Χρειάζομαι βοήθεια για επιλογή οικιακού ηχοσυνόλου - καταλληλότητας καλωδίων

Reaction score
0
Χαιρετώ την όμορφη παρέα! Θα ήθελα τη γνώμη σας για την τελική μου επιλογή. Παραθέτω, λοιπόν, τα δεδομένα μου: θέλω να εξοπλίσω το σαλόνι - τραπεζαρία (ενιαίος χώρος ορθογώνιος, 6*10=60τ.μ., με χώρο σαλονιού 6μ.*5μ. από το σύνολο) με ηχοσύστημα που να πληρεί τις εξής προϋποθέσεις:
1. να ακούω μουσική στο καθιστικό,
2. να έχω surround ήχο για ταινίες,
3. όταν κάθομαι στην τραπεζαρία και βάζω μουσική για τους προσκεκλημένους μου να έχω και εκεί επίσης surround ήχο με την έννοια ότι να μου ακούγεται στο χώρο όλο μουσική χωρίς να αναγκάζομαι να δυναμώνω από τα μπροστινά ηχεία για να ακούσουμε και να ενοχλεί κάποιον που εκείνη την ώρα κάθεται στο σαλόνι. Να συζητάμε μεν αλλά να έχουμε και στο βάθος μουσική. Υπόψιν, τα ηχεία της τραπεζαρίας δεν θα είναι μόνιμα, σκέφτομαι να τα βάζω με πρίζες όποτε χρειάζεται.
Όσον αφορά τη συνδεσιμότητα που θέλω:
USB για σύνδεση με MP3 και ipod και εξωτερικό σκληρό, HDMI, Bluray, ίσως αργότερα βάλω κάποιο μηχάνημα για ιντερνετικούς σταθμούς, σύνδεση με TV.

Το σπίτι είναι νεοανεγερθέν και πριν το σοβάτισμα. Θα ήθελε ο ηλεκτρολόγος να του πω τι καλώδια να περάσει (τα κλασσικά κόκκινο - μαύρο ή κάτι πιο εξεζητημένο; ).

Μουσικός γαρ θα ήθελα να έχω ένα σωστό ήχο με προτεραιότητα στη μουσική και δευτερευόντως στις ταινίες.

Ένας φίλος μου έχει ένα αρκετά ακριβό σύστημα δικάναλο με κάτι θηρία ηχεία και ενισχυτή λαμπάτο που για να κάθεσαι μόνος και να ακούς μουσική είναι άψογο αλλά εντοπίζω πρόβλημα όταν μαζευόμαστε παρέα και θέλουμε να μιλήσουμε αλλά και να παίζει μουσική, για να ακούσουμε μουσική πρέπει να δυναμώσουμε σε σημείο που γίνεται ενοχλητικό γιατί δημιουργείται μια βαβούρα που σε πονοκεφαλιάζει. Αυτό θα ήθελα να αποφύγω.
Ενημερώνω ότι είμαι άσχετος με την argo του ήχου και ξέρω μόνο τα βασικά (δικάναλός, πολυκάναλος, τελικός...)

Θα προσπαθήσω να επισυνάψω κάτοψη του χώρου για μην μιλάμε θεωρητικά.

Άρα, πρωτίστως τι καλώδια να βάλει ο ηλεκτρολόγος και δευτερευόντως, πρόταση πακέτου.

Ξέρω το ότι έτσι το σκέφτομαι και το θέλω να δουλεύει δε σημαίνει ότι γίνεται κιόλας. Εσείς θα μου πείτε...
Και το βασικό... ποσό που σκέφτομαι να διαθέσω 1500 - 2000 Ε. (ηχεία, ενισχυτής - ές)

Ευχαριστώ πολύ παιδιά που με διαβάσατε και ελπίζω σε προτάσεις...

Attachments

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
102.690
Απάντηση: Χρειάζομαι βοήθεια για επιλογή οικιακού ηχοσυνόλου - καταλληλότητας καλωδίω

Έχω δει το θέμα από χθες. Επειδή χρειάζεται λίγη επεξεργασία, δώσε μου λίγο χρόνο. Θα επανέλθω αργότερα.

