ηχος στα Media Player

Reaction score
4
επειδη σε καποιο θρεντ που ρωτησα δε βλεπω να παιρνω απαντηση, ξαναρωταω σε ξεχωριστο!

μια ερωτηση που εχω και αφορα ολα αυτα τα μηχανηματα... οταν μια ταινια, ας πουμε, εχει ηχο πεντακαναλο (πχ DD 5.1) η οπτικη/ψηφιακη εξοδος στελνει το σημα κωδικοποιημενο και πρεπει να εχει ο ενισχυτης αποκωδικοποιητη; δλδ αν συνδεσω το player ψηφιακα/οπτικα με ενα dac που ειναι στερεοφωνικο (οπως το Cambridge Audio DACMagic) και αυτο κατ'επεκατση σε ενα στερεο ολοκληρωμενο ενισχυτη, το σημα θα γινεται downmix σε στερεο ή απλα δε θα ακουω ηχο;
θα εκτιμουσα καποια απαντηση! ευχαριστω :109:

Reaction score
19
Τα media players στέλνουν συνήθως τον ψηφιακό ήχο αυτούσιο, όπως τον διαβάζουν από το αρχείο, στον ενισχυτή που θα τα συνδέσεις (λειτουργία pass-through).
Απο κει και πέρα είναι ευθύνη του ενισχυτή να μπορεί να "διαβάσει" τους διάφορους τύπους κωδικοποίησης (Dolby Digital, DTS, DTS HD κλπ) και να στείλει τον ήχο στα ηχεία.

Στην περίπτωση που ο ενισχυτής δεν υποστηρίζει πολλά-πολλά, μπορεί το media player να υποστηρίζει "downmix", δηλαδή εσωτερική μετατροπή του ψηφιακού σήματος σε κάτι πιο απλό (συνήθως stereo, είτε αναλογικό είτε ψηφιακό) ώστε να έχεις τουλάχιστον ήχο.

Reaction score
4
Απάντηση: ηχος στα Media Player

ευχαριστω!

ομως μετα το downmix φευγει ψηφιακο παλι; ή αναγκαστικα στερεο αναλογικο;

τα NMT players οπως τα Popcorn/Egreat/etc, το wdtv ή το ps3 τι κανουν στην προκειμενη περιπτωση;

Reaction score
4.906
Δεν ξέρω αν ειναι όλα τα media player ίδια, το tvix 4100 που έχω εγω πάντως έχει διάφορα σεταρίσματα στα μενού ώστε εσύ να αποφασίσεις τι ήχο θα στειλεις και που. Για παράδειγμα και επειδή ειχα καλύτερη απόδοση στα mp3, εγω στελνω στον ενισχυτή την εικόνα απο hdmi και τον ήχο απο οπτική ψηφιακή και αυτό ορίζεται και στα σεττιγκς του συγκεκριμένου player. Downmix έχω σίγουρα σε αναλογικό αν του πω να δωσει εικόνα και ήχο στην CRT απο τις αναλογικές εξόδους (αλλά πολύ σπάνια βλέπω εκεί). Ο ενισχυτής μου πάντως καλύπτει όλα τα φορμα ήχου, στην περίπτωση αυτή πιστεύω ότι εισαι απόλυτα καλυμένος με όλα τα player (αντίθετα καποια δεν παίζουν DTS απο αναλογικές εξόδους, δηλαδή δεν το κανουν downmix)

Reaction score
19
Re: Απάντηση: ηχος στα Media Player

ομως μετα το downmix φευγει ψηφιακο παλι; ή αναγκαστικα στερεο αναλογικο;
Το downmix (μετατροπή κωδικοποιημένου πολυκάναλου σε απλό stereo) είναι μια διαδικασία που παίζει και στα δύο γήπεδα και συμβαίνει σχεδόν πάντα στις συσκευές μας, εκτός αν μεσολαβεί ενισχυτής που προτιμάμε να του δίνουμε τον ήχο στην αρχική του μορφή (pass-through).

Όταν βλέπεις ένα DVD και το έχεις συνδέσει απευθείας αναλογικά στην TV βγάζοντας ήχο από το αναλογικό Left-Right του dvd player, ο ήχος πρώτα γίνεται downmixed σε αναλογικό stereo και βγαίνει από εκεί. Άλλες συσκευές δίνουν επιλογή για να κάνεις downmix (ψηφιακό) πριν φύγει το σήμα από την HDMI ώστε να ακούγεται από την tv που συνήθως υποστηρίζει μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Γενικά το downmix είναι κάτι που συμβαίνει στο πρώτο στάδιο στο ηχητικό σήμα και έπειτα, σε δεύτερο χρόνο, το αποτέλεσμα οδηγείται είτε στην αναλογική είτε στη ψηφιακή έξοδο.

τα NMT players οπως τα Popcorn/Egreat/etc, το wdtv ή το ps3 τι κανουν στην προκειμενη περιπτωση;
To Popcorn A-100 που έχω υποστηρίζει ψηφιακό και αναλογικό downmix γα τους περισσότερους τύπους ήχου εκτός από DTS, κάτι που λέγεται ότι υποστηρίζεται από το A-110. Για τις άλλες συσκευές δεν έχω δική μου πείρα...

Reaction score
19
Επίσης, στα dvd που βλέπουμε θα έχει τύχει να προσέξουμε ότι αρκετές φορές μπορούμε να επιλέξουμε από το μενού είτε πολυκάναλο ήχο (πχ Dolby Digital 5.1) είτε stereo (Dolby Stereo 2.0).

Αν το σύστημα μας είναι στέρεο και επιλέξουμε πολυκάναλο ήχο, αναγκάζουμε το dvd να κάνει μια μετατροπή (downmix) προκειμένου να ακούσουμε σωστά. Αν η ομιλία για παράδειγμα βρίσκεται αποκλειστικά στο κεντρικό κανάλι και δεν γινόταν downmix, τότε πολύ απλά δε θα ακούγαμε ομιλίες. Το downmix φροντίζει να φέρει όλα τα κανάλια στα left + right. Όμως, αυτό που συνήθως συμβαίνει σε αυτή την αυτόματη διαδικασία είναι ένας πρόχειρος συνδυασμός όλων των καναλιών για την παραγωγή του τελικού stereo.

Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι προτιμότερο να επιλέγουμε από την ταινία τον stereo ήχο όταν υπάρχει, με την ελπίδα ότι στην παραγωγή έχουν φροντίσει να τον παράγουν πιο σωστά.

Reaction score
19
δλδ αν συνδεσω το player ψηφιακα/οπτικα με ενα dac που ειναι στερεοφωνικο (οπως το Cambridge Audio DACMagic) και αυτο κατ'επεκατση σε ενα στερεο ολοκληρωμενο ενισχυτη, το σημα θα γινεται downmix σε στερεο ή απλα δε θα ακουω ηχο;
Για να επιστρέψουμε στο αρχικό ερώτημα θα πρέπει εξάρχης, από το media box και τις ρυθμίσεις του, να δώσεις στο dac σου ψηφιακό δικάναλο ήχο!

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.310
Members
38.447
Νεότερο μέλος
Gian