Aναπαραγωγή υλικού HD μέχρι και 24/192 kHz από PC

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.825
Απάντηση: Re: Aναπαραγωγή υλικού HD μέχρι και 24/192 kHz από PC

Ευχαριστώ παιδιά, κάθε απάντηση ερευνάται και αξιολογείται.

Μόνο το Post 6 του φίλου του costas EAR δεν μπορώ να αξιολογήσω, και φαίνεται ενδιαφέρον αν το μαζέψουμε λίγο.

costas είμαι όλο EARs…
Η κάρτα που πρότεινες είναι όντως πολύ καλή. Υπάρχουν όμως και καλύτερες, αλλά θα το πληρώσεις το τίμημα, θα αδειάσει περισσότερο η τσέπη σου. Ίσως θα πρέπει να βάλεις προτεραιότητες. Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

Αν θες μόνο έξοδο - εξόδους AES/EBU και τίποτε άλλο,
η καλύτερη λύση που γνωρίζω είναι η Lynx AES 16 SRC, με χαμηλότερη τιμή κοντά στα 900 ευρώ. Διαθέτει 16 κανάλια AES/EBU που τα κάνεις ό,τι θες (εισόδους ή εξόδους, ενός ή 2 καναλιών) υποστηρίζει όλες τις υπαρκτές δειγματοληψίες και βάλε, έχει worldclock, υψηλής ακρίβειας ρολόι και το σημαντικότερο, διαθέτει απολύτως κορυφαίους sample rate converters, που ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΑ, υλοποιημένους χαρντγουερικά κι όχι σοφτγουερικά, όπως προβλέπεται από την AES).

Η επόμενη προσθήκη για περαιτέρω βελτίωση του αποτελέσματος είναι εξωτερικό ρολόι ακριβείας το Nanoclocks της Rosendahl με κόστος περί τα 800 ευρώ επίσης. Εναλλακτική πρόταση η doughterboard της Lynx για τον ίδιο σκοπό, ανεξαρτήτως αν η Lynx AES 16 SRC έχει έτσι κι αλλιώς υψηλής ακρίβειας ρολόι.

Για την εγγραφή οποιασδήποτε αναλογικής πηγής (πχ πικάπ) προτείνεται στα 1000 ευρώ περίπου η εξωτερική συσκευή της Tascam, το 1000 -άρι, που είναι εφοδιασμένο με εξαιρετικούς μετατροπείς και έχει και worldclock, και από προσωπική πείρα δε παίζεται σε αυτόν τον τομέα. Πολύ πιο φτηνή λύση (στα <200 ευρώ) είναι το SRC της Behringer που θα σου δώσει AES/EBU και θα το πας στη Lynx, και επίσης διαθέτει Worlclock.

Για DAC η κορυφαία λύση είναι το 8 κάναλο της Lynx το Aurora, με όλες τις δυνατότητες και συνδέσεις και κορυφαίες επιδόσεις από κάθε άποψη. Τιμάται κοντά στα 2.000 αν δε κάνω λάθος. Είναι η επόμενη αγορά μου (χ2 διότι στο σετάπ μου χρειάζομαι 16 κανάλια DAC σε 2 σημεία των 8 καναλιών - ένα πίσω από κάθε ηχείο) καθώς όλα τα προηγούμενα τα έχω ήδη. Εναλλακτική πρόταση, επίσης κορυφαία, το Buffalo DAC που πρότεινε ο Κώστας Φ., ιδίως στη νέα του έκδοση, που θα κάνει πολλά πανάκριβα DAC να κλάψουν με μαύρο δάκρυ.... Βαριέμαι όμως την ιδιοκατασκευή, αλλιώς θα το χτυπούσα χωρίς δεύτερη κουβέντα...

και πες τι άλλο ζητάς...:144:

Reaction score
1.973
Re: Απάντηση: Re: Aναπαραγωγή υλικού HD μέχρι και 24/192 kHz από PC

^

Reaction score
1.973
Re: Απάντηση: Re: Aναπαραγωγή υλικού HD μέχρι και 24/192 kHz από PC

Η κάρτα που πρότεινες είναι όντως πολύ καλή. Υπάρχουν όμως και καλύτερες, αλλά θα το πληρώσεις το τίμημα, θα αδειάσει περισσότερο η τσέπη σου. Ίσως θα πρέπει να βάλεις προτεραιότητες. Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

