28 κόλπα για το about:config του Firefox 3, κάντε τον γρηγορότερο και ελαφρύτερο

Μηνύματα
28
Reaction score
0
Tα περισσότερα από τα τρικ που θα αναφέρω παρακάτω τα έχετε ήδη δει ωστόσο καλό είναι να τα έχουμε συγκεντρωμένα και στα Ελληνικά.

Πως αποκτάμε πρόσβαση στο about:config.

Εντοπίστε την γραμμή διευθύνσεων και γράψτε about:config όπως φαίνεται και παρακάτω:




ωραία τώρα πατήστε enter και θα εμφανιστεί αυτό το προειδοποιητικό μήνυμα




μην φοβάστε για το τι θα ακολουθήσει ξέρουμε τι κάνουμε

καταρχάς θα πρέπει να βλέπετε πάνω πάνω ακόμη μια γραμμή που ορίζει ένα φίλτρο όπως εδώ





σε αυτή την μπάρα μπορείτε να γράφετε οποιοδήποτε όνομα (η τμήμα του ονόματος) των μεταβλητών ρύθμισης του Firefox 3, αφού βρείτε την μεταβλητή που θέλετε να αλλάξετε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κάνετε διπλό κλικ πάνω στην τιμή της. Όταν η τιμή είναι της μορφής true/false ένα απλό διπλό κλικ αρκεί για να αλλάξει.

Ας αρχίσουμε με προσοχή τα “πειράγματα”:

1) αλλαγή του αριθμού των μέγιστων προτεινόμενων site στην εξελιγμένη μπάρα διευθύνσεων

όνομα μεταβλητής : browser.urlbar.maxRichResults

Το στάνταρ είναι το 12 αλλά αυτό μπορείτε να το αλλάξετε στην τιμή που θέλετε επίσης αν είστε πιο παραδοσιακοί τύποι μπορείτε να απεργοποιήστε την δυνατότητα αυτή με την τιμή -1

2) απενεργοποίηση της λειτουργίας επανεκκίνησης συνεδρίας

όνομα μεταβλητής: browser.sessionstore.enabled

Ο Firefox κάθε 10 δευτερόλεπτα αποθηκεύει την συνεδρία οπότε σε περίπτωση που κλείσει να μην χάσετε τα site που παρακολουθείτε, προσωπικά μου φαίνεται πολύ βολική αυτή η δυνατότητα αλλά υπάρχουν κάποιοι που την βρίσκουν ανοήτη. Μπορείτε λοιπόν να απενεργοποιήστε την δυνατότητα αυτή του Firefox θέτωντας την τιμή της εν λόγω μεταβλητής από true σε false.

3) αλλαγή της συχνότητας αποθήκευσης συνεδρίας

όνομα μεταβλητής: browser.sessionstore.interval

Όπως αναφέραμε πριν ο Firefox κάθε λίγο σώζει την συνεδρία χρήσης του. Η εργοστασιακή τιμή είναι 10000 (που αντιστοιχεί σε 10000msec που με την σειρά τους είναι 10 δευτερόλεπτα) αλλά μπορεί να φτάσει να γίνεται πιό συχνά (δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον που πραγματικά θα χρειαζόταν κάτι τέτοιο αλλά γίνεται) ή σε ακόμη πιό αραιά χρονικά διαστήματα (το όριο είναι τα 60000msec που είναι ίσο με ένα λεπτό ακριβώς)

4) ενεργοποίηση υποστήριξης υποστήριξης εξελιγμένου χρωματικού προφίλ.

όνομα μεταβλητής: gfx.color_management.enabled

Ο Firefox 3 έχει εξελιγμένες δυνατότητες διαχείρισης χρώματος που όμως είναι απενεργοποιημένες καθώς επιδρούν αρνητικά στις επιδόσεις του. Εάν όμως έχετε ένα πολύ ισχυρό μηχάνημα και επιθυμείτε περισσότερο ζωντάνα χρώματα στον Firefox σας μπορείτε να αλλάξτε την ρύθμιση από false που είναι η εργοστασιακή ρύθμιση σε true.

