Χτες έβαλα μπουγάδα

Reaction score
8
Εγω ναι σε πληντυριο δισκων και εχω πλυνει εκατονταδες δισκους, ενας φιλος χημικος ειχε αναλυσει ενα επωνυμο υγρο καθαρισμου βινυλιων και η συνθεση του ηταν η παραπανω συν μια ελαχιστη ποσοτητα χημικων τα οποια εκαναν τις σταγονες να διαλυονται και να τρεχουν.

Αν θελεις για σιγουρια μπορεις να παρεις ενα λιτρο επωνυμο υγρο καθαρισμου για πλυντηρια βινυλιου με κοστος απο 20-30 ευρω το λιτρο, πραγμα που κανω τωρα τελευταια. Υπαρχουν απο τη CLEARAUDIO στον Ορφεα, την HANLL στον Χαιτα κ.λπ.

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.746
Απάντηση: Χτες έβαλα μπουγάδα

Εχω πλυνει αρκετους απ τους δισκους μου με υγρο πιατων και νερακι.
Το πριν με το μετα ειχε μεγαλη διαφορα!
Εργαστηκα καπoυ 17 χρονια σαν dj και συνηθως χρησιμοποιουσα δικους μου δισκους.
Οσο και να τους αγαπουσα δεν επαυα να τους βλεπω σαν επαγγελματικο εργαλειο.
Καποιοι καταστραφηκαν αλλα οι πολλοι που εμειναν υπαρχουν στη μικρη μου δισκοθηκη και μετα τη μπουγαδα,ακουγονται αξιοπρεπως.

Reaction score
8
επισης υπαρχει και ενα σχετικα φτηνο χειροκινητο πλυντηριο δισκων το ΚNOSTI.
Περί τα 80 ευρώ το κόστος, το βρίσκεις σε διάφορα μαγαζιά του χώρου Το Knosti είναι πολύ καλή περίπτωση, το ειχα κι εγώ. Δεν αφήνει λεκέδες κτλ.
Για τα λεφτά του ειδικά είναι αρκετά καλό.
Σίγουρα καλύτερο από το να τους πλένεις μόνος σου, ενω προστατευει και την ετικετα με ενα συστημα που σφραγγιζει πανω της.
Με το Knosti πρέπει να έχω πλύνει πάνω από 500 δίσκους. Σίγουρα αφήνει κατάλοιπα – ανάλογα και με το πόση βρομιά έχει μέσα το υγρό – δηλαδή το πόσους δίσκους έχεις πλύνει και πόσο βρόμικοι ήταν αυτοί. Μάλιστα καλό είναι να πλένεις τους πολύ βρόμικους δίσκους μαζί και τους σχεδόν καθαρούς σε καθαρό υγρό.
Μετά το πλύσιμο οι δίσκοι στηρίζονται στο πιρούνι-στεγνωτήρα που παρέχεται μαζι.
Καθαριζει τους δισκους κατα 70% σε σχεση με το 90% ενος συστηματος με αναροφηση. Ενα επιπλεον μετρο ειναι και το σκουπισμα των σταγονων με στεγνο μαλακο πανι που δεν αφηνει χνουδι, οπως και στην προηγουμενη περιπτωση.

Reaction score
8

τον πιο καλο παντως καθαρισμο των βινυλιων δυστηχως πετυχαινουμε με την πιο ακριβη λυση. Και αυτη ειναι τα πλυντηρια δισκων βινυλιου και αυτο γιατι εχουν ενα μοναδικο προτερημα - το στεγνωμα του δισκου μεσω αναροφησης, που σημαινει οτι ολη η βρωμια που διαλυεται με το υγρο αποροφειται απο τους μηχανισμους αυτους και δεν ξαναμενει στα αυλακια εστω και ελαχιστα οπως στις προηγουμενες περιπτωσεις.
Στις φωτογραφιες πλυντηρια δισκων πανω απο την CLEARAUDIO που εχω δοκιμασει και κατω της HANNL που κατεχω - και τα δυο με αριστα τελικα αποτελεσματα.

