καλωδιωση νεου σπιτιου στα μπετα και χωρος HOME CINEMA

Reaction score
205
Καλησπέρα. και χρονια πολλα.
Χτίζουμε ένα καινούριο σπίτι (μεζονετα 3 επιπεδων) και θέλω να υπάρχει η σωστη υποδομή απο καλωδιωσεις απο την αρχη για να μην χρειαστει μετα να τρυπαμε παλι τοιχους κλπ...

στα εσωτερικα του σπιτιου τι καλωδιωσεις πρεπει να εχω για να:

1. Να υπαρχει σε καθε οροφο συνδεση στο δυκτιο
2. καθε οροφος να εχει δυνατοτητα για δουφορικη εγκατασταση.

οι απαιτησεις ειναι πολλες , με τις τοσες ηλεκτρικες συσκευες που υπαρχουν και μου μας αναγκαζουν να γεμιζουμε το σπιτι πολυμπριζα και καλωδια...

Για αρχη.... στο υπογειο θα υπαρχει ιδικος χωρος home cinema , οπου εκει θα πρεπει να προβλεφθει , 1. καλωδιο hdmi στο ταβανι για προτζεκτορα, 2. καλωδια ηχειων για 7.1 , 3. τουλαχιστον 4 καλωδια UTP για να συνδεοντε PC , BLURAY , MEDIA PLAYER , PLAYSTATION , 4, καλωδια δωριφορικης και TV , 5. τηλεφωνο

Στο υσογειο που θα ειναι το σαλονι και εκει πρεπει να υπαρχει σχεδον η ιδια εγκατασταση με το υπογειο , χωρις την εγκατασταση καλωδιου HDMI στο ταβανι.

Στον οροφο που ειναι κρεβατοκαμαρες και το γραφειο και εκει φανταζομαι θελω σε καθε δωματιο να ερχοντε 2 καλωδια UTP CAT6a ενα για ΙΝΤΕΡΝΕΤ και ενα για τηλεφωνο

Εκτος εχω αφησει εντελος την εγκατασταση του συναγερμου ο οποιος εχω μεσανυχτα για το τι καλωδια χρειαζοντε και που.

Ολα αυτα τα καλωδια θα μαζευοντε στον χωρο του υπογειου σε ενα pach panel και απο εκει σε switsh και το router.

Σε οσα ανεφερα ειμαι οκ? η εχω ξεχασει κατι το οποιο δεν μου ερχετε τωρα στο μυαλο και μπορει να χρειαστει στο μελον?

Reaction score
0
Απάντηση: καλωδιωση νεου σπιτιου στα μπετα και χωρος HOME CINEMA

Είναι πολύ δύσκολο να απαντήσει κάποιος στήν ερώτησή σου. Εγώ θα έλεγα πως εκτός από τα απλά δικτύου UTP cat 5 ή 6 και μια και ξέρεις τα πάτς πάνελ βάλε όπου μπορείς σωλήνες ώστε να μπορείς να περάσεις οτιδήποτε νέα καλωδίωση. Συγνώμη αν έχω κάπου λάθος αλλά γράφω από το κινητό.

Reaction score
384

Η καλωδιωση που σχεδιαζεις δεν σου επιτρεπει να κανεις και πολλα πραγματα. Σκεψου λιγο και τα παρακατω, ετσι για να παρεις μερικες ιδέες:

1. Οπτικη ινα. Ειναι θεμα χρονου το δικτυακο καλωδιο να κλαταρει, και να βαζουμε μονο οπτικη. Τωρα ειναι φτηνες και τερματιζονται ευκολα. Τις βαζεις για δικτυο αλλα και προς τις τηλεορασεις γιατι οταν οι αναλυσεις γινουν τεραστιες τα HDMI σου θα ειναι αχρηστα.

2. Lighting System. Αν θελεις να περασεις κατι σε Lutron, Mode Lighting, etc, η κλασσικη καλωδιωση δεν κανει. Θα γκρεμισεις ολο το σπιτι για να το κανεις.

3. RS232, IP. Σκεψου οτι εαν αποφασισεις να περασεις καποιο control system δεν θα εχεις τη δυνατοτητα να χειριζεσαι τον προτζεκτορα, κουρτινες, τηλεορασεις, κλπ εαν δεν εχεις ηδη καλωδια προς τα εκει.

4. Ασυρματο δικτυο. Εαν αποφασισεις να κανεις ασυρματο δικτυο που θα ειναι managed wireless ή και οχι, σκεψου αν θα προτιμουσες να περασεις access point στο ταβανι. Κοιτα τα Pakedge εαν θελεις ποιοτητα.

5. Εαν σε ενδιαφερει το multiroom audio/video ?

Χοντρικα, αυτα...:biggrin:

hamurabi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
203

Τις οπτικες ινες γιατι να τις βαλει στον τοιχο?
αφου η συνδεσμολογια τηλεορασης-ενισχυτη θα γινεται ευκολα αφου θαναι μαζι αυτα?

επισης, rs232 τι ακριβως ειναι?

Reaction score
29.790

Τις οπτικες ινες γιατι να τις βαλει στον τοιχο?
αφου η συνδεσμολογια τηλεορασης-ενισχυτη θα γινεται ευκολα αφου θαναι μαζι αυτα?

επισης, rs232 τι ακριβως ειναι?
Για δίκτυο , το είπε ο δημήτρης. Σε λίγο το ιντερνετ θα έρχεται με οπτική ινα.
es 232, καλώδιο διασύνδεσης υπολογιστών και ηλεκτρονικών συσκευών.

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.436

Τα καλώδια ηχέιων μπορείς να τα έχεις χωνευτά.Τα υπόλοιπα είναι καλύτερα να τα περάσεις με κανάλια για ευκολία αν χρειαστούν αλλαγή.Ειδικά το hdmi αν είναι μεγάλου μήκους,δλδ άνω των 5μέτρων,μην το σκεφτείς καν για χωνευτό.

Reaction score
152

hdmi μεχρι 15μ., ειναι ενταξει.
απο εκει και πανω δε ξερω.... ακομη...

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.202
Members
38.539
Νεότερο μέλος
jabe