ασυρματος φωτισμος?!?

Reaction score
1
υπαρχει οδηγος κατασκευης ασυρματου φωτισμου??ενδιαφερομαι να κανω μια αλλαγη στο σπιτι οσον αφορα τα φωτα κ θελω να τα χειριζομαι ασυρματα με ενα τηλεκοντρολ.

επειδη δεν ξερω αν υπαρχει κατι τετοιο στην αγορα(κ αν υπαρχει μαλλον θα μου μαδησει την τσεπη) ισως καποιος ηλεκτρολογος να μπορει να κατσκευασει κατι τετοιο?

θα με λυτρωνατε αφανταστα,γιατι εχω παει σε πολλα μαγαζια κ δεν ξερει κανενας.αλλοι μου τα λεγανε μισα-κουτσα και με πιπερωνανε με τρελη τιμη.γιαυτο αν μπορω να το κατασκευασω με τη βοηθεια ηλ/γου θα ηταν πολυ καλα.σκεφτηκα βεβαια,μηπως θα μπορουσα να τα χειριζομαι κ μεσω pda.ευχαριστω εκ των προτερων(και συγγνωμη αν ακουγομαι σαν να ηρθα απο το μελλον
)

Reaction score
1
μολις αυτα εβλεπα.μονο που ειμαι σε διλημμα...τηλεχειριζομενα ντουι ή τηλεχειριζομενοι διακοπτες?υποθετω οτι το 1ο ειναι πιο ευκολο στην εγκατασταση..??μηπως να υπηρχαν κ τηλεκοντρολ με ρυθμιζομενο φωτισμο??
αυτο τι κανει ακριβως?--> http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.770086

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.103
Τηλεχειριζόμενο διακόπτη καρντάση μ'. Άμα χρειαστεί να χειριστείς πολυέλαιο ή κάποιο περίεργο φωτιστικό;

Αυτό στο eshop είναι τηλεχειριζόμενη πρίζα.

Reaction score
2
υπαρχει οδηγος κατασκευης ασυρματου φωτισμου??ενδιαφερομαι να κανω μια αλλαγη στο σπιτι οσον αφορα τα φωτα κ θελω να τα χειριζομαι ασυρματα με ενα τηλεκοντρολ.

επειδη δεν ξερω αν υπαρχει κατι τετοιο στην αγορα(κ αν υπαρχει μαλλον θα μου μαδησει την τσεπη) ισως καποιος ηλεκτρολογος να μπορει να κατσκευασει κατι τετοιο?

θα με λυτρωνατε αφανταστα,γιατι εχω παει σε πολλα μαγαζια κ δεν ξερει κανενας.αλλοι μου τα λεγανε μισα-κουτσα και με πιπερωνανε με τρελη τιμη.γιαυτο αν μπορω να το κατασκευασω με τη βοηθεια ηλ/γου θα ηταν πολυ καλα.σκεφτηκα βεβαια,μηπως θα μπορουσα να τα χειριζομαι κ μεσω pda.ευχαριστω εκ των προτερων(και συγγνωμη αν ακουγομαι σαν να ηρθα απο το μελλον
)
Μην βιαζεσαι...κοιτα εδω. www.smarthome.gr

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.691
Απάντηση: ασυρματος φωτισμος?!?

Αυτό το θέμα το είδες; Κόστος από ~40€, δουλεύει με οποιοδήποτε τηλεκοντρόλ -ακόμα και μη προγραμματιζόμενο- και μόνο DIY που απαιτεί, η στήριξη στον τοίχο (λόγω διαφορετικών αγγλικών βιδών).

Reaction score
1.173
Μια που ειμαστε στην DIY κατηγορια, αν υπαρχει ενδιαφερον απο ατομα εδω περα και βασικες γνωσεις ηλεκτρονικων κατασκευων, να ετοιμασω ενα thread για το παρακατω....

