αναπαραγωγη βινυλιου

A

AKARL

Guest
Κι εγώ έχω πικάπ, καλοστημένο μάλιστα.
Τις 2 τελευταίες φορές που άνοιξα το στέρεο, έβαλα και τις 2 φορές να γυρνάει ένας δίσκος.
Τη μία φορά από τις δύο, κατέβασα και τη βελόνα πάνω στο δίσκο, τον διάβασε όλο, όλη την πλευρά.
Καμία φορά από τις δύο δεν άλλαξα την πηγή που έπαιζε μουσική, ούτε για ένα δευτερόλεπτο (Spotify).

Σας τρώω λάχανο. Το παίζω πιο πολύ, έχω και μια γ ηλικία. :gotcha:
Οριστικά και αμετάκλητα κεκαυμένος εγκέφαλος. :D

Ούτε με Alt+Ctrl+Delete δε μπουτάρει πχιά ... :rofl:

Reaction score
73
Καλησπερα σε ολους!
Σιγα σιγα θελω να ξεκινησω να ακουω βινυλιο.
Ο πατερας μου ειχε παλαιοτερα δισκαδικο (πριν το 90) και εχει σπιτι πικαπ και γυρω στα 1000+ βινυλια.
Μιας και ακουω αρκετη μουσικη εκεινης της εποχης (mp3/youtube) θα ηθελα να παω λιγο παραπερα κ να αξιοποιησω τα ηχεια που εχω.
Θα ηθελα να ξερω τι θα χρειαστω. Απ΄οσο εψαξα, ενα turntable και ενα προενισχυτη.
Οπου κανω λαθος παρακαλω διορθωστε με δεν εχω την παραμικρη ιδεα.

Ειχα σκεφτει να τσιμπησω ενα Technics mk2 που εχει (αν και θελει αλλαγη κεφαλης) μαζι με εναν προενισχυτη σαν αυτον εδω και να τα συνδεσω στον denon avr 2400 που εχω.

Γενικα το μπατζετ γυρω στα 500. Δεν θα ηθελα να ξοδεψω παραπανω την παρουσα στιγμη.

Ειμαι ανοιχτος σε οποιαδηποτε διαφορετικη ιδεα-προταση!

Ευχαριστω πολυ!
Λοιπόν ασε τους προηγουμενους να κανουν το χαβαλε τους... επεσες σε digital-lovers. :)

Σημασια εχει οτι εχεις μια δισκοθηκη 1000+ βινυλίων που ειναι μια πολυ καλη αρχή για να καταλάβεις αν σου αρεσει το σπορ.
Βασικο θετικό οτι σου αρεσει η μουσικη της εποχής των βινυλίων του πατερα σου αλλα αυτό δεν σημαινει οτι θα σου αρεσουν και τα βινυλια που μαζεψε ο πατερας σου ή δεν θα ειναι γρατσουνισμενα κλπ.

Αυτο που επιβαλλεται τωρα ειναι 1) να μην ξοδεψεις πολλά το οριο που εβαλες μπορει καλλιστα να κρατηθει και πιο κατω. 2) να ακουσεις οσο πιο πολλα βινυλια μπορεις ωστε να καταλαβεις οτι σου αρεσει η διαδικασια αυτη. Εχει πολλα ωραια αλλα και πολλα μειον που συνηθισαμε στην ψηφιακη εποχή, ΟΧΙ τηλεκοντρολ να παμε στο επομενο, καθε λιγο σηκωνομαστε να αλλαξουμε δισκο, προσεχουμε κλπ κλπ.

Μην αγορασεις αλλο πικαπ, αυτο που εχει ο πατερας σου δοκιμασε, κανε το σερβις και ρυθμιση και νεα κεφαλή οχι πανω απο 100 ευρω.
Χρειαζεσαι
1) ΕΝΙΣΧΥΤΗ ΚΕΦΑΛΗΣ αυτο που λεμε PHONO STAGE .... αυτο που επελεξες ναι μεν καλο ΑΛΛΑ σε καθηλωνει ΜΟΝΟ σε κεφαλες ΜΜ (κινητου Μαγνητη Moving Magnet)
Πάρε το επόμενο μοντελο το
Cambridge Audio Azur 651P MM - MC Phono Pre-amplifier που υποστηριζει και ΜΜ και ΜC (κινητου πηνιου MC Moving Coil) 204 ευρω στο skroutz https://www.skroutz.gr/s/1756327/Cambridge-Audio-Azur-651P-MM-MC-Phono-Pre-amplifier.html
Eτσι βαζεις οτι κεφαλή θελεις ΜΜ η ΜC ...
Αρχιζεις με ΜΜ και αργοτερα αν θελεις βαζεις και καλυτερη MC ετσι σε καλυπτει ο AZUR 651P και για τα δυο ειδη κεφαλων.