Reaction score
2
Θαναση τωρα πια τα πλυντηρια εχουν αρκετα προσιτες τιμες και σαφως θα συμφωνησω οτι με αυτα επιτυνχανουμε το μεγιστο δυνατο στεγνωμα αποροφηση. Αν καποιος διαθετει αρκετους δισκους νομιζω οτι αξιζει μην πω επιβαλεται η αγορα πλυντηριου δισκων.

Reaction score
59
Θαναση, το εχεις κανει ???

Η ισοπροπυλικη αλκοολη ειναι φοβερα δυνατο φαρμακο, γιαυτο και σε ρωταω. Μ'αυτο καθαριζαμε τις κεφαλες των μαγνητοφωνων. Σιγουρα κανει βρε???
Πολλά χρόνια χρησιμοποιώ και εγώ απιονισμένο ύδωρ περίπου 60% με ισοπροπυλική αλκοόλη 40% χωρίς κανένα πρόβλημα. Η πλύση επιβάλλεται. Η διαφορά εμφανής ακόμη και σε εντελώς καινούργιους σφραγισμένους δίσκους. Φυσικά όπωσδήποτε για μεταχειρισμένους όπου εκεί το αοπτέλεσμα είναι αποκαλυπτικό.
Δίσκοι για πέταμα μπορούν να παίζουν σαν εντελώς καινούργιοι. Φτάνει να μην έχουν βαθιές γρατζουνιές. Λ.Σ.

Reaction score
8
Η διαφορά εμφανής ακόμη και σε εντελώς καινούργιους σφραγισμένους δίσκους.
σωστα μιας και οι καινουργιοι δισκοι εχουν επανω τους ξενα σωματα οπως υπολοιματα απο την κοπη και την χαραξη των βινυλιων κ.λπ.

Reaction score
1.973
Από το Forum της Linn:

volleyguy
Member
Group: Registered
Status: Offline

"I use steam cleaning with fantastic results on my VPI. Steam cleaners are cheap and steam REALLY cleans up the records. Of course care must be taken! Basically the steam is fired down into the groove. In my opinion it made as much or more of an improvement than the RCM did and all for chump change".

"Yes I use a record cleaner VPI and steam cleaning as well. Steam cleaning is great value as the machines are not made for audio so do not cost 10x what they should".

"The cost of a steam cleaner is around $30 (maybe a little more)
You can buy them at Walmart or likely many other places. Then there is no need for expensive cleaning fluids. I put the record on the VPI and turn on. While on you spay steam into the groove. Then (I) brush then vacuum off. The do a rinse again like normal on RCM. I will post the link over to Audiogon where hundreds have tried it and with very good results. Try first on a clunker for sure. I would say it is a big an improvement as the RCM was itself. The steam really seems to blow the gunk out. I had this one record from a friend of the Moon mission that was so bad I was not getting on my RCM. So I did it buy hand then on the RCM with steam and sounds very good! Good records will become great! But steam is no cure for record wear.
You only have to buy distilled water and no more chemicals. The lp's come crystal clean and sound much, much better.

Do be careful thou with steam cleaning. You can damage lp's of course if you put too much heat for too long. I stay 3 or 4"'s away with the steam machine. (while the platter spins)"

Σκέπτομαι σοβαρά να πάω για ατμοκαθαριστή!!! Τι λέτε; :140:

Reaction score
8
για σκεψου βινυλιο και θερμοκρασια ποσο καλα πανε μαζι. Εδω σκεβρωνουν δισκοι με τον ηλιο αμα τα μεταφερεις με αυτοκινητο.
Δευτερον δεν ρουφαει αλλα σπρωχνει, που σε συνδιασμο με την ζεστη μαλλον κολλαει την βρωμια στα αυλακια. Εγω δεν θα το εκανα στην θεση σου.

Reaction score
8
Aλλωστε αυτο που θελουμε ειναι να φυγει το υγρο με τα διαλλειμενα υπολοιματα και αυτο γινεται με την αναροφηση και οχι να στεγνωσει ο δισκος οποτε θα μεινουν παλι μεσα στα αυλακια του.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.043
Members
38.525
Νεότερο μέλος
Grigoris1966