πέφτει η φωτεινότητα των plasma στο 50% μετά τα 3 χρόνια!

Reaction score
8
το περιοδικό "ήχος "έχει γράψει για το θέμα:

"....Το σημείο, όμως, όπου οι plasma μειονεκτούν σημαντικά είναι στη διάρκεια ζωής τους. Το τέλος της ζωής ενός πάνελ νοείται όταν η φωτεινότητά του πέσει στο 50% της αρχικής τιμής. Θεωρητικά, αυτό συμβαίνει -πάντα σύμφωνα με τους κατασκευαστές- ύστερα από μόλις 25.000-30.000 ώρες για τα PDP και 50.000-75.000 ώρες για τα LCD πάνελ. Στην πράξη, ωστόσο, τα ανωτέρω νούμερα μπορεί να είναι πολύ μικρότερα: πολλοί υπολογίζουν γύρω στις 40.000-60.000 ώρες για τα LCD πάνελ και 15.000-20.000 ώρες για τα PDP. Επειδή στον υπολογισμό αυτό υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες (όπως, π.χ., τα επίπεδα ρύθμισης της φωτεινότητας, της αντίθεσης και των χρωμάτων), δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί μια ακριβής και ρεαλιστική εκτίμηση, οπότε οι κατασκευαστές μπορούν, λίγο πολύ, να δίνουν «φουσκωμένα» νούμερα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι LCD TV νικούν κατά κράτος τις plasma, προσφέροντας διπλάσια –ή και τριπλάσια, κατά άλλες εκτιμήσεις- διάρκεια ζωής. Μάλιστα, μόλις η λάμπα φθορισμού μιας LCD «εκπνεύσει», μπορεί να αντικατασταθεί - γι’ αυτόν το λόγο, άλλωστε, σε πολλά μοντέλα καλύπτεται από εγγύηση εφ’ όρου ζωής. Βέβαια, μέχρι να συμβεί κάτι τέτοιο, πιθανότατα να αποφασίσετε να αλλάξετε την ίδια την τηλεόραση. Σε μια plasma, από την άλλη, δεν έχετε άλλη επιλογή από το... να την πετάξετε, καθότι το φώσφορο που παράγει το φως «καίγεται» και δεν αντικαθίσταται.
Το ζήτημα της μειωμένης διάρκειας ζωής των plasma δεν έχει γίνει προς το παρόν συνείδηση στους καταναλωτές. Βάζοντας, όμως, αυτή την παράμετρο στην εξίσωση του κόστους, οι plasma, παρότι σήμερα είναι φθηνότερες ίντσα προς ίντσα από τις LCD, παύουν να έχουν το... πάνω χέρι. Αρκεί να αναλογιστείτε το εξής: αν έχετε μια τηλεόραση μονίμως ανοικτή, τότε σε τρία με έξι χρόνια (με μέτριους υπολογισμούς) μπορεί να χρειαστείτε καινούργια..."

Το άρθρο ολόκληρο υπάρχει εδω.
Εγώ πάντως έχοντας μια plasma panasonic στο υπόγειο αγόρασα τη περασμένη βδομάδα και μια lg plasma για το σαλόνι!
Είμαι αμετανόητος μια την υπεροχή της εικόνας των plasma οπως παραδέχεται και το άρθρο αν διαβαστέι ολόκληρο

Reaction score
20.826
Απάντηση: πέφτει η φωτεινότητα των plasma στο 50% μετά τα 3 χρόνια!

Είναι και παλιό το άρθρο, κάπου το 2006 φαίνεται να δημοσιεύτηκε...

JL_

Reaction score
19
To άρθρο είναι αρχαίο και μέσα στις ανακρίβειες... Την εποχή που γράφτηκε (2005, ίσως και 2004 ακόμα), οι Plasma είχαν χρόνο ημισείας ζωής των φωσφόρων, όντως 30.000 ώρες, αλλά οι LCD επουδενί δεν έφταναν τις 75.000... Επίσης, δεν έχω ακούσει ποτέ για εγγύηση εφ' όρου ζωής για το BLU (Back Light Unit) μιας LCD και μία ερώτηση σε οποιοδήποτε service για τη δυνατότητα και το κόστος αλλαγής του, θα σας δείξει αν αποτελεί ρεαλιστική προοπτική.

Τους δε ισχυρισμούς περί καλύτερου μαύρου των LCD και λυμένων των προβλημάτων της γωνίας θέασης και της αργής απόκρισης των κρυστάλλων την εποχή που γράφτηκε το άρθρο, μόνο ως αστεϊσμούς μπορώ να τους εκλάβω...

