Ψυχοακουστικά φαινόμενα - The God That Failed - Metallica

Reaction score
15.469
κι εγω γονιος ειμαι και προσπαθω να πλησιασω τα παιδια απο τη δικη τους πλευρα ...
ασε που μπορει να κερδισεις και κατι οπως αυτο (ο ηχος εδω δεν ειναι καλος ,αλλα εκει στο 2.00 που σκαει η κιθαρα εγω τη βρισκω :D )

Reaction score
539
κι εγω γονιος ειμαι και προσπαθω να πλησιασω τα παιδια απο τη δικη τους πλευρα ...
ασε που μπορει να κερδισεις και κατι οπως αυτο (ο ηχος εδω δεν ειναι καλος ,αλλα εκει στο 2.00 που σκαει η κιθαρα εγω τη βρισκω :D )
Άστα, μετά το κλείσιμο του ZouzouniaTV channel στο youtube έχουμε πρόβλημα στο σπίτι. Άντε να βρεις ένα ένα τα τραγούδια και τα επεισόδια της Ακατού τώρα :)

Reaction score
7.958
Άστα, μετά το κλείσιμο του ZouzouniaTV channel στο youtube έχουμε πρόβλημα στο σπίτι. Άντε να βρεις ένα ένα τα τραγούδια και τα επεισόδια της Ακατού τώρα :)
Κι αυτό τι είναι; :)

Φτιάξ' του κι ένα profilακι στο facebook και θα είναι super το δίχρονο :D

Reaction score
539
Κι αυτό τι είναι; :)

Φτιάξ' του κι ένα profilακι στο facebook και θα είναι super το δίχρονο :D
Είχαν φάει ban όλα τα videos πριν λίγες μέρες, βλέπω είναι οκ τώρα. Nice!
Παίζουν απευθείας από την τηλεόραση, βολεύει πολύ το youtube app στις smart tvs.

Reaction score
169
Από τα λίγα που έχω διαβάσει από θεωρία μουσικής, οι minor κλίμακες τείνουν να ακούγονται πιο μελαγχολικές. Κι οι μετάλλικα δουλεύουν πολύ τέτοιες. Βάλε και το πιο βαρυ κούρντισμα για το τραγούδι, και μπορεί να έχεις κάποιες καλές ενδείξεις για το στράβωμα. Βέβαια αν γενικά δεν έχει θέμα με Metallica μπορεί απλά να μην του αρέσει το τραγούδι.

Για δοκίμασε να του βάλεις να ακούσει το black Sabbath. H τριπλέτα του διαβόλου είναι από τις γνωστότερες "κακές" μουσικές.

http://lmgtfy.com/?q=why minor scales sound sad

http://lmgtfy.com/?q=why+minor+scales+sound+sad

Reaction score
100
Λοιπόν παίζει το εξής κουλό.

Στο σαλόνι παίζω κάποιες φορές κάποια κλασικά metal κομμάτια, που χρησιμοποιώ για testing μιας και τα γνωρίζω πολύ καλά από παλιά.
Και τα οποία γουστάρω βέβαια, γιατί να το κρύψομεν άλλωστε.

Ένα από αυτά είναι το The God that Failed των Metallica.

spotify:track:4m7SprdGbCH9ifPX5SbdNA

Ο μεγάλος μου ο γιος, λοιπόν, είναι 2χρονών και κάτι.
Την πρώτη φορά που άκουσε αυτό το κομμάτι (και κάθε φορά έκτοτε), ότι κι αν κάνει, έρχεται μπροστά μου και μου λέει "Δε μ'αρέσει αυτό, άλλαξέ το".
Στην αρχή το θεώρησα τυχαίο, αλλά έκανα πολλές δοκιμές σε κενούς χρόνους, όταν είναι ανυποψίαστος και πάντα, ΠΑΝΤΑ, έρχεται και μου ζητάει να το αλλάξω, πριν ακόμη παίξουν 10 δευτερόλεπτα από το track.

Θεωρώ απίθανο να το έχει συνδέσει με κάποια άσχημη μνήμη (πχ επίσκεψη γιατρού για εμβόλιο :) ).
Δυστυχώς, δε μπορώ πλέον να εντοπίσω πιο σημείο τον ενοχλεί, αφού πλέον το αναγνωρίζει από το 1ο δευτερόλεπτο.

