Aς ακούσουμε κλασική μουσική!


Kotsidis John

Photography
Moderator
Μηνύματα
13.842
Reaction score
34.081
Αν ελεγα οποιοδηποτε στοιχειο θα βοηθουσα τοσο που θα το βρισκατε αμεσως, δεν περιμενα να ταν τοσο δυσκολο...
 





Μηνύματα
6.846
Reaction score
5.949
Δεν ειναι βεβαια το λαιβ στην nyc θα το ξερεις φυσικα, αλλα η 3η του Gorecki, ωραια αλλα βαρια...
Πάντως τον μαέστρο τον βρήκα, έστω και μόνο από τον σωματότυπό του.
Αν και ο Gorecki δεν είναι ό,τι προσφορότερο για μένα, η 3η του αυτή Συμφωνία είναι ίσως το πιο σημαίνον έργο του και το έχω σε παραπάνω από μία ηχογράφηση (η πιο προσβάσιμη μουσικά για μένα είναι η παλαιά της Nonesuch με τον David Zinman και την τόσο εκφραστική Dawn Upshaw).
 

Decembered

Μαϊμού
Μηνύματα
16.493
Reaction score
37.569
Τζον Κ. , μια φορα την ακουσα οταν πηρα το δισκο (δεν περιλαμβανε το dvd η εκδοση) , και το mp3 download ισως ακουσα σε αλλη φαση .. τωρα που τον ξεθαψα το δισκο θα τον ακουσω με περισσοτερο προσοχη στη πρωτη ευκαιρια..
Βεβαια το DVD live in n.y. εχει παιξει καμποσες φορες-χαρακτηριστηκος ο κιθαριστας που μασαει τσιχλα για να μην καπνισει... αληθεια τον λυπηθηκε η ψυχη μου... η Μπεθ προς το τελος της συναυλιας.. αναβει τσιγαρο... 🐒
ναι @Prince ειναι οντως ο Gorecki.
και η nonesuch εχει ενα μακρυ καταλογο, εγγυηση.. πρεπει να την ψαξω λιγο περισσοτερο.. :)
 
Last edited:


Μηνύματα
6.846
Reaction score
5.949

Concerto in E flat major for Alto Saxophone and Strings, Op. 109

Composer: Alexander Konstantinovich Glazunov

Conductor: Martyn Brabbins

Orchestra: Philharmonia Orchestra

Artist: Theodore Kerkezos
Ο Κερκέζος είναι ένας πρώτης τάξεως σολίστας του Σαξοφώνου, ειδικευμένος στο Κλασικό ρεπερτόριο, το οποίο, δυστυχώς, ουδόλως είναι πλούσιο σε έργα για το όργανο αυτό και τα ευάριθμα αυτά έργα ελάχιστα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Οι τρεις δίσκοι του στη Naxos και ο ένας στην Βρετανική Onyx είναι εξαιρετικοί για όσους ενδιαφέρονται για το όργανο αυτό στην Κλασική Μουσική και οι εν λόγω δίσκοι καλύπτουν τα πλεόν βασικά και ενδιαφέροντα έργα του ρεπερτορίου, κυρίως την θαυμάσια Ραψωδία του Debussy, το μουσικότατο Κοντσέρτο του Glazunov και το ευρηματική και χιουμοριστική Σουίτα Scaramouche του Milhaud.
Επίσης, έχει προβάλει απλόχερα και τη συμβολή Ελληνων συνθετών στο ρεπερτόριο αυτό, με πιο πρόσφατη τη συμμετοχή του σε ένα αρκετά νέο CD με έργα του αξιόλογου συνθέτη Άλκη Μπαλτά.
Είχα την τύχη να τον δω -και μάλιστα στο εξωτερικό, όταν ήλθε για μερικές συναυλίες στη...Seoul- και εντυπωσιάστηκα από το γνήσιο ταλέντο και την ειλικρινή του αγάπη για το Κλασικό και Ελληνικό ρπερτόριο για το σαξόφωνο. Μάλιστα, έπαιξε και στο άλτο και στο σοπράνο σαξόφωνο με ιδιαίτερη λαμπρότητα και τεχνική αρτιότητα.
 


Μηνύματα
6.846
Reaction score
5.949
Berlin Philharmoniker under Seiji Ozawa. Όχι πολύ συχνός αλλά εξαίρετος συνδυασμός σε μία Συμφωνία που "πηγαίνει" θαυμάσια και στους δύο. Σπουδαία ερμηνεία από μία κορυφαία Ορχήστρα και έναν ιδαίτερα εμπνευσμένο μαέστρο.
 

Μηνύματα
1.864
Reaction score
4.430
Να επισημάνουμε ότι την ηχοληψία στο συγκεκριμένο
cd του Κερκεζου έχει κάνει
ο γνωστός στο forum Θέμης Ζαφειρόπουλος.
Και είναι εξαιρετικη.
 