5) απενεργοποίηση του αντι-ιοικού ελέγχου

όνομα μεταβλητής: browser.download.manager.scanWhenDone

Αυτό αφορά κατά κύριο λόγω τους χρήστες των Windows, για λόγους ασφαλείας στα Windows ο Firefox ελέγχει για ιούς με την στάνταρ αντι-ιοική εφαρμογή κάθε αρχείο που κατεβάζετε. Αυτό σε περιβάλλον Windows είναι φυσικά απαραίτητο αλλά μπορείτε εάν θέλετε να ρισκάρετε και να απενεργοποιήστε τον έλεγχο αυτό μεταβάλωντας την φυσιολογική τιμή από true σε false (αν και δεν σας το συνιστώ)

6) ρύθμιση του μεγέθους των καρτελών

όνομα μεταβλητής: browser.tabs.tabMinWidth

Από τις πρώτες εκδόσεις του ο Firefox χρησιμοποιεί την τεχνολογία των καρτέλων στην πλοήγηση των site σας. Στο Firefox 3 το στάνταρ μέγεθος των καρτέλων είναι 100 pixel. Εάν υπερβαίνει το μέγεθος του συνόλου των καρτελών το πλάτος του παράθυρου του Firefox τότε εμφανίζεται ένα εικονίδιο στην μπάρα των καρτελών για να πλοηγήστε στις μη ορατές καρτέλες. Εάν δεν σας αρέσει αυτό και θέλετε να βλέπετε πχ και τις είκοσι καρτέλες σας τότε καλύτερα να βάλετε μικρότερη τιμή στην εν λόγω μεταβλητή και έτσι από 100 (που είναι και τα pixel που θέλετε να έχει πλάτος η καρτέλα σας) εσείς μπορείτε να πάτε στα 75 ή στα 0 ώστε να απενεργοποιηθεί τελείως αυτό το εικονιδιάκι.

7) εμφάνιση ή απόκρυψη του κουμπιού κλεισίματος στις καρτέλες

όνομα μεταβλητής: browser.tabs.closeButtons

Εάν θέστε την τιμή 0 σε αυτή την μεταβλητή θα εμφανίζεται το κουμπί μόνο στην ενεργή καρτέλα, με τιμή 1 θα εμφανίζεται σε όλες τις καρτέλες, με τιμή 2 το κουμπί δεν θα εμφανίζεται σε καμία, και με 3 θα εμφανίζεται στο δεξί άκρο της γραμμής καρτελών (όπως στο Konqueror).

8) Αλλαγή του χρόνου εκτέλεσης script

όνομα μεταβλητής: dom.max_script_run_time

Στο Firefox 3 ένα stript-άκι έχει 10 δεύτερα για να απαντήσει αλλίως ο Firefox θα σας βγάλει ένα προειδοποιητικό μήνυμα, εάν έχετε αργή σύνδεση μάλλον θα το βλέπετε αυτό πολύ συχνά. Ένας τρόπος είναι να αλλάξετε το χρόνο των 10 δευτερόλεπτων. Μπορείτε π.χ. να τον αυξήσετε στα 20 (αλλάζοντας την τιμή στην μεταβλητή από 10 σε 20) γενικά μπορείτε να βάλετε όποια τιμή θέλετε μεγαλύτερη από 10.

9) χειρισμός των ανοιγμάτων νέων παράθυρων

όνομα μεταβλητής: browser.link.open_newwindow.restriction

Αν προσπαθήστε να ανοίξετε κάποιους συνδέσμους οι οποίοι ανοίγουν παράθυρα χωρίς τις κλασικές μπάρες των παράθυρων του Firefox o firefox τα αντιλαμβάνεται ως popup και εμποδίζει την εμφάνιση τους. Για ορισμένους χρήστες όμως αυτό το εξαιρετικό χαρακτηριστικό αποτελή ενόχληση. Εάν θέστε την τιμή της εν λόγω μεταβλητής στο 0 τότε ο Firefox άρει τους παραπάνω περιορισμούς που θέτει κανονικά, εάν είναι στο 1 δεν ανοίγει νέα παράθυρα, και στο 2 ώστε να ανοίγει τα παράθυρα όπως του έχετε ορίσει αλλίως ανάλογα με το πως ορίζει η Javascript του site που επισκέπτεστε.

