θορυβος toroidal....?

Reaction score
12
Μια ερώτηση σχετικά με θόρυβο που προέρχεται από τον μετασχηματιστή σε monoblock ενισχυτη.Προκειται για θόρυβο που δεν ακούγεται από τα ηχεία αλλά μονό από το σασί του ενισχυτή ειδικά το βραδύ είναι πιο έντονος και μερικές φορές αυξομειώνεται η έντασή του...γνωρίζει κανείς που οφείλεται και πως μπορεί να εξαλειφθεί......
Καλησπέρα σε ολο το φορουμ.

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Αν αποκλείσουμε το σενάριο να πρόκειται για χαμηλής ποιότητας/κακής κατασκευής μετασχηματιστή τότε πιθανώς να υπάρχει DC offset στην παροχή του ρεύματός σου.
Ακόμα και ελάχιστα mV είναι αρκετά για να ταλαιπωρήσουν ένα toroidal (όσο μεγαλύτερος είναι αυτός, τόσο το χειρότερο).

Το πρόβλημα αναλύεται επαρκώς σε αυτό το άρθρο του Elliott:

DC Offset and Transformers

Στο ίδιο άρθρο παρουσιάζει και κυκλωματάκι που θα δώσει λύση στο πρόβλημά σου (αν υποθέσουμε ότι για το τρίξιμο φταίει το DC κι όχι η κατασκευή του μετασχηματιστή, όπως έγραψα και παραπάνω).

Το έχω υλοποιήσει κι εγώ με θετικά αποτελέσματα. Κάποια στιγμή θα βάλω και photos.

Reaction score
12
Απάντηση: Re: θορυβος toroidal....?

Αν αποκλείσουμε το σενάριο να πρόκειται για χαμηλής ποιότητας/κακής κατασκευής μετασχηματιστή τότε πιθανώς να υπάρχει DC offset στην παροχή του ρεύματός σου.
Ακόμα και ελάχιστα mV είναι αρκετά για να ταλαιπωρήσουν ένα toroidal (όσο μεγαλύτερος είναι αυτός, τόσο το χειρότερο).

Το πρόβλημα αναλύεται επαρκώς σε αυτό το άρθρο του Elliott:

DC Offset and Transformers

Στο ίδιο άρθρο παρουσιάζει και κυκλωματάκι που θα δώσει λύση στο πρόβλημά σου (αν υποθέσουμε ότι για το τρίξιμο φταίει το DC κι όχι η κατασκευή του μετασχηματιστή, όπως έγραψα και παραπάνω).

Το έχω υλοποιήσει κι εγώ με θετικά αποτελέσματα. Κάποια στιγμή θα βάλω και photos.
Κώστα καλησπέρα,ευχαριστώ για την απαντηση,ο μετασχηματιστής δεν νομίζω να ειναι κακής ποιοτητας αν κρινώ απο την αξια τον μονομπλοκ μου, ειναι οι Musical Fidelity 750k....με πολύ καλά κριτικές.....παντως ειναι πολυ ενοχλητικό... η ηχομονωση θα βοηθούσε νομίζες?

Κώστας Φ.

Reaction score
895
Το κάνει μόνο ο ένας ενισχυτής ή και ο άλλος;

Ρωτάω γιατί αν το πρόβλημα είναι το DC τότε όντως δεν έχει να κάνει με την ποιότητα του μετασχηματιστή (εμένα ήταν ένας πανάκριβος και ποιοτικότατος Amplimo) όμως, λογικά, θα πρέπει να "τρίζουν" και τα δύο μονομπλόκ..
Σε τέτοια περίπτωση καλύτερα να αντιμετωπίσεις την αιτία του προβλήματος με ένα κυκλωματάκι σαν αυτό που περιγράφει ο Elliott. :126:

Πέραν του ότι δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί ο ενοχλητικός θόρυβος, να ξέρεις πως, αν υπάρχει DC, ο μετασχηματιστής σου δε δουλεύει σωστά. Διάβασε το άρθρο που έβαλα και θα καταλάβεις.
Με την ηχομόνωση ίσως καταφέρεις να κρύψεις το πρόβλημα κάτω από το χαλί αλλά μέχρι εκεί.

Reaction score
12

Το κάνει μόνο ο ένας ενισχυτής ή και ο άλλος;

Ρωτάω γιατί αν το πρόβλημα είναι το DC τότε όντως δεν έχει να κάνει με την ποιότητα του μετασχηματιστή (εμένα ήταν ένας πανάκριβος και ποιοτικότατος Amplimo) όμως, λογικά, θα πρέπει να "τρίζουν" και τα δύο μονομπλόκ..
Σε τέτοια περίπτωση καλύτερα να αντιμετωπίσεις την αιτία του προβλήματος με ένα κυκλωματάκι σαν αυτό που περιγράφει ο Elliott. :126:

Πέραν του ότι δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί ο ενοχλητικός θόρυβος, να ξέρεις πως, αν υπάρχει DC, ο μετασχηματιστής σου δε δουλεύει σωστά. Διάβασε το άρθρο που έβαλα και θα καταλάβεις.
Με την ηχομόνωση ίσως καταφέρεις να κρύψεις το πρόβλημα κάτω από το χαλί αλλά μέχρι εκεί.
Το κανουν και οι δύο αλλα νομίζω πως ακούγεται περισσοτερο στον έναν...το άρθρο το διάβασα,αρκετά τεχνικό .. Υπαρχει τροπος να καταλαβω αν το προβλημα ειναι εξαιτιας ύπαρξης DC στο δίκτυο η κακής κατασκευής το μετασχηματιστή... ?
Το πιό σημαντικό,ποιος μπορει να κατασκευάσει και τοποθετίσει το κύκλωμα ?

