#1 home cinema speaker

Reaction score
6
Μπορείτε να κάνετε την εξής απλή δοκιμή.

Καθήστε στο 5.1 σύστημά σας και αρχίστε να δηλώνετε ότι δεν έχετε κεντρικό, δεν έχετε sub και τέλος ούτε surround. Θα ακούσετε τεράστια διαφορά στο τελευταίο αυτό βήμα.
Μετά ξαναδηλώστε ότι έχετε κεντρικό και μετά sub. Κάτι λείπει ε; :109:

Ξαναδηλώστε τα surround. Τεράστια διαφορά; Φυσικά αφού ό,τι και να κάνουμε όσες αντανακλάσεις ήχου και να έχουμε, τίποτε δεν θα φτάσει τη σημειακή πηγή.

Το ίδιο ισχύει και στην πολυκαναλική μουσική. Ακούστε μια ηχογράφηση όπου τα πίσω ηχεία χρησιμοποιούνται για να αναπαράγουν το ambience μιας αίθουσας. Μετά πάρτε οποιοδήποτε σετ στέρεο ή ακόμα και ηχομπάρα και προσπαθήστε από αυτό το σετ να έχετε το ίδιο ambience. Απλά δεν γίνεται.

#1 home cinema speaker είναι λοιπόν τα surround, εφ' όσον μιλάμε για home cinema. Σύστημα με εμπρός μόνο ηχεία δεν είναι home cinema, είναι κάτι άλλο.... :126:

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879
Απάντηση: #1 home cinema speaker

αν λεω , αν

η ποσοστητα της πληροφοριας των ηχειων ειναι καπως ετσι

l r c s 80-90%
τι μενει για τα πλαινα ?
τα τσοφλια

Reaction score
6
Re: Απάντηση: #1 home cinema speaker

αν λεω , αν

η ποσοστητα της πληροφοριας των ηχειων ειναι καπως ετσι

l r c s 80-90%
τι μενει για τα πλαινα ?
τα τσοφλια
Ακόμα κι έτσι είναι πολύ σημαντικό γιατί όταν προσθέτεις αυτό το 10% αλλάζει άρδην αυτό που ακούς.
Για πες μου πως θα περάσει από πίσω, στο πλάι και διαγώνια μπροστά ο δράκος που πετάει; Με το sub; με το κεντρικό; Τυχαίο; Δε νομίζω; :116:

Για θυμίσου λίγο το prologic στις αρχές του. Ακόμα και το απλό. Πόση διαφορά είχε;
Ακόμα και την τετραφωνία από τα 70's. :109:

Η ανάγκη για κεντρικό και sub ήρθε πολύ αργότερα.

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
107.575

Είδες τι απαραίτητο είναι ένα 10%; :136:

Με πρόλαβε ο Pleo...

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

λοιπον ας το αρει (ναι αρει) το ποταμι
Δεν ριπα τιποτα στην αρχη για να δω πως θα παει.
Τελειωσε γρηγορα,
το ρεζουμε ειναι οτι για τον καθενα το #1 ηχειο ειναι αυτο που αυτος κρινει.
Ειχαμε 3 επιλογες
κεντρικο
περιφερικακα
σαμπ.
Ειναι σαν τη στιγμη που πας ζαχαροπλαστειο με λιγα ευρω στην τσεπη και πρεπει να διαλεξεις ενα και μονο γλυκο.Και τα αλλα ωρια ειναι, αλλα για καποιο λογο διαλεγεις το αγγαπημενο σου.:126:

συμπερασμα μην τρωτε τα γλυκα των αλλων , ετσι και αλλιως δεν σας πολυαρεσαν:136:

Reaction score
864

Αμα είναι μάπα το καρπούζι (ταινία) και με 40 ηχεία να παρακολουθήσεις......

Αμα είναι καλή τη βλέπεις και στην τηλεόραση.... μονοφωνικά...............

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

το αφτοσαμε το θεματακι :136:, τουλαχιστον εχουμε διαθεση :143:

Reaction score
15.548
Απάντηση: Re: Απάντηση: #1 home cinema speaker

Καλα....τραγουδατε...!!!!

Κεντρικο και sub εαν ειναι καλα βαλτε οτι αλλο ηχειο λ-ρ και λ-ρ μπακ θετε και ακουστε

Και μετα καντε το αναποδο....