Αν θες μόνο έξοδο - εξόδους AES/EBU και τίποτε άλλο,
η καλύτερη λύση που γνωρίζω είναι η Lynx AES 16 SRC, με χαμηλότερη τιμή κοντά στα 900 ευρώ. Διαθέτει 16 κανάλια AES/EBU που τα κάνεις ό,τι θες (εισόδους ή εξόδους, ενός ή 2 καναλιών) υποστηρίζει όλες τις υπαρκτές δειγματοληψίες και βάλε, έχει worldclock, υψηλής ακρίβειας ρολόι και το σημαντικότερο, διαθέτει απολύτως κορυφαίους sample rate converters, που ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΑ, υλοποιημένους χαρντγουερικά κι όχι σοφτγουερικά, όπως προβλέπεται από την AES).

Η επόμενη προσθήκη για περαιτέρω βελτίωση του αποτελέσματος είναι εξωτερικό ρολόι ακριβείας το Nanoclocks της Rosendahl με κόστος περί τα 800 ευρώ επίσης. Εναλλακτική πρόταση η doughterboard της Lynx για τον ίδιο σκοπό, ανεξαρτήτως αν η Lynx AES 16 SRC έχει έτσι κι αλλιώς υψηλής ακρίβειας ρολόι.

Για την εγγραφή οποιασδήποτε αναλογικής πηγής (πχ πικάπ) προτείνεται στα 1000 ευρώ περίπου η εξωτερική συσκευή της Tascam, το 1000 -άρι, που είναι εφοδιασμένο με εξαιρετικούς μετατροπείς και έχει και worldclock, και από προσωπική πείρα δε παίζεται σε αυτόν τον τομέα. Πολύ πιο φτηνή λύση (στα <200 ευρώ) είναι το SRC της Behringer που θα σου δώσει AES/EBU και θα το πας στη Lynx, και επίσης διαθέτει Worlclock.

Για DAC η κορυφαία λύση είναι το 8 κάναλο της Lynx το Aurora, με όλες τις δυνατότητες και συνδέσεις και κορυφαίες επιδόσεις από κάθε άποψη. Τιμάται κοντά στα 2.000 αν δε κάνω λάθος. Είναι η επόμενη αγορά μου (χ2 διότι στο σετάπ μου χρειάζομαι 16 κανάλια DAC σε 2 σημεία των 8 καναλιών - ένα πίσω από κάθε ηχείο) καθώς όλα τα προηγούμενα τα έχω ήδη. Εναλλακτική πρόταση, επίσης κορυφαία, το Buffalo DAC που πρότεινε ο Κώστας Φ., ιδίως στη νέα του έκδοση, που θα κάνει πολλά πανάκριβα DAC να κλάψουν με μαύρο δάκρυ.... Βαριέμαι όμως την ιδιοκατασκευή, αλλιώς θα το χτυπούσα χωρίς δεύτερη κουβέντα...

και πες τι άλλο ζητάς...:144:

Costas EARS ευχαριστώ πολύ. Αυτή είναι κρυστάλλινη απάντηση! Συγνώμη που σε έβαλα σε τόσο κόπο (πληκτρολόγηση).

Επειδή το Cary το θεωρώ αρκετά καλό DAC θα το δουλέψω τουλάχιστον για τώρα. Ίσως αργότερα προχωρήσω στο Buffalo DAC- άλλωστε δεν είναι άμεσα διαθέσιμο, τέλος Απριλίου – αφού βεβαιωθώ ότι θα έχω καλύτερο αποτέλεσμα, έστω και με τα λίγα χρήματα που ζητάει.

Το “ripping” βινυλίου δεν είναι άμεση προτεραιότητα. Απλά έχω πολλά αγαπημένα κομμάτια σε βινύλιο που αν μεταφερθούν κάποτε και στο σκληρό θα μπορώ να τα ακούω ποιο συχνά, έστω και με κάποιο συμβιβασμό στην ποιότητα.

Και πάμε στο «ψητό», το HD audio streaming. Εδώ μέχρι το χιλιάρικο από ότι κατάλαβα παίζουν για την ώρα οι: RME Fireface 400, Juli@, και Lynx AES 16 SRC.

Σας ευχαριστώ ΟΛΟΥΣ για τον χρόνο σας. Μόλις καταλήξω σε κάποια λύση και «ακούσω» θα σας ενημερώσω για το αποτέλεσμα.

