Advance Acoustic MCD-203 II Review

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895

To γνωστό player της Advance εξετάζεται από τον Δημήτρη "avmentor" Σταματάκο και οι εντυπώσεις του είναι θετικότατες. Πάντως θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε και μία σύγκριση με το 740C της Cambridge εφόσον "παίζουν" περίπου στα ίδια χρήματα.

"Η τρέχουσα έκδοση του MCD-203 είναι η δεύτερη και φαίνεται να ακολουθεί την αποδεδειγμένα επιτυχημένη συνταγή του πρώτου: Είναι μια “βαριά” σε κατασκευή μηχανή, με προσεγμένο ψηφιακό κομμάτι (το οποίο, τώρα, προσφέρει upsampling στα 24bit/192kHz) και ένα αναλογικό στάδιο εξόδου το οποίο βασίζεται σε τριόδους.

...

Πρόκειται για μια μεγάλη και βαριά συσκευή που παραπέμπει σαφώς σε ακριβότερο κομμάτι, κάτι που θα πρέπει να καταχωρηθεί στις επιτυχίες της Advance, ειδικά σε μια τόσο δύσκολη και απαιτητική κατηγορία τιμής, όπου συχνά μια ανεπιτυχής επιλογή στις... βίδες μπορεί να είναι υπεύθυνη για μια μετριότερη του αναμενόμενου πορεία. Ωστόσο, αυτό που έχει σαφώς μεγαλύτερη ενδιαφέρον είναι το εσωτερικό του MCD-203 ΙΙ, κι εκεί, οι Γάλλοι έχουν δώσει ρέστα!

Kατ' αρχήν το σασί είναι χωρισμένο σε τμήματα με την βοήθεια εγκάρσιων δοκών (στους οποίους προφανώς οφείλεται η στιβαρότητα της συσκευής), με το κεντρικό τμήμα να φιλοξενεί το τρανσπόρτ (ελαστικά αναρτημένο) καθώς και το ψηφιακό κομμάτι, το αριστερό το βασικό τροφοδοτικό (για το τμήμα ελέγχου, τις υψηλές τάσεις για τις λυχνίες και τις τάσεις για τα υπόλοιπα τμήματα) και το δεξί να περιλαμβάνει το αναλογικό στάδιο. Το διαμέρισμα του τρανσπόρτ και των ψηφιακών κλείνει με ένα κάλυμμα (για λόγους θωράκισης και αισθητικής) δίνοντας στο εσωτερικό, το οποίο δεν είναι καθόλου άδειο όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες, μια πρόσθετη αίσθηση τάξης.
Όσον αφορά την δομή του player το ενδιαφέρον κομμάτι ξεκινά αμέσως μετά το τρανσπόρτ. Στο κομμάτι του ψηφιακού interface και των μετατροπέων d/a η Advance έχει κάνει μια μάλλον ασυνήθιστη επιλογή, χρησιμοποιώντας μια πλήρη πλακέτα βασισμένη επάνω στο SOC ΜΤ1389QE (System-On-Chip) της Mediatek με τα πλήρη παρελκόμενα του! Αναγκασμένος να ψάξω το θέμα λίγο περισσότερο (μα που είναι το ψηφιακό interface και γιατί δεν είναι κάτι κλασικό, όπως, ας πούμε, της Crystal;) ανακάλυψα ότι το εν λόγω board έχει πολλές και ενδιαφέρουσες δυνατότητες, ανάμεσά τους και χειρισμό video streams, είναι δε πολύ δημοφιλές ανάμεσα στους κατασκευαστές DVD players! Η Mediatek δεν προσφέρει πληροφορίες για την έκδοση “QE” αλλά είναι προφανές ότι στην χρήση του οφείλεται η δυνατότητα χειρισμού και αποκωδικοποίησης δίσκων CD-MP3 και HDCD καθώς επίσης και το upsampling. Στην πλακέτα που φιλοξενείται ο επεξεργαστής (ο οποίος εκτελεί χρέη controller του τρανσπόρτ και ψηφιακού interface) βρίσκεται και η ουσιώδης διαφορά του MCD-203 II από το “απλό” MCD-203. Η μετατροπή του ψηφιακού σήματος σε αναλογικό γίνεται από ένα AD1955 της Analog Devices, το οποίο είναι από τα κορυφαία DACs της εταιρίας με δυνατότητες χειρισμού σημάτων μέχρι 24bit/192kHz (και DSD), προσφέροντας έτσι την ευκαιρία στην Advance να φτιάξει ένα player με “fixed” upsampling στα 24bit/192kHz (fixed, με την έννοια ότι δεν μπορείς να το απενεργοποιήσεις).