Τον έχω ρωτήσω γιατί δεν του αρέσει, αλλά το παιδάκι δεν είναι ακόμη σε ηλικία να μου εξηγήσει. Απλά δεν του αρέσει, και απαιτεί να το αλλάξω.
Μάλιστα, είναι τόση η αποστροφή του, ώστε χαμογελάει με το που το αλλάξω, ακόμη κι αν μετά βάλω την υπέρτατη καφρίλα.

Αυτό που θέλω να κάνω, είναι να περάσω το track σε ένα wave editor, να δω μήπως στα πρώτα δευτερόλεπτα υπάρχουν έντονες συχνότητες πάνω από τα 15-20KHz, τα οποία τον ενοχλούν, και που -βέβαια- εγώ δεν ακούω καν. Δε φαντάζομαι να βρω κάτι, αλλά θα το ψάξω.

Σημειώστε, τέλος, ότι, παρότι σέβομαι την ηλικία των παιδιών και τα ευαίσθητα αυτάκια τους, έχουν ακούσει -μοιραία- αρκετές ροκιές (και μεταλλιές) μέσα στο σπίτι, οπότε δεν πρόκειται για αντίδραση στον 'σκληρό ήχο'.

Γνωρίζει κάποιος για μελέτες ψυχοακουστικής γι'αυτές τις ηλικίες, ή ίσως κάποια άλλη σχετική πληροφορία, που να εξηγεί γιατί μπορεί ένα παιδάκι να αντιδρά έτσι σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι;

Σας μερσώ

Note. Από wikipedia
The central theme of the song is faith and human reliance on it, and of unrewarded belief in a God that fails to heal. The lyrics and song material were inspired by Hetfield's anguish on the circumstances surrounding his mother's death. She died of cancer after refusing medical attention, solely relying on her belief in God to heal her. Hetfield felt that had she not followed her Christian Science beliefs, she could have survived.
http://en.wikipedia.org/wiki/The_God_That_Failed_(song)
Ηταν δύο σημαντικές συνεντεύξεις στην Φλέσσα.

Ευαγγελοπούλου Δρίτσας
δεν θυμάμαι αν απαντούν ( ακουστικοψυχοφωνολογία ) στο θέμα. Είναι άκρως ενδιαφέρουσες πάντως.

Reaction score
169
Βασικά, τώρα συνειδητοποιώ ότι το θέμα ακούγεται χαζομάρα για κάποιον που δεν έχει παιδιά ή που δε θυμάται πως είναι ένα παιδί 2-2.5 χρονών.
Πρακτικά, το 2χρονο, αν δεν ακούει παιδικά τραγούδια, αδιαφορεί πλήρως για τη μουσική που ακούει γύρω του, εκτός αν είναι η αφορμή για να κάνει κάτι ενδιαφέρον (πχ να πειράξει το ipad σου όταν αλλάζεις μουσική, ή να χωθεί πίσω από τα μηχανήματα να τραβήξει κανένα καλώδιο).

Έτσι, λοιπόν, έχεις ένα παιδί που τρέχει μέσα στο σπίτι αδιαφορώντας για το αν παίζει μουσική.
Και, ξαφνικά, μόλις ακούσει αυτό το κομμάτι, έρχεται από το δωμάτιό του σφεντόνα μπροστά σου, και με πολύ σοβαρότητα ζητάει επίμονα να αλλάξεις το κομμάτι, εμφανέστατα ενοχλημένο.

Ε, δεν είναι λίγο περίεργο;
Αυτό δεν ισχύει. Η μουσική είναι δυνατό πράμα και χωρίς τα λόγια ή την απλότητα των παιδικών.

Ανιψάκι μου λίγο αφότου άρχισε να στηρίζεται, έμαθε να ανοίγει το μικρό ηχοσύστημα που ήταν συνήθως σε κάποιο mainstream σταθμό, και χόρευε. Πολύ πριν αρχίσει να καταλαβαίνει παιδικά τραγουδάκια και τέτοια.

Reaction score
59
Λοιπόν παίζει το εξής κουλό.

