Ψηφιακοι Ενισχυτες Και Η Λειτουργια Τους

Μηνύματα
10.483
Reaction score
5
Η αντικατάσταση των τελευταιων βαθμίδων (προενισχυτές και ενισχυτές ισχύος) που εμειναν ως τωρα αναλογικες σε μία ηχητική αλυσίδα αναπαραγωγής από πλήρως ψηφιακές βαθμίδες εγινε εφικτη με την εξελιξη των ενισχυτών τάξης D :)
Ειναι πια δυνατή η χρηση ψηφιακων βαθμίδων προενισχυσης και τελικων ισχύος παρεχοντας τη δυνατοτητα δημιουργιας μιας υλοποιησης που το σήμα παραμένει ψηφιακό από την αρχη (φορεα ηχου - cd, dvd κλπ) μεχρι το τέλος (λιγο πριν το ηχειο).
Αιτια ισως γι αυτη την αλλαγη να ειναι και η μεγάλη διάδοση των ψηφιακών ηχητικών πηγών και μέσων αποθήκευσης και η αναγκη εξαλειψης κυκλωματων μετατροπης (D/A converter) που εισαγουν προσθετο θορύβο.

Πλεονεκτήματα :
:arrow: Μικρό μέγεθος
:arrow: Χαμηλη κατανάλωση ρευματος
:arrow: Υψηλή απόδοση (80%-90%)
:arrow: Θερμαινονται πολυ λιγοτερο

:idea: Οι ψηφιακοί ενισχυτές βασίζονται στην αρχή λειτουργίας των ενισχυτών τάξεως D. Ο D class amplifier μετατρέπει το αναλογικο σήμα σε ψηφιακο πριν ενισχυθεί.



:arrow: Για την μετατροπή του σήματος σε ψηφιακό πριν την οδήγηση του στην τελική βαθμίδα εξόδου χρησιμοποιειται μια απο τις δύο κυριότερες υλοποιήσεις:

α) Ψηφιακοί ενισχυτές βασισμένοι στη διαμόρφωση παλμών κατά πλάτος (Pulse Width Modulation) και
β) Ενισχυτές διαφορικού διαμορφωτή ΔΣ ή Pulse Density Modulation

Διαμόρφωση PDM: (παρόμοια με την DSD των SACD και των 1bit D/A converters των CD). Οι μεταβολές της στάθμης του σήματος μεταφράζονται σε αντίστοιχες μεταβολές της συχνότητας επανάληψης παλμών του ψηφιακού σήματος. Η συχνότητα των παλμών αυξάνεται με αντίστοιχη αύξηση του αναλογικού σήματος.
Διαμόρφωση PWM: Οι μεταβολές της στάθμης του σήματος μεταφράζονται σε αντίστοιχες μεταβολές του ΟΝ time (duty cycle) του παλμού. Όσο υψηλότερη είναι η στάθμη του προς κωδικοποίηση σήματος τόσο μεγαλύτερο είναι το ΟΝ time του παλμού σε ένα σύστημα PWM. Αντίστοιχα σε ένα σήμα PDM η συχνότητα των παλμών αυξάνεται με αντίστοιχη αύξηση του αναλογικού σήματος.
Οι διαμορφωτές PWM είναι και οι πιο διαδεδομένοι στους ψηφιακούς ενισχυτές.



To PWM σήμα οδηγείται στην τελική βαθμίδα ενίσχυσης που αποτελείται από δύο FET transistor για κάθε κλάδο και λειτουργούν σαν διακόπτες, δηλαδη βρίσκονται σε κατάσταση ON ή OFF. Αυτο σημαινει οτι δεν βρίσκονται (θεωρητικά) ποτέ στην περιοχή κόρου όπου υπάρχει και η μεγάλη κατανάλωση πάνω στα τρανζίστορ. Σ αυτο οφειλεται η πολύ υψηλή απόδοση αφού πολύ λίγη από την παρεχόμενη ενέργεια μετατρέπεται σε θερμοκρασία επάνω στα ίδια τα τρανζίστορ.

:wink: Το σήμα PWM δεν θεωρειται αμιγώς ψηφιακο σήμα αφού είναι μεν διακριτού ύψους (παίρνει μόνο τιμές +V ή -V) αλλά όχι και διακριτού χρόνου. Για να θεωρηθεί ένα σήμα ψηφιακό θα πρέπει να είναι και διακριτού χρόνου, το οποιο ισχύει μόνο για την περίπτωση της PDM. Ισχύει ομως οτι το σήμα PWM επειδή δεν έχει καμία σχέση με αναλογικό σήμα να θεωρειται ψηφιακο.