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
102.690
Απάντηση: Χρειάζομαι βοήθεια για επιλογή οικιακού ηχοσυνόλου - καταλληλότητας καλωδίω

Πρώτα, μια και αυτό σε ενδιαφέρει πρωτίστως, μπορείς να περάσεις καλώδια ικανής διατομής για τα ηχεία της τραπεζαρίας. Δεν χρειάζεται κάτι εξωτικό. Τα Belden 5000 που μπορείς να δεις εδώ είναι μια χαρά, και κάνουν για τοποθέτηση μέσα σε τοίχο.

Για τα υπόλοιπα τώρα. Όπως είναι διαμορφωμένος ο χώρος, μπορείς να στήσεις ένα σύστημα 5.1 για το home cinema. Άρα θα πρέπει να προβλέψεις ότι εμπρός θα μπει ακόμα ένα κεντρικό. Σαν περιφερειακά θα χρησιμοποιήσεις τα ηχεία που έχεις προβλέψει να βρίσκονται στο μέσον του χώρου.

Όσο για την τραπεζαρία και τα ηχεία που θέλεις να χρησιμοποιήσεις εκεί, υπάρχουν ενισχυτές AV που έχουν και δεύτερη ζώνη. Σ' αυτή θα τα ενώσεις. Η δεύτερη ζώνη μπορεί να χρησιμοποιείται είτε ταυτόχρονα, είτε ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα ηχεία.

Συγκεκριμένη πρόταση για συσκευές δεν έχω. Ελπίζω όμως ότι θα βοηθήσουν άλλα μέλη σ' αυτό τον τομέα.

Reaction score
0

Πρώτα, μια και αυτό σε ενδιαφέρει πρωτίστως, μπορείς να περάσεις καλώδια ικανής διατομής για τα ηχεία της τραπεζαρίας. Δεν χρειάζεται κάτι εξωτικό. Τα Belden 5000 που μπορείς να δεις εδώ είναι μια χαρά, και κάνουν για τοποθέτηση μέσα σε τοίχο.

Για τα υπόλοιπα τώρα. Όπως είναι διαμορφωμένος ο χώρος, μπορείς να στήσεις ένα σύστημα 5.1 για το home cinema. Άρα θα πρέπει να προβλέψεις ότι εμπρός θα μπει ακόμα ένα κεντρικό. Σαν περιφερειακά θα χρησιμοποιήσεις τα ηχεία που έχεις προβλέψει να βρίσκονται στο μέσον του χώρου.

Όσο για την τραπεζαρία και τα ηχεία που θέλεις να χρησιμοποιήσεις εκεί, υπάρχουν ενισχυτές AV που έχουν και δεύτερη ζώνη. Σ' αυτή θα τα ενώσεις. Η δεύτερη ζώνη μπορεί να χρησιμοποιείται είτε ταυτόχρονα, είτε ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα ηχεία.

Συγκεκριμένη πρόταση για συσκευές δεν έχω. Ελπίζω όμως ότι θα βοηθήσουν άλλα μέλη σ' αυτό τον τομέα.
Καταρχήν, σ' ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σου και ελπίζω και σε άλλες. Ήδη νιώθω ότι έχω συνεργάτες σ' αυτό που πάω να κάνω!

Τα καλώδια για τραπεζαρία να τα περάσω στους τοίχους γύρω - γύρω ή να ακολουθήσω την πιο σύντομη οδό; Που αυτό σημαίνει τοπικό μικροσκάψιμο πλάκας όσο το καλώδιο και από πάνω να βάλω τη μορφόπλακα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Θέλω να πω ότι έχει σημασία (σίγουρα θα έχει αλλά πόσο;) η απόσταση σ' αυτά που είναι δευτερεύουσας σημασίας γιατί θα παίζουν σε μία γιορτή, σε ένα τραπέζι, μια φορά στο τόσο δηλαδή.
Όσο για τα υπόλοιπα καλώδια του 5,1 σκέφτομαι να τα περάσω από την πιο σύντομη οδό.

