καινουργιες λαμπες στον OTL!!!

Reaction score
0
Απάντηση: καινουργιες λαμπες στον OTL!!!

@takis6c33
Πολύ όμορφο το μηχάνημα! Είμαι και γω fun των λαμπάτων ενισχυτικών. Μέχρι πρότινος πίστευα οτι πρέπει να κάνει πολλές παραδοχές κανείς για να ακούει από λάμπα (ταχύτητα, έλεγχος χαμηλά, θόρυβος), αλλά μετά από μια εκ βάθρων αναβάθμηση που έκανα σατα δικά μου έφτασα κοντά στα ακούσματα των τρανζιστορικών, με χροιές λάμπας βέβαια!

Reaction score
1.788

@takis6c33
Πολύ όμορφο το μηχάνημα! Είμαι και γω fun των λαμπάτων ενισχυτικών. Μέχρι πρότινος πίστευα οτι πρέπει να κάνει πολλές παραδοχές κανείς για να ακούει από λάμπα (ταχύτητα, έλεγχος χαμηλά, θόρυβος), αλλά μετά από μια εκ βάθρων αναβάθμηση που έκανα σατα δικά μου έφτασα κοντά στα ακούσματα των τρανζιστορικών, με χροιές λάμπας βέβαια!
υπαρχουν καλα μετρια και αριστα λαμπατα!! οπως και τρανζιστορ!!!απο εκει και περα ομως ειναι καθαρα υποκειμενικα το τι αρεσει στον καθενα μας. εγω π.χ απιστευτη γρηγοραδα στο να στειλω τον κωνο του μεγαφωνου εμπρος αλλα στον να τον μαζεψω εχω θεμα!!!

Reaction score
968
Re: Απάντηση: καινουργιες λαμπες στον OTL!!!

υ..... εγω π.χ απιστευτη γρηγοραδα στο να στειλω τον κωνο του μεγαφωνου εμπρος αλλα στον να τον μαζεψω εχω θεμα!!!

... εννοείς ότι σου κόβει βόλτες μέσα στο σαλόνι? :111:

Reaction score
1.788
Απάντηση: Re: Απάντηση: καινουργιες λαμπες στον OTL!!!

... εννοείς ότι σου κόβει βόλτες μέσα στο σαλόνι? :111:
Εμενα με λενε Τακη ,απο το Σταματη, εσενα πως σε λενε; θελεις να γινουμε φιλοι; :136:

Reaction score
141
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: καινουργιες λαμπες στον OTL!!!

Εμενα με λενε Τακη ,απο το Σταματη, εσενα πως σε λενε; θελεις να γινουμε φιλοι; :136:
Εμένα με λένε ΜΠΕ απ'το 300ΜΠΕ:116:
(μπορώ κ εγώ να γίνω φίλος;)

Reaction score
968
Re: Απάντηση: καινουργιες λαμπες στον OTL!!!

υπαρχουν καλα μετρια και αριστα λαμπατα!! οπως και τρανζιστορ!!!απο εκει και περα ομως ειναι καθαρα υποκειμενικα το τι αρεσει στον καθενα μας. εγω π.χ απιστευτη γρηγοραδα στο να στειλω τον κωνο του μεγαφωνου εμπρος αλλα στον να τον μαζεψω εχω θεμα!!!
Αφού αναφέρεσαι σε έλεγχο του μεγαφώνου να σου πω λοιπόν το εξής:

Όπως καταλαβαίνεις, ο κώνος του μεγαφώνου έχει την τάση λόγω αδράνειας να συνεχίζει να διατηρεί την κίνησή του ακόμη και μετά από τη διακοπή του αρχικού σήματος. Λόγω της μηχανικής αυτής κίνησης το πηνίο φωνής παράγει μια τάση στην είσοδο του ηχείου, γνωστή ως ΑΗΕΔ (back emf), δηλαδή το μεγάφωνο λειτουργεί στιγμιαία ως γεννήτρια. Η εν λόγω ΑΗΕΔ προκαλεί με τη σειρά της ηλεκτρικό ρεύμα που δημιουργεί μαγνητικό πεδίο αντιτιθέμενο στην κίνηση του κώνου, αποσβένοντας την ταλάντωσή του. Επομένως, το μέτρο της απόσβεσης αυτής εξαρτάται από το μέγεθος του αντιτιθέμενου ηλεκτρικού ρεύματος που διαρρέει το κύκλωμα εξόδου του ενισχυτή. Όσο μικρότερη είναι η συνολική αντίσταση του κυκλώματος εξόδου του ενισχυτή (περιλαμβάνει καλώδια ηχείων και αντίσταση εξόδου ενισχυτή), τόσο ισχυρότερη θα είναι και η απόσβεση των ταλαντώσεων του κώνου που επιθυμείς (μεγαλύτερος έλεγχος).

