2δρομα ηχεια pro κατασκευη.

Reaction score
222
Ειχα στα σκαρια απο καιρο να φτιαξω 6 ηχεια επαγγελματικα. Ειχα στην κατοχη μου και ετοιμα ,αλαλ το μικροβιο της κατασκευης ειναι ακατανικητο.
Ετσι ξεκινησα το προτζεκτ εδω και καιρο και μολις πριν λγες μερες ειπα πως εχω σχεδον τελειωσει.

Τα υλικα. Γουφερ eminence 3012 ho ,drivers selenium d20 ti-omf ,χοανη celestion h1-9040p. Kρος ,μονο στα ψηλα προς το παρον. Θα παιξω καποια στιγμη με διαφορα υλικα που εχω για το κρος των γουφερ.

ΟΙ καμπινες ,απο κοντρα πλακε θαλασσης 15αρι πολυ καλα δεμενες. Το σχεδιο ειναι δικο μου ,βασισμενο σρα στοιχεια απο το pdf στη σελιδα του γουφερ. Για να κανω το κουτι οσο πιο μαζεμενο γινοταν .το bass reflex duct εγινε στο πισω μερος του κουτιου. Πριν αρχισω ,εκανα ενα test box με διαφορα κομματια που ειχα και αφου οι δοκιμες πετυχαν ,εβαλα μπρος.

ακολουθουν φωτο....

Attachments

Reaction score
222
Rock the house ,και βαλε... Η ποιοτητα που βγαζουν τα γουφερ αυτα δεν παιζεται. Και λογω υψηλης ευαισθησιας παιζουν πιο δυνατα απο οτιδηποτε εχω φταξει ως τωρα. Με tripath 2050 που τα'χω βαλει αυτο την περιοδο ,τρεμει η γης.....

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Πολύ όμορφες οι καμπίνες και ιδιαίτερες με την διχρωμία που επέλεξες.
Το χερούλι στο επάνω μέρος δίνει μια πρακτικότητα στην μεταφορά, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι δεν θα βρίσκουν κάτω με το χέρι τεντωμένο.

Στα τεχνικά τώρα...
Το μεγάφωνο που επέλεξες τοποθετημένο σε καμπίνα 40 κάτι λίτρων, θα δώσει περίπου 70 Hz στα -3 db. Πλησιάζοντας το στα όρια του χώρου θα δώσει ικανοποιητική αίσθηση του ρυθμού πιστεύω.

Η απόκριση συχνότητας του είναι η παρακάτω:
Eminence_KAPPALITE_3012HO_).png

Η Eminence, προκειμένου να πάρει μετρήσεις των μονάδων της, τις τοποθετεί σε μια πολύ μεγάλη επιφάνεια. Αυτό σημαίνει ελάχιστη συμμετοχή του φαινομένου της πρόσοψης.
Στους 300 Hz είναι 97,5 db η ευαισθησία του, γύρω από τους 800 Hz πιάνει τα +100 db. Η άνοδος της ευαισθησίας συνεχίζεται και κορυφώνεται στο συντονισμό του μεγαφώνου στους 2,3 KHz με 105 db.
Αν εδώ συνυπολογιστεί η συμμετοχή της πρόσοψης της καμπίνας σου γίνεται εύκολα φανερό πως κάτω από τους 500 Hz η στάθμη υπολείπεται πάρα πολύ.
Επιπλέον, από την στιγμή που έχεις αφήσει ακροσάριστο το μεγάφωνο χαμηλών, όλη η μεσαία περιοχή είναι τουλάχιστον 14-15 db επάνω, ίσως και παραπάνω, αναλογιζόμενοι την συνεισφορά της κόρνας από τους 1500 Hz και επάνω.
Αυτή είναι και η αιτία που σου δίνει την αίσθηση ότι παίζει πολύ δυνατά το ηχείο σου.
Το συμπέρασμα είναι πως είναι απολύτως απαραίτητο να κροσαριστεί το 12ιντσο και μάλιστα <<σκληρά>>, προκειμένου να επέλθει μια τονική ισορροπία και να μείνει εντελώς εκτός φάσματος ο συντονισμός από τους 1,8 KHz και πάνω.

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.980
Πιθανώς να βολεύει ένα μικρό χάσμα στο κρος, ώστε να αποφευχθεί ισοσταθμιση.
Θα δοκίμαζα 24dB/oct στον 1 χιλιόκυκλο στο γούφερ, και όμοια κλίση στους 2 χιλιόκυκλους η κόρνα.
Ήπια "χαμογελαστά" θα παίζει (αν δε παίζει φλατ), χωρίς να ενοχλούν τα ανώτερα μεσαία σε υψηλές στάθμες, έτοιμη μια ευχάριστη απόκριση ..

Φυσικά θα χρειαστεί μέτρηση και επιβεβαίωση της τελικής απόκρισης του ηχείου.

Γενικά σε επαγγελματικό ήχο, θα πρότεινα το κρος να ενσωματώνει την βασική ισοσταθμιση στο ταργκετ κερβ που γενικώς χρησιμοποιείται, ώστε να μη βογγάνε τα ενισχυτικά με ισοσταθμιση εκ των υστέρων.

Last edited:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Πιθανώς να βολεύει ένα μικρό χάσμα στο κρος, ώστε να αποφευχθεί ισοσταθμιση.
Θα δοκίμαζα 24dB/oct στον 1 χιλιόκυκλο στο γούφερ, και όμοια κλίση στους 2 χιλιόκυκλους η κόρνα.
Ήπια "χαμογελαστά" θα παίζει (αν δε παίζει φλατ), χωρίς να ενοχλούν τα ανώτερα μεσαία σε υψηλές στάθμες, έτοιμη μια ευχάριστη απόκριση ..

Φυσικά θα χρειαστεί μέτρηση και επιβεβαίωση της τελικής απόκρισης του ηχείου.

Γενικά σε επαγγελματικό ήχο, θα πρότεινα το κρος να ενσωματώνει την βασική ισοσταθμιση στο ταργκτά κερβ που γενικώς χρησιμοποιείται, ώστε να μη βογγάνε τα ενισχυτικά με ισοσταθμιση εκ των υστέρων.
Σωστά τα παραπάνω σαν γενικές παρατηρήσεις. Το κρος του woofer θα πρέπει να ξεκινάει παρακάτω από τους 1000 hz, εκτιμώ γύρω στους 400-500, με τουλάχιστον δεύτερης τάξης κρος με αρκετά μεγάλο τον πυκνωτή.
Θέλει αρκετή προσπάθεια προκειμένου να υπάρχει μια ανεκτή τονική ισορροπία ταυτόχρονα με το δυνατόν αυξημένη ευαισθησία.
Αφού έρθει όπως πρέπει το woofer ξεκινάει ο σχεδιασμός του κυκλώματος διαχωρισμού της κόρνας, με την αρκετά υψηλότερη ευαισθησία της.

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.878
Members
38.513
Νεότερο μέλος
panosvlachos89