15" sealed sub...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.402
Απάντηση: 15" sealed sub...

Η κατασκευή της καμπίνας είναι όντως εξαιρετική,είναι ήδη γεμάτη με βάτα της VISATON αν και θα πακτωθεί ακόμη περισσότερο με pillow stuffing που μου έχει μείνει από τη δικιά μου κατασκευή.
δεν είναι καθόλου καλή ιδέα η "πάκτωση" της καμπίνας με υλικά. Το κάνει πιο "αργό".

το ορθόν είναι πισόφυλλο εσωτερικά και μόνο μια δόση μαλλί βίσατον στα τοιχώματα που βλέπει το γούφερ, πάχους 5-10cm, πάνω στα τοιχώματα. Το νόημα είναι να απορροφήσεις τα "μεσαία" στην πρώτη αντανάκλαση, άλλο ουσιαστικό νόημα δεν υπάρχει. Το πολύ μαλλί κάνει κακό, δε βλέπεις το κεφάλι σου που είναι τζετ? ε, κάπως έτσι πρέπει να είναι. Μαλλί λοιπόν βάζουμε μόνο πίσω από το γούφερ, στα πλάγια και στην πίσω επιφάνεια, και όχι σε όλη την επιφάνεια αν είναι πολύ ψηλή η καμπίνα. Κάνε και λίγο οικονομία, κρίση έχουμε, μνημόνια ψηφίζονται, που πας;

Και το πισόφυλλο την ίδια σημασία έχει, να μη περνάνε μεσαία στην καμπίνα, να κατεβάσει το σημείο συντονισμού της καμπίνας και να μειώσει την αντήχησή της, καθώς η πίσσα δρα με πολλούς τρόπους, και απορροφητικά και με τη μάζα της. Στη δική σου καμπίνα, λίγα χρειάζονται. Αν την ντύσετε απ'έξω με μια παχιά δερματίνη, με εκείνο το μαλακό υπόστρωμα που διαθέτει το δέρμα, θα είναι και υπέροχη εμφανισιακά και δε θα χρειάζεται σχεδόν τίποτα από μέσα.

Εσωτερικά προτιμότερο είναι το μαλλί της βίσατον, κι όχι ο υαλοβάμβακας. λέμε τώρα, μη βαράς...

αν θες παρέα στις μετρήσεις και στο στήσιμο, ένα βράδυ το κανονίζουμε. χτύπα τηλ! πάνω από 20' δε θα πάρει, και δε χρειάζονται μεγάλες στάθμες.

Reaction score
1.153

δεν είναι καθόλου καλή ιδέα η "πάκτωση" της καμπίνας με υλικά. Το κάνει πιο "αργό".

το ορθόν είναι πισόφυλλο εσωτερικά και μόνο μια δόση μαλλί βίσατον στα τοιχώματα που βλέπει το γούφερ, πάχους 5-10cm, πάνω στα τοιχώματα....
Κώστα sealed είναι,θέλει γέμισμα.Αν ήταν vented...ναι,στα τοιχώματα.Τουλάχιστον έτσι είναι στη θεωρία.Από εκεί και πέρα...trial and error.Πάντως και στη μουσική που ακούσαμε λίγο κάτι ραπ(ντροπή και όνειδος) που έφερε ο Μάριος,το αποτέλεσμα ήταν ακαριαίο και σφιχτό.Για μετρήσεις,ρυθμίσεις και...μπύρες, θα συνεννοηθούμε...

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.545
Πολύ όμορφη δουλειά και μπράβο σας.
Ο Κώστας έχει δίκιο σχετικά με το γέμισμα. Σε ένα καλά υπολογισμένο κλειστό κουτί ουσιαστικά δεν χρειάζεται καθόλου ηχοαπορροφητικό.
Οι συχνότητες που επιδρούν τα ηχοαπορροφητικά είναι πολύ έξω από τη καθαρή περιοχή εργασίας ενός υπογούφερ, ιδίως αν το φίλτρο του έχει μεγάλη κλήση.
Το μόνο που καταφέρνεις είναι μια μικρή ομαλοποίηση της εμπέδησης του συστήματος μεγάφωνο-καμπίνα.

