300dpi

Reaction score
0
Καλημέρα σε όλους. Θέλω να στείλω φωτογραφίες στον γραφίστα που συνεργάζεται με την εταιρεία που δουλεύω, ώστε εκείνος να ετοιμάσει ένα κατάλογο. Μου ζητάει οι φωτογραφίες να είναι τουλάχιστον 300dpi.

Η φωτογραφική μηχανή που έχω είναι στα 8.1 megapixel. Τραβώντας μια φωτογραφία στην μεγαλύτερη ανάλυση, μου δίνει 96dpi.

Αυτό μπορώ να το μετατρέψω μετά στο photoshop σε 300dpi. Είναι μία λύση αυτή, ή πρέπει να αγοράσω μια μηχανή που να αποθηκεύει σε 300dpi απο μόνη της (χωρίς να χρειάζεται επεξεργασία δηλαδή)?

Ο γραφίστας ισχυρίζεται οτι κανονικά δεν είναι σωστό να "πειράζω" τη φωτογραφία γιατί κάνει interpolation και χαλάει έτσι η ποιότητα της αρχικής φωτό.

Τα φώτα σας παρακαλώ:113:

Reaction score
19
Τα dpi έχουν πρακτική αξία (και αποκτούν την πραγματική τους τιμή) αναλόγως τις διαστάσεις που θες να τυπώσεις. Τα 96dpi που σου δίνει η μηχανή σου σημαίνουν ότι μπορείς να τυπώσεις μια φωτογραφία 3264x2448 (8.1MP) σε διαστάσεις 34'' x 25.5'' με πυκνότητα 96dpi (διαιρείς την ανάλυση με τα dpi). Προφανώς αν τυπώσεις σε μικρότερες διαστάσεις (με την ίδια ανάλυση), τα dpi αλλάζουν και αυξάνονται. Άρα για να επιτύχεις εκτύπωση 300dpi πρέπει η μέγιστες διαστάσεις εκτύπωσης να είναι 10,88'' x 8,16'' (με την παραπάνω ανάλυση). Αν τυπώσεις ακόμα μικρότερες, αυξάνει κι άλλο η πυκνότητα.

Η ερώτηση λοιπόν είναι ποιές είναι οι διαστάσεις τις εκτύπωσης. :123:

PS. Για την ακρίβεια μπορείς να τυπώσεις σε ό,τι μέγεθος θες αλλά, αν θες να διατηρήσεις την πυκνότητα σε μια συγκεκριμένη τιμή, πρέπει να το προσαρμόσεις ανάλογα.

Reaction score
164
Απάντηση: 300dpi

Το dpi που δίνει η φωτογραφική μηχανή δεν έχoυν καμία απολύτως σημασία.
Η πληροφορία που έχει κάθε αρχείο εικόνας είναι συγκεκριμένη και εκφράζεται είτε σε pixels, είτε σε dpi και μέγεθος εικόνας.
Για παράδειγμα, αν έχουμε μία φωτογραφία 1000Χ500pixels και την τυπώσουμε με 100dpi, τότε η εκτύπωση θα έχει μέγεθος 10Χ5 ίντσες. Αν την τυπώσουμε στα 10dpi, θα είναι 100Χ50 ίντσες και αν την τυπώσουμε στα 1000dpi, 1Χ0.5 ίντσες.
Οι γραφίστες που ασχολούνται με το έντυπο συνήθως δεν το καταλαβαίνουν αυτό. Θεωρούν ότι μια εικόνα 300dpi είναι επαρκέστατη για εκτύπωση. Δεν λαμβάνουν όμως υπ' όψιν τους το μέγεθος της εκτύπωσης. Για παράδειγμα, μια φωτογραφία 300dpi σε μέγεθος 2Χ3cm φτάνει για να εκτυπωθεί μόνο 2Χ3cm. Στο εξώφυλλο, θα αντιστοιχεί με εικόνα μεγέθους Α4, αλλά στα 30dpi.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μια τυπική φωτογραφική 8mp, δίνει ανάλυση 3264 x 2448pixels. Στα 96dpi, δίνει εκτύπωση 86Χ64cm. Στα 300dpi 27X20, σχεδόν Α4. Θέλεις να κάνεις πιο μεγάλη εκτύπωση; Ακόμα και σε Α3 με το απαραίτητο resample θα είσαι οκ.
Αν κατάλαβες ότι σε συγκεκριμένο μέγεθος εικόνας σε Pixels, τα dpi και το μέγεθος εκτύπωσης είναι αντιστρόφως ανάλογα, είμαστε σε καλό δρόμο.