εχω καπου μια σχεδιαση για τηλεχειρισμο με τηλεκοντρολ rc5 για εως 11 διακοπτες ON/OFF με μια πλακετα με τον μικροεπεξεργαστη pic18f16. Το κοστος δεν ειναι μεγαλο (μια διατρητη πλακετα, μερικα χαζοεξαρτηματα και τα rele)

Βασιζεται σε ενα προγραμμα σε assembly που ειχα κανει για εναν φιλο ηλεκτρονικο που ηθελε να κλειδωνει την τηλεοραση του να μην βλεπουν τα παιδια του οταν δεν ηθελε. Στην αρχη εκριβε το τηλεκοντρολ και κλειδωνε τα κουμπια, αλλα αυτα πηγαν και αγορασαν ενα universal τηλεκοντρολ οποτε οταν ελειπε η γατα... εδωσα αυτη τη λυση με τετραψηφιο κωδικο (και η πλακετα μπηκε μεσα στην τηλεοραση και δεν την αφηνε να βγει απο st.by αν δεν πληκτρολογουσε τον σωστο κωδικο).

Reaction score
1
χαχα...μακαρι να ειχα γνωσεις να εφτιαχνα μονος μου τα ασυρματα κυκλωματα και τηλεκοντρολ στο σπιτι.υπαρχει περιπτωση να φταξεις ενα thread για την κατασκευη των προαναφερομενων σου? (εχω καπου μια σχεδιαση για τηλεχειρισμο με τηλεκοντρολ rc5 για εως 11 διακοπτες ON/OFF με μια πλακετα με τον μικροεπεξεργαστη pic18f16. Το κοστος δεν ειναι μεγαλο (μια διατρητη πλακετα, μερικα χαζοεξαρτηματα και τα rele)
κατεληξα να παρω απο την τελε 2πακετακια.το ενα με 3ασυρματες πριζες και το αλλο με 3ασυρματα ντουι.κανουν δουλεια(αν και κολλανε που και που),αλλα θα προτιμουσα ενα τηλεκοντρολ για ολο το σπιτι.θα με τιμησεις φιλε xenos?

panosop

Συστημικός
Reaction score
668
Απάντηση: Re: ασυρματος φωτισμος?!?

Μια που ειμαστε στην DIY κατηγορια, αν υπαρχει ενδιαφερον απο ατομα εδω περα και βασικες γνωσεις ηλεκτρονικων κατασκευων, να ετοιμασω ενα thread για το παρακατω....

εχω καπου μια σχεδιαση για τηλεχειρισμο με τηλεκοντρολ rc5 για εως 11 διακοπτες ON/OFF με μια πλακετα με τον μικροεπεξεργαστη pic18f16. Το κοστος δεν ειναι μεγαλο (μια διατρητη πλακετα, μερικα χαζοεξαρτηματα και τα rele)

Βασιζεται σε ενα προγραμμα σε assembly που ειχα κανει για εναν φιλο ηλεκτρονικο που ηθελε να κλειδωνει την τηλεοραση του να μην βλεπουν τα παιδια του οταν δεν ηθελε. Στην αρχη εκριβε το τηλεκοντρολ και κλειδωνε τα κουμπια, αλλα αυτα πηγαν και αγορασαν ενα universal τηλεκοντρολ οποτε οταν ελειπε η γατα... εδωσα αυτη τη λυση με τετραψηφιο κωδικο (και η πλακετα μπηκε μεσα στην τηλεοραση και δεν την αφηνε να βγει απο st.by αν δεν πληκτρολογουσε τον σωστο κωδικο).

Για προχώρησε το φίλε xenos...

Reaction score
1.173

Λοιπόν ... μια που ξεθάφτηκε το θέμα...
η κατασκευή είναι παλιά (τότε που υπήρχαν ακόμα pic16f84 τσιπάκια) και γι'αυτο το πρόγραμμα είναι σε assembly που ήταν η standard γλώσσα για την εποχή.
Έχω πολύ καιρό να δουλέψω τέτοια τσιπάκια (αν και έχω μερικά ακόμα στα ραφάκια μου) οπότε δεν ξέρω αν κυκλοφορούν ακόμα στο εμπόριο. Αν δεν υπάρχουν, θα πάμε στα συμβατά σε ακίδες pic18f1320 (οπότε το σχέδιο θα είναι το ίδιο) και σε γλώσσα προγραμματισμού C (πολύ πιο ανθρώπινη απο την assembly) οπότε θα πρέπει να ξαναγράψω το πρόγραμμα.