Reaction score
1.153
Απάντηση: Re: 15" sealed sub...

Πολύ όμορφη δουλειά και μπράβο σας.
Ο Κώστας έχει δίκιο σχετικά με το γέμισμα. Σε ένα καλά υπολογισμένο κλειστό κουτί ουσιαστικά δεν χρειάζεται καθόλου ηχοαπορροφητικό.
Οι συχνότητες που επιδρούν τα ηχοαπορροφητικά είναι πολύ έξω από τη καθαρή περιοχή εργασίας ενός υπογούφερ, ιδίως αν το φίλτρο του έχει μεγάλη κλήση.
Το μόνο που καταφέρνεις είναι μια μικρή ομαλοποίηση της εμπέδησης του συστήματος μεγάφωνο-καμπίνα.
Πέτρο η συγκεκριμένη καμπίνα είναι κατά τι less than optimal,είναι λίγο στριμόκωλος ο διαθέσιμος χώρος.Προσωπικά θα την ήθελα καμιά 30αριά λίτρα μεγαλύτερη.Το stuffing επιδρά και στην αύξηση του "εικονικού" όγκου που βλέπει το μεγάφωνο.Κατά τα άλλα είπαμε...trial and error.Μόλις προχτές το μοντάραμε,έχουμε παιχνίδι ακόμα.

Βλέπω ότι ο ιδιοκτήτης είναι online αλλά δεν μιλάει.Άντε αγόρι μου μην ντρέπεσαι...

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.846

Οταν το έψαχνα οι υπολογισμοί έδιναν ογκο 157 λιτρα.Για το Dayton 15".
Χρησιμοποίησες την σχέση 0,6/1/1,6 για τις διαστάσεις της καμπίνας ?
Είδα οτι δεν χρησιμοποιήσατε καθόλου βίδες στο MDF.Εγώ πλέον δεν του έχω καμμιά εμπιστοσύνη.Και "αμυγδαλάκια" και βίδες για διάρκεια μέσα στον χρόνο.ΙΜΗΟ πάντα.
Κατά τα άλλα τελειοποιησέ το και δώσε έτοιμη λύση:444::446:

Reaction score
1.153

Μάνο ο όγκος εξαρτάται και από το τί Q θέλεις να επιτύχεις.Στην αρχή το είχα βγάλει στα 145 λίτρα,προφανώς η sealed σχεδίαση επιτρέπει μεγαλύτερη "ελευθερία" στην κατασκευή,εντός ορίων βέβαια.Ο κυριότερος λόγος για αυτό το μικρό downscaling ήταν ο διαθέσιμος χώρος τοποθέτησης καθώς και στο ότι ο ενισχυτής προσφέρει πληθώρα ρυθμίσεων σε cross,παραμετρικά κλπ.Οι διαστάσεις δεν ακολούθησαν κάποια σχέση ακριβώς επειδή το σαμπ μπορεί να μπει μόνο στο σημείο που φαίνεται στις φωτογραφίες και αυτός τις υπαγόρεψε.

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.846

Με τα χαρακτηριστικά που έχει το μεγάφωνο sealed θέλει.Το διάβασα αρκετά το θέμα.
Συνεχίστε.......:607:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.545
Re: Απάντηση: 15" sealed sub...

Είδα οτι δεν χρησιμοποιήσατε καθόλου βίδες στο MDF.Εγώ πλέον δεν του έχω καμμιά εμπιστοσύνη.Και "αμυγδαλάκια" και βίδες για διάρκεια μέσα στον χρόνο.ΙΜΗΟ πάντα.
Κατά τα άλλα τελειοποιησέ το και δώσε έτοιμη λύση:444::446:
Μάνο τα ηχεία θέλουν ειδική κόλλα και όχι τη κλασική Ατλακόλ που κρυσταλλώνει και με τους κραδασμούς που δέχεται η καμπίνα ανοίγει.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.545
Re: Απάντηση: Re: 15" sealed sub...

