ψηφιακή ισοστάθμιση

Μηνύματα
1.338
Reaction score
661
Ποιά λύση θα προτιμούσατε;
1. Μπερυ ultramatch + ultracurve + pro
2. Weiss minerva + ultracurve + pro
3. Wess minerva + pro
4. Lyngdorf dpa1

Αλλες λύσεις ευπρόσδεκτες. Το κόστος μέχρι 10.000€ αδιάφορο.
Υπόψιν ότι θέλω να μπώ στα υψηλής ανάλυσης streams.
 



Μηνύματα
5.020
Reaction score
8
Απάντηση: ψηφιακή ισοστάθμιση

οχι αλλα σε σχεση με ταο ULTRACURVE που διαθετω

πρωτον κανει διορθωση και στον τομεα του χρονου
δευτερον μαλλον εχει καλυτερο ψηφιοαμαλογικο μετατροπεα
και τριτον ειναι απειρως πιο ευκολο στην λειτουργια του. Το ULTRACURVE θελει πολλες ωρες δουλειας για να επιτυχεις το αποτελεσμα
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Λοιπόν... το ultracurve είναι όντως αυτό που λέμε μανίκι και θέλει πολλές ώρες ενασχόλησης. Όμως ας μην γελιόμαστε, οποιαδήποτε τέτοια συσκευή χρειάζεται δουλειά.

Εγώ θα προτιμούσα το θέμα προενίσχυσης και ψηφιακής ισοστάθμισης/room correction να είναι ξεχωριστά πράγματα. Αν έχεις πικάπ, πέτα το :137:, εχμμμ θέλω να πω, τότε έχεις ανάγκη από αναλογικές εισόδους. Αν έχεις περισσότερες από μια αναλογική πηγή, ας πρόσεχες. Καθώς το μέλλον μας λοιπόν είναι ψηφιακό, η μοναδική συσκευή που είναι πλήρης εισόδων και μπορεί να δεχτεί σήμα από pc (βλέπε steaming) είναι το weiss. Από αυτήν την άποψη το Lyndgorf δεν σε καλύπτει. Γενικώς αυτές οι συσκευές που κατασκευάζονται για να δώσουν ολοκληρωμένη λύση, είναι σχεδόν πάντα ανεπαρκείς, είτε γιατί δεν έχουν ψηφιακές εξόδους (βλέπε Lyngdorf), είτε γιατί δεν έχουν κατάλληλες ψηφιακές εισόδους (ξαναβλέπε Lyngdorf), είτε γιατί δεν έχουν ούτε ψηφιακές εξόδους ούτε ψηφιακές εισόδους (βλέπε Copland), με αποτέλεσμα να είσαι υποχρεωμένος να υποβάλλεις το σήμα σε άχρηστες αναλογικο-ψηφιακές ή ψηφιο-αναλογικές μετατροπές με ότι συνέπειες έχει αυτό...

Εγώ πέραν της λύσης που ακολουθώ (transport--> ultramatch (τροποποιημένο)--> ultracurve-->ultradrive (βαρέως τροποποιημένο)--> τελικοί--> ηχεία), θα σου πρότεινα και το εξής πακέτο που είναι πιο πλήρες από άποψη συνδεσιμότητας και λειτουργιών και σε προετοιμάζει επίσης για ενεργή ενίσχυση, κάτι απαραίτητο αν θέλεις maximum απόδοση (κλικ δεμ):

1. DEQX Digital Processor/cross/room accoustics.
2. Weis Minerva Firewire D/A converter.

Αν αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις PC και συνεπώς όλες τις δυνατότητες συνδεσιμότητας που δίνει, μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Αν όλα αυτά σου φαίνονται αλαμπουρνέζικα, πάρε μια all in one συσκευή, όπως η Lyngdorf ή η Copland.