Η έξοδος ρεύματος του τσιπ είναι διαφορική, κάτι που επιτρέπει την δημιουργία ενός balanced κυκλώματος μετατροπής ρεύματος σε τάση, τακτική που από ότι φαίνεται έχει, πράγματι, ακολουθηθεί, κρίνοντας από τους δύο διπλούς τελεστικούς ενισχυτές (TL072/5532) που έχουν χρησιμοποιηθεί ανά κανάλι, πριν το σήμα πάρει την άγουσα για το κομμάτι που έχει σχεδιάσει η ίδια η Advance Acoustic. Το κύκλωμα αυτό βασίζεται σε μια διπλοτρίοδο 12ΑΧ7 (ανά κανάλι) της οποίας οι δύο τρίοδοι είναι συνδεσμολογημένες ως διαφορικός ενισχυτής, με τις καθόδους να συνδέονται σε πηγή ρεύματος υλοποιημένη με τρανζίστορ, μια τεχνική που εξασφαλίζει πολύ χαμηλό θόρυβο (common mode rejection, στις δύο γραμμές του σήματος εισόδου, ο λόγος που χρησιμοποιήται, άλλωστε μια balanced τοπολογία), χαμηλότερη παραμόρφωση (σε σχέση με ένα single ended στάδιο) και μεγαλύτερη ανοχή σε θορύβους από την τροφοδοσία. Οι δύο έξοδοι του σταδίου αυτού οδηγούνται είτε στην έξοδο balanced είτε στην single ended έξοδο (μάλλον μετά από ένα buffer υλοποιημένο με 5532). Μετά από όλα αυτά, βεβαίως, είναι δύσκολο να ισχυριστείς ότι το MCD-203 II δεν είναι ένα προσεγμένο player όσον αφορά το κύκλωμα, ή ότι οι Γάλλοι υπήρξαν απλώς διεκπεραιωτικοί... Η τροφοδοσία είναι γενικά προσεγμένη και τα διάφορα παθητικά υλικά καλής ποιότητας, συμπληρώνοντας, μαζί με τα, χαρακτηριστικά για την Advance, μαύρα τυπωμένα κυκλώματα μια εικόνα που σαφώς προδιαθέτει για κάτι ακριβότερο (για να γίνω λίγο πιο σαφής, έχω δει σαφώς ακριβότερες συσκευές με πολύ μετριότερη ποιότητα κατασκευής...).

...

Τελικώς...
... προσωπικά δεν έχω αμφιβολία ότι η απάντηση στο ερώτημα που είχα στο μυαλό μου αρχικά, το αν δηλαδή το MCD-203 II δικαιούται να έχει την φήμη που έχει, είναι “ναι”. Τα προσφερόμενα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που θα περίμενε κανείς αν απλώς διάβαζε το ταμπελάκι με την τιμή και η Advance Acoustic έχει επιτύχει έναν χρυσό συνδυασμό μεταξύ standard και custom τμημάτων του οποίου το αποτέλεσμα είναι πραγματικά αξιοπρόσεκτο ακόμη και με απόλυτα κριτήρια. Αν αναζητάτε ένα player σε αυτά τα χρήματα και έχετε σαν στόχο να ακούτε την μουσική σας καλά είναι ίσως ό,τι καλύτερο μπορείτε να βρείτε αυτή τη στιγμή!"

Full Review: avmentor.gr

Reaction score
4
Απάντηση: Advance Acoustic MCD-203 II Review

Έχει κανείς άποψη από αυτό το cdp ?
Διάβασα το review στο avmentor και διάφορα άλλα στο net.
Είδα να αναφέρεται ότι 'πάσχει' στις χαμηλές συχνότητες και για την ακρίβεια "μπερδεύει" στα γρήγορα περάσματα του μπάσου...
Από την άλλη είναι σε καλή τιμή.
Λοιπόν..?