Reaction score
1.973
Άργησα λίγο να ποστάρω επειδή το project “PC music server” βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Το έψαξα λίγο ακόμα, κυρίως στο computer audiophile.com κατέληξα ότι η Lynx AES 16 είναι κορυφαία, με τον χαρακτηρισμό « αυτή η κάρτα κυριολεκτικά σκοτώνει».

Η κάρτα αγοράστηκε (27/03/09) στην έκδοση Lynx AES 16e και την εγκατέστησα στο PC με Foobar 2000 και ASIO drivers σε Vista.

Για μια εβδομάδα περίπου μου άλλαξε τα φώτα! Ασταθής λειτουργία, υψηλές παραμορφώσεις, πολλά κομμάτια ΔΕΝ τα έπαιζε κλπ, μέχρι που με τον φίλο τον Pseiras καταλήξαμε ότι η κάρτα ήταν ελαττωματική και έπρεπε να επιστραφεί!

Την επέστρεψα στην αντιπροσωπεία όπου βρέθηκε να λειτουργεί άψογα! Απεγκατέστησα τα Vista (it is adisaster for audio reproduction! - computeraudiophile.com) και εγκατέστησα τα XP PRO SP2 οπότε ΟΛΑ τα προβλήματα λύθηκαν ως δια μαγείας! Από τότε η κάρτα λειτουργεί άψογα. (Σημειωτέον ότι ο κατασκευαστής την δίνει συμβατή με Vista και η αντιπροσωπεία την έλεγξε με XP).

Τώρα στο Ψητό: Ο ήχος… (Σας κούρασα, συνέχεια στο επόμενο post..):118::118::118:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.825
Απάντηση: Aναπαραγωγή υλικού HD μέχρι και 24/192 kHz από PC

χάλια, χάλια....
ξέρω.

(ρε συ, αφού είχες πρόβλημα γιατί δε μου έστειλες pm? αφού την έχω την κάρτα (κι εγώ, κι ο κουμπάρος μου, κι ο νονός του γιού μου! ) κι έχω λύσεις και για βίτσια...ε... βίστα ήθελα να πω...)

Reaction score
4
Απάντηση: Aναπαραγωγή υλικού HD μέχρι και 24/192 kHz από PC

H καρτα μας εβγαλε την πιστη με τα vista.
Ειχε την εξης πρωτοφανη συμπεριφορα.
Δεν επαιζε καθολου -> χωρις να κανεις σχεδον τιποτα επαιζε κανονικα -> Χωρις να πειραξεις απολυτος τιποτα - Παλι δεν παιζε καθολου μετα απο λιγο. :140:

Τελος καλο ολα καλα ομως.

Reaction score
1.973
… Ο ήχος…

Εδώ και τρις εβδομάδες ακούω προσεκτικά.
Το υλικό που ακούω είναι κυρίως HD 24/96&192KHz και βινύλιο.

Οι πηγές μου είναι

Το HTPC με την Lynx AES 16e για υλικό HD 24/96&192KHz
Το Netgear EVA8000HD για υλικό ποιότητας CD.
Cary 306 για Dac, CD’s ,SACD’s
Linn Sondek LP12 -Circus-Ekos SE-Lingo- trampolin2-Dynavector για βινύλιο.

Τα υπόλοιπα (κάποια στιγμή θα ποστάρω στο κατάλληλο Thread) είναι:

Πρό: Cary SLP05
Τελικοί monoblock : Cary V12R
Ηχεία: Montana EPS2

Ο ήχος από την Lynx AES 16e με υλικό HD 24/96&192KHz είναι εντυπωσιακός, και πεντακάθαρος –κρυστάλλινος. Δεν είναι όμως αυτός που περίμενα με όσα είχα διαβάσει. Ίσως να φταίει και τα αυτί μου που είναι αρκετά εξοικειωμένο με το Linn Sondek LP12 .

Ποιο συγκεκριμένα έχω να παρατηρήσω τα εξής:

1. Το Netgear EVA8000HD με το Cary 306 για Dac είναι ποιο μουσικό από το PC- Lynx AES 16e σε ποιότητα CD.

2. To Cary σαν CD player, υστερεί απέναντι στα Netgear EVA8000HD και Lynx AES 16e σαν streamers, στις περισσότερες περιπτώσεις.

3. Το PC- Lynx AES 16e με υλικό HD 24/96&192KHz στις περισσότερες περιπτώσεις είναι σαφώς καλύτερο από το Netgear EVA8000HD σε ριπαρισμένα CD χωρίς όμως σε κάποιες περιπτώσεις να αποκλείεται και το αντίστροφο!

