5.1

D

deleted user 10898

Guest
μπορει καποιος να μου πει εαν η αναπαραγωγη μουσικων dvd σε 5.1 εχει σημαντικη διαφορα απο 2.0? βλεπω υπαρχουν αρκετα αλλα δεν εχω 5.1 να τα δοκιμασω.

D

deleted user 10898

Guest
για λεγε για λεγε...
επισης...
στο 5.1 υπαρχει περισσοτερη πληροφορια η απλως ερχεται απο αλλα σημεια?
απο δικαναλο μαστερ γραφονται?

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Μεγάλη διαφορά αλλά δυστυχώς το στήσιμο ενός πολυκαναλικού συστήματος κατάλληλου για μουσική, είναι μάλλον ανέφικτο σε κοινά σπίτια.

...

D

deleted user 10898

Guest
το οτι σε τοποθετει στο κεντρο του γεγονοτος και οχι σε θεση ακροασης ειναι αληθεια?
πως σας φαινεται αυτο?

Reaction score
6
το οτι σε τοποθετει στο κεντρο του γεγονοτος και οχι σε θεση ακροασης ειναι αληθεια?
πως σας φαινεται αυτο?
Πολλά εξαρτώνται από την παραγωγή.

Θα μιλήσω γενικά γι' αυτό παρακαλώ μη με πλακώσετε. :138:

Σε συναυλίες συνήθως ακούς τον κόσμο από πίσω και έχεις την αίσθηση ότι είσαι μέρος του κοινού που είναι στο live.

Αλλού πάλι χρησιμοποιούνται τα περιφερειακά για να δώσουν την αίσθηση των ανακλάσεων του χώρου.

Σε άλλες παραγωγές υπάρχει πολύ παιχνίδι με τα φωνητικά, τα εφέ κ.ο.κ.

Όπως καταλαβαίνεις οι συνδυασμοί είναι αμέτρητοι.

Προσωπικά τα βρίσκω πολύ ενδιαφέροντα. Με αποσπούν όμως είναι η αλήθεια.

Reaction score
3
Απάντηση: 5.1

Θα σου πω τη γνώμη μου μιας και ασχολούμαι με το 6κάναλο ήχο (βιντεοκάμερα, μουσικά βίντεο).
Με μια λέξη είναι καλύτερος από τον δικάναλο. Ότι κι αν ακούσεις, μουσική από ταινία, συναυλία, μουσικό βίντεο, ήχο απο βιντεοκάμερα κ.ο.κ σίγουρα θα το ευχαριστηθείς.
Το 5.1 χρησιμεύει για να σου δώσει μια εικόνα περιβάλλοντος ήχου. Γι αυτό, όπως είπε κι ο pleo, έχει άλλη χρήση για συναυλία, άλλη χρήση για βιντεοκάμερα και άλλη για μουσικό βίντεο. Το αποτέλεσμα όμως είναι τέλειο για μένα.
Γι αυτό και πιστεύω ότι είναι προτιμότερο να αγοράσεις σύστημα 5.1, ακόμα και το πιο φθηνό. Σίγουρα είναι καλύτερα από ένα δικάναλο.

Reaction score
10
ρε θα παω στο home cinema να ρωτηξω...
πειτε...
Μη πας στο home cinema να ρωτηξεις ...ηρθε αυτο σε σενα...:137:.

Λοιπον εχουμε και λεμε.
Η διαφορα ειναι οντως τεραστια, οπως ειπωθηκε....αλλα....
Δυστυχως δεν εχουν ολα τα μουσικα DVD το καλυτερο encoding σε 5.1. Ειναι πολλα στα οποια εχει γινει απ ευθειας στη συναυλια και σε αλλα , κυριως παλαιοτερα, που εχει γινει στο στουντιο.
Επισης μερικα γκρουπ και καλιτεχνες προσεχουν ιδιαιτερα τις εγγραφες και ετσι εχεις καλο αποτελεσμα.
Ο Phil Collins πχ εχει τρομερο ηχο στις συναυλιες του.

Οσο για το στησιμο του συστηματος για μουσικη, επετρεψε μου Νικολα να σου πω οτι ειναι ακριβως ιδιο με αυτο του σινεμα.
Δεν αλλαζει κατι στο σεταπ. Οι θεσεις, οι αποστασεις των ηχειων καθως και τα levels που εχουμε μετρησει και σεταρει για καθε καναλι ειναι παντου ιδια, ειτε εργο βλεπουμε ειτε ακουμε μουσικη.
Ακομα και πολυκαναλο SCAD η DVD-A.
Η μονη αλλαγη που κανουμε ειναι στη περιπτωση που εχουμε διπολα / αμφιπολα περιφεριακα ηχεια, στις ταινιες τα παιζουμε διπολα ( out of phase ) και στη μουσικη, αμφιπολα ( in-phase ).

