Ωραία τραγούδια με καλύτερα original!

head-stef

Headphones
Reaction score
2.417
Συχνά ένα τραγούδι γίνεται πολύ γνωστό (στη χώρα μας ή διεθνώς) με κάποια μεταγενέστερη διασκευή του. Το αρχικό κομάτι μπορεί και να ήταν μόνο ορχηστρικό ή τραγουδισμένο σε άλλη γλώσα. Η "διάσημη" διασκευή του όμως μπορεί και να το αδικεί, υποβαθμίζοντας ή κρύβοντας την ομορφιά του original. Ας βάλουμε σ' αυτό το νήμα κομμάτια στην αρχική τους εκδοχή που πιστεύουμε ότι ήταν καλύτερη από αυτή που έγινε γνωστότερη. Καλό είναι να γράφουμε και τίτλο/ερμηνευτή γιατί τα βιντεάκια του youtube μπορεί να μην είναι διαθέσιμα μετά από καιρό.
Ξεκινώ με δύο υπέροχες μελωδίες, μία της Loreena McKennitt και μία του Idir.

Το "Tango to Evora" από το "the Visit" (1991) της Loreena McKennitt είχε την τύχη ή την ατυχία να τραγουδηθεί από τη Χάρις Αλεξίου που έγραψε τους στίχους. Από τότε, οι πολυακουσμένοι/βαρετοί ελληνικοί στίχοι κατατρέχουν την πανέμορφη μελωδία και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να ακούσεις το original (σχεδόν ορχηστρικό) χωρίς να "ακούς" άθελά σου και τους γλυκερούς στίχους... Γιατί μας το έκανες αυτό Χαρούλα;

O Idir (σκηνικό ψευδώνυμο του αλγερινού Hamid Cheriet), έγραψε το 1976 (μαζί με τον Ben Mohamed) και τραγούδησε το "A vava inouva" που έγινε μεγάλη επιτυχία σε πολλές χώρες και γλώσσες - και στα ελληνικά την ίδια χρονιά, από τον Γιάννη Κατέβα, κι έτσι το γνώρισε το ελληνικό κοινό κι εγώ μαζί, ως νήπιο. Πριν λίγα χρόνια "έπεσα" τυχαία επάνω στην original εκδοχή στην Kabylian διάλεκτο της Αλγερίας, που θα ξενίσει αρχικά τα ελληνικά αυτιά. Όμως η απλότητα και η δύναμη της μελωδίας, η διαύγεια της κιθάρας και η πολύ εύθραυστη γυναικεία φωνή που κάνει ντουέτο με τον Idir, το κάνουν ένα αειθαλές διαμάντι. Πρόσφατα απέκτησα το CD, αλλά φυσικά υπάρχει και στις υπηρεσίες steaming.
(Η ελληνική εκδοχή "αχ και να γινότανε" ήταν προσεγμένη και αξιοπρεπής, με έντονα στοιχεία '70-'80 αλλά ευτυχώς δεν την άκουσα συχνά ως ενήλικας και δεν "ανασύρεται" όταν ακούω το original):

head-stef

Headphones
Reaction score
2.417
To ανεπανάληπτο "Summer Wine" του Lee Hazlewood με τον ίδιο και τη Nancy Sinatra (1966) ακούστηκε πολύ τα τελευταία χρόνια σε μια-δυο νεότερες εκδοχές, αλλά γνώρισε πολύ περισσότερες στο πέρασμα του χρόνου. Νομίζω ότι το ντουέτο Hazlewood-Sinatra μας έδωσε την πιο σαγηνευτική από τις γνωστές ερμηνείες. (Ωστόσο, λίγους μήνες πριν την τεράστια επιτυχία του ντουέτου, o Hazlewood το πρωτοτραγούδησε με την Suzi Jane Hokom, στην ερμηνεία της οποίας πάτησε η Sinatra και την ξεπέρασε. Οι φωνές τους πάντως έχουν μεγάλες ομοιότητες.)
Στα '90, όταν το βινύλιο υποχωρούσε, και το METROPOLIS έφερνε δεκάδες χιλιάδες τίτλους σε CD, για πολλά χρόνια ήταν αδύνατο να βρεθεί το υπέροχο αυτό τραγούδι.

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.715
Όταν ήμουν μικρός μου άρεσαν πολύ, μεταξύ άλλων, τα τραγούδια του Μανώλη Χιώτη με την Μαίρη Λίντα.
Ένα από τα αγαπημένα μου ήταν το "Πολλές φορές" και θαύμαζα την δεξιοτεχνία του Χιώτη στο μπουζούκι.
Κακά τα ψέματα αλλά η επιτυχία τους ήταν κυρίως στο μπουζούκι που τόσο επιδέξια έπαιζε ο Μ. Χιώτης.
Όμως ακούγοντας την σημερινή έκδοση στο μπουζούκι από τον Βαγγέλη Αβραμάκη, δεν μπορώ να αποφασίσω ποια από τις δύο είναι καλύτερη.
Κλίνω λίγο παραπάνω προς τον Αβραμάκη.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.014
Members
38.522
Νεότερο μέλος
seos