Να περάσω το συγκεκριμένο καλώδιο και στα ηχεία βεράντας ή αρκούμαι σε κάτι πιο μικρό; (αυτό παρέλειψα να σας το πω). Η βεράντα βρίσκεται στα δεξιά της κάτοψης που σας έδειξα και καταλαμβάνει το ίδιο μήκος (10μ.).

Ναι, έχω στα υπόψιν μου κεντρικό και subwoofer

Ναι, νομίζω κάτι τέτοιο με δεύτερη ζώνη θα μου ταίριαζε έτσι όπως το περιγράφεις.

Αν θα μπορούσαμε να στήσουμε κάτι ρε παιδιά έτσι όπως το έχω στο μυαλό μου χωρίς να χάνω σε μουσική (αυτό με ενδιαφέρει πρωτίστως) θα ήμουν πανευτυχής!

Για να δούμε λοιπόν κι άλλες προτάσεις σας...

Ευχαριστώ πάντως!

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.430

Επίσης μπορείς να βάλεις όλα τα ηχεία που έχει σημειώσει(+1 κεντρικο) και να παίζει μουσική από τον πολυκάναλο ενισχυτή,ενεργοποιώντας την λειτουργία που έχουν να ακούγεται μουσική ταυτόχρονα απ' όλα τα ηχεία.Βέβαια χάνεις λίγο την αυτονομία της ανεξάρτητης ζώνης,αλλά ενδεχομένως να σε βολέψει περισσότερο καθότι αν θες και ανεξάρτητο ήχο στην 2η ζώνη θα πρέπει να πας σε ενισχυτή εκτος μπατζετ,διότι μόνο στα κορυφαία μοντέλα πολυκάναλων ενισχυτών υποστηριζεται ψηφιακά συνδεδεμένη πηγή στην 2η ζώνη.

Για τα καλώδιο στο είπαν ήδη.

Reaction score
0

Επίσης μπορείς να βάλεις όλα τα ηχεία που έχει σημειώσει(+1 κεντρικο) και να παίζει μουσική από τον πολυκάναλο ενισχυτή,ενεργοποιώντας την λειτουργία που έχουν να ακούγεται μουσική ταυτόχρονα απ' όλα τα ηχεία.Βέβαια χάνεις λίγο την αυτονομία της ανεξάρτητης ζώνης,αλλά ενδεχομένως να σε βολέψει περισσότερο καθότι αν θες και ανεξάρτητο ήχο στην 2η ζώνη θα πρέπει να πας σε ενισχυτή εκτος μπατζετ,διότι μόνο στα κορυφαία μοντέλα πολυκάναλων ενισχυτών υποστηριζεται ψηφιακά συνδεδεμένη πηγή στην 2η ζώνη.

Για τα καλώδιο στο είπαν ήδη.
Εκτός και αν έχω το σύστημά μου 5,1 και όταν θέλω να μου ακούγονται της τραπεζαρίας να ξεκουμπώνω χειροκίνητα τα πίσω ηχεία και να τα μεταφέρω στης τραπεζαρίας κάνοντας την αντίστοιχη δουλειά και στα κουμπώματα του ενισχυτή βγάζοντας τα κουμπώματα των πίσω και βάζοντας της τραπεζαρίας. Αποτέλεσμα, σε μια τέτοια περίπτωση να έχω ήχο από τα μπροστινά και από της τραπεζαρίας (χωρίς δηλαδή τα πίσω - ενδιάμεσα). Γίνεται κάτι τέτοιο;

Το καλώδιο για τα μπροστινά είναι το ίδιο με αυτό που προτείνατε; Η διαδρομή του;

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
102.690

Σχεδόν όλοι οι τελευταίας γενιάς πολυκάναλοι AV είναι 7.1. Άρα τα ηχεία της τραπεζαρίας μπορούν να οριστούν σαν surround back. Βέβαια σε ταινίες 7.1 δεν ξέρω πώς θα παίζουν, κυρίως λόγω απόστασης από το καθιστικό, αλλά είναι ακόμα λίγες αυτές με 7.1 ήχο.

Για μουσική υπάρχει η επιλογή στους ενισχυτές που, συνήθως, ονομάζεται all channel stereo, με την οποία θα παίζουν όλα τα ηχεία.

