περι πικαπ!

Reaction score
335
Θα ήθελα τα φώτα σας εν'όψη της απόφασής μου να προχωρήσω σε βελτίωση του ήχου που μπορώ να πάρω από βινύλιο. ΄Εχω στην διάθεσή μου ένα pro-ject perpective το οποίο ακούγεται αναλυτικό και ζωντανό σε σχέση με ένα δεύτερο πικαπ μου (αγορά του 1994) το pink triangle pttoo, το οποίο φορά τον rega rb300. Αν και λίγο πιο εμφατικό στα μεσοχαμηλά, το δεύτερο δίνει σαφώς φυσικότερο ήχο με ροή και πλούτο αρμονικών (κεφαλή και για τα δύο sumico blue point 2), χρειάζεται όμως εκτενές service (καλώδια βραχίονα, μοτερ κλπ).
Τι θα προτείνατε, να προχωρήσω σε service του p.t. ή να αναβαθμίσω το project (πχ speedbox, βραχίονα και ότι άλλο προτείνετε)? To thorens 160 hd μπορώ να το βρω σε πολύ καλή τιμή, μήπως τελικά μου δώσει τον καλύτερο συγκριτικά ήχο?
Phono stage είναι το pro-ject tube box se mk1, μήπως η αντικατάστασή του από ένα lehmann αξίζει επίσης? Γενικά ζητώ ήχο φυσικό και συγχρόνως αναλυτικό.
Σας ευχαριστώ προκαταβολικά για τις όποιες υποδείξεις-συμβουλές σας!

Reaction score
0
Αφου ηδη ασχολεισαι με βινυλιο, θα συμφωνεις οτι καθε αλλαγη πλατω, βραχιονα, κεφαλης, phono η ακομα στηριξης, αποσβεσης και ρυθμισης, φερνει αλλαγες στο αποτελεσμα. Το project αυτο δεν το εχω ακουσει, ουτε το triangle, το thorens το εχω και το θεωρω αρκετα καλο ως εχει, αλλα πανω απο ολα, βαση για μεγαλες βελτιωσεις που το απογειωνουν. Αν βεβαια εχεις ορεξη για τετοια ψαξιματα. Τελικα, μονο σε απευθειας συγκριση μπορεις να αποφασισεις ποιο σου παει καλυτερα.
Σιγουρα το phono σου θελει αλλαγη. Εχω ακουσει το τελευταιο tube και σε συγκριση με το creek 15 (βελτιωμενο) ηταν θολο, χωρις ταχυτητα και ανευρο. Το lehman δεν το εχω ακουσει. Προταση μου, ξεκινα απο phono, θα δεις μεγαλη διαφορα, αν μπορεις δανεισου μηχανακια κι ακουσε.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Αν ήμουν στη θέση σου θα συντηρούσα το Pink Triangle αρχικά και θα προχωρούσα στην αγορά του Lehmann κατά δεύτερον.

Επόμενο βήμα μου θα ήταν η αντικατάσταση του βραχίονα.

Αν δεν έπαιρνα αυτό που ήθελα θα προχωρούσα και σε αναζήτηση κεφαλής.

Υ.Γ.
Δοκίμασε στον RB300 να ρυθμίσεις το βάρος ανάγνωσης μόνο από το βαράκι του και μηδένισε τη δύναμη του ελατηρίου του.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.983
Απάντηση: περι πικαπ!

Αυτό που παράγει το σήμα σε ένα πικάπ είναι η ηλεκτρογεννήτρια της κεφαλής. Όλο το υπόλοιπο πικάπ οφείλει να εξασφαλίζει πως η κεφαλή ιχνηλατεί το αυλάκι με τον κατά το δυνατόν ακριβέστερο τρόπο, πράγμα που αναλύεται στα εξής:

1. Σταθερότητα στην περιστροφή του δίσκου.
2. Σωστή προσαρμογή της ενδοτικότητας της ανάρτησης της βελόνας και την ενεργό μάζα του βραχίονα.
3. Σωστό βάρος ανάγνωσης.
4. Σωστή οριζόντια και κατακόρυφη γεωμετρία.
5. Ελαχιστοποίηση των εξωτερικών κραδασμών μέσω του επίπλου και του αέρα.

Σε γενικές γραμμές, αμφότερα τα πικάπ πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, υπό τον όρο ότι είναι ρυθμισμένα σωστά. Απ’ ό,τι θυμάμαι, το Perspective είναι ανώτερο του Pink, αφού έχει ανάρτηση, εκτός αν το Pink είναι κι αυτό της ιδίας αρχιτεκτονικής. Επομένως, είναι άτοπο να λέμε πως το ένα πικάπ παίζει έτσι και το άλλο παίζει αλλιώς, εάν καθένα έχει διαφορετική κεφαλή, (και επομένως διαφορετικό μείγμα παραμορφώσεων), αφού δεν μπορεί κανείς να ξέρει πού οφείλονται οι διαφορές, καθώς κάποιες από αυτές οφείλονται στο ότι είναι διαφορετικές οι κεφαλές, ενώ οι υπόλοιπες οφείλονται στις διαφοροποιήσεις του υπολοίπου πικάπ.

Στην περίπτωσή σου, αφού οι κεφαλές είναι ίδιες, οι όποιες διαφορές οφείλονται στο ότι κάποιο από τα δύο πικάπ αποδίδει καλύτερα εκεί που το άλλο χωλαίνει. Αν το PT δεν έχει αναρτημένο υποσασί, είναι σίγουρο πως χωλαίνει ως προς την 5η από τις παραπάνω προϋποθέσεις, όπου το Perspective είναι σαφώς ανώτερο.

Το Speedbox δεν είναι κάτι κακό, αλλά δεν προσφέρει και κάποια ουσιαστική βελτίωση, εκτός ίσως από την ευκολότερη αλλαγή στροφών. Στη θέση σου δεν θα του έδινα σημασία. Προτείνω να αντικαταστήσεις την Blue Point με κάποια ανώτερη κεφαλή, όπως ας πούμε η Dynavector Karat 17, της οποίας η ενδοτικότητα είναι συμβατή με την ενεργό μάζα του βραχίονα του Perspective. Βέβαια, αν το Phono δεν έχει είσοδο MC, θα χρειαστείς ένα ζευγάρι μετασχηματιστές, ή μπορείς να το αντικαταστήσεις με κάποιο άλλο, που έχει είσοδο πολύ υψηλής ευαισθησίας.

Αναφορικά με το phono αυτό καθ’ εαυτό, δεν είναι κακό να είναι φτιαγμένο με λάμπες, αρκεί να είναι σωστά σχεδιασμένο. Πάντως, την ίδια και καλύτερη ποιότητα ήχου μπορείς να βρεις και σε κάποιο phono υλοποιημένο με τελεστικούς, αρκεί και αυτό να είναι σωστά σχεδιασμένο.

Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση πως θέλεις να ξοδέψεις κάποια χρήματα, έτσι για αλλαγή, και όχι να τα κάνεις δίσκους. Γιατί, εδώ που τα λέμε, ο συνδυασμός Perspective – Blue Point είναι ήδη πάρα πολύ καλός.

Reaction score
335
Απάντηση: περι πικαπ!

Το λιγότερο που μπορώ να πω είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους σας, πολύ κατατοπιστικά τα σχόλιά σας.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.860
Members
38.508
Νεότερο μέλος
koskef