2) Βαλε μια εισαγωγική κεφαλή entry level Ortofon κατι αναμεσα σε 70-100 ευρω
http://www.orpheusaudio.gr/el/content/om-5e ΜΜ 70 ευρω
http://www.orpheusaudio.gr/el/content/2m-red ΜΜ 99 ευρω

Αν πας για κεφαλή MC θα πρεπει να δωσεις περισσοτερα για εισαγωγική 140-200 ευρω και δεν βλέπω το λογο να το κανεις στο σταδιο αυτο... δες
https://www.skroutz.gr/c/2252/Kefal...?keyphrase=kefales+pikap+MC&price_max=200.001

Συνδεεις το πικαπ με τα interconnect στο Azur 651P το οποίο το οδηγείς με interconnect σε μια είσοδο του DENON 2400 που εχεις (ΣΟΣ ΟΧΙ στην εισοδο PHONO αν εχει ενσωματομενο PHONO STAGE o DENON ... βαλτο πχ στην εισοδο TUNER γιατι CD-DVD-Player μαλλον θαχεις) και εισαι ετοιμος να ακουσεις με ενα αρχικο ποσό ~300 ευρω για να καταλαβεις αν σου αρεσει το σπορ.

Αν αργοτερα τα βινυλια ειναι σε καλη κατασταση και οχι γρατσουνισμενα και ταλαιπωρημενα ωστε να κινδυνευει μια καλη κεφαλή και εσυ καταλαβεις οτι το πας το σπορ αυτο ... τοτε σκεφτεσαι για καλυτερη κεφαλή παραπανω επιπεδου ή και αλλο πικαπ καλύτερο αναλογα με το μελλοντικο προυπολογισμο.

Αρα με 300 ευρω μπορεις να αρχισεις... πολυ καλα.

Καλη τυχη :drinks:

Reaction score
495
Ευχαριστω ολους για τις απαντησεις-προτασεις, ιδιαιτερα hal9000 για τον χρονο του να γραψει αναλυτικα ολο αυτο το σεντονι.
Θα ερευνησω ολες τις επιλογες που μου ειπες.
Εκει που κολλαω ειναι που θα βρω εδω στην Κω ατομο να μπορει/ξερει να κανει ενα σερβις/συντηρηση το πικαπ.
Κατα τα αλλα οπως τα λες

Ξεκινησα με κασετες κ τις "ελιωνα" στο walkman που ειχα απο 7 χρονων, μεταφερθηκα σε cd, αργοτερα σε ψηφιακη μορφη ειτε στο pc ειτε σε mp3 cd. Τωρα στα 30 συνεχιζω με ψηφιακη μορφη, αλλα οχι κατι ιδιαιτερο.
Σιγουρα ομως θελω να πειραματιστω με το turntable, δεν ξερω αν θα μου αρεσει ή οχι, σιγουρα ομως θελω να το δοκιμασω.

Δεν προκειται να χτισω καποια τεραστια συλλογη, 10-15 δισκους που θελω τους εχει ο πατερας, μετα εχω ηδη κανει την ερευνα μου να παρω αλλους τοσους περιπου σε συγκροτηματα-καλλιτεχνες πιο "προσφατους". Τουλαχιστον ετσι το βλεπω για αρχη, εξου και ο λογος που δεν θελω να επενδυσω περισσοτερα χρηματα την παρουσα στιγμη!

υ.γ. Περι προτασεων να τους πουλησω και τετοια, δεν προκειται, ειναι του πατερα, δικη του συλλογη και δεν μου πεφτει λογος!

Reaction score
1.127
Λοιπόν ασε τους προηγουμενους να κανουν το χαβαλε τους... επεσες σε digital-lovers. :)

Σημασια εχει οτι εχεις μια δισκοθηκη 1000+ βινυλίων που ειναι μια πολυ καλη αρχή για να καταλάβεις αν σου αρεσει το σπορ.
Βασικο θετικό οτι σου αρεσει η μουσικη της εποχής των βινυλίων του πατερα σου αλλα αυτό δεν σημαινει οτι θα σου αρεσουν και τα βινυλια που μαζεψε ο πατερας σου ή δεν θα ειναι γρατσουνισμενα κλπ.