Καρδιά ο μικροελενκτής (κάτι σαν CPU) pic16f84 ή pic16f84a (και τα δύο κάνουν και σε οποιαδήποτε έκδοση και ταχύτητα) με την τρομερή ελάχιστη ταχύτητα 1MIPS και μέγιστη 5MIPS (ανάλογα με την έκδοση), μνήμη 1024 εντολές assembly, 128bytes RAM, 128 bytes EEPROM:
corel054.jpg

Αισθητήρας υπερύθρων το TSOP1736 (περιλαμβάνει οπτικό φίλτρο, δέκτη και ενισχυτή):
corel055.jpg

Οδηγός για τα ρελέ το ULN2004 ή οποιοδήποτε τσιπάκι με NOT ανοικτού συλλέκτη.

Θα χρειαστεί ακόμα ένας κρύσταλλος για την ταλάντωση (που συγχρονίζει τα διάφορα ψηφιακά μέρη). Ο κρύσταλλος κάνει ότι δουλειά έκανε και εκείνος (πως τον λένε;) που βάραγε την γκραγκάσα στις γαλέρες για να τραβάνε κουπί οι σκλάβοι.

Φυσικά θα χρειαστούμε και ρελέ και μερικά ακόμα εξαρτηματάκια.

Προσοχή θα χρειαστεί στα ρελέ τα οποία θα χειρίζονται τάσεις 220V, ενώ τα πηνεία τους θα συνδέονται με 12V. Ισως χρειαστεί να ζητήσετε βοήθεια απο κάποιον ηλεκτρολόγο ή ηλεκτρονικό στο θέμα αυτό.

Θα ακολουθήσει σχέδιο της κατασκευής (που μπορεί να γίνει άνετα σε διάτρητη πλακέτα γενικών κατασκευών).

Reaction score
1.173

Το σχέδιο αποτελείται απο 4 τμήματα, τα 3 απο αυτά ανήκουν στο κύκλωμα χαμηλής τάσης:

α) δέκτης υπερύθρων
β) μικροελενκτής που θα δέχεται σήματα απο τις υπέρυθρες και θα ενεργοποιεί/απενεργοποιεί τα ρελέ
γ) το τροφοδοτικό (χρειαζόμαστε 12Vdc για την κατασκευή, είτε απο ένα μετασχηματιστάκι με γέφυρα ανόρθωσης ή με εξωτερικό τροφοδοτικό μικρό). Η κατανάλωση της συσκευής πρέπει να υπολογιστεί στα 100mA + το ρεύμα για τα ρελέ (σε φυσιολογικά ρελέ χρειαζόμαστε μέχρι 80mA για το καθένα). Αρα το συνολικό ρεύμα που πρέπει να δίνει το τροφοδοτικό στα 12V, πρέπει να είναι
(100 + ΑΡΙΘΜΟΣ_ΡΕΛΕ * 80) mA (miliAmpere).

δ) το τμήμα των ρελέ (εδώ υπάρχουν και οι τάσεις 220V και χρειάζεται προσοχή).

Τα (α)+(β)+(γ) περιέχονται εδώ:
(τα Ο1,Ο2,...,Ο12 είναι οι έξοδοι για τα ρελέ που θα συνδεθούν στο επόμενο τμήμα, το (δ))
sx1.jpg

Reaction score
1.173

Το τμήμα με τα ρελέ:

sx2.jpg

Στην ακίδα 3 του uln2004 (α) θα παρατηρήσετε μια ασυμετρία σε σχέση με τις υπόλοιπες. Δεν είναι λάθος, ΜΟΝΟ σε αυτή την ακίδα, συνδέετε η έξοδος RC4 απο τον μικροελενκτή η οποία είναι ανοικτού συλέκτη και χρειάζεται την αντίσταση αυτή. Καμία άλλη ακίδα στα ULN2004 δεν χρειάζεται τέτοια αντίσταση.