Να η αντιστοιχία ενός αναλογικού σήματος με το αντίστοιχο διαμορφωμένο κατά PWM και κατά την αντίστοιχη παλμοσειρά διαμόρφωσης Δ-Σ.



Αλλο πλεονέκτημα των PWM ή PDM σηματων σε σχεση με τα PCM ειναι ότι δεν χρειαζόμαστε βαθμίδα D/A για να ανακτήσουμε το αναλογικό σήμα. Για την ανάδειξη του αναλογικού σήματος χρειαζόμαστε μόνο ένα φίλτρο διέλευσης χαμηλών συχνοτήτων (LPF)
\/ \/ \/ \/ \/ \/

/\ /\ /\ /\ /\ /\
Το LPF υπάρχει και στο PCM, για να απορρίψει τον υψίσυχνο θόρυβο που εισάγεται στο σήμα από την βαθμίδα D/A converter.
:roll:
Μεχρι εδω ομως δεν εχουμε εναν 100% ψηφιακο ενισχυτη :!: αφού το αναλογικο σήμα γίνεται “ψηφιακής μορφήs” μόλις πριν την βαθμίδα τελικής ενίσχυσης. Εξακολουθει να εχει βεβαια κάποια από τα πλεονεκτήματα των ψηφιακών ενισχυτών (π.χ υψηλό βαθμό απόδοσης) όχι όμως όλα, αφού το σήμα της ψηφιακής πηγής θα πρέπει να μετατραπεί σε αναλογικό, πριν την μετατροπή σε PWM, ως αποτέλεσμα να εισάγεται στο σήμα θόρυβος από της βαθμίδες στις οποίες το σήμα παραμένει αναλογικό. Για να θεωρηθεί λοιπον ένα σύστημα 100% ψηφιακό θα πρέπει το σήμα να παραμένει ψηφιακό από την πηγή μέχρι και πριν το ηχειο.
Αρα χρειαζεται ενας επεξεργαστης :) οπου γινεται η επεξεργασία του ήχου, o έλεγχος της στάθμης του σήματος (volume control) και η μετατροπή του σήματος σε PWM.
Ακολουθει η βαθμίδα τελικής ενίσχυσης οπου το PWM ενισχύεται προκειμένου να οδηγήσει το φορτίο (ηχεία).



Στην έξοδο του power amplifier υπαρχει ένα LPF που ανακτά την αναλογική πληροφορία που περιέχεται στο ψηφιακό σήμα. Συνήθως τα φίλτρα αυτά αποτελούνται από ένα πηνίο αρκετά μεγάλο προκειμένου να μπορεί να διαχειριστεί τα υψηλά ρεύματα μια βαθμίδας ισχύος.



O έλεγχος της στάθμης του προς ενίσχυση σήματος δεν γίνεται με ποτενσιόμετρο ή electronic volume control, το οποίο μειώνει ή αυξάνει το πλάτος του σήματος τις τελικές βαθμίδες ενίσχυσης, όπως στους αναλογικούς ενισχυτές. Ο έλεγχος στάθμης γίνεται ψηφιακά “προσθέτοντας” ή “αφαιρώντας” δεδομένα από το σήμα πριν αυτό οδηγηθεί στην βαθμίδα του PWM modulator. Έτσι όταν αυξάνουμε ή μειώνουμε την ένταση του ενισχυτή μας το αποτέλεσμα είναι ένα PWM σήμα με αυξημένο ή μειωμένο duty cycle στην έξοδο του processor. Στη περίπτωση που είχαμε PDM διαμορφωτή το αποτέλεσμα θα ήταν αυξημένη ή μειωμένη συχνότητα επανάληψης παλμών.
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
....

Γιώργο πολύ ωραίο θέμα. Τάξη D ---> Τ (όπως θες πές το) :wink:

Βεβαίως το συμπέρασμα είναι πριν κάνετε οτιδήποτε "ψάξτε για ψηφιακές εισόδους"... Φυσικά κάποιοι ψηφιακοί ενισχυτές έχουν ενσωματωμένο A/D converter και άλλοι απ' ευθείας ψηφιακή είσοδο.