Αυτο που επιβαλλεται τωρα ειναι 1) να μην ξοδεψεις πολλά το οριο που εβαλες μπορει καλλιστα να κρατηθει και πιο κατω. 2) να ακουσεις οσο πιο πολλα βινυλια μπορεις ωστε να καταλαβεις οτι σου αρεσει η διαδικασια αυτη. Εχει πολλα ωραια αλλα και πολλα μειον που συνηθισαμε στην ψηφιακη εποχή, ΟΧΙ τηλεκοντρολ να παμε στο επομενο, καθε λιγο σηκωνομαστε να αλλαξουμε δισκο, προσεχουμε κλπ κλπ.

Μην αγορασεις αλλο πικαπ, αυτο που εχει ο πατερας σου δοκιμασε, κανε το σερβις και ρυθμιση και νεα κεφαλή οχι πανω απο 100 ευρω.
Χρειαζεσαι
1) ΕΝΙΣΧΥΤΗ ΚΕΦΑΛΗΣ αυτο που λεμε PHONO STAGE .... αυτο που επελεξες ναι μεν καλο ΑΛΛΑ σε καθηλωνει ΜΟΝΟ σε κεφαλες ΜΜ (κινητου Μαγνητη Moving Magnet)
Πάρε το επόμενο μοντελο το
Cambridge Audio Azur 651P MM - MC Phono Pre-amplifier που υποστηριζει και ΜΜ και ΜC (κινητου πηνιου MC Moving Coil) 204 ευρω στο skroutz https://www.skroutz.gr/s/1756327/Cambridge-Audio-Azur-651P-MM-MC-Phono-Pre-amplifier.html
Eτσι βαζεις οτι κεφαλή θελεις ΜΜ η ΜC ...
Αρχιζεις με ΜΜ και αργοτερα αν θελεις βαζεις και καλυτερη MC ετσι σε καλυπτει ο AZUR 651P και για τα δυο ειδη κεφαλων.

2) Βαλε μια εισαγωγική κεφαλή entry level Ortofon κατι αναμεσα σε 70-100 ευρω
http://www.orpheusaudio.gr/el/content/om-5e ΜΜ 70 ευρω
http://www.orpheusaudio.gr/el/content/2m-red ΜΜ 99 ευρω

Αν πας για κεφαλή MC θα πρεπει να δωσεις περισσοτερα για εισαγωγική 140-200 ευρω και δεν βλέπω το λογο να το κανεις στο σταδιο αυτο... δες
https://www.skroutz.gr/c/2252/Kefal...?keyphrase=kefales+pikap+MC&price_max=200.001

Συνδεεις το πικαπ με τα interconnect στο Azur 651P το οποίο το οδηγείς με interconnect σε μια είσοδο του DENON 2400 που εχεις (ΣΟΣ ΟΧΙ στην εισοδο PHONO αν εχει ενσωματομενο PHONO STAGE o DENON ... βαλτο πχ στην εισοδο TUNER γιατι CD-DVD-Player μαλλον θαχεις) και εισαι ετοιμος να ακουσεις με ενα αρχικο ποσό ~300 ευρω για να καταλαβεις αν σου αρεσει το σπορ.

Αν αργοτερα τα βινυλια ειναι σε καλη κατασταση και οχι γρατσουνισμενα και ταλαιπωρημενα ωστε να κινδυνευει μια καλη κεφαλή και εσυ καταλαβεις οτι το πας το σπορ αυτο ... τοτε σκεφτεσαι για καλυτερη κεφαλή παραπανω επιπεδου ή και αλλο πικαπ καλύτερο αναλογα με το μελλοντικο προυπολογισμο.

Αρα με 300 ευρω μπορεις να αρχισεις... πολυ καλα.

Καλη τυχη :drinks:
Πες τα ανθρωπε μου!!αυτο το ποστ τα λεει ολα....

Reaction score
73
.......
Εκει που κολλαω ειναι που θα βρω εδω στην Κω ατομο να μπορει/ξερει να κανει ενα σερβις/συντηρηση το πικαπ.
Κατα τα αλλα οπως τα λες
.....
Σιγουρα ομως θελω να πειραματιστω με το turntable, δεν ξερω αν θα μου αρεσει ή οχι, σιγουρα ομως θελω να το δοκιμασω.

υ.γ. Περι προτασεων να τους πουλησω και τετοια, δεν προκειται, ειναι του πατερα, δικη του συλλογη και δεν μου πεφτει λογος!
1) MHN ακουσεις κανεναν.... ΜΗΝ πουλησεις τη συλλογη του πατερα σου ακομα και οταν περιελθει σε σενα
ειναι χρυσαφι... για συλλεκτες... Οταν περιελθουν στα χερια σου και δεν θελεις να τα εχεις για
συναισθηματικους λόγους τοτε αν ειναι συλλεκτικοι θα εκπλαγεις απο τις τιμες που μπορουν να
πουληθουν σε ebay klp. Aλλα η αποψη μου ΚΡΑΤΑ τους.
2) ΑΝ το σπορ σου αρεσει να εισαι σιγουρος οτι ο πατερας σου χωρις δευτερη κουβεντα θα στους
παραχωρήσει οπότε θα ψαχνεις χωρο να τους βαλεις...:lolsign:

3) Το πικαπ σου ειναι αυτο αν δεν κανω λαθος https://www.google.gr/search?newwin...4.1.355....0.wR232UNMXiQ#imgrc=sHNGHDatHKPdYM:

Λοιπόν αν δεν υπαρχει κανεις εκει στη ΚΩ ...