Επί του πρακτέου:
Ανοίγεις την εικόνα στο Photoshop. Στο Image size, "ξετσεκάρεις" το Resample image. Δίνεις τα dpi ή το μέγεθος της εκτύπωσης και σου δίνει αντίστοιχα το μέγεθος ή τα dpi.
Αν θέλεις να αλλάξεις το μέγεθος της εικόνας, τσεκάρεις το resample image και δίνεις ό,τι dpi ή μέγεθος θέλεις και γίνεται μεγέθυνση της εικόνας, με ό,τι επιπτώσεις μπορεί αν έχει στην ποιότητα. Μια ένδειξη του πόσο αλλάζει η εικόνα μπορείς να πάρεις από το μέγεθός της σε kb που φαίνεται στο πάνω μέρος του παραθύρου του image size.
Μια ένδειξη του ότι τα dpi από μόνα ους δεν λένε κάτι, είναι ότι, αν δεν κάνεις resample, όσα dpi και να δώσεις, το μέγεθος της εικόνας και, κατά συνέπεια το μέγεθος τους αρχείου, δεν αλλάζει. Άλλωστε οι τιμές στο "pixel dimensions" γκριζάρονται και δεν αλλάζουν.

Την επόμενη φορά που κάποιος θα συνδέσει το μέγεθος της εικόνας σε Pixels με τα dpi, χωρίς καμία αναφορά στο μέγεθος της εκτύπωσης,θα ξέρεις ότι κάνει λάθος (ή ότι είναι γραφίστας σε έντυπο! :142:)

Ελπίζω να έγινα κατανοητός. Αν όχι, εδώ είμαι. :126:

Reaction score
0
Ρε, εσείς είστε γρήγορα πιστόλια:142:

Ευχαριστώ παιδιά. Unforgiven, αυτό ακριβώς που περιγράφεις έκανα, αλλά ήθελα επιβεβαίωση από κάποιους που γνωρίζουν το θέμα πολύ καλύτερα από εμένα (εάν δεν απατώμαι ασχολείσαι με τη γραφιστική, σωστά?).

Φυσικά, οι φωτογραφίες θα είναι πολύ μικρότερες από 20x27cm, εφόσον αφορούν απεικονίσεις προϊόντων. Οπότε κανένα πρόβλημα. Τραβάω με τη φωτογραφική στη μεγαλύτερη ανάλυση, και μετά στο photoshop την κάνω 300dpi.

Αυτά που μου επιβεβαιώνετε και οι 2 τα διάβασα και με ένα γρήγορο search στο internet. Αλλά εκεί που μπερδεύτηκα, ήταν σε μια αναφορά οτι η Nikon D40 αποθηκεύει απο μόνη της (χωρίς επεξεργασία) φωτογραφίες 300dpi, και σκέφτηκα μήπως χρειαζόταν αλλαγή κάμερας.

