5.1 με Up-mix σε 7.1

H

HomeCinema-Maniac

Guest
Θα ήθελα την γνώμη σας για μια σκέψη που έχω κάνει. (ΝΑΙ Σκεφτομαι που και που)
Σκέφτομαι να αγοράσω 2 ακόμη surround ηχεία για να μετατρέπω τον ήχο στις ταινίες από 5.1 σε 7.1
(θα πάρω δυο ίδια ηχεία με τα υπάρχον surround, εννοείτε για αποφυγή μικροδιαφορών στην αναπαραγωγή του ήχου surround)

Σε αυτό που θα ήθελα την γνώμη σας λοιπόν είναι το κατά πόσο η 5.1 πληροφορία που θα μεταδίδετε από μια ταινία DVD στον ενισχυτή, πόσο θα ‘‘χαλάει’’ όταν θα μεταφέρετε στα ηχεία και ιδίως στα πίσω λόγο του up-mix που θα επιλέγω από 5.1 σε 7.1
Πάντως από 5.1 σε 6.1 που έκανα up-mix τόσο καιρό (με τη χρίση ενός έκτου πίσω ηχείου) καταλάβαινα ότι ο ήχος surround δεν ακουγόταν τόσο καλά όσο τον άκουγα όταν επέλεγα 5.1 καθαρά..
Δεν λέω ότι η διάφορα ήταν τραγική η ότι δεν μου άρεσε ο 6.1 ήχος ασχέτως αν αυτός ήταν ψευτοδοσμενος από τον ενισχυτή.
Το θέμα είναι μήπως όμως από 5.1 up-mix σε 7.1 η διάφορα θα είναι τραγική? Φοβάμαι λόγο των περισσότερων ηχείων ότι ήχος από ένα 5.1 DVD δεν θα φτάνει τόσο καλά σε σωστά ρεύματα σε όλα τα ηχεία. Αν μπορώ να το θέσω έτσι απλοϊκά. H μήπως εδώ μπέρδεψα την Π… με την Β… :roll:

Ο ενισχυτής μου είναι ο PIONEER VSX 1015 S και βγάζει 7 εξόδους 150 W στα 8 Ω Τα ηχεία μου θα είναι όλα 120 W στα 8 Ω (εκτός κεντρικού που είναι 150 W στα 6 Ω)

Μήπως πρέπει να προβώ στην αγορά ενός χώρια ενισχυτή και να συνδέσω εκεί τα δυο κύρια μπροστινά ηχεία left - right έτσι ώστε ο pioneer να επιφορτιστεί μόνο με το κεντρικό και τα 4 surround? (είπα λαλακία πάλι?) :oops:

Τώρα κάποιοι θα μου πουν ότι μια 5.1 ταινία θα ακουστεί καλύτερα με 5.1 σύστημα περιβάλλοντος χωρίς να παρεμβαίνει Κανά σύστημα Up-mix κτλ. Δηλ να την ακούσεις στην αρχική ηχητική της μορφή.

Συμφωνώ… Όμως επειδή είμαι άρρωστος με τον ήχο των ταινιών και γουστάρω να περικυκλώνομαι από σφαίρες φωνές και ότι άλλο έχει να προσφέρει μια ταινία σε επίπεδο surround, Θέλω πολλά ηχεία! Μήπως μπορεί να δώσει μια γνώμη κάποιος που ίσως να έχει εφαρμόσει αυτό που θέλω να κάνω, στο δικό του σύστημα?
Ακούγεται ικανοποιητικά το up-mix σε 7.1 άραγε?

Η μήπως θα ήταν καλύτερα να πάω έξω να πιω Κανά δυο μπίρες να ξεχαστώ μπας και μου φύγει η τάση της αλλαγής που με έχει πιάσει πάλι? (κοινός λαλακια!)

H μήπως φταίνε οι εταιρίες που πούλησαν 7.1 ενισχυτές και με έβαλαν στο τρυπακι των 7-ηχείων ενώ 7.1 ταινία δεν υπάρχει ακόμη στα βιντεοκλάμπ?
Εδώ οι 6.1 ταινίες ES η ΕΧ είναι όλες και όλες μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. (τσιγκούνηδες παραγωγοί) [schild=17 fontcolor=C0C0C0 shadowcolor=C0C0C0 shieldshadow=1]7.1 7.1 7.1 [/schild]

Άντε ρε Τrue Dolby digital βγες και έλα στην Ελλάδα με τα καλπάζοντα Bit σου να χαρούμε πραγματικό 7καναλο ήχο !!!

Μου φαίνετε κάτι ξέρουν οι γυναίκες και δεν ασχολούνται με αυτά…

Μήπως σας (ζαλισομπέρδεψα) τόσο που πρέπει να τα παρατήσω και να πιάσω το πλέξιμο? :lol: :lol: :lol: :oops:

Reaction score
62
Σε φίλο πάντως που δοκιμάσαμε up-mix σε 7.1 από 5.1 με Marantz ενισχυτή, το μόνο που άκουγα από τα επιπλέον ηχεία ήταν κάτι σαν αντίλαλος των εφέ των surround που αναπαράγονταν απ' την ταινία που απλά γέμιζε (υποτίθεται) το κενό μεταξύ των 2 πίσω ηχείων. Το αποτέλεσμα ήταν να το γυρίσουμε τελικά στο 5.1, γιατί, παρόλο που γέμιζε ο χώρος πίσω, υπήρχε ένα μπέρδεμα ήχων που τουλάχιστον εμένα με κούραζε. Θα σου πρότεινα λοιπόν να το άφήσεις ως έχει μέχρι την έλευση (συντομα θα είναι πιστεύω) των νέων φορμά (αμήν και πότε!!!)