Στο σαλόνι παίζω κάποιες φορές κάποια κλασικά metal κομμάτια, που χρησιμοποιώ για testing μιας και τα γνωρίζω πολύ καλά από παλιά.
Και τα οποία γουστάρω βέβαια, γιατί να το κρύψομεν άλλωστε.

Ένα από αυτά είναι το The God that Failed των Metallica.

spotify:track:4m7SprdGbCH9ifPX5SbdNA

Την πρώτη φορά που άκουσε αυτό το κομμάτι (και κάθε φορά έκτοτε), ότι κι αν κάνει, έρχεται μπροστά μου και μου λέει "Δε μ'αρέσει αυτό, άλλαξέ το".
Στην αρχή το θεώρησα τυχαίο, αλλά έκανα πολλές δοκιμές σε κενούς χρόνους, όταν είναι ανυποψίαστος και πάντα, ΠΑΝΤΑ, έρχεται και μου ζητάει να το αλλάξω, πριν ακόμη παίξουν 10 δευτερόλεπτα από το track.

Θεωρώ απίθανο να το έχει συνδέσει με κάποια άσχημη μνήμη (πχ επίσκεψη γιατρού για εμβόλιο :) ).
Δυστυχώς, δε μπορώ πλέον να εντοπίσω πιο σημείο τον ενοχλεί, αφού πλέον το αναγνωρίζει από το 1ο δευτερόλεπτο.

Τον έχω ρωτήσω γιατί δεν του αρέσει, αλλά το παιδάκι δεν είναι ακόμη σε ηλικία να μου εξηγήσει. Απλά δεν του αρέσει, και απαιτεί να το αλλάξω.
Μάλιστα, είναι τόση η αποστροφή του, ώστε χαμογελάει με το που το αλλάξω, ακόμη κι αν μετά βάλω την υπέρτατη καφρίλα.

Αυτό που θέλω να κάνω, είναι να περάσω το track σε ένα wave editor, να δω μήπως στα πρώτα δευτερόλεπτα υπάρχουν έντονες συχνότητες πάνω από τα 15-20KHz, τα οποία τον ενοχλούν, και που -βέβαια- εγώ δεν ακούω καν. Δε φαντάζομαι να βρω κάτι, αλλά θα το ψάξω.

Σημειώστε, τέλος, ότι, παρότι σέβομαι την ηλικία των παιδιών και τα ευαίσθητα αυτάκια τους, έχουν ακούσει -μοιραία- αρκετές ροκιές (και μεταλλιές) μέσα στο σπίτι, οπότε δεν πρόκειται για αντίδραση στον 'σκληρό ήχο'.

Γνωρίζει κάποιος για μελέτες ψυχοακουστικής γι'αυτές τις ηλικίες, ή ίσως κάποια άλλη σχετική πληροφορία, που να εξηγεί γιατί μπορεί ένα παιδάκι να αντιδρά έτσι σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι;

Σας μερσώ

Note. Από wikipedia
The central theme of the song is faith and human reliance on it, and of unrewarded belief in a God that fails to heal. The lyrics and song material were inspired by Hetfield's anguish on the circumstances surrounding his mother's death. She died of cancer after refusing medical attention, solely relying on her belief in God to heal her. Hetfield felt that had she not followed her Christian Science beliefs, she could have survived.
http://en.wikipedia.org/wiki/The_God_That_Failed_(song)
Δοκίμασε να του βαλεις να ακουσει απο το 00:35 έως στο 1:05. Επειδη ειναι ενα LP που γνωριζω πολυ καλα καθ οτι απ τα πρωτα που αγορασα ever, εχω μια υποψια οτι τον ενοχλει η συγκεκριμενη 'φραση' που παιζει στην αρχη του κομματιου αλλα και σε αλλα σημεία του. Και ιδιαιτερα ο ηχος του μπασου ειναι creepy. Τι να λεμε τωρα ειναι σκ@τοψυχο κομματι :p

Reaction score
539
Λοιπόν, τα υπόλοιπα κομμάτια του black album δεν τον ενοχλούν, αδιαφορεί.

Έβαλα πριν λίγο μια live εκτέλεση του κομματιού. Αδιαφόρησε και πάλι. Θα με τρελλάνει ο πιτσιρικάς.

