μετ/στη Αudio 1:1 (line level)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.883
ξέθαψα ένα παλιό κείμενο του αγαπητού μας Μιχάλη Σπέρτου:

Στα γρηγορα σου δινω μια ιδεα για πειραματισμο.
Μπορεις να δοκιμασεις να παρεμβαλεις ενα μετ/στη Αudio 1:1 για ασθενη σηματα, με περαστικη μπαντα 20Ηζ -20ΚΗζ μεταξυ της εξοδου του DAC και εισοδου της τελικης βαθμιδας ενισχυτη αναλογικου σηματος.
To φιλτραρισμα που θα κανει μπορει να σου αρεσει ΠΟΛΥ.
Μπορει και οχι.
Τετοιους μετ/στες θα βρεις οπωσδηποτε στην γκαμα της Lundahl και του VanderVeen. Επαναλαμβανω, μιλαω για ενα ανα καναλι μετ/στες χαμηλου σηματος (πχ μικροφωνων), και οχι εξοδου λυχνιων.
Το εχουν κανει καποιοι και το υποστηριζουν ενθερμα.
λινκ

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.883
Απάντηση: μετ/στη Αudio 1:1 (line level)

το θέμα έχει ελαφρώς ξανασυζητηθεί σε κάποια σημεία, πχ εδώ:

Τι να το κάνεις βρε το 1:2 step up? LL1592 και ξερό ψωμί.... :144:
Παίζει και 1:1 ανάλογα το termination!
http://www.lundahl.se/pdfs/datash/1544a.pdf

Αν έχεις καμια "άκρη" με καλές τιμές let me know!
Ξέρω ότι παίζει και 1:1, αλλά... επιμένω: 1592 και ξερό ψωμί!
"άκρη" δε παίζει, "Χάιτας" παίζει.

take a look:

http://www.lundahl.se/pdfs/datash/1592.pdf

Δυστυχώς (αποτρεπτικός παράγων) αναφέρει το High End, αλλά το μπαλώνει με την ένδειξη "pro":

"The transformer is designed for high end pro audio line input applications with or without phase splitting."
Χάιτας ε;
Με βλέπω να κοιτάζω για αγορά απο εξωτερικό..
Παίζει και ο αντίστοιχος Jensen (JT11-P ή κάπως έτσι).
Δες εδώ:
http://www.audioxpress.com/reviews/media/hansen2872.pdf
Στα ίδια χρήματα πάνω-κάτω. 70 δολλάρια έκαστος χαλαρά, που λένε.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.883

κι εδώ:

Ποια απο τις 2 λυσεις ειναι καλυτερη;
Απο Lundahl, δεν βλπω καποιο 1:1
Choose your poison που λένε.
Εγώ προτιμώ να μην έχω ένα extra ενεργό στάδιο αν μπορώ να το αποφύγω αλλά από την άλλη οι καλοί μετασχηματιστές είναι πανάκριβοι (κι αν είναι πάρεις της πλάκας βάλε ένα ενεργό καλύτερα να είσαι σίγουρος).

Η πιο εύκολη και σίγουρη λύση είναι να πάρεις το Ballsie Lite (το πιθανότερο είναι να έχεις ήδη κατάλληλη τροφοδοσία μέσα στο ίδιο κουτί).

Έχει 1:1 η Lundahl. Δες π.χ. αυτόν.
Δες και την τιμή του μετά να καταλάβεις αυτό που σου γράφω παραπάνω για το κόστος. :p

Κοίτα και τους Jensen.

Κάποια στιγμή θα ήθελα να δοκιμάσω και αυτό το ολοκληρωμένο.
Eχω δει τις τιμες τους, αλλα ειμαι της αποψης οτι το πληρωνεις (αν μπορεις) μια φορα και μετα το ξεχνας.
Μετα χαιρεσαι μονο το αποτελεσμα. Tους Loundahl ο Χαιτας δεν τους φερνει;
Συμφωνω και εγω για την αποφυγη ενος ακομα ενεργου σταδιου.
Ειδα και τους Jensen, αλλα με μπερδευει λιγο η αντισταση εξοδου.
Ποση πρεπει να ειναι αυτη, χαμηλη στην εισοδο και ψηλη στην εξοδο του μ/τ;
Αυτός που σου έδειξα είναι ταμάμ.
Μην ανησυχείς τόσο για την αντίσταση εφόσον δεν παίζεις κατευθείαν από το DAC αλλά υπάρχει το στάδιο εξόδου του 32S.