Εδω ειμαστε να ακουσουμε εντυπωσεις αν το κανετε.....

υγ...με υποτιτλους:137:
Αμέσως μόλις βρεθεί A/V που να το κάνει αυτό που λες, ευχαρίστως :143:

Ξεκινάνε ΟΛΟΙ από L-R στο μενού τους. Και είναι λογικό αφού πάντα το δεξί αριστερό μπροστά έιναι στην ουσία η αρχική εικόνα.

Άκου κεντρικό και sub μόνο..... . Τι πίνετε τέτοια ώρα και δε μας δίνετε!!!!

Καλό το κεντρικό, ιδιαίτερα εάν είναι μεγάλο, αλλά δεν.... χωρίς surround δουλειά δε γίνεται.

Υπότιτλοι αναγκαστικά όταν η ταινία είναι σε γλώσσα που δεν κατανοητή. Π.χ. Νορβηγικά.
Με παρεξηγησες φιλε μου...:133:

Το 5.1 η 7.1 ειναι στανταρ και δεν μπορεις να ακουσεις εστω και αν λειπει και ενα ηχειο....

Εγω μιλησα για τα ηχεια που παιζουν τον μεγαλυτερο ρολο και πρεπει να ειναι καλα.....

Reaction score
6
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: #1 home cinema speaker

Με παρεξηγησες φιλε μου...:133:

Το 5.1 η 7.1 ειναι στανταρ και δεν μπορεις να ακουσεις εστω και αν λειπει και ενα ηχειο....

Εγω μιλησα για τα ηχεια που παιζουν τον μεγαλυτερο ρολο και πρεπει να ειναι καλα.....
Τι λες βρε Κώστα; Εσένα να παρεξηγήσω; Με την καμία, άλλωστε βλέπουμε και οι δύο με υπότιτλους (όταν η ταινία δεν είναι στα αγγλικά ή ο μεταφραστής έχει κάνει καλή δουλειά και έχει μεταφέρει με ακρίβεια στα ελληνικά τους ιδιωματισμούς για παράδειγμα - κάτι που πολλοί δεν το γνωρίζουν ή δεν το λαμβάνουν υπ' όψη).

Εγώ το πήγα στο εξής: Τι είναι αυτό που κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά. Εφ' όσον μιλάμε για H.C. #1 είναι ο περιφερειακός ήχος. Άρα τα surround.

Απλά κάποιοι το πήγαν "μονοθειστικά" και πιστεύουν ότι θα δουν ταινία μόνο με sub ή θα έχουν H.C. μόνο με κεντρικό. :143:

abcd

Super Moderator
Reaction score
107.575
Απάντηση: Re: Απάντηση: #1 home cinema speaker

Για να τελειώσει το θέμα:136: το μεγαλύτερο ρόλο παίζουν τα περιφερειακά

και το καλύτερο σε ποιότητα, πρέπει να είναι το κεντρικό.

Συμφωνείτε;

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

οχι
ολα πρεπει να εχουν και πχιοτητα
και αντοχη σε γκαζια,

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

αν σκεφτω.....εχω δει ενα hc Με 2 κεντρικα......ενα με 2 ζευγη πλαινα.......και καμποσα με δευτερο sub μαλλον καταλαβαινουμε τι δεν χορταινεται..............

Reaction score
3.085
Επιλογή #1 και #2

Καλημέρα,
Επιτρέψτε μου να καταθέσω κι εγώ την άποψή μου.

Σε ένα ολοκληρωμένο ηχητικά χώρο Home Theater (αποφεύγω τον όρο "Home Cinema" γιατί είναι εγγλέζικος και παρ' όλο που δεν τους χωνεύω τους Αμερικάνους - ούτε και τους Εγγλέζους χωνεύω, βέβαια - αυτοί ήταν οι πρώτοι που καθιέρωσαν τον όρο), το κάθε ηχείο ή το κάθε ζευγάρι ηχείων παίζει τον εν πολλοίς αναντικάταστο ρόλο του, οπότε δύσκολο να πούμε ποιό είναι #1. Και ο λόγος είναι ότι αν επιλεγεί κάποιο ή κάποια, τότε απαξιώνονται ως δευτερεύοντα ή τριτεύοντα τα υπόλοιπα.