Επισης, επειδη ολες οι ταινιες και ειδικα οι μουσικες, δεν ειναι το ιδιο γραμμενες, πολλοι ενισχυτες μας δινουν τη δυνατοτητα trim, δηλαδη, χωρις να πειραξουμε το σεταπ του συστηματος, να αλλαξουμε τα level ( dB ) στο κεντρικο και τα περιφερειακα, για τις αναγκες του συγκεκριμενου δισκου και μετα να τα επαναφερουμε στο 0.
Αυτο γινεται γιατι σε πολλα μουσικα DVD, το κεντρικο καναλι ειναι πολυ κατω σε dB, για να δινει περισσοτερο βαθος στην εικονα μπροστα. Αυτο ομως πολλες φορες ενοχλει.
Οπως επισης σε πολλες περιπτωσεις τα περιφερειακα ειναι πολυ ανεβασμενα για να σε βαζουν στο κεντρο της συναυλιας με αποτελεσμα ομως σε αρκετες περιπτωσεις να ακους τις κιθαρες εντονα απο πισω.

Να ολοκληρωσω λεγοντας οτι το καλυτερο σεταπ ενος πολυκαναλου συστηματος δεν το κανει ο ροζ θορυβος του ενισχυτη αλλα τα δισκακια, βλεπε THX, Video Essentials, Avia.

D

deleted user 10898

Guest
ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις...

το οτι οι εγραφες δεν ειναι ολες καλες ειναι κατι που ισχυει και στα απλα Cd, αλλα ακουγονται αλλα ειναι για το αυτοκινητο μονο. γενικα ομως τι ισχυει, κυριως στα μουσικα 5.1 dvd?
υπαρχει αρκετο υλικο που να δικαιολογει ενα 5.1 συστημα?

ολοι λετε πως υπαρχουν μεγαλες διαφορες υπερ του πολυκαναλου.
εστω το συστημα μου που εχω για δικαναλο (ενεργα ηχεια προ ντακ τρανσπορτ) πλησιαζει τα 10000 ευρω. σε τι επιπεδο τιμων μιλαμε ωστε η 9η του beethoven να ακουγεται καλυτερα σε 5.1 απο οτι σε στερεο? (του karajan πχ που τα εχω και τα δυο).
φανταζομαι οτι ο avr παιζει μεγαλο ρολο.

Reaction score
6
ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις...

το οτι οι εγραφες δεν ειναι ολες καλες ειναι κατι που ισχυει και στα απλα Cd, αλλα ακουγονται αλλα ειναι για το αυτοκινητο μονο. γενικα ομως τι ισχυει, κυριως στα μουσικα 5.1 dvd?
υπαρχει αρκετο υλικο που να δικαιολογει ενα 5.1 συστημα?

εστω το συστημα μου που εχω για δικαναλο (ενεργα ηχεια προ ντακ τρανσπορτ) πλησιαζει τα 10000 ευρω. σε τι επιπεδο τιμων μιλαμε ωστε η 9η του beethoven να ακουγεται καλυτερα σε 5.1 απο οτι σε στερεο? (του karajan πχ που τα εχω και τα δυο).
Για το υλικό απλά θα σου πω ότι το πολυκάναλο το πήρα από περιέργεια για τα DVD-A και SACD.
Αν το κάνουν κάποιοι για τα περιορισμένα αυτά format (ιδίως το DVD-A) φαντάσου τι γίνεται με τα κανονικά DVD τα οποια είναι αμέτρητα.

Για το καλύτερα δεν μπορώ να σου πω. Για το διαφορετικά όμως το υπογράφω.

Reaction score
10
Για να σου λυθουν οι αποριες, ελα μια μερα απο δω να ακουσεις πολυκαναλες συναυλιες. Αν θες να ακουσεις κλασσικη μουσικη θα πρεπει να φερεις το δικο σου δισκακι, γιατι ντεν εχει τετοιο εντο.

Ο avr ασφαλως και παιζει ρολο. Ας μη ξεχναμε οτι περαν της ψηφιακης αποκωδικοποιησης ειναι και το αναλογικο τμημα που παιζει το μεγαλυτερο ρολο.

Reaction score
0
Ενα απιστευτο παραδειγμα πολυκάναλου audio ειναι το dark side of the moon (Pink Floyd) με κωδικοποιηση DTS......Σε μεταφέρει στην καρδια της ηχογραφησης και με τετοιο τροπο που δεν θα θελεις να ξαναακουσεις τη δικαναλη version!!!

Reaction score
50
Απάντηση: Re: 5.1

Χωρίς να είμαι ειδικός στο θέμα, θα σου πω από την εμπειρία μου ότι στα μικρά πολυκάναλα συστήματα (δορυφόροι) που ΔΕΝ μπορείς να ακούσεις μουσική, το αντίστοιχο πολυκάναλο πρόγραμμα ακούγεται τελειως διαφορετικό / καλύτερο. Ο χώρος σου γεμίζει μουσική από παντού και αυτό ειναι ενα πολύ διαφορετικό συναίσθημα.

