα υπόλοιπα μπορούν να περιμένουν.

  ...
   
 3. Costas Coyias

  Costas Coyias Ημίθεος
  Administrator

  Εγγραφή:
  27 Αυγούστου 2004
  Μηνύματα:
  22.304
  Likes:
  10.784
  Λοιπόν, μιας και δεν απαντά κάνενας επί του θέματος, μάλλον θα διακόψω για λίγο τη φάση βελτίωσης, χι, χι, χι, αλλά αύριο.
   
 4. gstriftos

  gstriftos gilectronikos

  Εγγραφή:
  22 Μαρτίου 2008
  Μηνύματα:
  17.075
  Likes:
  2.084
  Βασικός κανόνας:
  Κλείνουμε τα μάτια και ανοίγουμε τα αυτιά!!
  Δευτερέυον κανόνας:
  Κλείνουμε τα μάτια και αυτιά σε reviewers-παρλαπίπες(κοινώς σε τύπους άντε-ρε-νέοπα-που-θες-να-έχεις-και-γνώμη ή εγώ-είμαι-35-χρονώνε-και-ακούω-50-χρόνια-χάι-ενδ)και πέρνουμε σβάρνα τα μαγαζιά με σετ κουστούμι-γραβάτα-ποσέτ,ρολόι που να αστράφτει(έστω και μα'ι'μού)και ύφος μόλις-κέρδισα-το-λόττο-άντε-μην-αγοράσω-και-εσένα-και-σε-βάζω-να-αλλάζεις-καλώδια-ρευματός-για-κανα-χρόνο :137:
   
 5. Nick Arvanitakis

  Nick Arvanitakis Administrador
  Administrator

  Εγγραφή:
  23 Αυγούστου 2004
  Μηνύματα:
  44.505
  Likes:
  16.989
  Απάντηση: ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ HI-END ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ

  Εγω θα ξεκινουσα φταχνοντας εναν καλο χωρο για να στεγασω τα μηχανακια.
   
 6. Σπύρος Μπλάτσιος

  Σπύρος Μπλάτσιος Διακεκριμένο μέλος

  Εγγραφή:
  8 Αυγούστου 2004
  Μηνύματα:
  15.891
  Likes:
  263
  Απάντηση: ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ HI-END ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ

  Ξεκίνα καλύτερα από εδώ

  http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=55327

  και άσε τα καλώδια για το τέλος...
   
 7. Costas Coyias

  Costas Coyias Ημίθεος
  Administrator

  Εγγραφή:
  27 Αυγούστου 2004
  Μηνύματα:
  22.304
  Likes:
  10.784
  Μιλώντας για την υλοποίηση δομημένης καλωδίωσης όπως εν προκειμένω, δηλαδή καλωδίωσης που είναι ενσωματωμένη στην οικοδομή, είτε είναι εσωτερική («σοβατισμένη»), είτε στηριγμένη επιφανειακά, το κριτήριο επιλογής είναι κατά βάσιν η ισχύς που θα κληθεί να μεταφέρει το καλώδιο, καθώς και η απόσταση, δηλαδή το μήκος του. Επιπροσθέτως, ρόλο παίζει και η μορφή του ρεύματος που μεταφέρεται, οπότε το καλώδιο μπορεί να είναι είτε τριών (φάση, ουδέτερος πόλος, γείωση), είτε πέντε αγωγών (τρεις φάσεις, ουδέτερος πόλος και γείωση). Αναλόγως της ισχύος και της απόστασης, λοιπόν, επιλέγεται και η διατομή των αγωγών του καλωδίου, που είναι η ίδια για όλους. Η διατομή μετράται ως προς την επιφάνειά της, σε τετρ. χιλιοστά, τα λεγόμενα «καρέ», ενώ στις ΗΠΑ μετράται κωδικοποιημένη κατά το πρότυπο AWG. Όσο για το κόστος ανά μέτρο, αυτό είναι λίγο – πολύ το ίδιο για όλες τις μάρκες ηλεκτρολογικών καλωδίων, καθώς ο ανταγωνισμός δεν αφήνει περιθώρια εξάρσεις προς τα επάνω ή προς τα κάτω.