Κώστας Φ.

Reaction score
895
Εύκολος και ασφαλής τρόπος για να δεις αν έχεις DC στην παροχή σου, όχι, δεν υπάρχει.

Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι να δοκιμάσεις σε φιλικό σπίτι ή στην αντιπροσωπεία για να δεις αν κι εκεί κάνουν τον ίδιο θόρυβο.
Στην αντιπροσωπεία μπορούν επίσης να τους κοιτάξουν για να δουν ότι είναι ΟΚ (ίσως ανακαλύψουν και κάτι απλούστερο - π.χ. προβληματική στήριξη των μετασχηματιστών).

Reaction score
12

Εύκολος και ασφαλής τρόπος για να δεις αν έχεις DC στην παροχή σου, όχι, δεν υπάρχει.

Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι να δοκιμάσεις σε φιλικό σπίτι ή στην αντιπροσωπεία για να δεις αν κι εκεί κάνουν τον ίδιο θόρυβο.
Στην αντιπροσωπεία μπορούν επίσης να τους κοιτάξουν για να δουν ότι είναι ΟΚ (ίσως ανακαλύψουν και κάτι απλούστερο - π.χ. προβληματική στήριξη των μετασχηματιστών).
Οκ,αυτό σκέφτηκα και εγώ,δοκιμή σε καποια αλλη παροχή,αν θυμάμαι καλα και στον ατνιπρόσωπο τα demo κάνανε θόρυβο αλλα όχι τόσο....μακαρι να είναι προβληματικη στηριξη...λύνεται εύκολα.
Ευχαριστώ παντως...θα επανέλθω μετα τη δοκιμή...

Reaction score
1.772

Οκ,αυτό σκέφτηκα και εγώ,δοκιμή σε καποια αλλη παροχή,αν θυμάμαι καλα και στον ατνιπρόσωπο τα demo κάνανε θόρυβο αλλα όχι τόσο....μακαρι να είναι προβληματικη στηριξη...λύνεται εύκολα.
Ευχαριστώ παντως...θα επανέλθω μετα τη δοκιμή...
επισης εαν ειναι απο DC σε διαφορετικες ωρες ο θορυβος

αυξανεται και μειωνεται η σταματαη εντελως ενω αν ειναι

πχ θεμα στηριξης θα το κανουν συνεχεια.

βεβαια αφου το κανουν και οι δυο πιο πιθανο ειναι η υπαρξη DC.

Reaction score
29.737
Απάντηση: θορυβος toroidal....?

Mερικές φορές οι τοροειδείς το κάνουν και απο κακό τύλιγμα.
Οι σοβαρές γιαπωνέζικες εταιρίες δεν βάζουν πουθενά τοροειδείς χωρίς κατσαρόλα , θωράκισης.

Reaction score
0
Χθές το βράδυ άρχισε ξαφνικά ο ενισχυτής μου να κάνει ένα θόρυβο ο οποίος βάζοντας το αυτί μου κοντά διαπίστωσα ότι πιθανότατα προέρχεται από το τροφοδοτικό. Τον ενισχυτή τον έχω 2 μήνες και όπως καταλαβαίνετε με έζωσαν τα φίδια. Μετά από αρκετό ψάξιμο τελικά διαπίστωσα ότι τον θόρυβο τον κάνει όταν είναι αναμμένος ο φούρνος στην κουζίνα!!! Πού μπορεί να οφείλεται??

Car_Audio_Test

Επαγγελματίας
Editor
Reaction score
870

Συμφωνώ κι εγώ για κακό τύλιγμα.
Μια λύση είναι με ανοιχτό το καπάκι να πατήσεις τον τοροειδή να δείς (ακούσεις) αν αλλάζει συμπεριφορά.
Μια φωτογραφία θα βοηθούσε.

Πισόφυλο στο κάτω μέρος του σασί κάτω δηλαδή απο τον Μ/Σ θα βοηθήσει γενικώς.

Reaction score
0
αν είναι θέμα προβληματικού μ/σ να το πάω αντιπροσωπεία το μηχάνημα γιατί αφενός είναι καινούργιο και αφετέρου δεν ήταν και φθηνό...

μήπως η πτώση τάσης που προκαλείται αν ανάβεις συσκευές μεγάλης ισχύος δημιουργούν το φαινόμενο αυτό? θέλω να πώ μήπως φταίει η ηλ. εγκατάσταση του σπιτιού μου και όχι ο μ/σ του ενισχυτή??

Reaction score
0
παίζει επίσης να έχει καμμιά διαρροή ο φούρνος προς τη γείωση και να το κάνει αυτό?

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.880

δοκιμασε να σφιξολυσεις λιγο το παξιμαδι του τοροιδη.

Reaction score
0
δυστυχώς να το σφιξολύσω δεν μπορώ διότι απο πάνω είναι η πλακέτα της προενίσχυσης και δε βγαίνει εύκολα. πίεσα πάντως τον μεταλλικό δίσκο πάνω στον μ/σ όσο μπορούσα με το χέρι αλλά καμμία διαφορά...

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.115
Members
38.533
Νεότερο μέλος
NIK DRAGON