@jimevi13: Οι ευρωπαϊκές Panasonic έχουν κωδικό ΤΧ. Το S στο τέλος υποδηλώνει το ασημί χρώμα. Η TX-PF42G20 είναι η γαλλική έκδοση της TX-P42G20E με μόνη διαφορά σε κάποιες ρυθμίσεις του ψηφιακού δέκτη.

Reaction score
8
εντάξει δεν έιναι και γενικόλογες μπούρδες ...Είναι βέβαια παλιο και δεν μιλάει για τα σύγχρονα πανελ που κυκλοφορούν πιά αλλα μιλάει για κατασκευαστική διαφοροποίηση των 2 τεχνολογιών.Εγώ το παράθεσα γιατι κάποιοι πωλητές έχουν μείνει σε αυτές τις απόψεις.
Άλλωστε και για την κατανάλωση που συζητάμε η ψαλίδα έχει μικρίνει

Reaction score
8
Τους δε ισχυρισμούς περί καλύτερου μαύρου των LCD και λυμένων των προβλημάτων της γωνίας θέασης και της αργής απόκρισης των κρυστάλλων την εποχή που γράφτηκε το άρθρο, μόνο ως αστεϊσμούς μπορώ να τους εκλάβω.
αυτό μου έκανε και μένα εντύπωση όταν το διάβσσα:111:

Reaction score
20.826

Εμένα όχι τόσο, ήταν στα πλαίσια της γενικής "προώθησης" των LCD...

Reaction score
12

ΕΚΛΕΙΣΕ Η TV.αναμένεται εντός ολίγων ημερών στα 1049 ευρώ!ΕΛΠΙΖΩ κανένα pupblic να μην την φέρει σε τέτοια τιμή!χαχαχαχαχα!!!!

αναμένετε φωτό!!!

TX-P42G20E (σκεφτόμουνα την silver αλλά φοβήθηκα μην είναι χάλια το πλαστικό σε ασημί και φαίνεται βλακεία απο τις ατέλειες!)

Reaction score
1

Καλορίζικο! :)

Reaction score
12

thaaaaaaaaaaaaaaaaaaaannnkssssss!!αυτό το wireless usb adapter για wifi πόσο παέι και το έχουν στην Ελλάδα?ε?ε?ε?

Reaction score
0

Καλορίζικη και καλές θεάσεις! Εγώ είμαι για κανένα μήνα κάτοχος της 42άρας S10 και σου λέω μόνο αυτο:

Θα την κατα-ευχαριστηθείς!!! :145:

Reaction score
12

Thhhhhhhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaaaaanks όλους σας που με βοηθήσατε στην επιλογή μου! :) :) :) :) :) :)

ρε συ gregsoul τώρα θέλω tips για το στρώσιμο, για το menu, για το Setαρισμα σε χρώματα και αντιθέσεις για μέγιστη διάρκεια ζωής με τέλεια ποιότητα κτλ κτλ κτλ........πρώτη μου φορά η αγορά μιας plasma και πόσο μάλλον σε αυτά τα λεφτά!

Reaction score
0

Thhhhhhhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaaaaanks όλους σας που με βοηθήσατε στην επιλογή μου! :) :) :) :) :) :)

ρε συ gregsoul τώρα θέλω tips για το στρώσιμο, για το menu, για το Setαρισμα σε χρώματα και αντιθέσεις για μέγιστη διάρκεια ζωής με τέλεια ποιότητα κτλ κτλ κτλ........πρώτη μου φορά η αγορά μιας plasma και πόσο μάλλον σε αυτά τα λεφτά!
Απλά θέλει λίγο προσοχή τις πρώτες 200-300 ώρες. Οι συμβουλές που ακολουθούν έχουν συλλεχθεί από ποσταρίσματα φίλων σε άλλο φόρουμ και στις παραθέτω:

"Ως προς την πρώτη εγκατάσταση μιας τηλεόρασης Plasma, οι Videophile προτείνουν τις ακόλουθες οδηγίες:

