αλλαγες διαμορφωσης σε home cinema - προβληματισμοι αποστασεων και οχι μονο

Reaction score
54
Θα εκτιμουσα τη γνωμη σας στους παρακατω προβληματισμους μου:

Μεχρι και σημερα η αποσταση θεασης μου απο το πανι ειναι 4,7μ για μεγεθος οθονης 16:9, 110" .
Η θεση του πανιου μου εχει δημιουργησει το εξης προβλημα, χωριζει τη κουζινα και το σαλονι στη μεση οποτε εαν σε πιασει κατουρημα, διψασεις, κτλ εχει αναγκαστικο σηκωμα οθονης.
Θέλοντας να βελτιωσω ομως κατα κυριο την αποσταση και την αισθηση της μεγαλης οθονης(αφου η οθονη ειναι στο Θεο μακρια) εχω καποιες επιλογες και θα ηθελα τη γνωμη σας.

Σεναριο α:
Η μια επιλογη ειναι να φερω πιο κοντα το πανι στη θεση θεασης παίρνοντας μικροτερο πανι (πχ 92" 16:9). Ο λογος που δεν μπορω να κρατησω το υπαρχον ειναι επειδη ειναι ηδη τσιμα τσιμα δεξια αριστερα και δεν θα εχω που να βαλω το δεξι-αριστερο ηχειο. Η αποσταση θεασης που σκεφτομουν ειναι τα 3μ με πανι προβολης 92"
Αυτη ειναι η πλεον ανεμακτη λυση με μονο προβλημα το γεγονος πως το δεξι ηχειο δεν θα ειναι πληρως ορατο επειδη θα κρυβεται απο το μπρατσο του καναπε. Ομως το μπρατσο του καναπε εχει υψος 55 εκατοστα ενω το γουφερ του ηχειου μου ξεκιναει απο τα 56εκ περιπου. Εδω υποθετω πως δεν θα εχω καμια ηχητική απώλεια.

πλεονεκτηματα: σχετικα ευκολη αλλαγη.
Μειονεκτηματα: συνεχιζω να μην εχω κεντρικο ηχειο, ο χωρος σαλονι-κουζινα συνεχιζει να σπαει στα δυο
το σεναριο β ακουγεται πιο μπελας αλλα ωραιο....

Σεναριο β:
μετατοπιζω το home cinema κατα 90μοιρες. Δηλαδη αλλαζω τη συνθεση του γωνιακου καναπε(ειναι εφικτο) ωστε η γωνια του να πηγαινει εκει που ειναι τωρα το πανι και εγκαθιστω πανι προβολης ακριβως μπροστα απο τη τηλεοραση και η τηλεοραση μπαινει σε βαση τοιχου.
Σε αυτη τη περιπτωση η αποσταση που εχω απο τοιχο σε τοιχο ειναι 3,3μ
Οποτε οπως τα εχω υπολογισει θα εχω 12εκ αποσταση της τηλεορασης απο το τοιχο, υπολογιζω το πανι οταν κατεβαινει κατω να απεχει 15-20εκ απο το τοιχο. Απο την αλλη μερια οπου θα εγκατασταθει ο προβολεας θα εχω περιπου 50εκ μηκος προβολεα οποτε και απο εκει μειωνω 50εκ στη συνολικη αποσταση.
Δηλαδη αποσταση προβολης: 2,6μ
Αποσταση θεασης 2,70μ
Λογο της μικρης αποστασης θα πρεπει να εχω το προβολεα σχεδον στο μεγιστο ζουμ του ωστε να παιρνω πχ με τον sanyo z2000 που εχω 85" στα 2,6μ

πλεονεκτηματα: μπορω ανετα να βαλω κεντρικο ηχειο.
Δεξι αριστερο ηχειο ειναι ελευθερα.
Τηλεοραση και προβολεας ειναι στην ιδια θεση.
Πολλες χορταστικες ιντσες και μικρη αποσταση θεασης!!
Το σαλονι δεν θα χωριζεται στα δυο ουτε καποιο ηχειο θα ειναι κρυμμενο καπου.