Πέτρο η συγκεκριμένη καμπίνα είναι κατά τι less than optimal,είναι λίγο στριμόκωλος ο διαθέσιμος χώρος.Προσωπικά θα την ήθελα καμιά 30αριά λίτρα μεγαλύτερη.Το stuffing επιδρά και στην αύξηση του "εικονικού" όγκου που βλέπει το μεγάφωνο.Κατά τα άλλα είπαμε...trial and error.Μόλις προχτές το μοντάραμε,έχουμε παιχνίδι ακόμα.

Βλέπω ότι ο ιδιοκτήτης είναι online αλλά δεν μιλάει.Άντε αγόρι μου μην ντρέπεσαι...
Το ηχοαπορροφητικό μπορεί να βελτιώνει ορισμένες παραμέτρους του συστήματος <<ηχείο>> αλλά σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά των εσωτερικό όγκο και τη βέλτιστη απόκριση συχνοτήτων που μπορείς να πετύχεις.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.402
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: 15" sealed sub...

Το ηχοαπορροφητικό μπορεί να βελτιώνει ορισμένες παραμέτρους του συστήματος <<ηχείο>> αλλά σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά των εσωτερικό όγκο
σωστά. επίσης, κλέβει όγκο. Κανονικά υπολογίζεται ο όγκος των ηχοαπορροφητικών.

τες πα, βλακείες. μια χαρά είναι, μη το ξεβιδώσετε καν. όλα φτιάχνουν με ...κουμπάκια!:116::116::116:

Reaction score
939

......Πάντως και στη μουσική που ακούσαμε λίγο κάτι ραπ(ντροπή και όνειδος) που έφερε ο Μάριος,το αποτέλεσμα ήταν ακαριαίο και σφιχτό.....
HOUSEακια ηταν βρε, συν τα soundtrack απο TRON ΚΑΙ DRIVE.

Reaction score
939

.....Είδα οτι δεν χρησιμοποιήσατε καθόλου βίδες στο MDF.Εγώ πλέον δεν του έχω καμμιά εμπιστοσύνη.Και "αμυγδαλάκια" και βίδες για διάρκεια μέσα στον χρόνο......
του εφαγα τα αυτια να βαλουμε και καμμια βιδουλα αλλα τιποτα ο Παυλος, ανένδοτος:102::102:.

Reaction score
939

ώπα, είδα μπέρι-μπέρι!

εξηγήσου!
οσο τον ακουσαμε πολυ καλος ο "μικρουλης".Πρεπει ομως να τον ακουσουμε σε πληρες φασμα για σωστα συμπερασματα.
Για sub παντως νομιζω ειναι πολυ καλος.

Reaction score
939
Απάντηση: Re: Απάντηση: 15" sealed sub...

Μάνο τα ηχεία θέλουν ειδική κόλλα και όχι τη κλασική Ατλακόλ που κρυσταλλώνει και με τους κραδασμούς που δέχεται η καμπίνα ανοίγει.
Δεν μπηκε ουτε σταγονα Ατλακολ ουτε καποια αντίστοιχη κρυσταλικη.Απο δοκιμές που εχω κανει το MDF σπαει και και οχι η κόλα.

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.846

Κάποτε το MDF ηταν σκληρό σαν πέτρα.Λόγω EU αφαίρεσαν κάτι καρκινοτέτοια και έγινε χαρτί.Γι αυτό είπα για βίδες

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.402

έλα παππού να σου πω πως κάνουν τα παιδιά.

βρε μάνο, στο μάριο μιλάς...:116::116::116:

τέτοια καμπίνα, τέτοια στιβαρότητα, θα τη ζήλευαν ηχεία σε κοστολόγια μεζονέτας και βάλε!

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.373
Members
38.693
Νεότερο μέλος
ΑποστολοςΒαζ