Τα νέα όμως νομίζω δεν έχουν να κάνουν με αυτό. Περισσότερο μάλλον με την απολαβή ισχύος του τροφοδοτικού που ουδεμία σύγκριση γίνεται με ενισχυτές τάξης ΑΒ ή Α. Φτήνια και εξαιρετικά μεγάλη ισχύς είναι τα καλά νέα και φυσικά η ποιότητα που μπορούν να δώσουν (άλλο θέμα...).

Φυσικά μιλάμε για τεχνολογίες που είναι στο στάδιο της εξέλιξης ακόμη, και σιγά - σιγά βλέπουμε μεγάλα brand του ήχου να προσεγγίζουν αλλά όλα δείχνουν ότι σε λίγα χρόνια ενδεχομένως και να επικρατήσουν.
 

Μηνύματα
2.679
Reaction score
5
Ψηφιακοι Ενισχυτεσ Και Η Λειτουργια Τους

Πολύ ενδιαφέρον θέμα Γιώργο και είναι στης εξελίξεις πιστεύω που θα δούμε στα επόμενα χρόνια.

θα ήμουν πολύ ευχαριστημένος αν η σημερινή τεχνολογία μπορούσε να επεξεργαστεί όλα τα ψηφιακά σήματα από την πηγή χωρίς καθόλου μετατροπές και να τα οδηγήσει αυτούσια στα ηχεία.

Συγχαρητήρια για το πολύ ενδιαφέρον άρθρο.
 

Μηνύματα
30.533
Reaction score
40
Ψηφιακοι Ενισχυτεσ Και Η Λειτουργια Τους

Γιώργο, πολύ ωραία παρουσίαση! :D :D
Πάντα τέτοια! :wink:


Μια ερώτηση μόνο: ο ήχος από ψηφιακό ενισχυτή μήπως θα είναι πιο ξερός σε σχέση με όσα ακούμε τώρα? :?

Και το λέω αυτό κρίνοντας από την διαφορά που ακούω πχ από το DVDp όταν παίζω από αναλογική έξοδο σε σχέση με την optical!
Ο ήχος από την ψηφιακή μου φαίνεται πιο "σκληρός" και με υπερτονισμένες τις υψηλές, ενώ με αναλογική είναι πιο γλυκός αλλά οι υψηλές μου ακούγονται ένα δύο "κλικ" υποτονισμένες (σε σχέση με αυτό που θα περίμενα!) :roll:
 

Μηνύματα
10.483
Reaction score
5
Ψηφιακοι Ενισχυτεσ Και Η Λειτουργια Τους

Γιαννη η διαφορα στον ηχο που ακους σε σχεση αναλογικη-ψηφιακη εξοδο οφειλεται καθαρα στην ποιοτητα και το σχεδιασμο των D/A Converter.
Εγω προτιμω παντως αν ακουω απο αναλογικη εισοδο στον AV ενισχυτη να εχω επιλογη εισοδου direct, για να μην περναει το σημα και απο τα ψηφιακα κυκλωματα του.
Στους ψηφιακους υποτιθεται οτι θα ακους ο,τι και οπως ειναι γραμμενο στο CD, μετα τη μετατροπη του pcm βεβαια σε συμβατο σημα pwm.
Εχω ακουσει τον ψηφιακο της yamaha με ηχεια energy veritas 2.3 και μου αρεσε ο ηχος του, αν και ειχα επιφυλαξεις πριν, οτι θα ακουγεται καποιο... ψηφιακο καταλοιπο...
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
...

Γιάννη γενικώς οι converters των AV ενισχυτών δεν είναι και ότι καλύτερο. (AD και DA converter είχα φιάξει στη σχολή μου σαν εργασία και διαπίστωσα ότι κοστίζει κάτι λιγότερο από 5€... αλλά έπαιζε!) Για τον ίδιο λόγο και το cd σου πρέπει να το έχεις συνδεδεμένο με τον AV με αναλογικό τρόπο. Γενικώς οι πηγές έχουν καλύτερους μετατροπείς. Αλλά από την άλλη δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να λέει πόσο "σκληρός" είναι ο ψηφιακός ήχος σε σχέση με τον αναλογικό.

Εντούτοις πιστεύω ότι θα ακούσεις πολύ καλύτερα χρησιμοποιώντας coaxial από ότι οπτική ίνα...