Στο Buffalo II που δεν έχει στάδιο εξόδου o Russ προτείνει 600Ω.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.883

κι εδώ:

Το ηχείο παίρνει πρόσθετη πλακέτα, κόστους περί τα 450 ευρώ, που του δίνει ψηφιακές εισόδους με δειγματοληψία εισόδου έως 216 kHz σε AES3. Ταυτόχρονα, η ίδια πλακέτα δίνει έξοδο (φηφιακή) για τη σύνδεση του δεύτερου ηχείου.

-16…24-bit, 20…216 kHz digital input stage for AES3, AES 3id and S/P-DIF signals,
-XLR and BNC inputs, and a BNC output for flexible and robust interconnectivity

Στο αναλογικό κομμάτι εισόδων, διατίθεται και είσοδος με μετασχηματιστές, όπου χρησιμοποιείται μετασχηματιστής line level της Lundahl. (Transformer balanced input stage equipped with special distortion reduction crossover function)

Φυσικά (!) το ηχείο έχει τηλεκοντρόλ....

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.883

κι εδώ:

Μπράβο στα παιδιά αλλά θα προτιμούσα η μοναδικότητα των κατασκευών τους να συνοδευόταν από τις αντίστοιχες μετρήσεις που θα το πιστοποιούν.
Η Lundahl, Jensen, Sowter, CineMag και τα ρέστα, κορόιδα είναι δηλαδή που δημοσιεύουν πλήρεις μετρήσεις; Πόσο μάλλον όταν ζητάς 40+ φορές παραπάνω χρήματα από τους προαναφερθέντες.
μηπως γινεται να μαθουμε κ εμεις ???
Ήδη έγραψα μερικές εναλλακτικές παραπάνω, Μάκη.
Lundahl, Jensen, Sowter, CineMag είναι σοβαρές εταιρείες με εξειδίκευση στη συγκεκριμένη δουλειά, με μοντέλα για όλες τις εφαρμογές/απαιτήσεις και, φυσικά, datasheets για καθένα από αυτά.
Ακόμα και τα ακριβότερα μοντέλα τους ζητάνε πολλές πολλές φορές λιγότερα χρήματα από τα διάφορα HiEnd "αριστουργήματα" (των οποίων οι επιδόσεις είναι ένας άγνωστος Χ και μακάρι να είναι τόσο καλοί όσο οι προαναφερθέντες).
κατι πηρε το αυτι μου οτι θα τα μετρησει ο mf του stereophile... μαζι με το Phono..

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.883

εδώ:

Aν έμπαινες στον κόπο να διαβάσεις το link που έδωσα θα έβλεπες ότι μιλάω για τους Ref1000 Mk.II και γιατί παίζουν διαφορετικά.
Τα κρίσιμα σημεία τα έχω βάλει και με bold ώστε να τα πετύχουν ακόμα και οι πιο βιαστικοί....

Επίσης μεταξύ τους οι εκδόσεις των κατασκευαστών έχουν μικροδιαφορές συνήθως.
Πχ ο Jeff Rowland (νομίζω και η Murano) βάζει Lundahl στην είσοδο ενώ άλλοι δε βάζουν. Αυτό σε ορισμένα συστήματα μπορεί να δώσει σημαντική διαφορά.

Τώρα αν σε ενδιαφέρει το κόστος και δεν μπορείς να ανέβεις στην τιμή των BelCanto τότε οι Murano ή κάτι άλλα μηχανάκια που είχα βάλει πρόσφατα είναι μονόδρομος.
ear1001 δε βλέπω το λόγο για να πάρεις όταν υπάρχουν αυτά.
εδώ:

Προσπαθησα να γραψω καπως πιο κατανοητα τον πινακα της Lundahl

Type / Turns Ratio / Size (LxWxH mm) / Max Prim. Level. @1% dist, 50Hz (Prim. in series) / Comments