μειονεκτηματα: αναγκη για μεγιστο ζουμ ωστε να παιρνω 85" σε 2,7μ. Θα χανω σε ποιοτητα;
Μηπως οι 85" σε 2,7μ ειναι πολλες;
τα εσωτερικα καναλια για τα περιφερειακα ηχεια θα πανε αχρηστα αφου θα αλλαξει εντελως η θεση τους.

reversed Φωτο του χωρου οπως εχει:

θεση θεασης

Ο χωρος προβολης στο ενδεχομενο που γινει η μετατόπιση κατα 90 μοιρες

Κατοψη ala windows paint
στα 4,7 η υπαρχον αποσταση θεασης, στα 2,7μ η μελλοντικη θεση θεασης του σεναριου β

Reaction score
152
Απάντηση: αλλαγες διαμορφωσης σε home cinema - προβληματισμοι αποστασεων και οχι μονο

στο πρωτο σεναριο,μπορεις να βαλεις μια τροχηλατη σανιδα σαν αυτη που εχουν στα συνεργεια και να μην σηκωνεις την οθονη καθε φορα που....
πλακα κανω...

αν μπορες εφαρμοσε το 2ο σεναριο.
το ανθωπινο ματι προσαρμοζεται πολυ ευκολα,και θα ευχαριστιεσαι τις 85" οσο και τις 106" τωρα...
το πολυ-πολυ,ισως καποτε, οταν αλλαξεις προβολι να παρεις καποιο με καλυτερη ευελιξια και να σου δωσει 92-100"

Reaction score
5.672
αν μπορεις εφαρμοσε το 2ο σεναριο.

βαλε οπως και δηποτε κεντρικο !
δεν ξερεις τι χανεις ...
το ιδιο ισχυει και για το σαμπ ...

Reaction score
54
Απάντηση: αλλαγες διαμορφωσης σε home cinema - προβληματισμοι αποστασεων και οχι μονο

και εγω το 2ο σεναριο θελω να εφαρμοσω απλα φοβαμαι μηπως παθω κανα σοκ με τις 85" σε τοσο μικρη αποσταση.
Το γεγονος οτι ο φακος του προβολεα θα παιζει στο μεγιστο σχεδον ζουμ του δεν σημαινει πως θα χανω σε ποιοτητα;

Επισης ξερει κανεις εαν τα καλωδια των ηχειων που ειναι στα εσωτερικα καναλια βγαινουν ευκολα η πρεπει να γινουν μερεμετια;

Reaction score
11

Παρόμοια είναι και η δική μου πρόταση.
Εγώ θα τα πουλούσα όλα (tv-πανί -προβόλι) και θα έπαιρνα αυτή

http://www.skroutz.gr/s/277114/Panasonic-TX-P65VT20-65.html?keyphrase=Panasonic+TX-P65VT20E+3D

εγκατάσταση το 2ο σχέδιο εννοείται.

για 85 ίντσες δεν λέει να κατεβάζεις πανιά και να ασχολείσαι με προβολέα και λάμπες.

Reaction score
10
εχω και μια τριτη λυση στο μυαλο μου,
αλλα
θα ηθελα 2 ακομα φωτο
μια δεξια και μια αριστερα δηλαδη
μια απο το παραθυρο να δειχνει το τοιχο που ειναι η βιβλιοθηκη,
και μια απο τη βιβλιοθηκη να δειχνει το παραθυρο
οσο πιο ευρυγωνιες ειναι, τοσο καλυτερα.

Reaction score
50
Απάντηση: Re: αλλαγες διαμορφωσης σε home cinema - προβληματισμοι αποστασεων και οχι

φίλε μου, και οι 85" είναι μια χαρά. Ναι οι 100+ είναι καλύτερες αλλά μην τρελαθούμε κιόλας ότι 85 είναι μικρές! Σε συνδιασμό δε με την μικρή απόσταση θέασης μάλλον και μεγάλη θα σου φαίνεται.
Εξάλου μπορείς ευκολα να κάνεις το πείραμα σπίτι σου και να δεις από μόνος σου.
Κατέβασε τον προβολέα, βάλτον σε ένα τραπεζάκι και κάνε 2-3 δοκιμές. (ζουμ, αποσταση θέασης κλπ)

ΥΓ εγώ προβάλω σε 85" με αποσταση 3,5μ και είναι μια χαρά (εντάξει λίγες ακόμα ιντσες δεν θα με χαλαγαν :116:)

Reaction score
54
Απάντηση: Re: αλλαγες διαμορφωσης σε home cinema - προβληματισμοι αποστασεων και οχι

φίλε μου, και οι 85" είναι μια χαρά. Ναι οι 100+ είναι καλύτερες αλλά μην τρελαθούμε κιόλας ότι 85 είναι μικρές! Σε συνδιασμό δε με την μικρή απόσταση θέασης μάλλον και μεγάλη θα σου φαίνεται.
ποιος ειπε πως οι 85" ειναι μικρες? Το αντιθετο!

