ενοχλητικός θόρυβος στα tweeter "τικ τικ"

Μηνύματα
6
Reaction score
3
AVR yamaha rxv 581- 5.1 ηχεία
Λοιπόν, έχω παρατηρήσει το εξής στο σύστημα μου. Κάποιες φορές ακούγεται από τα tweeter ένα τικ τικ σαν να γίνεται παρεμβολή στο σήμα , ο θόρυβος είναι παρόμοιος σαν και αυτόν που ακούγεται όταν είσαι στα test tones του ενισχυτή και αλλάζεις κανάλια, αυτό το ελαφρύ τικ που κάνει λίγο πριν παίξει το κανάλι.

Συμβαίνει σε διάφορες σκηνές , συνήθως σε αρχεία με ήχο 7.1 downmix σε 5.1 στο σύστημά μου. Περισσότερο το ακούω όταν υπάρχουν ταυτόχρονα πολύ χαμηλές συχνότητες και δυνατότερη ένταση όπως π.χ. να περνάει αεροπλάνο.
Το παρατήρησα πρώτη φορά στο dolby horizon demo, στη σκηνή όπου περνάει από πάνω το διαστημόπλοιο το άκουγα κυρίως από το δεξί surround. Ψάχνοντας λίγο πιο προσεκτικά παρατήρησα πως ακούγεται σχεδόν απ' όλα τα ηχεία λίγο πριν παίξουν ένα δυνατό ήχο. π.χ στην ίδια σκηνή ακούγεται από τα μπροστά όταν περνούν απότομα δύο μικρότερα διαστημόπλοια ενώ από το κεντρικό ενώ παίζει κανονικά ήχους ακούγεται ταυτόχρονα αυτό το "χρικ χρικ". Εδώ να πω ότι γενικότερα δεν είναι έντονο το φαινόμενο και κάποιος που απλά βλέπει ταινία δε θα το παρατηρήσει. Αν δε το άκουγα έντονα στο demo της dolby ίσως να μην είχα δώσει σημασία ούτε εγώ. Το έχω ακούσει σύνολο σε 3-4 ταινίες όπως είπα παραπάνω κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.

-Δεν ακούγεται σαν παραμόρφωση λόγω έλλειψης ρευμάτων ενισχυτή ή προβλήματος στα ηχεία περισσότερο σαν παρεμβολή.
-Το φαινόμενο υπάρχει και σε σχετικά μικρές εντάσεις εάν βάλω το αφτί μου κοντά ενώ γίνεται αντιληπτό από τη θέση ακρόασης σε σχετικά μεγαλύτερες εντάσεις -20db και πάνω.
-Το crossover είναι στα 80hz , εάν το ανεβάσω δεν αλλάζει απολύτως τίποτα.
-Κλείνοντας το subwoofer ενώ στον ενισχυτή φαίνεται ότι υπάρχει sub (στην ουσία κλείνοντας το lfe και τις χαμηλές κάτω από τα 80hz ) και πάλι δεν αλλάζει κάτι, ίσα ίσα που ακούγεται περισσότερο λόγω της απουσίας χαμηλών.

Δύο ερωτήσεις , υπάρχει περίπτωση να βγάζουν τα tweeter γενικότερα τέτοιους θορύβους και στο μικρό χώρο μου να ακούγονται πιο έντονα?
Υπάρχει περίπτωση ο ενισχυτής να μην μπορεί να κάνει downmix εντελώς σωστά τις 7.1 πηγές στο 5.1 σύστημα μου με αποτέλεσμα να φορτώνονται τα κανάλια με έξτρα πληροφορίες και να μη αναπαράγονται με την ανάλογη ποιότητα που θα έπαιζαν σε ένα 7.1 ή 5.1.2 σύστημα?
Τέλος υπάρχει περίπτωση όλο αυτό να μου κάψει κάποιο tweeter?
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.612
Μηνύματα
2.867.992
Members
37.940
Νεότερο μέλος
geo kok
Top