Για αρχή, σκέψου τρόπους μείωσης της συνολικής ηλεκτρικής αντίστασης του κυκλώματος εξόδου του ενισχυτή (δύσκολο για λυχνίες ... το ξέρω).

Reaction score
1.788
Απάντηση: Re: Απάντηση: καινουργιες λαμπες στον OTL!!!

Αφού αναφέρεσαι σε έλεγχο του μεγαφώνου να σου πω λοιπόν το εξής:

Όπως καταλαβαίνεις, ο κώνος του μεγαφώνου έχει την τάση λόγω αδράνειας να συνεχίζει να διατηρεί την κίνησή του ακόμη και μετά από τη διακοπή του αρχικού σήματος. Λόγω της μηχανικής αυτής κίνησης το πηνίο φωνής παράγει μια τάση στην είσοδο του ηχείου, γνωστή ως ΑΗΕΔ (back emf), δηλαδή το μεγάφωνο λειτουργεί στιγμιαία ως γεννήτρια. Η εν λόγω ΑΗΕΔ προκαλεί με τη σειρά της ηλεκτρικό ρεύμα που δημιουργεί μαγνητικό πεδίο αντιτιθέμενο στην κίνηση του κώνου, αποσβένοντας την ταλάντωσή του. Επομένως, το μέτρο της απόσβεσης αυτής εξαρτάται από το μέγεθος του αντιτιθέμενου ηλεκτρικού ρεύματος που διαρρέει το κύκλωμα εξόδου του ενισχυτή. Όσο μικρότερη είναι η συνολική αντίσταση του κυκλώματος εξόδου του ενισχυτή (περιλαμβάνει καλώδια ηχείων και αντίσταση εξόδου ενισχυτή), τόσο ισχυρότερη θα είναι και η απόσβεση των ταλαντώσεων του κώνου που επιθυμείς (μεγαλύτερος έλεγχος).

Για αρχή, σκέψου τρόπους μείωσης της συνολικής ηλεκτρικής αντίστασης του κυκλώματος εξόδου του ενισχυτή (δύσκολο για λυχνίες ... το ξέρω).
σε σχεση με τους κλασικους λαμπατους οι otl ειναι λιγοτερο επιρρεπης στην ΑΗΕΔ λογω οτι δεν υπαρχη ο εξοδου να την πολαπλλασιασει επι του [Ν] μπορει επισης να εφαρμοστει παραπανω αναδραση χωρις να μας δημιουργησει ιδιαιτερα προβληματα ταλαντωσης. εγω με 10 db αναδραση κατεβαινω μεχρι 1,4 ωμ. το ηχειο μου ειναι 4ωμ και ακουω και χωρις αναδραση σε χαμηλες σταθμες. αμεσα θα φτιαξω κατι που να του ταιριαζει . παντως 6χ6c33 με αρκετη αναδραση εννοειται και με ενα φορτιο 8ωμ δεν θα ηταν κακη ιδεα!! η αλλιως γουφερ με μικρη διαδρομη .

Reaction score
968
Βλέπεις, εδώ έχεις αντικρουόμενη απαίτηση όσον αφορά την τιμή της παραγόμενης ΑΗΕΔ. Για τον αποτελεσματικό έλεγχο του woofer στο χαμηλό φάσμα τη θες μεγάλη. Όμως, αν δεν ελεγχθεί κατάλληλα, είναι δυνατό να επιστρέψει ρεύματα στην είσοδο του ενισχυτή μέσω του δικτύου αρνητικής ανάδρασης και να προκαλέσει διαφόρων ειδών προβλήματα στη λειτουργία του ενισχυτή.

Έχεις δοκιμάσει τον ενισχυτή σου με ηχεία 8 Ω?

Reaction score
1.788

ναι ! τα πηγε πολυ καλυτερα !! ειχα τον φοβο οτι η ταση επιστροφης θα ηταν μεγαλυτερη στα8ωμ αλλα δεν ειχα θεμα.

Reaction score
968
Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγεις ηχεία με υψηλό συντελεστή Q, δηλαδή αυτά που έχουν ένα πεταχτό βυζί στην απόκριση συχνότητας στο χαμηλό φάσμα. Όσο πιο πολύ προς τα πάνω πετάει το βυζί, τόσο ο έλεγχος των χαμηλών πάει περίπατο (.... θα κόβει βόλτες μέσα στο σαλόνι). :116:

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • spylab
    TrumpoMusk
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.596
Members
38.472