Ανεβαζω 2 ακομα φωτος που ζητησε ο oppohellas.

Παντως θα δοκιμασω επομενες μερες να προβαλω δοκιμαστικα σε 92" αρχικα και σε αποσταση θεασης 3μ ) και μετα σε 85" σε 2,7μ για να δω ποια ειναι η αισθηση :)

ΥΓ: αυτο που φαινεται στη μπαλκονοπορτα ειναι γατοδεντρο :116:
ΥΓ22: Τα ηχεια ειναι προστατευμενα με κάλυμμα οπως βλεπετε :p

Reaction score
10
Λοιπον, plan C :

Αν δεν ειχες τιποτα στο σπιτι και ξεκινουσες τωρα, αυτο θα σου προτεινα, με μονη επιφυλαξη το οτι δεν εχω πραγματικη εμπειρια του χωρου. Ουτως η αλλως τα ηχεια σου αυτη τη στιγμη ειναι αλλου-γιαλλου και με πανι....

Παμε μαζι και συ βοηθας....:126:

Το σχεδιο ειναι να αλλαξουν θεση προβολεας - οθονη.

Βαζουμε λοιπον στο τοιχο δεξια απο την εισοδο ( κατω απο το air-con ) την οθονη.
Με ειδικη προεκταση, μπορει να ερθει λιγο πιο μπροστα, ωστε απο κατω και πισω της να ειναι η τηλεοραση, πανω στο επιπλο που ειναι αυτη τη στιγμη.
Δεξια και αριστερα απο το επιπλο, βαζουμε τα ηχεια και το σαμπ, που δειχνει να χωραει.
Κεντρικο ηχειο μπορεις τωρα να βαλεις στο επιπλο ( αναρωτιεμαι ομως αν και που θα χωρουσε ).

Περιεργα στα λεω γιατι δεν σου ειπα για καναπε και φακεν βιβλιοθηκη.

Η βιβλιοθηκη φευγει και τη βλεπω να πηγαινει στο τοιχο του μπαλκονιου, εκει που ειναι ο καναπες τωρα.
Λε καναπε, θα φυγει και θα παει να κοιταει προς την οθονη, με το ενα μερος να ακουμπα στο τοιχο που ειναι η βιβλιοθηκη τωρα και το αλλο να κανει και ενα ψυλο-χωρισμα σαλονιου με κουζινα.
Το γατοδεντρο ισως θα πρεπει να μετακινηθει πιο αριστερα.

Τα περιφερειακα ηχεια θα πανε πλεον δεξια και αριστερα απο το καναπε, στο σωστο υψος και οχι στο θεο που τα εχεις τωρα.
Απο τις φωτο δεν μπορω να καταλαβω τη θεση του καναπε ως προς τη μπαλκονοπορτα, για να σου πω που ακριβως να βαλεις τα περιφερειακα, αλλα απο το σχεδιαγραμα φαινεται οτι μπαινει το στο τοιχο αριστερα απο τη μπαλκονοπορτα και το αλλο καπου κοντα στο καθρεφτη.

Αυτο που ξερω τι ειναι κι αν ειναι μαζι με τη βιβλιοθηκη η μονο του ειναι το επιπλο δεξια της με το καθεφτη. Ισως να παει μαζι με τη βιβλιοθηκη αλλα αυτη τη φορα αριστερα και οχι δεξια που ειναι τωρα.

Θα φαμε παντοφλα, τι λες ? :422:

Αμα σ αρεσει και θες να το επεξεργαστουμε, παρε καλα μετρα και σχεδια και ελα για καφε.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.128

μειονεκτηματα: αναγκη για μεγιστο ζουμ ωστε να παιρνω 85" σε 2,7μ. Θα χανω σε ποιοτητα;
Το γεγονος οτι ο φακος του προβολεα θα παιζει στο μεγιστο σχεδον ζουμ του δεν σημαινει πως θα χανω σε ποιοτητα;
δυο φορές το ρώτησες, και κανένας δε σου λέει πως κερδίζεις σε ποιότητα και σε φωτεινότητα με τέρμα το ζουμ του προβολέα.

ε, τότε να στο πω εγώ.

κερδίζεις, δε χάνεις.

Υποτίθεται ότι είναι πιο έντονο το φαινόμενο του χοτ σποτ, αλλά με το κατάλληλο πανί, το ξεχνάς αυτό.