- Σιγουρευτείτε πως η αυτόματη προσαρμογή κάδρου της τηλεόρασης Plasma σας, είναι ρυθμισμένη κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να φαίνεται πάντα μία εικόνα που γεμίζει το κάδρο, χωρίς μπάρες δεξιά-αριστερά (= Auto Aspekt).
- Ρυθμίστε την αντίθεση (contrast) στο 50% ή λιγότερο.
- Μεταβείτε προσωρινά στο φορμά 4:3 για να ελέγξετε αν οι μπάρες δεξιά και αριστερά της εικόνας αποδίδονται με μέσο γκρι χρώμα, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος του burn-in. Ενδεχομένως να χρειαστεί να μεταβείτε στο μενού setup για να ρυθμίσετε τις μπάρες από μαύρες σε μέσο γκρι.
- Μεταβείτε έπειτα ξανά, για την διάρκεια των πρώτων 300 ωρών, σε λειτουργία "Auto Aspekt", ώστε η εικόνα να γεμίζει όλη την οθόνη.
- Κατά τις πρώτες 300 ώρες λειτουργίας, καλό είναι να μην παρακολουθείτε ένα και μοναδικό τηλεοπτικό κανάλι για μακρόχρονα διαστήματα. Έτσι θα αποφύγετε το image retention από το σήμα ή άλλες ακίνητες εικόνες που μπορεί να χρησιμοποιούνται από το κανάλι.
- Αποφύγετε κατά τις πρώτες 300 ώρες λειτουργίας στατικές εικόνες, π.χ. από παιχνίδια βίντεο/υπολογιστών ή μενού των DVD.

Μετά τις πρώτες 300 ώρες λειτουργίας, ισχύουν οι ακόλουθες συμβουλές για τις επόμενες 700:

- Διατηρείστε την ρύθμιση αντίθεσης στο 50% ή λιγότερο.
- Περιοριστείτε ως προς το να βλέπετε μόνο στο 15% του χρόνου παρακολούθησης τηλεοπτικών προγραμμάτων σε φορμά 4:3. Κατά τ' άλλα χρησιμοποιείτε την ρύθμιση "Auto Aspekt".
- Περιοριστείτε ως προς το να βλέπετε παιχνίδια βίντεο/υπολογιστών, μόνο στο 10% της διάρκειας χρήσης.

Μετά τις 1000 ώρες λειτουργίας οι οθόνες Plasma συνήθως δεν έχουν πρόβλημα με το burn-in...

Για τις πρώτες 300 ώρες, είχα τις εξής ρυθμίσεις εικόνας:

Mode: Cinema
Κοντράστ, φωτεινότητα, χρώμα : Δύο κλικ κάτω (από τις default ρυθμίσεις του Cinema)
Sharpness: εντελώς off

Παρακολουθούσα τα τηλεοπτικά κανάλια σε Aspect: Μεγέθυνση 1 (μερικές φορές και σε Μεγέθυνση 2), ώστε να μην φαίνονται τα λογότυπα των καναλιών.

Παρακολουθούσα ταινίες DVD 1,78:1 (γεμίζει όλη η οθόνη και δεν αφήνει μαύρες μπάρες πάνω-κάτω, όπως τα 2,35:1), χωρίς υπότιτλους

Όταν δεν παρακολουθούσα (συνήθως όταν κοιμόμουν τα βράδια), έβαζα να παίζει το PAL DVD break-in.

Προσωπικά προτιμώ το viewing mode normal με αντίθεση-φωτεινότητα - χρώμα λίγο κάτω από το 50% περίπου της κλίμακας ενώ το sharpness το έχω στο 50%.
Colour balance στο normal (το warm δεν είναι κακό), colour management στο off."

Αυτό που έχεις βασικά να προσέξεις ιδιαίτερα είναι να μην την ξεχάσεις στο κανονικό aspect να παίζει με τις ώρες ένα και μοναδικό κανάλι, για να μη σου δημιουργήσει image retention , το οποίο μπορεί να καταλήξει σε burn-in. Καλό είναι όταν βλέπεις τηλεοπτικό να την έχεις ζουμαρισμένη σε Μεγένθυση 1, ώστε να μη φαίνονται στην οθόνη τα λογότυπα των καναλιών!!! Απο κει και πέρα με τις ρυθμίσεις που σου παρέθεσα και εάν αποφύγεις το gaming στο διάστημα αυτό, η τηλεόραση θα στρώσει μια χαρά.

Αφού γεμίσεις τις πρώτες 200-300 ώρες, εδώ είμαστε για να σου πω και ποιες ρυθμίσεις να κάνεις για να την απολαμβάνεις!

Καλές θεάσεις!!!

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.663

Εγώ όμως ξέρω από παλιά κάτι άλλο.
Το καλύτερο στρώσιμο είναι να βγάλεις την κεραία και να δείχνει μόνο χιόνια.
Αναβοσβήνουν συνεχώς όλα τα πίξελ και ομοιόμορφα.
Έτσι δεν είναι;

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.873
Members
38.509
Νεότερο μέλος
Konstantinos M.