4. To Cary σαν SACD player, με SACD αναφοράς, υπερέχει απέναντι στα Netgear EVA8000HD και Lynx AES 16e σαν streamers κατά πολύ, και είναι το μόνο που πλησιάζει κάπως το Linn Sondek LP12, έτσι δεν μπορώ να του χρεώσω την ποιότητα ήχου από την Lynx όταν συνεργάζεται με αυτήν σαν Dac.

5. Ο ήχος από την Lynx AES 16e εάν γίνει ποιο γλυκός-μουσικός-φυσικός ( χροιές- κ. Coyas ψυχραιμία!) και το λεγόμενο «soundstage» αποκτήσει βάθος ( για την ώρα όλα τα μουσικά όργανα ακούγονται «επίπεδα» σε ίση απόσταση από τον ακροατή) τότε θα είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από το PC music server.

Από την Lynx AES 16e δεν αισθάνομαι καθόλου απογοητευμένος, για τι πιστεύω ότι βρίσκομαι ακόμα στην αρχή του setup. Ανάλογη «γκρίνια» έχω διαβάσει και σε site του εξωτερικού. Μέχρι και το case του PC λένε ότι επηρεάζει δραματικά την ποιότητα του ήχου-ίσως λόγω ΕΜΙ μέσα στο case.

Για την ώρα αντικατάστησα το «γνήσιο» καλώδιο που έχει οκτώ XLR εξόδους-εισόδους που λειτουργούσαν σαν κεραίες, με DIY που έφτιαξα από υλικά καλής ποιότητας (μια XLR έξοδος μόνο) και υπήρξε η πρώτη βελτίωση.

Τέλος πρέπει να επισημάνω ότι οι παραπάνω ακουστικές εντυπώσεις είναι προσωπικές και καθαρά υποκειμενικές, χωρίς το παραμικρό στοιχείο αντικειμενικότητας (μετρήσεις). Οι ακροάσεις έγιναν τελείως ελεύθερα, χωρίς κανένα από τα συνήθη μέτρα που παίρνουν σε αυτές τις περιπτώσεις για να συγκρίνουν συσκευές.

Κάθε υπόδειξη για την βελτίωση του ήχου από την Lynx AES 16e είναι ευπρόσδεκτη.
Ευχαριστώ και πάλι τον φίλο costas ear, γιατί η αρχική επιλογή της RME Fireface 400 θα πρέπει να είναι σαφώς κατώτερη λύση.

Ουφ! Είμαι ο ssim και μόλις τελείωσα. :111:

Reaction score
11
4. To Cary σαν SACD player, με SACD αναφοράς, υπερέχει απέναντι στα Netgear EVA8000HD και Lynx AES 16e σαν streamers κατά πολύ, και είναι το μόνο που πλησιάζει κάπως το Linn Sondek LP12, έτσι δεν μπορώ να του χρεώσω την ποιότητα ήχου από την Lynx όταν συνεργάζεται με αυτήν σαν Dac.
:111:
Πλήρης επιβεβαίωση τoυ άρθρου που αναφέρεται στην υπεροχή του SACD:

http://www.cirlinca.com/include/stereoplay0907report-en.pdf

:107:

D

deleted user 10898

Guest
5. Ο ήχος από την Lynx AES 16e εάν γίνει ποιο γλυκός-μουσικός-φυσικός ( χροιές- κ. Coyas ψυχραιμία!) και το λεγόμενο «soundstage» αποκτήσει βάθος ( για την ώρα όλα τα μουσικά όργανα ακούγονται «επίπεδα» σε ίση απόσταση από τον ακροατή) τότε θα είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από το PC music server.
νομιζω οτι αυτα που περιγραφεις ειναι και το αδυνατο σημειο αναλογων υλοποιησεων. το αναλογικο τμημα που δεν ειναι αντιστοιχο ενος καλου εξωτερικου dac σου κανει τον ηχο λιγοτερο "μουσικο" ενω το ρολοι δεν φτανει τα καλα εξωτερικα με αποτελεσμα το τιμημα στο βαθος και ιδιαιτερα στον εστιασμο τον οργανων στην σκηνη.

εχεις συγκρινει σε ριπαρισμενα 44/16 την lynx να τροφοδωτει το cary ως προς το ιδιο το cd οταν το παιζει το cary? θα με ενδιεφερε πολυ...
Νικος

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.847
Members