1) κατεβασε απο το Google το εγχειριδιο λειτουργιας του MK2
Δες πως λειτουργει.... πως μεταφερεται η κινηση απο τον κινητηρα στο πλατω.
Αν εχει ιμαντα ισως ο ιμαντας να θελει αλλαγη μετα απο τοσα χρονια να εχει σκληρυνει. Φτηνος απο
ebay. Για να καταλαβεις πολυ προσφατα αγορασα ιμαντα απο ebay για το δικο μου πικαπ
SYSTEMDEK IIX900 με 17 ευρω (γνησιος) μαζι με τα μεταφορικά. Βλέπεις αν ο πωλητης
εχει κανει πολλες πωλησεις και ειναι αξιοπιστος και μετα προχωρας.
2) Δες πως μπορεις να βαλεις την νεα κεφαλή με βοήθεια απο GOOGLE και τι ρυθμισεις θελει
κυριως αν παρεις νεα κεφαλει οπως προτεινω διαβασε στα χαρακτηριστικα της κεφαλής τι
προτεινει ο κατασκευαστης σαν βαρος αναγνωσης (με ποσα γραμμαρια βαρος θα ακουμπαει η
κεφαλή στο βινυλιο) . Αυτο καθοριζεται μαλλον στο ΜΚ2 απο τον πισω κιλυνδρο που ειναι καθετος
στο βραχιονα του --- αυτο τσεκαρε του στο μανιουαλ του ΜΚ2.
3) Αν το κανεις μονος σου κατεβασε οδηγιες απο GOOGLE για τοποθετηση κεφαλής σε ΜΚ2.
4) Πρότεινα αλλαγη κεφαλής με φτηνη 70-100 ευρω γιατι δεν ξερεις αυτη που εχει πανω ποσο
κακομεταχειρισμενη ειναι απο τον πατερα σου και ισως προκαλεσει φθορες στα βινυλια
η δεν ακους αυτο που πρεπει.

Αν βεβαια πηγαινεις Αθηνα καποιες φορές το χρόνο... το καλυτερο ειναι να το παρεις μαζι σου
το ΜΚ2 και οι φιλοι εδω του βινυλιου να σου υποδειξουν σε ποιο μαγαζι της Αθηνας να το πας
για σερβις και τοποθετηση κεφαλής γιατι καλυτερα παντα ειναι την κεφαλή να την τοποθετει
καποιος που ξερει καλα τι κανει ωστε το διαμαντακι της να καθισει σωστα στο αυλακι του βινυλιου.
Αν δεν καθισει σωστα αρχιζουν τα προβληματα ... χανεις συχνοτητες ... τριβη λαθος στα αυλακια
του βινυλιου και παει λεγοντας...

Αν κατεβασεις οδηγιες για τοποθετηση καφαλής απο GOOGLE και πιανουν τα χερια σου σε
ευαισθητες καταστασεις οπως αυτη και εισαι σιγουρος οτι καταλαβες καλα τη διαδικασια
πειραματισου στην τοποθετηση με την παλια κεφαλή πολλές φορές πριν βαλεις εσυ μονος σου
την νεα.

Το βαρος αναγνωσης της κεφαλής στην τελικη διαδικασια μετρησης μετραται με ειδική ηλεκρ=τρονικη
ζυγαριας ακριβειας που εχουν ολοι αυτοι που ασχολουνται με το αθλημα.
Ετσι εισαι σιγουρος οτι αν η κεφαλή θελει πχ 2.0 γραμμαρια βαρος αναγνωσεις οταν θα γυρισεις
τον κιλυνδρο στο 2.0 οντως το βαρος να ειναι 2.0 .... και αυτο το πετυχαινεις με την ζυγαρια ακριβειας

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ... Διαχωρισε τα βινύλια που με το ματι θα δεις οτι ειναι ΓΡΑΤΣΟΥΝΙΣΜΕΝΑ
ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ με την νεα κεφαλή.. ειναι κριμα να κινδυνεψει.

ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ

Staff online

• loggeo
    Projectors
  • xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.974
Members