Χαμηλοέξοδες MC

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.413
Απάντηση: Χαμηλοέξοδες MC

Εχμ τα εχεις λίγο συγκεχυμένα νομίζω ... imho.

Reaction score
1

Καλημέρα
Για να προσθέσω και εγώ την εμπειρία μου, παίζω την DL304 με Step-Up Audio Note AN-SN1 και προ Sonneteer Sedley θα έλεγα ότι μου ακούγεται καλύτερα με την σύθμιση του Phono στο MC και του Step-Up στο High Gain. Ακούγεται πιό ζωντανά

Reaction score
0

Λογω εμπειριας στο σχετικο ζητημα επιτρεψτε μου να σας μεταφερω ο,τι γνωριζω αλλα και εχω μαθει στην πραξη.
Για υψηλης πιστοτητας αναπαραγωγη μιας low output MC κεφαλης, η χρηση step up transformers ειναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ, και ας γραφουν πολλοι περι του αντιθετου. Ο βασικος λογος ειναι η επιτευξη ταυτοχρονως impedance matching αλλα και gain matching με παθητικο στοιχειο, χωρις τροφοδοσιες και ενεργα σταδια που συμπιεζουν τον ηχο. Δηλαδη ταυτοχρονως η κεφαλη βλεπει το επιθυμητο φορτιο αλλά και εχουμε την προσδοκωμενη εξοδο του σηματος σε mV.
Εξηγουμαι: καθε κεφαλη θελει να βλεπει ενα συγκεκριμενο φορτιο, εκ κατασκευης. Οι MM συνηθως ζητουν φορτιο γυρω στα 50kOhms, δηλαδη το τυπικο γνωστο μας 47kOhms. Αυτο ομως δεν συμβαινει σχεδον ποτε στις χαμηοεξοδες MC, οι οποιες θελουν να βλεπουν μιρκοτερα φορτια. Αυτο εξαρταται πρωτιστως (αν οχι αποκλειστικα) απο τα κατασκευαστικα χαρακτηριστικα της κεφαλης. Απο εκει κει επειτα, θελουμε και καποιο κερδος για να διεγειρουμε την εισοδο του phono preamplifier. Αυτο το κερδος καθοριζεται απο το λογο Μ/Σ ενω το φορτιο που βλεπει η κεφαλη ειναι το φορτιο στην εισοδο του phono preamp (resistive load) διηρημενο με το τετραγωνο του gain ratio. Αν δηλαδη εχουμε εισοδο με input impedance 47kOhms και συνδεσουμε ενα step up transformer με gain 20x, τοτε η κεφαλη θα βλεπει 47.000/20^2=117.5 Ohms.
Αντιστρεφοντας, πρωτα καθοριζουμε το λογο Μ/Σ που θελει το phono preamp για να διεγερθει (π.χ. 20x) και εν συνεχεια βαζουμε τη σωστη τιμη αντιστασης στην εισοδο.
Εχει τυχει να στησω μια κεφαλη στο σπιτι φιλου με εξοδο 0.1mV, χειροποιητους step up transformers με κερδος 40x σε phono preamp με input impedance 47κOhms. Το τελικο αποτελεσμα ηταν μονολεκτικα μαγικο.
Οτι μπορει να σας δωσει ενας dedicated μετασχηματιστης με συγκεκριμενα χαρακτηριστικα για συγκεκριμενη κεφαλη και ενα phono preamp αποκλειστικα 2 σταδιων κερδους δεν μπορει να το δωσει καμμια αλλη προσεγγιση. Καθε τι περα απο αυτο ειναι χασιμο χρονου και χρηματος, πιστεψτε με.
Φιλικα,
clavermant

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.413

Ναι αλλά ξεχνάς κάτι.Οτι μ/ς στην πορεία του σήματος = έλλειψη ζωντάνιας ταχύτητας κλπ.

Reaction score
0

Η ποιότητα του καλωδίου έγκειται κατά βάσιν στην καλή αγωγιμότητα και τη θωράκισή του, και στην κατά το δυνατό μικρή χωρητικότητα. Βέβαια, καλό θα ήταν, όλα τα πικάπ να έχουν τον ενισχυτή phono ενσωματωμένο, ώστε να ελαχιστοποιείται το μήκος του καλωδίου, αλλά για λόγους marketing αυτό δεν έχει γίνει έως σήμερα, καθώς κάτι τέτοιο θα έπεφτε "λίγο" για τον τυπικό αγοραστή hi-fi, ενώ για τους κατασκευαστές είναι ένα ακόμη κέντρο κόστους (και, επομένως, εσόδων).
Καλησπερα σε ολους,

Πικα-απ με ενσωματωμενο phono-stage αλλα μονο για κεφαλες
ΜΜ εχουν τα μοντελα
CS-415-2/EV
CS-435-1/EV
CS-455-1/EV
CS-455-1M/EV
της DUAL.

Reaction score
0

Ναι αλλά ξεχνάς κάτι.Οτι μ/ς στην πορεία του σήματος = έλλειψη ζωντάνιας ταχύτητας κλπ.
Φίλε John Markou, σχετικά με ότι αναφέρεις, η αλήθεια είναι το ακριβώς αντίθετο. Μόνον με χρήση Μ/Σ πετυχαίνεις το μέγιστο εφικτό της ζωντάνιας και ταχύτητας. Αυτο εξάλλου είναι και το νόημα της χρήσης Μ/Σ. Οι τροφοδοσίες, τα ενεργά στάδια κλπ πετσοκόβουν το δυναμισμό της μουσικής, δίχως αυτό να σημαίνει πάντα ότι οποιονδήποτε Μ/Σ και να βάλεις θα έχεις 100% εγγυημένη καλύτερη ζωντάνια και ταχυτητα, δηλαδή πολλές φορές φταίει η υλοποίηση ενώ η βάση είναι σωστή.

Δεν γνωρίζω την εμπειρία σου σχετικά με MC step up transformers, μπορώ όμως να σου μεταδώσω τη δική μου, τόσο στα πλαίσια ακροατή όσο και κατασκευαστή (έχω κατασευάσει αρκετούς Μ/Σ για διάφορες κεφαλές, ακόμη και εξαιρετικά χαμηλοέξοδες). Η κατασκευή ενός Μ/Σ dedicated για μία συγκεκριμενη κεφαλή εξωθεί το αποτέλεσμα εντελώς αλλού, μιλάμε για διαφορές νύχτα με μέρα συγκριτικά με το καλύτερο (δυνητικά και θεωρητικά) στάδιο κέρδους. Ακριβώς αυτό συμβαίνει και στην έξοδο από DAC ενός CD player, το καλύτερο αποτέλεσμα είναι το I/V conversion με Μ/Σ, με reflected load το φορτίο στην έξοδο διηρημένο με το τετράγωνο του λόγου Μ/Σ. Ξέχνα Μ/Σ η απόδοση των οποίων συρρικνώνεται στη μετριότητα της εμπορικής υλοποίησης με γνωμονα την αποκλειστική παραγωγή υπεραξίας για τον κατασκευαστή, υπάρχουν λιγες μεν, πλην όμως καταπληκτικές υλοποιήσεις για χαμηλοέξοδες κεφαλές (συνήθως vintage) δίχως να κοστίζουν μία ολόκληρη περιουσία, οι οποίες είναι πολύ μακριά από τη δυνητικότητα απόκτησης για το μέσο μουσικόφιλο, αλλά παίζουν καταπληκτικά.

Άμα θες κάτι παραπάνω, στείλε μήνυμα.

Staff online

• xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.742
Members