A man called Otto (2022) vs A man called Ove (2015)

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Μηνύματα
46.321
Reaction score
93.899


Αντί δικής μου κριτικής και βαθμολογίας, θα παραθέσω το κείμενο του Βαγγέλη Λάμπρου στο fb


Ούτε να πεθάνεις δεν είσαι άξιος Ούβε

Ενθυμούμενος την προτροπή του καλού μου φίλου και πελάτη Thomas Peponis που μοιραζόμαστε το πάθος του Home Cinema είδα σήμερα το Σουηδικό A Man Called Ove.

Την Ευρωπαϊκή έκδοση της ταινίας που κυκλοφόρησε πρόσφατα A Man Called Otto την είχα απολαύσει προ μηνών με τον χειμαρρώδη Tom Hanks. Είχα πλέξει το εγκώμιο του μεγάλου star αλλά το έργο είχε μια απουσία ουσίας που αδιόρατα έδειχνε τον Χανκς να τραβάει το κάρο.
Παρακολουθώντας και τα δυο έργα αναγνωρίζεις από τη μέση και μετα ότι τα χωρίζει μια αβυσσαλέα κινηματογραφική απόσταση. Το μόνο που κρατάει σε επαφή τους δύο κόσμους που τα χωρίζει είναι το υπερταλέντο του Τομ. Πραγματικά δεν εχει ταίρι αυτή η περσόνα!
Όχι ότι Rolf Lassgård υπολείπεται υποκριτικής, κάθε άλλο.

Είναι ενας πραγματικά τσαντισμένος σκατόγερος που ενώ του δίνεις όλα τα δίκια του κόσμου, κάτι βαθιά μέσα σου εύχεται ακατάπαυστα να μην του μοιάσεις…

Όταν όμως απολαμβάνεις ένα υπερθέαμα σκηνοθεσίας, σεναρίου αφήγησης και υποκριτικής -από όλους τους τυχερούς που έλαβαν μέρος σε αυτή την Σουηδική δημιουργία- αντιλαμβάνεσαι τι μέγεθος διαθέτει ο Τομ Χάνκς που κράτησε την αμερικανική βερσιόν να επιπλέει…..
Το West Coast των ΗΠΑ ανέλαβε να γυαλίσει ένα διαμάντι, να το κάνει Χολυγουντιανό. Αν και δεινοί γνώστες κανιβαλισμού, God Bless America, αποτύχανε. Δώσανε κάτι εύπεπτο και χορταστικό για όλους. Και εκει δεν εχει τίποτα άλλο να πει το A Man Called Otto και αρχίζει το έπος του A Man Called Ove.

Ο Ούβε….δεν «τρώγεται» με τίποτα γιατί δεν έχει να χάσει τίποτα!
Μοιάζει σαν να βρίσκεται ξυπόλυτος σε ναρκοπέδιο αλλά απλά φυλάσσεται από το σύγχρονο απρόσωπο κόσμο. Δεν μας θέλει άλλο, είμαστε άτακτοι σωροί προβλημάτων στην τακτοποιημένη ζωή του

Ο Ούβε έχει να προσφέρει μόνο αγάπη αλλά μόνο σε εκείνους που διαθέτουν την υπομονή που γνωρίζουν πως να ξεκλειδώνουν αληθινές καρδιές και να αναγνωρίζουν την προστατευμένη αγνότητα πίσω από θωρακισμένες πανοπλίες.

Ένας ήρωας που σώζει συνάνθρωπους και δεν θέλει αναγνώριση, ένας κλειστός άνθρωπος, ένας ερημίτης, ένας γκρινιάρης που ψάχνει το δίκιο μας χαμένο στα μικρά γράμματα, ένας γείτονας της διπλανής πόρτας που θα τρέξει στο πρόβλημα, ένας γέρος που αποκαλεί τους ομοφυλόφιλους «αδελφές» αλλά και τους προστατεύει ακόμη και από την ίδια τους την οικογένεια, ένας απρόσμενος παππούς χωρίς εγγόνια, ένας ερωτευμένος που φέρνει αστέρια στα πόδια της ανάπηρης γυναίκα τους, ένας βιαστικός συνταξιούχος που αδημονεί να βρει την παντοτινή του αγάπη στην επόμενη ζωή.

Αυτός είναι ο Σουηδός Ουβε, αλλά διάολε δεν ξέρει πως να πεθάνει και δεν τον βοηθάει κανείς!!!!

Και αυτό μας προσφέρεται τόσο σκανδαλώδη αισθησιακά από τον Hannes Holm που το μυαλό του θεατή ερωτοτροπεί με την συμπεριφορά ενός υπερήλικα. Ο σκηνοθέτης τον μεταμορφώνει σκηνή με σκηνή από ένα ξινό κίτρο στον πιο γοητευτικό άντρα που θα ήθελε πλάι του κάθε θηλυκό ον στον πλανήτη. Ακόμη και η αδέσποτη γάτα της γειτονιάς, αυτόν επέλεξε….

Τελικά και ο ίδιος θέλω να γίνω Ουβε. Δεν αναρωτιέμαι πλέον….Ευχή έκανα.

Ποτέ δεν είναι αργά σκέφτομαι….ξεκινώ λοιπόν και τρέχω να δαγκώσω λεμόνια

Το A Man Called Ove είναι μια ευχή για πολιτισμό, αγάπη, έρωτα, διαυγές βλέμμα και προστασία στον συνάνθρωπο, πραγματική ζωή σε μια κοινωνία αξιών.

Ευχαριστώ πολύ για το διαμάντι που μου ξέφυγε Θωμά.
Θα μου πεις για αυτό είναι οι φίλοι αλλά όπως και να έχει ευχαριστώ!
 



Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.618
Μηνύματα
2.868.219
Members
37.940
Νεότερο μέλος
geo kok
Top