  Αναφορικά με την ποιότητα κατασκευής, οι αγωγοί είναι σε όλες τις περιπτώσεις χάλκινοι, μονόκλωνοι ή πολύκλονοι (δύσκαμπτο, εύκαμπτο καλώδιο), και αυτή η διαφοροποίηση δεν υπάρχει για ηλεκτρικούς, αλλά για πρακτικούς λόγους ευκολίας διευθέτησης του καλωδίου στο χώρο. Η ποιότητα του χαλκού είναι σχεδόν η ίδια σε όλες τις μάρκες, μεταφραζόμενη σε καθαρότητα 3 ή 4Ν (99,96% έως 99,996%), και σχετική αγωγιμότητα μεταξύ 100% - 102%, (συγκριτικά, ο Άργυρος επιτυγχάνει αγωγιμότητα 105%). Πάντως, όλα τα δομημένα είναι μονόκλωνα, ενώ τα εξωτερικά καλώδια είναι τα συνήθη εύκαμπτα πολύκλωνα που φέρουν όλες οι ηλεκτρικές συσκευές. Φυσικά, σε όλες τις περιπτώσεις οι αγωγοί φέρουν πολυμερή μονωτική επίστρωση ικανού πάχους, (το οποίο εξαρτάται από την τάση του ρεύματος για το οποίο προορίζεται το καλώδιο), ώστε ο αγωγός να καθίσταται ασφαλής, ενώ επιπροσθέτως οι τρεις ή πέντε αγωγοί περικλείονται σε επιπρόσθετο εξωτερικό μανδύα, ώστε να σχηματίζουν «ένα» καλώδιο. Η όλη μόνωση του καλωδίου είναι και αρκετά σκληρή, ώστε να ανθέξει όλες τις φυσιολογικές κακουχίες που μπορεί να δεχθεί το καλώδιο κατά το χειρισμό του, μέχρι να τοποθετηθεί στην οικοδομή.
   
 8. Costas Coyias

  Costas Coyias Ημίθεος
  Administrator

  Εγγραφή:
  27 Αυγούστου 2004
  Μηνύματα:
  22.304
  Likes:
  10.784
  Για την ποιότητα του ρεύματος σε παραπέμπω στα γραπτά του Μιχάλη, στο link που υπάρχει παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση, εάν οι συσκευές του συστήματός σου είναι σωστά κατασκευασμένες, δεν χρειάζεσαι κανενός είδους φίλτρο ρεύματος. Το φιλτράρισμα, καθάρισμα και ανόρθωση του ρεύματος είναι δουλειά του τροφοδοτικού της συσκευής, και είναι εφικτά σε κάθε περίπτωση. Εάν μια συσκευή έχει τροφοδοτικό της πλάκας, δεν είναι το «φίλτρο ρεύματος» που χρειάζεται, αλλά η συσκευή που πρέπει να αντικατασταθεί με κάποια άλλη, σωστή. Όσον αφορά τους λεγομένους σταθεροποιητές τάσης, αυτό που κατά βάσιν χρειάζεται μια οικιακή ηλεκτρολογική εγκατάσταση είναι μια διάταξη αντικεραυνικής προστασίας, η οποία πρέπει να τοποθετηθεί κεντρικά, αποτελώντας μέρος της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης. Αυτοί οι «σταθεροποιητές» που πωλούνται στην αγορά του hi-fi είναιστην κελύτερη περίπτωση –απλώς- όμοιες με τις βιομηχανικού τύπου διατάξεις, τοποθετημένες σε φανταχτερό κουτί και υπερτιμημένες αδιάντροπα, όντας απολύτως κατάλληλες για τα θύματα που βόσκουν στο χώρο.
   
 9. Costas Coyias

  Costas Coyias Ημίθεος
  Administrator

  Εγγραφή:
  27 Αυγούστου 2004
  Μηνύματα:
  22.304
  Likes:
  10.784
  Καμιά.
   
 10. Costas Coyias

  Costas Coyias Ημίθεος
  Administrator

  Εγγραφή:
  27 Αυγούστου 2004
  Μηνύματα:
  22.304
  Likes:
  10.784
  Όχι τον ήχο, την τσέπη.
   