Φυσικά μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί "ψηφιακούς" τελικούς και ξεχωριστούς εξωτερικούς converters της αρεσκείας του και ανάλογους της τσέπης του... :wink:
 

Μηνύματα
10.483
Reaction score
5
Ψηφιακοι Ενισχυτεσ Και Η Λειτουργια Τους

Δειτε και αυτο...

http://www.avsite.gr/phpBB2/viewtopic.php?t=581&highlight=

Και σκεφτειτε τη δυνατοτητα να μπει σε ενα κουτακι και ολο μαζι πισα απο ενα ηχειο και να το κανει...ενεργο!

Και μολις εξαπλωθει η χρηση των ψηφιακων ενισχυτων θα ειναι η χαρα των P.A. εγκαταστασεων! Ουτε κουβαλημα ουτε ενα κοντεϊνερ με ενυσχυτες.
 

Μηνύματα
4
Reaction score
0
Re: ΨΗΦΙΑΚΟΙ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ και η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ τους

... και όχι μόνο να μπει πίσω από ένα ηχείο, αλλά το ηχείο αυτό να συνδέεται ασύρματα με την πηγή!

Να δώσω κι εγώ συγχαρητήρια στον Γιώργο για την προσπάθειά του, ας μου επιτρέψει όμως να κάνω μερικές διορθώσεις στο άρθρο του:

1. Το PWM είναι ψηφιακό σήμα, αφού μπορεί να αναπαρασταθεί ως 1-bit σήμα όπως ακριβώς το Σ/Δ (π.χ. DSD του SA-CD). Η διαφορά τους είναι ότι για την επίτευξη της ίδιας ποιότητας ήχου, η συχνότητα του Σ/Δ είναι (ενδεικτικά) της τάξης των 2.4MHz, ενώ για το PWM 90MHz, κάτι που κάνει την υλοποίηση ψηφιακών PWM ενισχυτών αρκετά δύσκολη υπόθεση. Από την άλλη μεριά η απόδοση (που αναφέρεται και στο άρθρο) της τάξης του 90% μπορεί να επιτευχθεί μόνο από PWM ενισχυτές και όχι από Σ/Δ, καθώς τα MOSFET εξόδου αλλάζουν κατάσταση με ρυθμό της τάξης των 192kHz στην PWM και των 2.4MHz στην Σ/Δ.

2. Η ποιότητα των ψηφιακών ενισχυτών τύπου PWM? Εάν δεν προηγηθεί "διόρθωση" χάλια, αρκετή παραμόρφωση και θόρυβος. Ένας καλός όμως επεξεργαστής ψηφιακού σήματος (DSP) μπορεί να κάνει θαύματα και να μας... αδειάσει την τσέπη!

3. Η ρύθμιση του κέρδους δεν γίνεται προσθέτοντας και αφαιρώντας τιμές στα ψηφιακά ηχητικά δεδομένα. Αυτό είναι ισοδύναμο με απλή προενίσχυση και δεν αρκεί. Αντίθετα, αυτό που μπορεί να μεταβάλλει ο χρήστης είναι μια τάση αναφοράς, η οποία και καθορίζει το πλάτος (σε volt) των PWM ή Σ/Δ παλμών
 

Μηνύματα
10.483
Reaction score
5
Re: ΨΗΦΙΑΚΟΙ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ και η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ τους

Ευχαριστω Ανδρεα


1. Αναφερω οτι...
Το σήμα PWM δεν θεωρειται αμιγώς ψηφιακο σήμα
2.
χρειαζεται ενας επεξεργαστης  οπου γινεται η επεξεργασία του ήχου, o έλεγχος της στάθμης του σήματος (volume control) και η μετατροπή του σήματος σε PWM
3. Εχεις δικιο για τη ρυθμιση εντασης.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.436
Reaction score
125.822
Ψηφιακοι Ενισχυτεσ Και Η Λειτουργια Τους

Συγχαρητήρια για την εξαιρετική αναφορά στην νέα αυτή τεχνολογία.
 