Ευχαριστώ πολύ και πάλι

Reaction score
164

Λέανδρε, μην την κάνεις 300dpi. Δίνε το μέγεθος που θέλεις να εκτυπωθούν, και άσε να βγουν όσα dpi βγουν. Στη χειρότερη, για να μην γκρινιάζει κανένας, δώσε το μέγεθος και μετά κάνε τη 300dpi. Στην περίπτωσή σου δεν χάνεις σε ποιότητα, μιας και εικόνα μικραίνει (αν και πάντα χάνεις σε ποιότητα, ακόμα και αν μικρύνεις την εικόνα).
Έτσι και αλλιώς, δεν θα περάσουν από κάποιο άλλο πρόγραμμα (Corel; Illustrator;) για να γίνει η τελική μακέτα;

"Γραφίστας" λέω ότι είμαι, αλλά όχι σε έντυπο. Και έχω τραβήξει τα πάνδεινα από αυτούς που μου στέλνουν λογότυπα "300dpi" και τελικά είναι 300Χ100pixels! :142:

Reaction score
0
Βασίλη, άσε με. Οι άνθρωποι είναι μονόχνοτοι. Το 300dpi ξέρουν, 300dpi θέλουν. Με έχουν πρήξει 2 εβδομάδες να τους στείλω φωτογραφίες, αλλά επειδή οι περισσότερες εταιρείες είναι Κινέζικες μπορείς να καταλάβεις τη συνεννόηση γίνεται. Οπότε είπα να τις βγάλω μόνος μου, τουλάχιστον στα προϊόντα που έχουμε stock.

E απο τότε μόνο αυτό ακούω. 300dpi. Αφού σου λέω μέχρι και φωτογραφική μηχανή που να αποθηκεύει απο μόνη της τέτοια πυκνότητα με έβαλαν να ψάξω. Στο fnac που πήρα, η πωλήτρια μάλλον ακόμα γελάει

Reaction score
14

Ο γραφίστας ισχυρίζεται οτι κανονικά δεν είναι σωστό να "πειράζω" τη φωτογραφία γιατί κάνει interpolation και χαλάει έτσι η ποιότητα της αρχικής φωτό.

Μάλλον δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο πέρα από το ότι ο γραφίστας σου σου λέει βλακείες.

Επίσης ότι έχει μπερδέψει τα ppi με τα dpi.

Είναι μία λύση αυτή, ή πρέπει να αγοράσω μια μηχανή που να αποθηκεύει σε 300dpi απο μόνη της (χωρίς να χρειάζεται επεξεργασία δηλαδή)?
Δεν υπάρχει τέτοια μηχανή. (μου φαίνεται)

--------------------------------------------

Τέλος και αφού τον πληρώνεις, ας κάνει αυτός τις μετατροπές.

Reaction score
0

Να προσθέσω και εγώ ότι πρέπει να φοβάσαι παααααάρα πολύ τους Κινέζους "γραφίστες". Πικρή πρόσφατη εμπειρία...

Reaction score
0
όχι μωρέ καλός πρέπει να είναι. Του έστειλα τις φωτό που τράβηξα εγώ και μου είπε οτι είναι οκ.

Οπότε τέλος καλό όλα καλά.

Preve, αυτό με τις φωτογραφικές που τραβάνε στα 300dpi το είδα εδω: http://photojojo.com/forum/viewtopic.php?id=914

Δεν ξέρω αν ισχύει βέβαια

Reaction score
14
Απάντηση: Re: 300dpi

όχι μωρέ καλός πρέπει να είναι. Του έστειλα τις φωτό που τράβηξα εγώ και μου είπε οτι είναι οκ.

Οπότε τέλος καλό όλα καλά.

Preve, αυτό με τις φωτογραφικές που τραβάνε στα 300dpi το είδα εδω: http://photojojo.com/forum/viewtopic.php?id=914

Δεν ξέρω αν ισχύει βέβαια

Το πόσα ppi σου δίνει η μηχανή σου ανάλογα με τον μηχανισμό που διαθέτει για να φτιάχνει jpeg ή ανάλογα με το software που μετατρέπει τα raw αρχεία δεν έχει καμμία σχέση με το σε πόσα dpi θα τυπωθεί το αρχείο.

Reaction score
59

Αυτες σου κανουν ??