Είναι από όλους παραδεκτό ότι:

1) Τα μπροστινά ηχεία ΔΕ-ΑΡ μεταφέρουν το μεγαλύτερο ποσοστό ηχητικής πληροφορίας μιας ταινίας, οπότε η παράλειψή τους θα σήμαινε ακριβώς αυτό, δηλαδή την έλλειψη αυτού του ποσοστού.
2) Το κεντρικό ηχείο είναι το κυρίως υπεύθυνο για τη σωστή απόδοση των διαλόγων. Οπότε καταλαβαίνουμε όλοι ότι η έλλειψή του είναι τόσο σημαντική όσο αυτό, για το οποίο είναι υπεύθυνο. Η λειτουργία Phanthom είναι επίπλαστη και πάντως όχι επιθυμητή σε χώρους με μεγάλες οθόνες. Σε τηλεοράσεις ίσως να μη φαίνεται και τόσο, αλλά σε χώρους με μεγάλη οθόνη και μεγάλα ηχεία, μακρυά το ένα από το άλλο, η λειτουργία αυτή έχει κακά αποτελέσματα.
3) Τα κύρια περιφερειακά ηχεία είναι υπεύθυνα για το τόσο σημαντικό εφέ του περιβάλλοντος ήχου. Και Home Theater χωρίς περιβάλλοντα ήχο είναι σαν παστίτσιο χωρίς μπεσαμέλ. Το τρως άμα πεινάς αλλά δεν είναι παστίτσιο. Και στον υπολογιστή γράφεις κείμενο στο Notepad, αλλά δεν μπορείς να το διαμορφώσεις όπως στο Word ή σε αντίστοιχο ανταγωνιστικό πρόγραμμα (π.χ. τον κειμενογράφο του OpenOffice).
4) Τα πίσω περιφερειακά έχουν βέβαια δευτερεύοντα ρόλο σε σχέση με τα κύρια περιφερειακά. Όπως φυσικά και τα νεότευκτα ηχεία ύψους (ή πλάτους) σε σχέση με τα μπροστινά κύρια ηχεία. Αλλά στα σύγχρονα πολυκάναλα συστήματα, εκεί που το πρόγραμμα (ή οι ψηφιακές δυνατότητες του ενισχυτή) προσφέρουν τη χρήση αυτών των ηχείων, τότε αποκτούν κι αυτά σημαντικό ρόλο. Η κατάργησή τους ή μάλλον η έλλειψή τους σημαίνει ακριβώς την έλλειψη αυτού του ρόλου.
5) Για το sub δεν έχουμε να πούμε πολλά. Η ύπαρξή του ή μη έχει να κάνει τόσο με τις ηχητικές προτιμήσεις του χρήστη όσο και με την ύπαρξη ή μη μεγάλων ηχείων, ικανών να αναπαράγουν επαρκώς και χωρίς παραμόρφωση τις χαμηλές συχνότητες. Όμως δεν πρέπει να παραλείψουμε να πούμε ότι αν η ύπαρξή του δεν είναι απολύτως αναγκαία σε ένα μουσικό ηχητικό σύστημα, του οποίου τα ηχεία έχουν καλά "χαμηλά", σε ένα Home Theater καθίσταται τις περισσότερες φορές αναγκαία γιατί η πληροφορία του καναλιού .1 είναι ξεχωριστή από τα άλλα κανάλια, που μπορεί κάλλιστα κι αυτά να περιέχουν χαμηλές συχνότητες. Γι αυτό και τα σωστά συστήματα έχουν όλα τα ηχεία τους (ή τουλάχιστον τα μπροστινά ΔΕ-ΑΡ) πλήρους φάσματος, ώστε να αναπαράγονται όλες οι συχνότητες από τα κανάλια στα οποία ανήκουν.

Κατά την ταπεινή μου άποψη, δεν θα έβαζα τον αριθμό #1 σε κανένα από τα 5.1 ηχεία. Θα τον έβαζα σε όλα τα 5.1 και θα έβαζα τον αριθμό #2 σε όλα τα υπόλοιπα (πίσω surround, ύψους και πλάτους).
-

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • xfader
    Segregation supporter
  • abcd

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.876
Members