Αν μέχρι εδώ είναι κατανοητά τα πράγματα (λέμε τώρα), να συνεχίσω με το πρόγραμμα... αλλιώς ακούω ερωτήσεις.
Όποιος θέλει να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για τους λιγότερο έμπειρους στα DIY του forum, ελεύθερα.

ΥΓ. στην κατασκευή δεν έχω βάλει πουθενά όριο 12Vdc τροφοδοτικό αυστηρό. Το τροφοδοτικό μπορεί να είναι από 8Vdc έως 26Vdc και να πάρετε ρελέ ίδιας τάσης πηνείου με το τροφοδοτικό που θα διαλέξετε (π.χ. 24Vdc τροφοδοτικό, rele 24Vdc στο πηνείο).

Reaction score
1.173

Μια ιδέα για κουτί κατασκευής ακολουθεί απο παρεμφερή κατασκευή.
Είναι ένας αυτοματισμός που έχει μπεί μέσα σε πίνακα δύο σειρών με ρελέ (ράγας) και πρίζες (ράγας).
Η πλακέτα φένεται μέσα απο το κενό του καπακιού του πίνακα.
Τα ρελέ που χρησιμοποιήθηκαν είναι επαφής 20A λόγω των μεγάλων ρευμάτων που χειρίζεται ο αυτοματισμός (γι'αυτό και οι πρίζες είναι σούκο).
Δεν χρειάζεται να κάνετε τόσο ογκώδη κατασκευή, απλά είναι μια ιδέα. Απο θέμα ασφάλειας είναι αρκετα πιό εύκολη η υλοποίηση με τον τρόπο αυτό. Αν πρόκειται για φωτισμό, η χρήση πριζών είναι περιτή. Απο τον πίνακα θα βγαίναν μόνο καλώδια για να πάνε στις λάμπες/συσκευές.

Αγνοήστε την οθόνη με τις πληροφορίες που υπάρχει στην φωτογραφία, δεν χρησιμεύει στον τηλεχειρισμό και δεν χρειάζεται να μπεί.
DSC03268.jpg

Αυτός ο πίνακας είναι συνδεδεμένος στο δίκτυο αυτό

Reaction score
1.173

o κατάλογος των εξαρτημάτων που απαιτούνται για την πλακέτα

Code:
Λίστα υλικών
τεμάχια περιγραφή

διάφορα
--------------------------------------
1 	διάτρητη πλακέτα γενικών κατασκευών
1 	βάση ολοκληρωμένου DIP18
1 	βάση ολοκληρωμενου DIP16
1 	κρύσταλλο 4MHz
12	rele μιας επαφής 220V/5A με πηνείο 12Vdc
1	τροφοδοτικό 12Vdc ή μετασχηματιστή 12Vac + γέφυρα ανόρθωσης
13	διπλές κλέμες τυπωμένου (1 για το τροφοδοτικό, 12 για τα ρελέ)
1μετρο	καλώδιο utp - το συνηθισμένο 8/κλωνο δικτύου (θα χρησιμεύσει για να κάνουμεγεφυρωσεις στην διάτρητη πλακέτα)

ολοκληρωμένα κυκλώματα
1 	μικροελενκτη pic16f84 ή pic16f84a
1 	δέκτη υπερύθρων TSOP1736
2 	απομονωτές ULN2004
1 	σταθεροποιητή τάσης 7805

άλλοι ημιάγωγοι
1 	δίοδο 1Ν4148

πυκνωτές
2 	κεραμικούς 27pf (φακές)
1 	ηλεκτρολυτικό 1000μF/35V
2 	ηλεκτρολυτικούς 100μF/16V
1 	ηλεκτρολυτικός 100μF/35V
2 	ηλεκτρολυτικούς 10μF/16V
2 	100nF/63V κεραμικός ή MKT ή MKP

αντιστάσεις
1 	10ΚΩ
1 	4,7ΚΩ
μερικές φωτογραφίες για βοήθεια σε όσους βλέπουν τα παραπάνω ... ως κινέζικα