Ετσι υποθέτω ότι δεν χρειάζεται να δώσεις παραπάνω (ισως ουτε κάν τα ίδια χρήματα) με το 2καναλο.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Οσο για το στησιμο του συστηματος για μουσικη, επετρεψε μου Νικολα να σου πω οτι ειναι ακριβως ιδιο με αυτο του σινεμα.
Ντεν εννοώ αυτό μαύρη καρντιά μου. :126:

Τι σχέση έχει με ένα απλό πολυκάναλο σύστημα για σινεμά με ένα σοβαρό πολυκάναλο σύστημα αξιώσεων για μουσική; Εννοώ ότι στο απλό home cinema δεν έγινε και τίποτα σοβαρό εάν τα πίσω ηχεία είναι 100 φορές χειρότερα από τα εμπρός. Άντε να ακούσεις κι έναν πυροβολισμό στραβά. Ένα σοβαρό πολυκάναλο σύστημα για μουσική που έχει B&W 802D μπροστά, θα πρέπει να έχει και ίδια ηχεία πίσω. Για βάλε άλλο ένα ζευγάρι τέτοιων, ή άλλων μεγάλων ηχείων, σε ένα σπίτι. Αν προσθέσεις το θηριώδες κεντρικό και κανένα sub σαν πλυντήριο ρούχων, ο εγκαταστάτης πρέπει να κάνει πραγματικά μαγικά με την ακουστική του χώρου για να φέρει τόσες ηχητικές πηγές στα ίσα τους. Άσε που η γυναίκα έχει ήδη πάει στη μάνα της ή στον γκόμενο. :137:

...

Reaction score
10
Νικο,

Το home cinema εχει τις ιδιες απαιτησεις ειτε εχουμε 500 ευρω ειτε 50.000. Το καλοστημενο συστημα ειναι αυτο που θα παιξει καλυτερα.
Ποτε μα ποτε, δε βαζουμε ηχεια διαφορετικων δυνατοτητων κι αν θες να το παω και πιο μακρυα, διαφορετικης μαρκας. Το ματσαρισμα των μεγαφωνων ειναι πολυ πιο σοβαρο θεμα απο το να αγορασεις αλλα ντ αλλων , μονο και μονο επειδη το ταδε κεντρικο ειναι καλυτερο απο αυτο της σειρας που εχεις επιλεξει.
Αν εχεις τη πολυτελεια να πας στα 800αρια, ολοκληρωσε το σετ.
Αν δεν το κανεις, μπορει ενα σετακι των 500 ευρω να εχει καλυτερη ηχητικη ισοροπια και επικοινωνια στο χωρο.
Ο ιδιος ο εγκαταστατης θα πρεπει ν αποτρεψει μια τετοια επιλογη, πρωτα απ ολα γιατι θα ειναι δυσκολο εως αδυνατο να πετυχει το σεταπ και δευτερο χαλαει το ονομα του αν το επιτρεψει.

Επισης, κατι που ο πιο πολυς κοσμος δεν κοιταει στην Ελλαδα ειναι ο χωρος ( ογκος ) που θα παιξει ενα συστημα.
Μου ηρθε ο αλλος και ηθελε να παρει 8200, να παιξουν σε 15 τετραγωνικα δωματιο. Και μετα να βγει στα φορουμ και να λεει οτι μπουμαρουν και κανουν και δειχνουν.
Το αντιθετο, αν ο χωρος ειναι μεγαλος και θελει σαμπ σε μεγεθος πλυντηριου θα το παρεις οπου κι αν παει η σε στελει η γυναικα σου. Αλλιως τη κανεις γαργαρα και μη βγεις και πεις οτι το πηρα το ταδε σαμπ και δε λεει τιποτα.
Καλως η κακως, το σινεμα στο σπιτι ειναι μεγαλος φασιστας, ετσι το λεω, γιατι με το 2 καναλο παλευεις να βαλεις 2 ηχεια να παιξουν καλα στο χωρο σου, με το αλλο πρεπει να βαλεις 6 η 8 τα οποια πρεπει να μπουν εκει που πρεπει και οχι εκει που της αρεσει.
Εγω κεντρικα στο ταβανι, πανω απο την οθονη δε βαζω.
Σε ενα 2-καναλο συστημα, θα βαζατε ποτε τα ηχεια σε διαφορετικη θεση το ενα απο το αλλο, σε σχεση παντα με τη θεση ακροασης ? Γιατι να βαλετε λοιπον τα περιφεριακα ηχεια σε λαθος θεση ?

Αλλη μια παρατηρηση ( συμβουλη ) σε οσους φιαχνουν σπιτι η ανακαινιζουν, αλλα εχουν σκοπο να βαλουν home cinema : πατε σε εναν ειδικο ( εγκαταστατη ) πρωτα με το σχεδιο η τη φωτο του χωρου, οσο ειναι ακομα νωρις και μπορει να δεχτει αλλαγες.
Παρτε και τη γυναικα σας μαζι. Ο ανθρωπος αυτος μπορει να εχει μια ιδεα που θα σας αρεσει και θα κανει το χωρο να δεχτει πιο ευκολα τα μηχανηματα.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.060
Members
38.524
Νεότερο μέλος
Vaslamp