Τα καλώδια καλό θα είναι να είναι όλα τα ίδια, ώστε να έχουν παρόμοια ηλεκτρικά χαρακτηριστικά.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα ηχεία της βεράντας, δεν ξέρω με ποιό τρόπο μπορούν και αυτά να προστεθούν στο σύστημα, αλλά να μπορούν συγχρόνως να απομονώνονται όποτε το επιθυμείς, για να μην ακούει όλη η γειτονιά. :114:

Reaction score
0

Τα Belden 5000 πόσο έχουν το μέτρο;

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.656
Το 5000UE θα κοστίζει στην Ελλάδα περίπου 2€ το μέτρο.

Δεν βρίσκω τιμές, αλλά εδώ κοστίζει 236£ η κουλούρα των 153 μέτρων.

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.430

Εκτός και αν έχω το σύστημά μου 5,1 και όταν θέλω να μου ακούγονται της τραπεζαρίας να ξεκουμπώνω χειροκίνητα τα πίσω ηχεία και να τα μεταφέρω στης τραπεζαρίας κάνοντας την αντίστοιχη δουλειά και στα κουμπώματα του ενισχυτή βγάζοντας τα κουμπώματα των πίσω και βάζοντας της τραπεζαρίας. Αποτέλεσμα, σε μια τέτοια περίπτωση να έχω ήχο από τα μπροστινά και από της τραπεζαρίας (χωρίς δηλαδή τα πίσω - ενδιάμεσα). Γίνεται κάτι τέτοιο;
Nαι αλλά μετά την 1η φορά δεν πρόκειτε να το ξανακάνεις:116:.Επίσης επειδή το πιθανότερο είναι να είναι ηχεία βάσης,σκέψου και το ενδεχόμενο ότι πρέπει να μεταφέρεις και αυτές.

Το καλώδιο για τα μπροστινά είναι το ίδιο με αυτό που προτείνατε; Η διαδρομή του;
Περιμετρικά με κανάλια.Αν συμβεί κάτι και θες να τα αλλάξεις δεν θα έχεις ξανά μερεμέτια.

Reaction score
0

Gstriftos, τι εννοείς περιμετρικά με κανάλια; Με τα κουτιά στους τοίχους; Δεν θα έχω απώλειες ποιότητας δεδομένου ότι θα είναι αρκετά παραπάνω μέτρα καλωδίου (να μην λογαριάσω και το παραπάνω κόστος);
Από το δάπεδο εννοείς ότι δεν θα μπορώ να επέμβω μετά, έτσι;

Reaction score
512

Χαιρετώ την όμορφη παρέα! Θα ήθελα τη γνώμη σας για την τελική μου επιλογή. Παραθέτω, λοιπόν, τα δεδομένα μου: θέλω να εξοπλίσω το σαλόνι - τραπεζαρία (ενιαίος χώρος ορθογώνιος, 6*10=60τ.μ., με χώρο σαλονιού 6μ.*5μ. από το σύνολο) με ηχοσύστημα που να πληρεί τις εξής προϋποθέσεις:
1. να ακούω μουσική στο καθιστικό,
2. να έχω surround ήχο για ταινίες,
3. όταν κάθομαι στην τραπεζαρία και βάζω μουσική για τους προσκεκλημένους μου να έχω και εκεί επίσης surround ήχο με την έννοια ότι να μου ακούγεται στο χώρο όλο μουσική χωρίς να αναγκάζομαι να δυναμώνω από τα μπροστινά ηχεία για να ακούσουμε και να ενοχλεί κάποιον που εκείνη την ώρα κάθεται στο σαλόνι. Να συζητάμε μεν αλλά να έχουμε και στο βάθος μουσική. Υπόψιν, τα ηχεία της τραπεζαρίας δεν θα είναι μόνιμα, σκέφτομαι να τα βάζω με πρίζες όποτε χρειάζεται.
Όσον αφορά τη συνδεσιμότητα που θέλω:
USB για σύνδεση με MP3 και ipod και εξωτερικό σκληρό, HDMI, Bluray, ίσως αργότερα βάλω κάποιο μηχάνημα για ιντερνετικούς σταθμούς, σύνδεση με TV.