Reaction score
249

τερμα το ζουμ δεν πεφτει η φωτεινοτητα;
παει αναποδα απο τους φωτογραφικους φακους;

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.590
Re: Απάντηση: αλλαγες διαμορφωσης σε home cinema - προβληματισμοι αποστασεων και οχι

τερμα το ζουμ δεν πεφτει η φωτεινοτητα;
παει αναποδα απο τους φωτογραφικους φακους;
Όσο πιό ανοιχτό είναι το zoom, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό του φακού χρησιμοποιείται.

Στους φωτογραφικούς ισχύει φυσικά το ίδιο, με αντίθετη όμως ορολογία.

Reaction score
89
ρε φιλε αυτο δεν ειναι γατοδεντρο γατοουρανοξυστης ειναι!!!! Και τα χωσα τσαπα στη γυναικα τα καντιλια που πηγε κ μου φερε ενα 90ποντους ψηλο!!! παω πασο τωρα χιχιχιχιιιι!!!!

Reaction score
54

Λοιπον, plan C :

Αν δεν ειχες τιποτα στο σπιτι και ξεκινουσες τωρα, αυτο θα σου προτεινα, με μονη επιφυλαξη το οτι δεν εχω πραγματικη εμπειρια του χωρου. Ουτως η αλλως τα ηχεια σου αυτη τη στιγμη ειναι αλλου-γιαλλου και με πανι....

Παμε μαζι και συ βοηθας....:126:

Το σχεδιο ειναι να αλλαξουν θεση προβολεας - οθονη.

Βαζουμε λοιπον στο τοιχο δεξια απο την εισοδο ( κατω απο το air-con ) την οθονη.
Με ειδικη προεκταση, μπορει να ερθει λιγο πιο μπροστα, ωστε απο κατω και πισω της να ειναι η τηλεοραση, πανω στο επιπλο που ειναι αυτη τη στιγμη.
Δεξια και αριστερα απο το επιπλο, βαζουμε τα ηχεια και το σαμπ, που δειχνει να χωραει.
Κεντρικο ηχειο μπορεις τωρα να βαλεις στο επιπλο ( αναρωτιεμαι ομως αν και που θα χωρουσε ).

Περιεργα στα λεω γιατι δεν σου ειπα για καναπε και φακεν βιβλιοθηκη.

Η βιβλιοθηκη φευγει και τη βλεπω να πηγαινει στο τοιχο του μπαλκονιου, εκει που ειναι ο καναπες τωρα.
Λε καναπε, θα φυγει και θα παει να κοιταει προς την οθονη, με το ενα μερος να ακουμπα στο τοιχο που ειναι η βιβλιοθηκη τωρα και το αλλο να κανει και ενα ψυλο-χωρισμα σαλονιου με κουζινα.
Το γατοδεντρο ισως θα πρεπει να μετακινηθει πιο αριστερα.

Τα περιφερειακα ηχεια θα πανε πλεον δεξια και αριστερα απο το καναπε, στο σωστο υψος και οχι στο θεο που τα εχεις τωρα.
Απο τις φωτο δεν μπορω να καταλαβω τη θεση του καναπε ως προς τη μπαλκονοπορτα, για να σου πω που ακριβως να βαλεις τα περιφερειακα, αλλα απο το σχεδιαγραμα φαινεται οτι μπαινει το στο τοιχο αριστερα απο τη μπαλκονοπορτα και το αλλο καπου κοντα στο καθρεφτη.

Αυτο που ξερω τι ειναι κι αν ειναι μαζι με τη βιβλιοθηκη η μονο του ειναι το επιπλο δεξια της με το καθεφτη. Ισως να παει μαζι με τη βιβλιοθηκη αλλα αυτη τη φορα αριστερα και οχι δεξια που ειναι τωρα.

Θα φαμε παντοφλα, τι λες ? :422:

Αμα σ αρεσει και θες να το επεξεργαστουμε, παρε καλα μετρα και σχεδια και ελα για καφε.
το σχεδιο c το ειχα σκεφτει και εγω. Θα συμφωνησω μαζι σου στα βασικα αλλα δυστυχως ο καναπες δεν μπορει να τοποθετηθει οπως ανεφερες επειδη ο τοιχος απο τη μερια της τηλεορασης-βιβλιοθηκης κανει καποιο σκαλοπατι. Αλλα σε γενικες γραμμες θα ηταν το πλεον βολικο σεναριο. Το θεμα του πανιου με το air condition θεωρουσα πως ηταν προβλημα αλλα δεν σκεφτηκα αυτο που ανεφερες, οτι δηλαδη θα μπορουσε να ειναι λιγο πιο μπροστα.