διάτρητη πλακέτα

πυκνωτής κεραμικός

κρύσταλλος ταλάντωσης

ρελέ

ή

ή

ολοκληρωμένο κύκλωμα

βάσεις ολοκληρωμένων κυκλωμάτων

κλέμες τυπωμένου

δίοδος 1Ν4148

Τα εξαρτήματα τοποθετούντε πάνω στην διάτρητη πλακέτα σε διάταξη που διαλέγουμε έτσι ώστε να μειώνει τον όγκο (για πιό συμαζεμένη κατασκευή) και να μειώνει τον αριθμό και το μήκος των καλωδιώσεων που θα τοποθετήσουμε.
Οι μεταξύ των εξαρτημάτων συνδέσεις γίνονται με μονόκλωνα καλώδιακια από το utp (χωρίς να αφαιρέσουμε όλη τη μόνωση, μόνο 2-3χιλιοστά στις άκρες για το κόλημα με το κολητήρι).
Μερικοί τα καλώδια τα συνδέουν από την κάτω πλευρά για να είναι πιό εμφανήσιμο το αποτέλεσμα από πάνω, εγώ προτιμάω καλωδίωση απο την πάνω πλευρά (μαζί με τα εξαρτήματα) ώστε να έχω καλή εποπτία των κολήσεων και αποφυγή λειωσήματος κατά λάθος της μόνωσης των καλωδίων από το κολητήρι.

Τώρα τι είναι το πρόγραμμα που χρειάζεται. Όπως κάθε υπολογιστής μόλις τον συναρμολογήσουμε δεν κάνει κού-κου, αλλά θέλει κάποιο λειτουργικό σύστημα και κάποια προγράμματα που να μας χρησιμεύουν, έτσι και η πλακέτα που φτιάχνουμε έχει έναν υπολογιστή (pic16f84) και χρειάζεται το πρόγραμμα που θα αποκωδικοποιεί τα σήματα που θα λαμβάνει ο υπολογιστής από το δέκτη υπερύθρων και να τα μεταφράζει σε εντολές γιά τα ρελέ.
Πρόκειται για ένα αρχείο εντολών που πρέπει να γραφτεί μέσα στο τσιπάκι. Αυτό μπορεί να γίνει σε δικό σας programmer ή σε κάποιο εργαστήριο ηλεκτρονικών ή σε κάποια τεχνική σχολή (ΕΠΑΛ,ΤΕΕ) ή να σας το προγραμματίσω εγώ (άνευ χρέωσης). Ο προγραμματισμός δεν χάνετε από το τσιπάκι (είναι flash memory σαν του bios του υπολογιστή σας), αν όμως θέλουμε μπορούμε να περάσουμε αναβαθμίσεις αν θέλουμε να προσθέσουμε λειτουργίες στο πρόγραμμα στο μέλλον.

---προσθήκη---
ΥΓ. δοκίμασα να ανεβάσω φωτογραφίες της κατασκευής αλλά ο editor μου βγάζει απο κάτω:

"Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
Μπορείτε να απαντήσετε
Δεν Μπορείτε να ανεβάσετε συνημμένα αρχεία
Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας"
και δεν βρίσκω λόγο για τέτοιον ανόητο περιορισμό, αν κάποιος καταλαβαίνει γιατί συμβαίνει αυτό, ας μου πεί.

panosop

Συστημικός
Reaction score
668

μπράβο xenos , έξυπνη και χρήσιμη κατασκευή.

Φωτος εαν θέλεις να ανεβάσεις, πρέπει πρώτα να τις βάλεις σε ενα site με φωτο και μετά να βάλεις το link εδω, λόγω του τεράστιου όγκου που δημιουργείται.
Δες και το σχετικό thread...

http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?p=752687#post752687

Συνέχισε την καλή δουλειά...