Reaction score
8
Μονο αμα το ακουσεις μπορεις να βγαλεις συμπερασμα, εχει εναν γλυκο ηχο αλλα ξεφευγει λιγο απο τον καθιερωμενο ηχο των σιντι πλευερς

Reaction score
4
Απάντηση: Re: Advance Acoustic MCD-203 II Review

Μονο αμα το ακουσεις μπορεις να βγαλεις συμπερασμα, εχει εναν γλυκο ηχο αλλα ξεφευγει λιγο απο τον καθιερωμενο ηχο των σιντι πλευερς
Καλά τα λες αλλά πρέπει να το ακούσεις στο δικό σου set για να καταλάβεις.
Πέρα από την "γλυκάδα" μπορείς να περιγράψεις την διαφορά από τον "καθιερωμένο ήχο" των cdps της κατηγορίας τιμή του ?
(Υποκειμενικό)
:137:

Reaction score
8
Τουλαχιστον στο δικο μου συστημα που το ακουσα δανεικο απο ενα φιλο, δεν ειχε τον κλινικο διαχωρισμο οργανων οπως αλλα σιντις, αλλα εντυνε τα οργανα με λιγο παραπανω ογκο, δινοντας μια αισθηση που πλησιαζε την εννιαια εικονα του βινυλιου, παρα την αναλυτικοτητα τουσιντι.
Πλησιαζε καπως σε ηχο το DROPLET CDP 5.0 που ειναι οτι πιο κοντα σε βινυλιο ηχος που εχω ακουσει απο σιντι πλευερ, υπολοιπομενο απο αυτο στην χαλαροτητα του χαμηλου, αλλα οχι στιν ογκο.

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Για το player της Advance είχε γράψει παλιότερα και ο Μιχάλης ο Σπέρτος:

Πολυ προσφατα ειμαι και εγω κατοχος αυτου του CD player.
Η ποιοτητα κατασκευης του μπορω να πω ειναι πολυ καλη, με τα δικα μου μετρα, και μαλιστα οι διαφορες επιλογες με βρισκουν απολυτα συμφωνο.
Oι Ακουστικες μου εκτιμησεις ειναι σχετικα πρωιμες και ποτε δεν δοκιμασα συνδεση Balanced. Δεν μου αρεσε μια σχετικη ελλειψη πραγματικα ρωμαλεου μπασσου. Ο ηχος του μου ακουγεται πολυ καθαρος, ευγενικος οχι σε βαθμο να σε κοιμιζει, με την βασικη προυποθεση οτι θα αλλαξουν χωρις δευτερη σκεψη οι Κινεζικες 12ΑΧ7 λυχνιες σε κατι αλλο. Με αυτες υπαρχει σαφης ελλειψη λεπτομερειας, και προβαλονται πολυ τα μεσαια- χαμηλομεσαια. Δοκιμασα 9 ζευγαρια απο διαφορετικους τυπους 12ΑΧ7 (και αντιστοιχες) που μου βρισκονται, 6 συγχρονης παραγωγης και 3 ΝΟS, και στο τελος κατεληξα μεταξυ δυο:
1) 5751 gold pins ElectroHarmonix (με τις μακρυες ανοδους)
2) TUNGSRAM ECC83 οι οποιες παρεμειναν τελικα επανω σαν ελαφρα πιο αερατες απο τις Ρωσικες.

Το προτεινω ανεπιφυλακτα για αυτην την κατηγορια τιμης. Εαν θελει κανεις να προχωρησει σε παραπερα βελτιωση καλο θα ηταν να αλλαξει τους πυκνωτες Εξοδου (4 κιτρινους διπλα στις λαμπες) με καλυτερους. Προτεινω Auricaps ή συνδιασμο Auricaps - Jensen paper-in oil.

Reaction score
13
Εχω ακουσει οτι καποιοι εχουν καταργησει τα τσιπακια που κυκλωματικα επονται της λαμπας, και εχουν παρει εξοδο κατευθειαν απο την λαμπα, με καλυτερα αποτελεσματα οπως λενε.

Επισης στην πορεια δοκιμασα και λαμπες της οικογενειας 12ΑΤ7 / ECC81 (αντι της original ECC83) και επαιξε πιο μαλακά, ή εστω πιο καλα για το δικο μου γουστο.
Αλλα το χαμηλο του ειναι παντα ενα κλικ πιο πισω απο αλλα Players.