10) ενεργοποίηση του ορθογραφικού ελέγχου σε όλα τα πεδία κειμένου

όνομα μεταβλητής: layout.spellcheckDefault

Με τις κανονικές του ρυθμίσεις ο Firefox ελέγχει για ορθογραφικά λάθη μόνο τα πεδία που έχουν περισσότερες από μια γραμμές εάν θέλετε μπορείτε είτε να απενεργοποιήστε τον ορθογράφο θέτωντας την τιμή 0 στη μεταβλητή, να τον αφήστε ως έχει με τιμή ίση με 1 ή να τον βάλετε να ελέγχει όλα τα πεδία με τιμή μεταβλητής 3.

11) άνοιγμα τον αποτελεσμάτων του πεδίου αναζήτησης σε νέα καρτέλα

όνομα μεταβλητής: browser.search.openintab

Όταν χρησιμοποιείτε το μικρό πεδίο αναζήτησης στα πάνω δεξιά του firefox τα αποτελέσματα της αναζήτησης θα εμφανιστούν στη τρέχουσα καρτέλα (κάτι που εμένα δεν μου αρέσει καθόλου) έτσι μπορώ να ενοργοποιήσω το άνοιγμα σε νέα καρτέλα των αποτελεσμάτων του πεδιού αναζήτησης μετατρέποντας την τιμή από false σε true.

12) μειώστε την χρήση φυσικής μνήμης όταν ο Firefox είναι ελαχιστοποιημένος

ακόμη μια φορά αυτό αφορά τους χρήστες Windows, στα Windows όταν ελαχιστοποιήτε τον Firefox αυτό το “πείραγμα” θα στέλει το Firefox στην virtual μνήμη του υπολογιστή σας και θα ελευθερώσει φυσική μνήμη.

Αυτή η επιλογή δεν υπάρχει και θα πρέπει να την φτίαξετε εσείς, κάντε δεξί κλικ κάπου το φόντο και επιλέξτε Νέο—>Boolean θα εμφανιστή ένας παραθυράκι που θα σας ζητά το όνομα της προτίμησης που θέλετε, γράψτε: config.trim_on_minimize και δώστε την τιμή true.

13) Αυξήστε κατά πολύ την ταχύτητα του Firefox

Για τα βέλτιστα αποτελέσματα πρέπει να χρησιμοποιήστε πολλές ρυθμίσεις ταυτόχρονα αλλά αξίζει τον κόπο.

όνομα μεταβλητής: network.http.pipelining
προκαθορισμένη τιμή: false
νέα τιμή: true

όνομα μεταβλητής: network.http.proxy.pipelining
προκαθορισμένη τιμή: false
νέα τιμή: true

όνομα μεταβλητής: network.http.pipelining.maxrequests
προκαθορισμένη τιμή: 4
νέα τιμή: οτιδήποτε μεγαλύτερο από 4, αλλά όχι μεγαλύτερο από 8.

όνομα μεταβλητής: network.http.max-connections
προκαθορισμένη τιμή: 30
νέα τιμή: 96

όνομα μεταβλητής: network.http.max-connections-per-server
προκαθορισμένη τιμή: 15
νέα τιμή: 32

14) αυξήστε / μειώστε ο μέγεθος της cache στο δίσκο

Πρώτα πρώτα για δουλέψει σίγουρα αυτή η ρύθμιση θα πρέπει να έχετε την τιμή true στη παρακάτω μεταβλητή.

όνομα μεταβλητης: browser.cache.disk.enable

Υπό κανονικές συνθήκες ο Firefox δεσμεύει 50000 ΚΒ χώρου για την cache.

όνομα μεταβλητής: browser.cache.disk.capacity

Τα 50000 KB είναι η προκαθορισμένη τιμή, εάν επιλέξτε μηδέν ουσιαστικά θα έχετε απενεργοποιήσει την cache, ή δώστε το νέο μέγεθος της cache σε ΚΒ.