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
301
Re: ΨΗΦΙΑΚΟΙ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ και η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ τους

Δειτε και αυτο...

http://www.avsite.gr/phpBB2/viewtopic.php?t=581&highlight=

Και σκεφτειτε τη δυνατοτητα να μπει σε ενα κουτακι και ολο μαζι πισα απο ενα ηχειο και να το κανει...ενεργο!
To κάνει ήδη η PMC. Κατόπιν παραγγελίας στις ΗΠΑ σου βάζουν στο μόνιτορ ηχείο σου ένα τελικό τάξης Δ της Flying Mole μετατρέποντάς το σε ενεργό...

Περισσότερα για το θέμα εδώ http://www.pmcloudspeaker.com/press/aes_mole.html
 

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
301
Re: ΨΗΦΙΑΚΟΙ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ και η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ τους

Που οφείλονται όμως οι παραμορφώσεις στους ενισχυτές τάξης Δ? Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι

α) Σφάλματα χρονισμού του παλμού
β) Σφάλματα πλάτους του παλμού

Τα πρώτα οφείλονται κυρίως στα MOSFET διακόπτες (μεταβολές στον χρόνο που χρειάζεται για να ανοίξουν και να κλείσουν οι "διακόπτες" αλλά και στον πεπερασμένο χρόνο ανόδου και καθόδου). Τα σφάλματα πλάτους παλμού οφείλονται κυρίως στην τροφοδοσία(κυματισμοί ή χαμηλή εμπέδηση), στην χαμηλή αντίσταση των MOSFET όταν ο διακόπτης είναι ανοικτός και στον κωδονισμό (ringing) λόγω των γρήγορων μεταβάσεων από την κατάσταση On του διακόπτη στην Οff. Σε αυτές κυρίως τις παραμορφώσεις, που γίνονται περισσότερο αισθητές στις υψηλές συχνότητες, οφείλετε η κακή φήμη κυρίως των πρώτων ψηφιακών ενισχυτών.

Η χρήση ανάδρασης είναι εφικτή, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα, μιας που μέσα στο βρόγχο της ανάδρασης έπρεπε να περιλαμβάνετε και το φίλτρο εξόδου, κάτι που θα δημιουργούσε τεράστιες μεταβολές στην στην φασική απόκριση του σήματος, και πιθανόν να οδηγούσε το όλο κύκλωμα σε καταστροφική ταλάντωση. Στην πράξη το όριο της ανάδρασης έπρεπε να περιοριστεί στα 20db (όταν σε απλούς ενισχυτές μπορεί να φτάσει τα 60db)

Άλλο ένα πρόβλημα είναι το ίδιο το φίλτρο εξόδου μιάς που η απόκριση του εξαρτάται άμεσα από την εμπέδηση του ηχείου. Ένα φίλτρο φτιαγμένο για 8ohm, αν χρησιμοποιηθεί π.χ. σε ηχείο με εμπέδηση 4Οhm στις υψηλές συχνότητες, θα περιορίζει την έκταση των υψηλών συχντήτων, ενώ στα 16Ohm θα δίνει μεγαλύτερη έκταση αλλά και μια τόνωση μέχρι και 3db στις συχνότητες αυτές.

Τέλος θέλει ιδιαίτερη προσοχή στην Η/Μ ακτινοβολία του σταδίου των διακοπτών η οποία είνα υψίσυχνη και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί εν τη γεννέση (θωράκιση αυτού του σταδίου!!!), ώστε να μην επηρρεάσει τα υπόλοιπα κυκλώματα.
 

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Μηνύματα
30.058
Reaction score
728
Re: ΨΗΦΙΑΚΟΙ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ και η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ τους

Κανονικα θα επρεπε να στειλω το μηνυμα που ακολουθει μεσω πμ αλλα δεν νομιζω πως ειναι κακο να το διαβασουν ολοι.

Εγω λοιπον δεν θα δωσω συγχαρητηρια.
Αντιθετα θα θυμωσω.
Οπως θα θυμωνα με καποιον για τον οποιον θα μαθαινα πως γνωριζε μια ξενη γλωσσα και δεν την χρησιμοποιουσε ποτε.
Βλεπω λοιπον πως καποιοι εδω μεσα γνωριζουν παρα πολλα αλλα...ντρεπονται να μας τα πουν.
Και ομως για αυτα ειναι που διψα ο κοσμος.Τεχνικη καταρτιση.Τα αστειακια μεταξυ μας μαλλον απωθουν.Ανεκαθεν εδιναν την αισθηση κλειστου club που αφηνουν τους νεοεισερχομενους απ'εξω.