Reaction score
1
Re: Απάντηση: Advance Acoustic MCD-203 II Review

Έχει κανείς άποψη από αυτό το cdp ?
Διάβασα το review στο avmentor και διάφορα άλλα στο net.
Είδα να αναφέρεται ότι 'πάσχει' στις χαμηλές συχνότητες και για την ακρίβεια "μπερδεύει" στα γρήγορα περάσματα του μπάσου...
Από την άλλη είναι σε καλή τιμή.
Λοιπόν..?
Νομίζω ότι έχει ΥΠΕΡεκτιμηθεί ως CD Player.

Δεν παίζει τίποτα σπουδαίο, πάσχει σε αρκετά σημεία όπως χαμηλό, όγκο, δυναμικά.

Η ποιότητα κατασκευής ειδικά του μηχανισμού έχει επικριθεί από πολλούς.

Αν πρέπει να αλλάξεις και λάμπες τότε έχεις φτάσει την τιμή ενός πολύ καλού για την τιμή του player.

Του CD-120 της Consonance. Θα σου πρότεινα να το ακούσεις.

Bart

Reaction score
3

Χαιρετώ καί υποβάλω τα σέβη μου,από λάθος κατηγορία καί ζητώ συγγνώμη προκαταβολικά.Σαν τέως ιδιοκτήτης τού player τής Advance συμφωνώ απόλυτα με τούς προλαλήσαντες thanasis k.καί Μιχάλη Σπέρτο.Να προσθέσω μόνο ότι το πρόβλημα με το χαμηλό τού player είναι εμφανές σέ ηχεία πού κατεβαίνουν αρκετά χαμηλά,ενώ σέ κάποιο ηχείο βάσης είναι μάλλον αμελητέο(προσωπική εμπειρία γάρ).Μπορώ όμως να τού καταλογίσω μιά επίγευση υπερεπεξεργασίας στό άκουσμά του(φυσιολογικό ίσως λόγω τού ιδιαίτερα ανεπτυγμένου σταδίου εξόδου).ΝΑΙ,προβλήματα με το transport είχα, λύθηκαν άμεσα από τον αντιπρόσωπο αλλά γιά ψυχολογικούς λόγους(αν το ξαναπάθει τι κάνουμε κ.λ.π.)προχώρησα στο...διαζύγιο.

Reaction score
4

Καλώς τον !

Σας ευχαριστώ όλους για τις απόψεις σας.....έβγαλα ήδη το 'πόρισμα'. :126:

Reaction score
3

Καλώς σάς βρίσκω καί να συμπληρώσω καί ολίγα περί Cambridge.Εχοντας ζήσει περίπου 2 μήνες,παλιότερα,με το 640 καί ακούγοντας αρκετά σε σπίτι φίλου το 740 νομίζω ότι η συνταγή τής Cambridge είναι σταθερή.Μεγατόννοι ανάλυσης,τεράστια εικόνα(λίγο άδεια όμως στό κέντρο), άριστος εστιασμός,πολύ ζωντανά άκρα στό φάσμα.Σέ ψαρώνει με το πρώτο άκουσμα,αλλά στα γεροντικά μου αυτιά έρχεται κουραστικό.Γιά τούς οπαδούς της ανάλυσης καί τής λεπτομέρειας το απόλυτο best buy.

Reaction score
50

Επαναφέρω αυτό το παλιό post μόνο και μόνο για να καταθέσω την απόψη μου σχετικά με την αλλαγή λυχνιών στο Player.

Το cd το έχω εδώ και περίπου 2 χρόνια.
Τώρα τελευταία με έτρωγε η αναβάθμιση αλλά και ένιωθα ότι έχει χαθεί κάτι από τον ήχο του συστήματος μου όπως τον ξέρω.

Οι κινέζικες λυχνίες λοιπόν αλλάχτηκαν με τις αντίστοιχες 12ΑΧ7 Electro-Harmonics Gold pins.
Οι διαφορές στο δικό μου σύστημα ήταν τέτοιες που όχι απλά δικαιολογούν τα 22Ε που στοίχησαν αλλά και πολύ παραπάνω.
Δεν θα πώ ότι το Player τωρα έγινε .... Esoteric :105:αλλά είναι μια φτηνή και εύκολη αναβάμιση που βελτιώνει αρκετά τον ήχο του.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.515
Στο συγκεκριμένο player μετά τις λυχνίες υπάρχουν αντιστάσεις, ένας τελεστικός ενισχυτής και πυκνωτής σε σειρά με το σήμα.