Τα περιφερειακα, οπως πολυ σωστα παρατηρησες, ειναι στο θεο. Απαγορευτικο υψος για διπολα, και οχι μονο, με αποτελεσμα η αισθηση του περιφερειακου ηχου να ειναι προβληματικη.

Να προσθεσω οτι προ ημερων δοκιμασα τις μελλοντικες αποστασεις προβολης.
85" σε 2,7μ ηταν μια απογοητευση. Ειδικα οταν οι ταινιες δεν ειναι 16:9 αλλα 2:85, χανεται τρομερα η μαγεια της κινηματογραφικης αισθησης, παρολη τη μικρη αποσταση.
3μ σε 92" ηταν μακραν καλυτερη αισθηση και απο τις 110" σε 4,7μ που ειμαι τωρα

Μαλλον θα αρκεστω στο να διορθωσω τη θεση των περιφερειακων, να φερω το πανι πιο μπροστα (με ενα μικροτερο των 92") και να...ξεφορτωθω τη βιβλιοθηκη. Το δεξι ηχειο ισως το τοποθετησω σε καποιο υψος για να μην κρυβεται απο το μπρατσο του καναπε.

Η να αλλαξω σπιτι. Αφου κερδισω το τζοκερ

Reaction score
152

αλλαξε περιφεριακα και παρε μιραζ....:116::113:

Reaction score
10
Re: Απάντηση: Re: αλλαγες διαμορφωσης σε home cinema - προβληματισμοι αποστασεων και

το σχεδιο c το ειχα σκεφτει και εγω. Θα συμφωνησω μαζι σου στα βασικα αλλα δυστυχως ο καναπες δεν μπορει να τοποθετηθει οπως ανεφερες επειδη ο τοιχος απο τη μερια της τηλεορασης-βιβλιοθηκης κανει καποιο σκαλοπατι. Αλλα σε γενικες γραμμες θα ηταν το πλεον βολικο σεναριο. Το θεμα του πανιου με το air condition θεωρουσα πως ηταν προβλημα αλλα δεν σκεφτηκα αυτο που ανεφερες, οτι δηλαδη θα μπορουσε να ειναι λιγο πιο μπροστα.

Τα περιφερειακα, οπως πολυ σωστα παρατηρησες, ειναι στο θεο. Απαγορευτικο υψος για διπολα, και οχι μονο, με αποτελεσμα η αισθηση του περιφερειακου ηχου να ειναι προβληματικη.

Να προσθεσω οτι προ ημερων δοκιμασα τις μελλοντικες αποστασεις προβολης.
85" σε 2,7μ ηταν μια απογοητευση. Ειδικα οταν οι ταινιες δεν ειναι 16:9 αλλα 2:85, χανεται τρομερα η μαγεια της κινηματογραφικης αισθησης, παρολη τη μικρη αποσταση.
3μ σε 92" ηταν μακραν καλυτερη αισθηση και απο τις 110" σε 4,7μ που ειμαι τωρα

Μαλλον θα αρκεστω στο να διορθωσω τη θεση των περιφερειακων, να φερω το πανι πιο μπροστα (με ενα μικροτερο των 92") και να...ξεφορτωθω τη βιβλιοθηκη. Το δεξι ηχειο ισως το τοποθετησω σε καποιο υψος για να μην κρυβεται απο το μπρατσο του καναπε.

Η να αλλαξω σπιτι. Αφου κερδισω το τζοκερ
Το κενο που δημιουργει ο καναπες με το τοιχο ( σκαλοπατι ) το προσεξα και γω, αλλα αν ειναι αυτο μονο, μπορεις να βαλεις ενα επιτοιχιο ραφι, να καλυψει το κενο, επανω του να βαλεις διαφορα διακοσμητικα, στο τοιχο ενα πινακα και νατος ο χωρος.....( θα του τη φαω τη δουλεια του Σπυρου...:116:)

Τα πλεονεκτηματα ειναι :
Καλυτερη θεση της οθονης : πιο σκοτεινο μερος και δεν ειναι μεσ τη μεση.
Καλυτερη θεση των ηχειων και πιο μακρυα απο τη γατα...
Η εισοδος ειναι πλεον πιο ελευθερη.
Περισσοτερο φως οταν καθεσαι την ημερα στο σαλονι, ισως και θεα.

Και μια συμβουλη : μη μικρυνεις το μεγεθος της οθονης γιατι θα το μετανοιωσεις πολυ συντομα. Εδω κοιταμε πως θα παρουμε μεγαλυτερη εικονα και θες να τη μικρυνεις ???

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.901
Members
38.518
Νεότερο μέλος
mrkgeo