H

HomeCinema-Maniac

Guest
Μολις με εσωσες απο μια ασκοπη προσπαθεια υποθετω...
Thanx Δημητρη... :mrgreen:

Παντος παιζει ρολο και ο AV στο up-mix
Σε εμενα απο 5.1 σε 6.1 το κανει αρκετα καλα πιστευω...

Τι να κανω θα περιμενω για το ΗD και το True D.D.

Παω να παρω κανα dvd να δω... :mrgreen:

Reaction score
239
Egw sou sinistw na vreis 2 hxeia apo kapoio filo kai na to dokimaseis. Apo av se av exei diafora. Episis ginetai pio poluploko to sistima.

Pantws an thes tromaktiki diafora pare akoma ena sub kai kanta 2, i diafora einai terastia

Gia tin agora 2kanoulou eksartatai ap ti front exeis

H

HomeCinema-Maniac

Guest
Αντωνη απο τον ενισχυτη. :o Εχει επιλογη οταν βλεπεις ταινια 5.1 να την ακουσεις 6.1 αρκει να εχεις συνδεσει ενα extra πισω surround ηχειο. Και οταν διαβαζει το δισκακι που ειναι 5.1 αντι να δεις στην οθονη του ενισχυτη να γραφει dolby digital σου γραφει dolby digital plus II .
Τουλαχιστον ετσι γραφει ο Pioneer που εχω. Και οταν βαζεις ενα 5.1 dts dvd το διαβαζει σαν dts - neo δηλ το 6.1
Τωρα πως θα γινει 7.1 ? Υποθετω με τον ιδιο τροπο. Και παλι ο ενισχυτης θα μοιρασει τον surround ηχο σε 4 ηχεια τα οποια θα παιζουν τα ιδια ηχιτικα σηματα αλλα με καποια χρονοκαθυστεριση για να σου δωσει την αισθηση του surround.
Aν την μιξη την κανει καλα ο ενισχυτης τοτε αξιζει γιατι εχεις πλουσιοτερο γεμισμα ηχου πισω σου. Βεβαια σε καμια περιπτωση δεν θα ακουσεις σωστο ηχο surround οπως θα ακουσεις μονο απο τα 2 ηχεια surround.
Σε γενικες γραμμες ειναι καλο...

Pumbs με τον μπροστα ηχο ειμαι ευχαριστημενος με τον πισω θελω περισσοτερο τζερτζελε! :mrgreen:

Για μπροστα εχω δυο στηλες της σειρας 6 της Roister 120w στα 8Ω
Καλες ειναι...

Reaction score
5
Κάτσε γιατί τώρα με μπέρδεψες, μια ταινία για να θεωρηθεί 6.1 χρειάζεται μια επεξεργασία από το 5.1 και μια εντολή στο δισκάκι για τον ενισχυτή για να ενεργοποιήσει το πίσω κεντρικό.
Για ποιο Dolby digital plus II μιλάς δεν έχω υπόψη μου να έχουν κυκλοφορήσει ενισχυτές με αυτή την δυνατότητα και ούτε υπάρχει τέτοιο format ήχου στους δίσκους DVD.
Μήπως το μπερδέψαμε με το αναλογικό Dolby pro Logic II?

H

HomeCinema-Maniac

Guest
Δεν νομιζω αν και δεν ειναι λαθος αυτο που λες γιατι οταν βλεπω μια ταινια 5.1 DTS ο ενισχυτης την μετατρεπει σε 6.1 αυτοματα αφου υπαρχει συνδεση πανω του με εκτο ηχειο και η οθονη γραφει σωστα DTS-NEO δηλ το 6.1 του dts (Tο ψευτο simulated δηλ. το κανονικο ειναι το DTS-ES)
Oταν βλεπω λοιπον μια ταινια Dolbi Digital 5.1 θα επρεπε λογικα να γραφει η οθονη Dolby Digital-EX δηλ το 6.1 του dolby, αλλα γραφει dolby digital plus II. ???
Θα το ξανατσεκαρω παλι σημερα μηπως κανω λαθος εγω. :mrgreen:

ΑΧ αυτα τα simulated !!! (σωστα το εγραψα?)

Reaction score
5
Dolby pro logic είναι η παλιά αποκωδικοποίηση για οικιακή χρήση από τον αναλογικό ήχο, τα πίσω κανάλια είναι μονοφωνικά και με περιορισμένο εύρος συχνότητας 100ΗΖ – 7 ΚΗΖ. Καλό για αναλογική αποκωδικοποίηση παλαιότερων ταινιών με αναλογικό ήχο Dolby stereo.

Dolby pro logic II είναι η αναλογική έκδοση του Dolby digital 5.1 που αποκωδικοποιείται από τον στερεοφωνικό ήχο.

Dolby pro logic IIx πάλι είναι η αναλογική έκδοση αλλά του Dolby digital EX 6.1 και 7.1

Οι πιο πάνω τρόποι αποκωδικοποίησης είναι αναλογικοί και με απώλειες στην ποιότητα.

Τα πιο πάνω δεν ενεργοποιούνται αυτόματα και πρέπει να γνωρίζουμε τον ήχο της ταινίας πριν τα ενεργοποιήσουμε.

H

HomeCinema-Maniac

Guest
Ολα ok!
Ειδα το 4 brothers (poly kalh tainia) που ηταν dolby digital 5.1 και αυτη τη φορα ο ενισχυτης μου την εκανε up-mix σε 6.1 γραφωντας στην οθονη, Dolby digital - ES
Oποτε οταν μου εβγαζε η οθονη το Dolby pro logic IIx θα ηταν μαλλον λαθος ρυθμισμενο απο μενα η το dvd θα ηταν dolby prologic και δεν θα το ειχα παρει χαμπαρι.

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.461
Members
38.702
Νεότερο μέλος
DAMBO