LL1531 1+1 : 2 / 28x17x15 / 20 dBU
LL1540 1+1 : 1+1 / 38x24x17 / 30 dBU High level input
LL1544A 1+1+1+1 : 2 +2 / 30x22.5x14.5 / 20 dBU / Amorphous strip core. General purpose with many connection alternatives. Replaces LL1544 and LL1554
LL1545A 1+1+1+1 : 2 +2 / 38x24x17 / 22 dBU / General purpose. Many connection alternatives. Replaces LL1545
LL1554 1+1+1+1 : 2+2 / 30x22.5x14.5 / - Replaced by LL1544A
LL7101 1+1 : 1.4 / 28x18x10 / N/A (Very high!) / For Zero Field input circuitry
LL6404 1 : 1 / 15.5x11x10 / N/A Very small size / For Zero Field input circuitry
LL7901 1+1+1+1 : 1+1+1+1 / 66x32x21 / 34 dBU / Very high level, high impedance input.
LL7902 1+1+1+1 : 1+1+1+1 / 66x32x21 / 28 dBU / General purpose. Very high quality line input for step-down or step-up
LL1922 1+1 : 4+4 / 47x28x24 / 26 dBU / High level stepup line input. Similar to the UTC LS-10.

Per Lundahl, email: web_master/AT/lundahl/DOT/se
κι εδώ:

Jeff Rowland 501 monos, $6900/pair

Γιατί εξωφρενικό προϊόν? Διαβάστε (copy-paste από post στο audioasylum):

A Taiwanese company, Murano-Audio, offers various monoblocks based on the ICE modules. There model- P1000S Plus uses the current revision of the 1000ASP module with a Lundahl input transformer. This is very similiar
to the Rowland 501 mono amp,although the Murano's transformer is shielded/covered.

I have listened to 2 different pairs of Murano P1000S
& both the JRDG 501's & 201's. About the only 2 main differences are the chassis design & build and the pricing. The P1000S & the 501's both sound quite identical & both very good. The P1000S has an attractive, nicely done chassis & the Rowland aluminum machining is state-of-the-art
classy.

The bottom line: Murano's @ $1798.00/Pair - Rowland's @ $6900.00/Pair. I'm heading over to the Murano Audio online store (US)...

Αν βάλουμε ότι θα αγοράζουν τον κάθε ενισχυτή με τροφοδοσία με κανένα 50άρι (άντε 100άρι) ευρώ από την B&O και απλά προσθέτουν κουτί και μπόρνες...καταλαβαίνετε...

D

deleted user 10898

Guest
Re: Απάντηση: μετ/στη Αudio 1:1 (line level)

του φρεμερ αρεσε πολυ το φονο και οι μτσχ, ο ατκινσον συμφωνησε, ο φρεμερ το προτεινε για προντακτ οφ δε γιαρ, στην ces τους ανακατεψε ολους πηγαινοντας το μαζι με τον προ με μετασχηματιστες στο δωματιο της audio research αλλα κανεις δεν μετρησε τελικα.
αρα το σχολιο ακυρο... τεμπέληδες...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.883

κάτι τέτοιο πρότεινα και πριν λίγες μέρες εδώ, καθώς αυτή είναι η άποψή μου τελικά:

δε κοροϊδεύω καθόλου.

ΙΜΗΟ οι line level μετασχηματιστές είναι οι καλύτεροι προ, ασχέτως παθητικών ή ενεργών υλοποιήσεων.

Και γω μετασχηματιστές χρησιμοποιώ.:126:
λινκ

D

deleted user 10898

Guest
αδαης ερωτηση
γιατι να ειναι 1:1 και να μην κανει και attenuation να γλυτωνουμε απο προ?
edit με προλαβες...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.883

και για τελευταίο άφησα το θέμα που ξεκίνησε τότε ο φίλος μου Βασίλης, με τίτλο:

«LINE LEVEL» ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ στους ενισχυτές στερεάς κατάστασης

όπου παρουσιάζει πρώτη φωτό τον λούνταλ και δεύτερη τους σινεμαγκ, τους οποίους (όλους) έχω και δοκιμάσει.

Τότε, μέσα του 2008, ίσως να μην υπήρχαν και πολλοί ανάμεσά μας με εμπειρία επί του αντικειμένου. Έτσι, στο παραπάνω θέμα βασικά εγώ έγραφα....