Reaction score
1
εγω που δεν εχω το επιπεδο ουτε καν του κινεζου θα αργησω να εμπεδωσω τη διαδικασια.μαλλον θα το αναθεσω σε φιλο μου.για να καταλαβω ομως...ολο αυτο το πραμα εγκαθισταται στον πινακα του σπιτιου και χειριζεσαι ασυρματα τα φωτα?καπου μπερδευτηκα βρε παιδια,μην βαρατε :(
και φυσικα ενα υπερευχαριστω στο φιλο μας που μπηκε στον κοπο να μας εξιλεωσει απο τα δαιμονια τις κλασσικουρας!:)

Reaction score
1.173

Κατ'αρχάς το μέγεθος της κατασκευής: αν έχει 12 διακόπτες να χειρίζεται, έχει όγκο περίπου ενός cdrom drive για υπολογιστη.
Αν έχει έναν διακόπτη έχει όγκο πακέτου απο τσιγάρα.
Δύο διακόπτες πακέτο απο τσιγάρα + κουτάκι σπίρτων.
Τρείς διακόπτες πακέτο απο τσιγάρα + 2 κουτάκια σπίρτων.
κτλ.

Το κόστος: περίπου 25 ευρώ στον έναν διακόπτη + 3ευρώ για κάθε επιπλέον διακόπτη (δηλαδή στους 12 διακόπτες περίπου 25 + 11*3ευρω). Στο κόστος έχει μεγάλη σημασία τι κουτί θα χρησιμοποιήσουμε για να βάλουμε την κατασκευή μέσα (κυριλάτο και εμφανήσιμο άρα ακριβό ή απλό ηλεκτρολογικό και τζαμπαντάν).

Υπάρχουν διάφορες επιλογές για την τοποθέτηση. Η επιλογή μπορεί να γίνει ανάλογα με τις καλωδιώσεις που υπάρχουν για το φωτισμό.

π.χ. έχεις εναν χώρο ακρόασης με έως 12 διακόπτες φωτισμού. Εκεί θα μπεί μια μονάδα. Θα έχεις 12 κωδικούς ενεργοποίησης/απενεργοποίησης (π.χ. 1701,1702,...)

Και σε κάθε δωμάτιο μπορείς να βάλεις απο μια συσκευή (με τους δικούς της κωδικούς, π.χ. 1801,... αλλά και 1701 να μπεί και εδώ πιθανά να μην υπάρχει πρόβλημα - να φτάνουν δηλαδή οι υπέρυθρες στο άλλο δωμάτιο, εκτός αν υπάρχουν καθρέφτες)

Σε κάθε δωμάτιο, η συσκευή μπορεί να μπεί κοντά στον διακόπτη ή στο μπουάτ που βρίσκεται πάνω απο το διακόπτη (κοντά στο ταβάνι). Με τον τρόπο αυτό δεν χρειάζεται να καταργήσουμε τους τυπικούς διακόπτες, απλά προσθέτουμε τον αυτοματισμό. Θα έχουμε όλους τους τυπικούς διακόπτες κλειστούς και θα δουλεύουμε απο το τηλεκοντρόλ (μπορεί να γίνει με τα ρελέ του αυτοματισμού σε σύνδεση αλέ ρε τούρ ώστε να μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα και το τηλεκοντρολ και οι τυπικοί διακόπτες, αλλά η καλωδίωση είναι πολυπλοκότερη)

Reaction score
1
ας πουμε οτι το καταλαβα.θα προτιμουσα καμια φωτο,αν σε διευκολυνει,και λιγο αναλυση τοποθετησης.τον ειδικο θα τον προσλαβω για να μου το φτιαξει,αλλα αν μπορω να το βαλω και εγω γιατι να μην το κανω μονος?αν ειχα και τα καταλληλα εργαλεια θα το επαιζα diy,αλλα θα χρειαζομουν και αναλυτικο οδηγο για την κατασκευη για morons like me :)(που δεν νομιζω να κατσει καποιος να μου τα πει ενα ενα)
και μια τελευταια ερωτηση:ειπες οτι ειναι με υπερυθρες.δεν γινεται ασυρματα?αγνοησε την ερωτηση,αν κανω λαθος.και παλι υπερευχαριστω!

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.990
Members
38.524
Νεότερο μέλος
opanamas