Απο την αλλη πως μπορω να μην συγχαρω τον ανθρωπο που εγραψε ενα τετοιο κειμενο?
Πως μπορω να μην συγχαρω οσους ακολουθησαν μια τετοια συζητηση?
Συγχαρητηρια λοιπον αλλα δωστε μας κι αλλο!Επειγοντως! :wink:
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Re: ΨΗΦΙΑΚΟΙ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ και η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ τους

Ξέρω ότι πολλά σύγχρονα sub χρησιμοποιούν ψηφιακούς ενισχυτές και όσο περνά ο καιρός βγαίνεουν και περισσότερα. Νομίζω ότι ο Γιώργος μπορεί να μας πει αρκετά μοντέλα. Δεν το συζητάμε για ενισχυτές έτσι...? Συνεπώς αυτά για τα οποία συζητάμε δεν είναι ουτοπικά αλλά τα βλέπουμε every day και μάλλον δεν τα γνωρίζουμε.

- Αυτό που έχει τεράστιο ενδιαφέρον πλέον είναι αυτό που "φευγαλέα" ανέφερε ο Ανδρέας ο Φλώρος και αφορά στην ασύρματη σύνδεση τέτοιων ενισχυτικών - ηχείων με πηγές. Προσωπικά θα με ενδιέφερε πάρα πολύ να ακούσω για το θέμα ειδικά αν έχει κάποια κατασκευή κατά νου.

- Επιπλέον όμως και επειδή βλέπω ότι αρκετοί από εμάς ενδιαφέρονται, θα ήθελα και από τον μεσιέ CostasEAR να μας κάνει μια παρουσίαση (στην κατηγορία των ιδιοκατασκευών βέβαια), του ενισχυτή που έχει κατασκευάσει (μπορείτε να δείτε photo) στο album σε μία "χύμα" έκδοση, version της οποίας ακούω κι εγώ στο σπιτάκι μου ως ευγενική χορηγία... Δεν θέλω να τον πιέσω αλλά μέχρι αύριο να έχει ξεκινήσει να γράφει :mrgreen:
 

Μηνύματα
10.483
Reaction score
5
Ψηφιακοι Ενισχυτεσ Και Η Λειτουργια Τους

Μακαρι να ειχα κι αλλο χρονο (πχ 15 μερες χριστουγεννιατικες διακοπες, παλιες καλες εποχες) να γραψω κι αλλα, περι ηχου (εδω και πολυ καιρο το εχω στο μυαλο μου) κλπ...

Επισης να μπορουσα να γυρισω το χρονο πισω και να μην ειχα διαγραψει οτι σχετικο ειχα στον παλιο υπολογιστη, γιατι τωρα πρεπει να τα ξαναγραψω...
 

Μηνύματα
10.483
Reaction score
5
Ψηφιακοι Ενισχυτεσ Και Η Λειτουργια Τους

Περι ασυρματης συνδεσης (ειτε ειναι RF ή IR)...

Δεν θα εχει καλη ποιοτητα λογω μειωμενου φασματος σηματος εκπομπης (για αναλογικη εκπομπη σηματος). Για ασυρματη συνδεση sub δεν υπαρχει προβλημα μιας και το ευρος ειναι το πολυ 200-250Hz.
Τωρα αν μετατρεψουμε το σημα σε ψηφιακο και εχουμε εκπομπη ψηφιακη...θα ειναι καλυτερα.

Αλλα και παλι δεν μπορω να καταλαβω τη χρησιμοτητα μιας ασυρματης συνδεσης...Ετσι κι αλλιως το καθε ασυρματο ηχειο θα εχει καλωδιο ρευματος για τον ενισχυτη του...οποτε ΤΙ γλυτωνουμε?
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Re: ΨΗΦΙΑΚΟΙ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ και η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ τους

Εγώ δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι χρειάζεται καλώδιο για το ρεύμα σώνει και καλά :wink:
 

Μηνύματα
4
Reaction score
0
Re: ΨΗΦΙΑΚΟΙ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ και η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ τους