Αναρωτιέμαι, αν κάποια πράγματα έχων από τότε αλλάξει....:126:

Περιμένω δικές σας εκτιμήσεις, ιδίως από όσους έχουν πια και προσωπική εμπειρία. :126:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.883
Απάντηση: Re: μετ/στη Αudio 1:1 (line level)

αδαης ερωτηση
γιατι να ειναι 1:1 και να μην κανει και attenuation να γλυτωνουμε απο προ?
edit με προλαβες...
ωραίο "θέμα" αποτελούν έτσι κι αλλιώς οι line level μετασχηματιστές με πολλαπλά δευτερεύοντα, που χρησιμοποιούνται σαν volume control συσκευές.

Πολλοί θεωρούν αυτό το "volume control" ως το απολύτως κορυφαίο.

Κι εγώ είμαι ένας από αυτούς.

Έχω όμως την υποψία, πως το μεγαλύτερο ποσοστό του τελικού ηχητικού αποτελέσματος που παίρνεις από ένα τέτοιο "μετασχηματιστάτο" volume control, το παίρνεις κι από ένα 1:1 line level μετασχηματιστή, με ένα απλό alps ποτενσιόμετρο εν σειρά...:126:

Λέμε τώρα...:138:

D

deleted user 10898

Guest
Re: Απάντηση: Re: μετ/στη Αudio 1:1 (line level)

ωραίο "θέμα" αποτελούν έτσι κι αλλιώς οι line level μετασχηματιστές με πολλαπλά δευτερεύοντα, που χρησιμοποιούνται σαν volume control συσκευές.

Πολλοί θεωρούν αυτό το "volume control" ως το απολύτως κορυφαίο.

Κι εγώ είμαι ένας από αυτούς.

Έχω όμως την υποψία, πως το μεγαλύτερο ποσοστό του τελικού ηχητικού αποτελέσματος που παίρνεις από ένα τέτοιο "μετασχηματιστάτο" volume control, το παίρνεις κι από ένα 1:1 line level μετασχηματιστή, με ένα απλό alps ποτενσιόμετρο εν σειρά...:126:

Λέμε τώρα...:138:
αρα λοιπον τι ειναι αυτο που κερδιζεις εκτος απο την απομονωση και την ιδανικη αντισταση?
νομιζω το "κακο" του ποτενσιομετρου δεν θα ειναι η αντισταση που αυτο παρεμβαλει (ασ μην ειμαστε πιουριστες!) αλλα η οχι απολυτη συμετρια στα 2 καναλια. θα ειχε ενδιαφερον εαν ειναι μετρησιμη οχι ωμικα αλλα ως αποτελεσμα σε μετρηση χωρου, κατι που λογω της αλληλεπριδραση χωρου ηχειων μονο ανηχοικα θα μπορουσε να γινει (δεν ξερω δηλαδη εαν οι ψευδοανηχοικες μετρησεις θα εδιναν τετοια λεπτομερεια). ασ μιλησουν οι ειδικοι.

D

deleted user 10898

Guest
επι του θεματος...
εχω εναν προενισχυτη ενεργο με λαμπες και alps απο τους αγαπημενους του σαιτ...
εχω και εναν παθητικο με μετασχηματιστες.
δεν υπαρχει συγκριση στην εκταση και στο βαθος σκηνης, στον αερα γυρω απο τα οργανα και στην τοποθετηση τους (ολα υπερ του παθητικου). τα σωματα ειναι σχεδον ιδια ενω ειναι χαρακτηριστικη η ευφωνικη παραμορφωση της λαμπας που ενω αρχικα μου αρεσε πλεον δεν θελω να την ακουω...
το μονο που προσεξα ηταν καλωδια μικρης χωριτικοτητας μεταξυ προ τελικου (bluejeans (belden)).
και με τα αυτοενισχυομενα πανελ και με τον pass/kef τα ιδια συμπερασματα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.883
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: μετ/στη Αudio 1:1 (line level)

αρα λοιπον τι ειναι αυτο που κερδιζεις εκτος απο την απομονωση και την ιδανικη αντισταση?
ΙΜΗΟ τίποτα. και τα δυο τα ίδια δίνουν..

platon

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.562
Γι΄αυτο που ειπατε πιο πριν, οτι μπορει να συνδιαστει και με ποτ για να γινει και εξασθενητης ταυτοχρονα.
Το 2005-2006 εβαλα για πρωτη φορα στο συστημα παθητικο προ(ladder), και απλα δεν ξαναβγηκε.
Δηλ. περασα σε tvc μετα, οπου για μενα ειναι το τελος του δρομου.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.115
Members
38.533
Νεότερο μέλος
NIK DRAGON