15) επιλογή όλου του κειμένου στην μπάρα διεύθυνσης

όνομα μεταβλητής: browser.urlbar.clickSelectsAll

Δεν ξέρω για ποιους λόγους στα Windows και στο Μac αυτή η επιλογή είναι πάντα true και όσες φορές έχω δοκιμάσει στο Linux είναι πάντα false. Με το true όταν κάνετε κλικ στην μπάρα επιλέγετε όλο το κείμενο με το false όταν κάνετε κλικ εμφανίζεται ο κέρσορας.

16) αυτόματη συμπλήρωση στην μπάρα διεύθυνσης

όνομα μεταβλητής: browser.urlbar.autofill

Ο Firefox έχει την δυνατότητα να συμπληρώνει αυτόματα το περιεχόμενο της μπάρας διεύθυνσης καθώς εσείς γράφετε. Το μόνο που χρειάζεται είναι να είναι η τιμή για αυτή μεταβλητή στο true.

17) το ίδιο ζούμ για όλα τα site.

όνομα μεταβλητής: browser.zoom.siteSpecific

Ο Firefox θυμάται τις επιλογές zoom που έχετε κάνει για κάθε site εάν όμως θέλετε να έχετε το ίδιο επίπεδο ζοομ για κάθε site μπορείτε να αλλάξετε την τιμή της εν λόγω μεταβλητής από true που είναι προρυθμισμένη σε false.

18) αλλαγή των ορίων του ζουμ.

όνομα μεταβλητής: zoom.maxPercent

Το μέγιστο ποσοστό ζουμ στις προκαθορισμένες ρυθμίσεις είναι 300% εάν δεν είναι αρκετό να καλύψει τις ανάγκες σας αλλάξτε την τιμή σε οποιοδήποτε μεγαλύτερο από αυτό το ποσοστό.

όνομα μεταβλητής: zoom.minPercent

αυτή η μεταβλητή αντίστοιχα δείχνει το ελάχιστο ποσοστό μεγένθυσης και μπορεί να έχει οποιαδήποτε τιμή.

19) ρυθμίστε το πλήκτρο του backspace

όνομα μεταβλητής: browser.backspace_action

Οι περισσότεροι έχετε συνηθίσει το πλήκτρο του backspace να μην κάνει πολλά όταν είστε στον Firefox. Αυτό όμως μπορούμε να το φτιάξουμε αν αλλάξτε την τιμή στην παραπάνω μεταβλητή από 2 που είναι (και δεν κάνει τίποτα) σε 1 ώστε να πηγαίνει πάνω την σελίδα ή 0 για να πηγαίνει στην προηγούμενη σελίδα.

20) αυξήστε την offline cache

όνομα μεταβλητής: browser.cache.offline.capacity

Εάν θέλετε να αυξήστε την offline cache δεν έχετε παρά να αλλάξετε από 512000 που είναι η τιμή της εν λόγω μεταβλητής (σε KB) σε οποιοδήποτε μεγαλύτερο νούμερο.

21) αυτόματο σώσιμο των “σελιδοδεικτών”στο bookmarks.htm

όνομα μεταβλητής: browser.bookmarks.autoExportHTML

Μιας και ο Firefox στην έκδοση 3 σώζει τους σελιδοδείκτες σας σε μορφή βάσης δεδομένων sqlite είναι δύσκολο να εισάγετε αυτά τα δεδομένα σε ορισμένους άλλους browser, έτσι φροντίστε αν δουλεύετε σε περιβάλλον με άλλου browser να έχετε την τιμή σε αυτή την μεταβλητή.

22) απενεργοποίηση του ελέγχου συμβατότητας των πρόσθετων

Ουσιαστικά σας επιτρέπει να χρησιμοποιήστε ένα πρόσθετο που δεν έχει γραφτεί για την έκδοση του Firefox που έχετε, προσοχή το εν λόγω “πείραγμα” δεν συνιστάται.
Kάντε δεξί κλικ στο φόντο. πηγαίνετε στο Νέο—>boolean και δώστε ως όνομα το extensions.checkCompatibility βεβαιωθείτε ότι η τιμή του είναι false, και με την ίδια λογική φτιάξτε ακόμη μια ρύθμιση με όνομα extensions.checkUpdateSecurity και τιμή false.