Αυτά είναι που καθορίζουν, κυρίως, τον ήχο του μαζί με την τροφοδοσία τους.

Οι λυχνίες στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα συνεισφέρουν ελάχιστα ως καθόλου.

Reaction score
11
Σε κάποιο test σε αγγλικό περιοδικό είδα να του κάνουν κριτική για αυξημένο jitter...
Αληθεύει;

Reaction score
9

Εγώ πάντως είμαι ευχαριστημένος, ιδιαίτερα μετά την αλλαγή λάμπας με Valvo. Δεν ξέρω βέβαια εάν η σύνδεση με XLR με οφελεί ή θα έπρεπε να προτιμήσω RCA.

Α για να μην το ξεχάσω πριν λίγο καιρό και μετά από ένα χρόνο όχι βαρειάς χρήσης, παρουσίασε πρόβλημα μη ανάγνωσης δίσκων το οποίο έλυσε χωρίς καθυστερήσεις η αντιπροσωπεία, πράγμα που κατατάσσω στα θετικά καθόσον να μεν κατασκευάζεται στην Κίνα αλλά ο αντιπρόσωπος δεν παριστάνει το Κινέζο.

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.554

Ο Πετρόπουλος κινέζος; Αυτός έχει κοντά δυό μέτρα μπόι...

Reaction score
9

Τελικά το πείραγμα του player για να πάρει κανείς έξοδο κατευθείαν από τις λάμπες αξίζει τον κόπο? Εάν ναι προτίθεμαι να το κάνω σύντομα.

Reaction score
1.188

Επαναφέρω αυτό το παλιό post μόνο και μόνο για να καταθέσω την απόψη μου σχετικά με την αλλαγή λυχνιών στο Player.

Το cd το έχω εδώ και περίπου 2 χρόνια.
Τώρα τελευταία με έτρωγε η αναβάθμιση αλλά και ένιωθα ότι έχει χαθεί κάτι από τον ήχο του συστήματος μου όπως τον ξέρω.

Οι κινέζικες λυχνίες λοιπόν αλλάχτηκαν με τις αντίστοιχες 12ΑΧ7 Electro-Harmonics Gold pins.
Οι διαφορές στο δικό μου σύστημα ήταν τέτοιες που όχι απλά δικαιολογούν τα 22Ε που στοίχησαν αλλά και πολύ παραπάνω.
Δεν θα πώ ότι το Player τωρα έγινε .... Esoteric :105:αλλά είναι μια φτηνή και εύκολη αναβάμιση που βελτιώνει αρκετά τον ήχο του.
Εγώ το έχω 2 χρόνια τώρα και μετά από μερικές αλλαγές λυχνιών κατέληξα πάλι στις δικές του Κινέζικες no name. Οσο και αν σας φαίνεται περίεργο ή αιρετικό οι μαμίσιες no name παίζουν καλύτερα από όσες δοκίμασα κατά καιρούς. Γι αυτό και τώρα παίζει με τις δικές του και δεν το ψάχνω άλλο πλέον.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.515
Re: Απάντηση: Advance Acoustic MCD-203 II Review

Τελικά το πείραγμα του player για να πάρει κανείς έξοδο κατευθείαν από τις λάμπες αξίζει τον κόπο? Εάν ναι προτίθεμαι να το κάνω σύντομα.
Εάν ακούς από τις balance εξόδους του player χρησιμοποιείς μόνο τις λυχνίες του και αυτό που, κατά τη γνώμη μου, χρειάζεται είναι καλύτεροι και μεγαλύτεροι πυκνωτές σήματος.

Αν χρησιμοποιείς τις εξόδους RCA το σωστό είναι να βελτιωθεί το υπάρχον κύκλωμα που μετατρέπει το balance σήμα σε unbalance.
Εκεί χρειάζεται μπόλικη δουλειά και αντικατάσταση αρκετών υλικών.

Όσον αφορά τη διαπίστωση του προηγούμενου φίλου, σχετικά με την αντικατάσταση των λυχνιών, είναι λογικό να μη παρατηρείται ουσιαστική διαφορά σε συστήματα αντίστοιχα του player ιδίως όταν γίνεται χρήση των RCA εξόδων.

Staff online

• xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.186
Members
38.667
Νεότερο μέλος
giorgos8907