Μηνύματα
72
Reaction score
86
Η συμφωνία του Ταρτίνι με τον διάβολο.

“Μια νύχτα, το έτος 1713, ονειρεύτηκα ότι είχα συνάψει συμφωνία με τον διάβολο για την ψυχή μου. Όλα πήγαν όπως ακριβώς είχα ευχηθεί, ο διάβολος, ο νέος μου πλέον υπηρέτης αλλά και δάσκαλός μου στο βιολί, περίμενε να εκπληρώσει κάθε επιθυμία μου. Μεταξύ άλλων, του έδωσα το βιολί μου για να δω πως θα έπαιζε. Πόσο πραγματικά ευχάριστη ήταν η έκπληξή μου που άκουσα μια σονάτα τόσο όμορφη, την οποία ο διάβολος έπαιξε με τέλεια τέχνη και ευφυΐα, όπως ποτέ εγώ δεν είχα φανταστεί, ούτε στα πιό τολμηρά μουσικά μου όνειρα. Μαγεμένος από αυτή τη μουσική, προσπάθησα να διατηρήσω όσο καλύτερα μπορούσα στην ανάμνησή μου την μελωδία του ονείρου μου και ανασυνθέτοντας την σονάτα που άκουσα, την ονόμασα, “Του διαβόλου η τρίλια”.

Ο συνθέτης και βιολονίστας Giuseppe Tartini (1692 – 1770) είχε ονειρευτεί ότι ο διάβολος του εμφανίστηκε και του ζήτησε να γίνει υπηρέτης και δάσκαλος βιολιού του Tartini, με αντάλλαγμα την ψυχή του. Στο τέλος του μουσικού μαθήματος, ο συνθέτης έδωσε στον διάβολο το βιολί του για να διαπιστώσει την ικανότητά του, και τότε αυτός άρχισε να παίζει αριστοτεχνικά, αποδίδοντας μια εκπληκτική μουσική. Ήταν τόσο ξεχωριστά όμορφα εκτελεσμένη, με απόλυτη ακρίβεια και υπέροχη αισθητικά η μελωδία, που ο Tartini, αισθάνθηκε να χάνει την αναπνοή του.

Tartini Violin Sonata in G minor ''Devil's Trill Sonata''
 


Μηνύματα
148
Reaction score
208
cover.png


Το κονσέρτο αυτό έχει πολλές εξαιρετικές ηχογραφήσεις. Ποιός θα πίστευε ότι μια μια από τις καλύτερες ερμηνείες (αν οχι η καλύτερη) προέρχεται από έναν μουσικό της jazz όσο σπουδαίος και να είναι.
Boston Orchestra-Charles Munch
Δυστυχώς μόνο σε βινύλιο της RCA ή επανέκδοση της Eterna.
 
Last edited:


Μηνύματα
148
Reaction score
208
Μία ακόμη σπουδαία εκτέλεση από τον Dmitrij Kitajenko και την Guerzenich-Orchestra Koeln και εξαίρετο ήχο.

Dmitrij Kitajenko, Guerzenich-Orchestra Koeln - Tschaikowsky Symphony No. 6.jpg


Ορίστε σε Tidal
ευχαριστώ
 

Μηνύματα
6.846
Reaction score
5.949

Ορίστε σε Tidal
Δεν είναι το ίδιο. Εννοούσε σε φυσική μορφή πλην βινυλίου (CD, SACD ή Blu-ray). Για εμάς τους συλλέκτες αυτό μετράει...
Ως προς την εκτέλεση, για ένα τέτοιο έργο με εκατοντάδες ηχογραφήσεις, ουκ ολίγες με τους καλλίτερους σολίστες σχεδόν από όλες τις εποχές των αξιόπιστων ηχογραφήσεων, δύσκολα θα μπορούσα να επιλέξω μία ως την "καλλίτερη". Ως σολίστες, τουλάχιστον ο Karl Leister, η Sabine Meyer, o Jack Brymer και από τους πιο πρόσφατους τουλάχιστον ο Michael Collins είναι οι πλέον εξέχοντες, ενώ σε όργανα εποχής ο Charles Neidich και ο Eric Hoeprich ξεχωρίζουν με το ιδιωματικό παίξιμό τους. Από εκεί και πέρα έχει σημασία και το ποια είναι η Ορχήστρα και ο Μαέστρος σε κάθε ηχογράφηση. Ο Leister και η Meyer έχουν ηχογραφήσει το έργο σε κάμποσες ηχογραφήσεις. Ο εκλεπτυσμένος και εξαιρετικά δουλεμένος ήχος και των δύο μου πάει περισσότερο ίσως από κάθε άλλον.
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.316
Μηνύματα
2.858.286
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top