Το σπίτι είναι νεοανεγερθέν και πριν το σοβάτισμα. Θα ήθελε ο ηλεκτρολόγος να του πω τι καλώδια να περάσει (τα κλασσικά κόκκινο - μαύρο ή κάτι πιο εξεζητημένο; ).

Μουσικός γαρ θα ήθελα να έχω ένα σωστό ήχο με προτεραιότητα στη μουσική και δευτερευόντως στις ταινίες.

Ένας φίλος μου έχει ένα αρκετά ακριβό σύστημα δικάναλο με κάτι θηρία ηχεία και ενισχυτή λαμπάτο που για να κάθεσαι μόνος και να ακούς μουσική είναι άψογο αλλά εντοπίζω πρόβλημα όταν μαζευόμαστε παρέα και θέλουμε να μιλήσουμε αλλά και να παίζει μουσική, για να ακούσουμε μουσική πρέπει να δυναμώσουμε σε σημείο που γίνεται ενοχλητικό γιατί δημιουργείται μια βαβούρα που σε πονοκεφαλιάζει. Αυτό θα ήθελα να αποφύγω.
Ενημερώνω ότι είμαι άσχετος με την argo του ήχου και ξέρω μόνο τα βασικά (δικάναλός, πολυκάναλος, τελικός...)

Θα προσπαθήσω να επισυνάψω κάτοψη του χώρου για μην μιλάμε θεωρητικά.

Άρα, πρωτίστως τι καλώδια να βάλει ο ηλεκτρολόγος και δευτερευόντως, πρόταση πακέτου.

Ξέρω το ότι έτσι το σκέφτομαι και το θέλω να δουλεύει δε σημαίνει ότι γίνεται κιόλας. Εσείς θα μου πείτε...
Και το βασικό... ποσό που σκέφτομαι να διαθέσω 1500 - 2000 Ε. (ηχεία, ενισχυτής - ές)

Ευχαριστώ πολύ παιδιά που με διαβάσατε και ελπίζω σε προτάσεις...
Χαιρεται και απο εμενα. Προσεξε με ξερεις οτι τα καλωδια τα βαζεις μια φορα και τελος οποτε προσεξε πολυ. Το χρωμα θα σου χρησιμευσει στην πολικοτητα. Το παχος του αγωγου απο την ισχυ. Βαλε παχυ να εισαι ησυχος γιατι ξερεις στα πολλα μετρα(sourround) Θα υπαρξουν απωλιες οποτε παχυ. Η Wharfedale Diamond σειρα 10 ειναι καλο value for money και στο budget σου

Reaction score
0

Ναι, το ξέρω danas ότι θα μπουν και τέλος. :frown: Τα belden 5000 έχουν ίδια χαρακτηριστικά με τα mogami 3082; Ποια είναι καλύτερα; Φοβάμαι μη βάλω κάτι και είναι για πέταμα μετά και πιο πολύ όχι τα λεφτά τους αλλά θα είναι δύσκολο να τα αλλάξω για το λόγο ότι θα καλυφθούν τα κουτιά τους με σοβά για να μην φαίνονται. Γι αυτό θέλω κάποιο καλώδιο που να είμαι σίγουρος ότι θα κάνει σύμφωνα πάντα με το budget μου για το ηχοσύνολο.

Reaction score
512

θα τρελαθω το ενα ειναι μικρομεσαιο και το αλλο ομοαξωνικο. Λαθος και τα δυο και φανταζομαι πανακριβα. Ο χαλκος ειναι ο νο2 καλυτερος αγωγος του ρευματος και προφανως για καθαρο ασημι που ειναι νο1 δεν παιρνει το budget σου. Πηγαινε στα ηλεκτρονικα της γειτονειας σου και παρε χαλκο διχρομο μονομενο οσο πιο παχυ τοσο πιο καλα γιατι ειναι πολλα τα μετρα.:wink:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.959
Members
38.524
Νεότερο μέλος
Klipschlascala_pro1988