 11. Costas Coyias

  Costas Coyias Ημίθεος
  Administrator

  Εγγραφή:
  27 Αυγούστου 2004
  Μηνύματα:
  22.304
  Likes:
  10.784
  Ένα βιομηχανικού τύπου αντικεραυνικό φίλτρο κοστολογείται κυρίως με βάση την ισχύ του, και φυσικά μπορεί να υποστηρίξει οποιοδήποτε σύστημα hi-fi, όσο ακριβό κι αν είναι, και όχι μόνον αυτό, αλλά όλες τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού.
   
 12. Costas Coyias

  Costas Coyias Ημίθεος
  Administrator

  Εγγραφή:
  27 Αυγούστου 2004
  Μηνύματα:
  22.304
  Likes:
  10.784
  Ένα σωστά κατασκευασμένο πολύπριζο πληροί όλες τις προδιαγραφές της VDE, ας πούμε, αλλά και όλων των άλλων αντιστοίχων προτύπων που υπάρχουν, (GS-TÜV, UL, κλπ.). Βασικά, πρέπει οι αγωγοί του καλωδίου του να έχουν διατομή τουλάχιστον αντίστοιχη της ισχύος με την οποίαν προδιαγράφεται, κάτι που πρέπει να συμβαίνει και με τις ράβδους επαφής μέσα στο σώμα του. Επίσης, καλόν είναι να φέρει ειδικές πλαστικές μπάρες που φράσσουν τις οπές των πριζών που δεν είναι σε χρήση, ενώ όλες οι πρίζες ενδείκνυται να είναι προσανατολισμένες υπό γωνία ως προς τον άξονα του πολύπριζου, ώστε να είναι εφικτή η τοποθέτηση γωνιασμένων φις σε όλες. Επίσης, καλόν είναι να έχει φωτιζόμενο διακόπτη, που να αποκόπτει όλες τις υποδοχές, και τέλος, πρέπει να είναι κατασκευασμένο από υλικό αρκετά ανθεκτικό, ώστε να αντέχει τις κακουχίες, αλλά και κατασκευή ηλεκτρικά ασφαλή έναντι του υγρού δαπέδου. Γενικά, αντί για αυτά τα λευκά φτηνιάρικα των κινέζων, προτίμησε κάποιο πολύπριζο εξειδικευμένου κατασκευαστή, όπως η Legrand ή η[-1] Siemens, και το οποίο προφανώς δεν θα κοστίζει πάνω από 50-60 ευρώ.


  Μετά από όλ’ αυτά, το βασικό συμπέρασμα είναι πως δεν χρειάζεται να κάνεις το παραμικρό για την ηλεκτρολογική εγκατάσταση, αρκεί αυτή να είναι σχεδιασμένη και κατασκευασμένη σωστά, που θα είναι, καθώς μια κοινή πρίζα που τροφοδοτείται με καλώδιο διατομής 1,5 καρέ μπορεί να δώσει άνετα ισχύ 1,5KW, (ακολουθώντας το συνήθη τυφλοσούρτη, που για συνηθισμένο οικιακό μήκος, καθε καρέ μπορεί να μεταφέρει 1KW).
   
 13. thanasis k.

  Εγγραφή:
  17 Δεκεμβρίου 2007
  Μηνύματα:
  5.020
  Likes:
  6
  απο την πειρα σου Κωστα ποσο ποσοστο απο τις συσκευες εχει σωστο τροφοδοτικο και αυτο παιζει αναλογα με την κατηγορια τιμης π.χ. ειναι συνηθες σε ακριβες συσκευες το τροφοδοτικο να ειναι σωστο, σπανιο σε ολες η συνηθες σε ολες και πολυ λιγες συσκευες εχουν κακο τροφοδοτικο;
   
 14. Costas Coyias

  Costas Coyias Ημίθεος
  Administrator

  Εγγραφή:
  27 Αυγούστου 2004
  Μηνύματα:
  22.304
  Likes:
  10.784
  Ναι, εξαρτάται από την κατηγορία τιμής, αν ο κατασκευαστής είναι γενικά τίμιος, αν και με μερικές λεπτομερείς προσθήκες, το τροφοδοτικό γίνεται καλύτερο. Για παράδειγμα, αν ακούγεται "τσικ" από τα ηχεία όταν ανάβει μια λάμπα φθορισμού ή ανάβει το μοτέρ ενός ηλικιωμένου ψυγείου, το πρόσθετο κόστος που χρειάζεται στα τροφοδοτικά των συσκευών είναι της τάξης των 2 - 3 ευρώ.
   
 15. ΜΙΧΑΗΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ οrpheus

  Εγγραφή:
  28 Σεπτεμβρίου 2005
  Μηνύματα:
  742
  Likes:
  0
  δηλαδη εσεις ετσι κανετε?
   
 16. gstriftos

  gstriftos gilectronikos

  Εγγραφή:
  22 Μαρτίου 2008
  Μηνύματα:
  17.075
  Likes:
  2.084
  Στον βασικό κανόνα ναι.
  Όσον αφορά τον δευτερεύον κανόνα έχω πλέον μάθει να διαβάζω ''πίσω απ΄τις γραμμές'' των τέστ(όσο το δυνατόν.
  Για την εν γένει συμπεριφορά προς τους καταστηματάρχες φυσικά αστειεύομαι(νομίζω γίνεται εμφανές απο το smiley)και σε κανέναν τομέα της ζωής μου δεν επικροτώ,ούτε υιοθετώ τοιάυτες συμπεριφορές.Εκτός των άλλων κε Μιχαήλο(συγνώμη για τον πλυθηντικό αλλά δεν σας γνωρίζω προσωπικά) ,είμαι πελάτης της αλυσίδας στην οποία υπάγεται το κατάστημα σας και ουδέποτε είχα προβλήματα εξυπηρέτησης,ούτε και νομίζω να δημιούργησα προβλήματα.
   
 17. ΜΙΧΑΗΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ οrpheus

  Εγγραφή:
  28 Σεπτεμβρίου 2005
  Μηνύματα:
  742
  Likes:
  0
  Ισως γνωριστουμε λοιπον και καποια στιγμη. Συγνωμη παντως για την παρεμβαση απλα το τελευταιο που γραψατε καπως μου καθησε...
   
 18. SIMITRISS

  Εγγραφή:
  10 Νοεμβρίου 2008
  Μηνύματα:
  117
  Likes:
  0
  Απάντηση: Re: ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ HI-END ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ

  Κώστα καλημέρα. Κατ' αρχήν σ' ευχαριστώ για το χρόνο που αφιέρωσες για να μου απαντήσεις λεπτομερώς στα αρχικά ερωτήματα μου. Τελικά δεν μπορώ να καταλάβω(με τις ελάχιστες τεχνικές μου γνώσεις) γιατί για όλα σχεδόν τα ζητήματα που αφορούν το χαιφινταλίκι υπάρχουν τόσο διαφορετικές απόψεις. Και μου κάνει εντύπωση γιατί μιλάμε για φυσική και μαθηματικά και όχι για κάτι θεωρητικό. Μέχρι πριν από 1 χρόνο δεν πίστευα ότι τα καλώδια ρεύματος μπορούν να κάνουν διαφορά στον ήχο των μηχ/των μου. Όταν όμως δοκίμασα αρχικά, κάποια της VDH, άλλαξα γνώμη. Η διαφορά που πήρα ήταν σχεδόν η ίδια σαν να άλλαζα κάποιο interconnect καλώδιο. Με το φτωχό μου το μυαλό λοιπόν πιστεύω ότι το να χρησιμοποιήσω ένα ποιοτικό καλώδιο ρεύματος απ΄ευθείας από τον ηλεκτρικό πίνακα στο πολύμπριζο θα βελτιώσει το αποτέλεσμα σε σχέση με ότι ακούω από το εναμισάρι καλώδιο αμφιβόλου ποιότητος που έχει βάλει ο σκιτζής ο ηλεκτρολόγος της πολυκατοικίας. Όσον αφορά τώρα τις υπόλοιπες συσκευές, και χωρίς να έχω κάνει δοκιμές δεν μπορώ να είμαι απόλυτος αλλά τείνω να συμφωνήσω μαζί σου.
   

Μοιραστείτε τη σελίδα