23) απενεργοποίηση της αναμονής στην εγκατάσταση επιπρόσθετων

όνομα μεταβλητής: security.dialog_enable_delay

Αν έχετε δοκιμάσει την εγκατάσταση πρόσθετων για το Firefox 3 θα δείτε ότι πριν από κάθε εγκατάσταση πρόσθετου ύπαρχει μια καθυστέρηση δύο δευτερολέπτων. Αυτό όμως μπορεί να σταματήσει αν σε αυτή την ρύθμιση δώστε τιμή 0 ή να αλλάξει αν δώστε οποιαδήποτε άλλη τιμή από τα 2000msec
.

24) δείτε το κώδικα της ιστοσελίδας στον αγαπημένο σας editor

Για να δουλέψει αυτό το πείραγμα πρέπει να έχετε ρυθμίση ως true την παρακάτω μεταβλητή

όνομα μεταβλητής: view_source.editor.external

Αφού κάνετε αυτό θα πρέπει να δώστε το ακριβές path για τον editor που θέλετε να χρησιμοποιήστε.

όνομα μεταβλητής: view_source.editor.path

25) αυξήστε το χρόνο ανταπόκρισης μετά από το “αποθήκευση δεσμού ως..”

όνομα μεταβλητής: Browser.download.saveLinkAsFilenameTimeout

Εάν δουλεύετε σε περιβάλλον με χαμηλές διαδικτυακές ταχύτητες πολύ συχνά μπορεί το δίκτυο σας να αργεί να ανταποκριθεί με αποτέλεσμα ο Firefox να βγάζει μηνύματα timeout αυτό μπορεί να βελτιωθεί με την αύξηση του χρόνου timeout από τα 1000 msec που είναι προκαθορισμένη σε μεγαλύτερες τιμές.

26) κάντε κινούμενη την κατάρευση της γραμμής εργαλείων σε κατάσταση πλήρους οθόνης

όνομα μεταβλητής: Browser.fullscreen.animateUp

Το εφέ αυτό είναι ενεργοποιημένο να συμβαίνει μόνο μια φορά προκαθορισμένα (τιμή=1). Αν θέλετε να βλέπετε συνέχει το εφέ κίνησης βάλτε ως τιμή στη μεταβλητή το 2 αν θέλετε να την απενεργοποιήστε τελείως θέστε ως τιμή το μηδέν.

27) αυτόματο κρύψιμο της γραμμής εργαλίων σε κατάσταση πλήρους οθόνης

όνομα μεταβλητής: browser.fullscreen.autohide

Αν θέλετε πάντα να κρύβεται η μπάρα βάλτε ως τιμή το false, αν θέλετε να φαίνεται πάντα βάλτε το true.

28) αυξήστε τα αποτελέσματα αναζήτησης πρόσθετων

όνομα μεταβλητής: extensions.getAddons.maxResults

Αν πάτε στο μενού Εργαλεία–>Πρόσθετα–>Λήψη πρόσθετων και ψάξτε από έκει θα λάβετε κανονικά μόνο 5 απαντήσεις…. λίγες δεν είναι; Αλλάξτε την τιμή από πέντε σε κάτι μεγαλύτερο για περισσότερες.

Κύρια Πηγή: http://maketecheasier.com/28-coolest-firefox-aboutconfig-tricks/2008/08/21
 

Μηνύματα
28
Reaction score
0
Απάντηση: 28 κόλπα για το about:config του Firefox 3, κάντε τον γρηγορότερο και ελαφρ

Όποιοι ζήτησαν περισσότερα "πειράγματα" για τον Firefox ιδού......

ΥΓ. Νομίζω το thread αξίζει να γίνει sticky. Θα διευκολύνει πολύ κόσμο.
 

Μηνύματα
5.197
Reaction score
18
Απάντηση: 28 κόλπα για το about:config του Firefox 3, κάντε τον γρηγορότερο και ελαφρ

Ευχαριστούμε!

:138::137::615:
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.667
Μηνύματα
2.869.510
Members
37.943
Νεότερο μέλος
triantafyllos1969
Top