- Πέραν αυτών όμως, για να μην ξεφεύγουμε σε λύσεις και θεωρητικές συζητήσεις, σημασία έχει να μας πεις κι εσύ λίγα περισσότερα πράγματα για τις πραγματικές ανάγκες σου.

...
 

Μηνύματα
2.488
Reaction score
382
Να ξεκαθαρισω κατι:105:

1. Oλα δουλευουν στο time domain, αναλογικα και ψηφιακα.
2. Τα DSP εχουν τη δυνατοτητα να κανουν Fourier Transform και να κανουν καποιους υπολογισμους στο frequency domain. Αυτο γινεται για ευκολια στα μαθηματικα. Οταν εχουμε convolution στο time domain, μετατρεποντας στο frequency domain, εχουμε απλο πολλαπλασιασμο. Τιποτα αλλο. Δε σημαινει καλυτερη ποιοτητα. Ειναι απλα θεμα μαθηματικων.


Αυτο μετα απο συγκεκριμενη συζητηση με τον καθηγητη μου στο Πανεπιστημιο, στο μαθημα DSP.


Δυστυχως τα ελληνικα μου ειναι φτωχα στον τομεα της ακουστικης, γι'αυτο και δεν γραφω συχνα. Δε θελω να γραφω μισα ελληνικα-μισα αγγλικα, ισως να φαινεται και λιγο γελοιο(?)
 

Μηνύματα
5.020
Reaction score
8
Απάντηση: ψηφιακή ισοστάθμιση

Δημητρη μια χαρα γραφεις
το μπερυ ομως δεν νομιζω να κανει διορθωσεις στον τομεα του χρονου
 

Μηνύματα
2.488
Reaction score
382
Μπορεις να μου το δειξεις με μια γραφικη η με καποιο τροπο αυτο που υποστηριζεις?

ps: εχεις Matlab να σου στειλω κωδικα να τρεξεις να δεις τι κανει στο frequency domain? Απλα πραξεις κανει. Τα παντα γινονται με βαση το χρονο. Το σημα εισερχεται με βαση το χρονο, οπου και γινονται τα διαφορα windows, εξαρταται απο το ειδος του φιλτρου που θελεις να βαλεις.

Φτιαχνοντας στενο φιλτρο στην frequency domain, δεν κανεις τιποτα αλλο απο το να παιρνεις μεγαλο παραθυρο σε time domain. Ειναι απλα για μαθηματικη ευκολια.
 

Μηνύματα
2.488
Reaction score
382
Οταν γυρισω απο τις διακοπες στισ 17-18 του μηνος, να φτιαξω μερικες γραφικες παραστασεις και να τις ανεβασω.

Θα παρω ενα σημα πχ 100Hz και θα το πλακωσω σε upsampling, butter filter,κλπ. Θα του πιω το αιμα. Να δειτε γραφικα τι γινεται.:107:

Πλακα θα εχει.

Ειναι καλο γιατι θα φανει η διαφορα που κανει το sampling frequency, οπως επισης και ποια ειναι η ελαχιστη sampling frequency, πως τη διαλεγουμε, κλπ.:123:
 


Μηνύματα
2.488
Reaction score
382
Καλο θα ειναι.
Θα φανει αμεσως τι ειναι το time domain, και πως ''συμφερει'' να πηδαμε απο time σε frequency (και το αντιστροφο)για να απλουστευουμε τις πραξεις.
Πρεπει να σκεφτω με ποια σειρα θα τα γραψω, κλπ.

Ολες οι πραξεις και τα φιλτρα θα γινουν σε Matlab, που χρησιμοποιειται παγκοσμιως για DSP (και οχι μονο φυσικα).
 


Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Να ξεκαθαρισω κατι:105:1. Oλα δουλευουν στο time domain, αναλογικα και ψηφιακα.
Μιλάμε για διόρθωση στο πεδίο του χρόνου. Τα προβλήματα χώρου, αφορούν και την απόκριση σε πεδίο συχνότητας και την απόκριση στο πεδίο του χρόνου. Ο Θανάσης εννοεί ότι με έναν απλό ισοσταθμιστή κάνεις άψογα διόρθωση απόκρισης συχνότητας αλλά δεν κάνεις διόρθωση σε πεδίο χρόνου. Αυτό δεν το κάνουν οι ψηφιακοί ισοσταθμιστές. Το κέρδος απλά από έναν ψηφιακό ισοσταθμιστή (σε αντίθεση με έναν αναλογικό) είναι ότι δεν επηρεάζει την φάση του σήματος (ζήτω τα ψηφιακά φίλτρα).

Ένας απλός ισοσταθμιστής όπως ο ultracurve, μετράει την απόκριση συχνότητας στην θέση ακρόασης με βάση κάποιο σήμα θορύβου (ροζ). Αν λοιπόν η μέτρηση δεν είναι flat, γίνονται οι ανάλογες διορθώσεις. Για να διορθώσει ένα μηχάνημα σε πεδίο χρόνου, πρέπει να μετρήσει την χρονική διάρκεια της απόσβεσης του σήματος (με άλλο σήμα θορύβου). Δηλαδή διαφορετικά dsp. Πάντως για να μην τρελαίνεστε κιόλας, τέτοιου είδους διορθώσεις, δεν είναι πάντα αναγκαίες και αν το θέμα είναι σχετικά "μαζεμένο" (δεν είναι στημένο το ένα ηχείο στη δύση και το άλλο στην ανατολή) λύνεται μια χαρά με έναν απλό ισοσταθμιστή. Αν παίζετε δε και με ψηφιακά κρος, (όπου ελέγχουμε με μεγάλη λεπτομέρεια φασικά το σήμα ανά συχνότητα, τότε τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα.

...
 

Μηνύματα
2.488
Reaction score
382
Σε real time, τα DSP επηρεαζουν τη φαση του σηματος και αυτο το συστημα λεγεται ''minimum phase''.
Προβλημα φασης δεν θα ειχαμε μονο εαν το DSP μπορουσε με καποιο τροπο να δει στο μελλον.

Κατσε να κανω τις διακοπες μου και τα γραφω πιο αναλυτικα και σου δειχνω μαθηματικα-γραφικα το phase delay.​
 



Μηνύματα
1.338
Reaction score
661
Δεν ήθελα να αλλάξω την ροή γιαυτό και δεν απάντησα. Το χώρο μου θέλω να φτιάξω, καταργώντας τους διαχυτές, μπασοπαγίδες κτα με κάνα ψηφιακό μαραφέτι, να μπεί ο υπολογιστής σαν player και να εκμεταλευτώ την ενεργή ενίσχυση. Πάντως θα διαβάσω λίγο μέχρι να τελειώσει ο Δημήρης τις διακοπές του.
 


Μηνύματα
2.488
Reaction score
382
Αφηστε με λιγο να σκεφτω πως θα το οργανωσω το θεμα, δεν ειναι και τοσο απλο. Πρεπει να βρω ενα τροπο ευκολο, για να γινει κατανοητο.
Δεν πιστευω να βιαζεστε αμεσα, ετσι? Δηλαδη μερικες μερες εννοω, οχι τιποτα μηνες:116:!

Θα ηθελα να σας δειξω τι ειναι το dither, κλπ, και αλλες βασικες εννοιες. Δεν θα βαλω links που μονο μπερδευουν, αλλα θα δοκιμασω να κατασκευασω τα παντα μονος μου. Υπομονη.
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Όχι Δημήτρη take your time. Εφόσον θα κάνεις τέτοια δουλειά, προτείνω να ανοίξεις ένα νέο "καθαρό" θέμα.

...
 


Staff online

  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.650
Μηνύματα
2.868.877
Members
37.941
Νεότερο μέλος
timurakhmetov
Top