53 jpg | 2000*3000 pix | 300 dpi | 40 Mb

[urlr]http://letitbit.net/download/f5ea49791256/CorelExtra-Technology.rar.html[/urlr]

Reaction score
0
Γεια σας παιδια ειμαι καινουργιος εδω...Εχω ενα προβλημα...και βρηκα το τοπικ στο google καθως εψαχνα λυσεις σε ενα προβλημα που εχω...
Δυστυχως αυτο με τα DPI (dot per inch) που ειναι αντιστροφος αναλογα με το μεγεθος σε cm..δε το χω καταλαβει...Οπως και τις επιλογες εκτυπωσεων μιας και δεν εχω ασχοληθει με εκτυπωση πολυ...

Εχω το εξεις προβλημα : Εχω σχεδιασει στο photoshop μια επιγραφη μεγαλη που ειναι για ενα μαγαζι με καποια σχεδια πανω...
Μιας και η επιφανεια που θα πρεπει να κοληθει ειναι 3μετρα Χ 1μετρο πηγα στο photoshop εκανα ενα νεο αρχειο και εβαλα 320cmX100cm και απο πανω μου βγαλε και τα px που βγαινουν 9449 px Χ 3140 px, αλλα τα dpi εκει που λεει resolution δηλαδη ειχει προεπιλογη 75 pixels/inch το αφησα ετσι.
Και ενω το χω τελειωσει το σχεδιο, μου λενε απο το φωτοτυπιο το θελουνε με 300dpi.Δε μπορω να καταλαβω γιατι δε θα βγει καλο αφου το μεγεθος του ειναι το πραγματικο και οχι μικροτερο...Και αυτο με το "resample image" δε το καταλαβα.Δε ξερω τι να κανω για να το μεγαλωσω εκτος απο το να το ξανακανω απο την αρχη.
Παντως το δοκιμασα να κανω νεο εγγραφο με 300dpi και βγαει 3Gb++ και απλα δε μπορω να δουλεψω σε τοσο μεγαλο με 2Gb μνημη μονο.
Ισως τα πα λιγο μπερδεμενα αλλα αν καποιος καταλαβε και ξερει καποια λυση-ιδεα θα την εκτιμουσα πραγματικα..
ευχαριστω.

Reaction score
164
Καλωσήλθες στην παρέα μας! :107:
Τι περιέχει η μακέτα που θα εκτυπώσεις; Αν είναι μια φωτογραφία, δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση να τυπωθεί σε 300dpi. Δεν είναι περιοδικό να το έχεις μπροστά στα μάτια σου, θα τη βλέπεις από απόσταση. Ιδίως αν είναι τοποθετημένη ψηλά, και τα 72dpi θα είναι επαρκή. Σε αυτή την περίπτωση πες τους να κάνουν rescale στο μέγεθος που θέλεις.
Αν έχει διανυσματικά και κείμενο, ιδίως αν προορίζεται για κάποια ειδική χρήση (πχ κόλλημα σε τοίχο τον οποίο θα βλέπουν από κοντά και έχει μικρά στοιχεία), μάλλον διάλεξες λάθος πρόγραμμα. Το ιδανικό θα ήταν ένα Corel ή το Illustrator.
Καλό είναι να μας πεις τι είναι και για τι χρήση προορίζεται.

Και το "φωτοτυπείο" για τέτοιες δουλειές μου φαίνεται "λίγο". Αν είναι κάτι σοβαρό, θα πρέπει να απευθυνθείς σε ειδικευμένο κατάστημα με ψηφιακές εκτυπώσεις.

Reaction score
0
Ναι ψηφιακη εκτυπωση θα βγει, και ειναι για τοιχο η μια ταπμελα σε ενα μαγαζι.Μεσα εχει διανυσματικα σε layers που τα χω κανει με vevtor masks στο photoshop αλλα εχω και αλλα που δεν ειναι...και γραματοσειρα επισης...
Με τα δυανισματικα δεν πιστευω να χει προβλημα...Αν κανω νεο αρχειο...Αλλα απο οτι ειδα με την μνημη μου (2Gb) θα παρει αιωνες για επεξεργασια να προσθεσα τα λιγα που θελω και δε μπορω να τα κανω σε vector...

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.144
Members
38.415
Νεότερο μέλος
arishonda