Καλημέρα σε όλους,

κατ' αρχάς θα ήθελα να προσθέσω κάτι στα γραφόμενα από τον Σπύρο (Μπλάτσιο), τα σχετικά με τις παραμορφώσεις: Εκτός αυτών που αναφέρονται στα λεγόμενά του και αφορούν στην υλοποίηση του ενισχυτή καθευατού, πολύ σημαντικές είναι οι παραμορφώσεις που έχει "εν γέννει" η ίδια η PWM διαμόρφωση. Για το λόγο αυτό, γίνεται προ-επεξεργασία του ψηφιακού σήματος στην είσοδο του ενισχυτή για να μειωθούν ή και να εξαλειφθούν τέτοις παραμορφώσεις. Έτσι, σε "καλές" υλοποιήσεις πλήρως ψηφιακών ενισχυτών (Digital Amplifiers - DAMPs) θα δείτε "βαρβάτα" FPGAs και DSPs που υλοποιούν διάφορες τεχνικές διόρθωσης. Η πιο απλή είναι υπερδειγματοληψία (τυπικά x8) αλλά κι αυτή δεν είναι αρκετή, γιατί το ψηφιακό σήμα πριν την PWM μετατροπή γίνεται 8-bit (ναι, ναι, μην σας παραξενεύει καθόλου, εάν δε γινόταν αυτό οι DAMPs θα δούλευαν στην περιοχή των 5.4GHz και άνω).

Επίσης, αυτό που θα ήθελα να ξεθαρίσω είναι ότι χρειάζεται προσοχή στη διάκριση ενισχυτών τάξης D και DAMPs. Στους πρώτους, το σήμα εισόδου είναι αναλογικό, ενώ στους δεύτερους ψηφιακό, χωρίς να γίνεται πουθενά στο εσωτερικό τους μετατροπή σε αναλογικό. Έτσι, για παράδειγμα, οι ενισχυτές που διαθέτουν τα υπογούφερς ανήκουν συνήθως στην πρώτη κατηγορία (τάξη D) με άμεσο πλεονέκτημα την παροχή υψηλής ισχύος και υψηλής απόδοσης.

Ως προς το ασύρματο της υπόθεσης: Έχω την χαρά να ασχολούμαι ενεργά στην υλοποίηση ασύρματου ψηφιακού ηχείου. Από τεχνολογικής απόψεως είμαστε μπροστά στην Ελλάδα (ναι, έχουμε παραγωγή υψηλής τεχνογνωσίας και στην Ελλάδα). Δυστυχώς, το μεγάλο πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση τέτοιων projects. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το ασύρματο πρωτόκολλο που χρησιμοποιούμε είναι το 802.11 / 802.11e @2.4GHz, επιτυγχάνοντας πλήρως ψηφιακή μετάδοση/λήψη, σε αντίθεση με "ασύρματα" συστήματα που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά όπου η μετάδοση είναι αναλογική και σε μικρότερη συχνότητα (περίπου 864ΜΗz). Εάν καταφέρουμε και ξεπεράσουμε τους "σκόπελους του συστήματος", ίσως σύντομα να έχουμε ελληνική πρόταση στο χώρο. Ίδωμεν!
 

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
301
Ψηφιακοι Ενισχυτεσ Και Η Λειτουργια Τους

Πολύ ενδιαφέροντα πράγματα μας λες Ανδρέα...

Επιτέλους υπάρχει και έρευνα στην Ελλάδα (έστω και χωρίς χρηματοδότηση)...

Αναμένουμε με ενδιαφέρον νέα για την εξέλιξη του project!!!

Όσο για αυτό που λέει ο Νίκος θεωρητικά είναι πιθανόν απλά θέλει λίγο προσοχη η εφαρμογή στην πράξη...
 

Μηνύματα
10.483
Reaction score
5
Re: ΨΗΦΙΑΚΟΙ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ και η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ τους

Εγώ δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι χρειάζεται καλώδιο για το ρεύμα σώνει και καλά :wink:
Το Star Trek αργει ακομα....
Οκ, η μεταφορα ''ηχου'' και δεδομενων ασυρματα ειναι εφικτη...αλλα η μεταφορα ενεργειας....

@ Ανδρέας Φλώρος... Το τραγουδι των Pink Floyd, High Hopes... το ξερεις... ειμαι απαισιοδοξος στο θεμα της χρηματοδοτησης...μαλλον καποιοι στην Ελλαδα προτιμουνε το ''fast food'' και μαλιστα μασημενο...δυστυχως...
 


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.652
Μηνύματα
2.870.362
Members
37.933
Νεότερο μέλος
daemon76
Top