Συνεπώς δεν έχει να κάνει με το κλειδί του κομματιού ή το scale κάποιου κιθαριστικού μέρους.
Ωστόσο, θα τον πάρω μια μέρα στο δωμάτιο να του παίζω διάφορα στην κιθάρα, μπας και βγάλω άκρη.

Τείνω να πιστεύω ότι έχει να κάνει με τον ήχο του κομματιού στη συγκεκριμένη, και μόνο, ηχογράφηση/μίξη του album.
Αλλά, μήπως τον ίδιο ήχο δεν έχουν και τα υπόλοιπα κομμάτια; Δεν ξέρω, ειλικρινά.

Reaction score
169
Το τραγούδι ξεκινάει με ένα αρκετά βίαια ρυθμικό riff μπάσου/ντράμς. Αρκετά διαφορετικό από τα άλλα τραγούδια.
Από τα αγαπημένα μου intros η αλήθεια είναι...

Reaction score
25.595
εμενα ο 3χρονος γιος μου ακουει γενικα mainstream και χτυπιεται αλλα μια μερα μου ζητησε "την αλλη μουσικη"
"ποια αλλη παιδι μου?"
"την αλλη την μετα"
"μεταλ?"
"ναι μεταλ!"
"μεταλλικα?" (καφρος)
"ναι μεταλλικα!"
και του βαζω στο αυτοκινητο ενα enter sandman και αρχισε τα γουστα , εμαθε το headbanging κλπ γραφικα.

του αλλαζα κομματια αλλα σε καποιο μου ειπε να το αλλαξω και να βαλω το "αλλο με το γκονγκ" (που το μαθε το γκονγκ , τελοσπαντων) - τωρα που το λες , παιζει να ηταν το god that failed.

στα καπακια του ριξα και rammstein για να δω τι παιζει και του ψιλοαρεσε.
με ροκιες δυσκολευομαι , τρωω πορτα.

αμα βγαλετε ακρη με ενδιαφερει.
ζουζουνια κλπ ξενερωτα παντως δεν εβαλα ποτε να ακουσει , τη βρισκουμε με τσαουσοπουλο (ναι ξερω ημαρτον) και εσχατως με 88.6

Reaction score
620
ειναι σαν να μην αρεσει σε καποιον απο εμας μια γευση ενα τροφιμο και να καλουμε ενα ειδικο χημικο τροφιμων να μας εξηγησει τι συμβαινει. Μην προσπαθουμε να απλοποιησουμε τα πολυπλοκα. Τον ανθρωπινο οργανισμο δηλαδη με τις απειρες συνιστωσες του. Θα ελεγα να επικεντρωθεις περισσοτερο στο τι του αρεσει του παιδιου και τι το κανει να χαμογελαει. Αυτο αρκει και δεν θελει ιδιαιτερη αναλυση

Reaction score
539
ειναι σαν να μην αρεσει σε καποιον απο εμας μια γευση ενα τροφιμο και να καλουμε ενα ειδικο χημικο τροφιμων να μας εξηγησει τι συμβαινει. Μην προσπαθουμε να απλοποιησουμε τα πολυπλοκα. Τον ανθρωπινο οργανισμο δηλαδη με τις απειρες συνιστωσες του. Θα ελεγα να επικεντρωθεις περισσοτερο στο τι του αρεσει του παιδιου και τι το κανει να χαμογελαει. Αυτο αρκει και δεν θελει ιδιαιτερη αναλυση
Κουβέντα να γίνεται φίλε μου.
Εδώ ψειρίζουμε το υλικό από τα ποδαράκια στα πολύμπριζα.
Τούτο δω μου φάνηκε πιο ενδιαφέρον θέμα.
Πάντως δε διαφωνώ μαζί σου.

Reaction score
17.603
Αν ο μεγάλος ο γιος ειναι 2 και κατι,πόσο ειναι ο μικρός;

Τα δυο βίντεοαποσπάσματα που παρέθεσε ο συνφορουμιτης στο μυνημα Νο. 30 ειναι πολυ διαφωτιστικά,πιστεύω.

Γίνεται μνεία και στην κατάλληλη μουσική για παιδιά.Μικρα και μεγάλα.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.024
Members
38.523
Νεότερο μέλος
seos