American Gangster (2007)

Μηνύματα
28.176
Reaction score
50
American Gangster (2007)



Το 1970 στην Αμερική, ένας αστυνομικός προσπαθεί να ξεσκεπάσει τον λαθρέμπορο ναρκωτικών Frank Lucas, ο οποίος φέρνει ναρκωτικά στη χώρα κρύβωντάς τις ποσότητες στα φέρετρα των στρατιωτικών που επιστρέφουν από τον πόλεμο του Βιετνάμ.


Κανένας δεν ήξερε τον Φρανκ Λούκας, τον οδηγό ενός από τους κυρίαρχους Νονούς της πόλης, μέχρι που βρίσκει την ευκαιρία, μετά τον ξαφνικό θάνατο του αφεντικού του, να χτίσει τη δική του αυτοκρατορία και να ζήσει το δικό του Αμερικανικό Όνειρο. Σταδιακά, προμηθεύοντας τους δρόμους με ανόθευτα ναρκωτικά σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή, αποκτά τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών, κατατροπώνει τα υπόλοιπα συνδικάτα του εγκλήματος και εξελίσσεται σε εξέχοντα κοινωνικό παράγοντα.

Ο Ρίτσι Ρόμπερτς από την άλλη, είναι ένας αστυνομικός με τέτοιες διασυνδέσεις που ουσιαστικά ελέγχει τον υπόκοσμο των ναρκωτικών, δίχως να «λαδώνεται». Σταδιακά, αρχίζει να υποψιάζεται ότι κάποιος, πέρα από τις γνωστές οικογένειες της Μαφίας, αναρριχάται στην εξουσία της διακίνησης ναρκωτικών και βάζει σκοπό του να τον συλλάβει…

Ο Λούκας και ο Ρόμπερτς, μολονότι σε αντίπαλα στρατόπεδα, μοιάζουν σε πολλά, καθώς και οι δυο υιοθετούν ηθικούς κώδικες που τους διαφοροποιούν από τους συναδέλφους τους… Όταν όμως έρχεται η ώρα της τελικής αναμέτρησης, μονάχα ένας από τους δύο μπορεί να βγει νικητής.

ιστορία του μεγαλέμπορου ναρκωτικών Φρανκ Λούκας είδε το φως της δημοσιότητας με ένα άρθρο (The Return of the Superfly) του δημοσιογράφου Μαρκ Τζέικομπσον στο New York magazine το 2000, μετά από συνάντησή του με τον ίδιο το Λούκας.

Το άρθρο του Τζέικομπσον κέντρισε το ενδιαφέρον του βραβευμένου με Όσκαρ παραγωγού Μπράιαν Γκράζερ (8 Mile, Friday Night Lights, A Beautiful Mind, Cinderella Man) και στην υλοποίηση της μεταφοράς της πραγματικής ιστορίας στο πανί ενεπλάκη και ο βραβευμένος με Όσκαρ Στίβεν Ζαϊλιαν, ο οποίος πέρασε μήνες με το Λούκας και το Ρόμπερτς.

Οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, Φρανκ Λούκας και Ρίτσι Ρόμπερτς βοήθησαν πολύ τόσο το σκηνοθέτη όσο και τους ηθοποιούς στα γυρίσματα. Σχολιάζει ο Ουάσινγκτον «…μπήκα σε ένα δωμάτιο με το Φράνκ, άνοιξα το κασετοφωνάκι και αρχίσαμε να μιλάμε. Δεν προσπάθησα να τον μιμηθώ απαραιτήτως, αλλά ο Φρανκ είναι πολύ γοητευτικός. Αυτό είναι το βασικό του χαρακτηριστικό. Έπαιξα το Ρούμπιν Κάρτερ και έκανα το ίδιο ακριβώς πράγμα, απλά περνούσα ώρες μαζί του, μέναμε μόνοι και έμαθα την αλήθεια ή τουλάχιστον μια εκδοχή της… Αλλά στο Φρανκ είπα «Μη μου πεις κάτι που δεν χρειάζεται να γνωρίζω. Δεν θέλω να κληθώ να καταθέσω.»
O Φρανκ Λούκας υπήρξε έμπορος ναρκωτικών τη δεκαετία του ’70 στο Χάρλεμ και οι επιχειρήσεις του είχαν χαρακτηριστεί ως οι πιο εξωφρενικά επιτυχημένες διεθνώς. Γνωστός για την επιχείρηση Cadaver Connection, ο Λούκας έμεινε στην Ιστορία για το παράτολμο σχέδιό του να μεταφέρει ηρωίνη μέσα στα φέρετρα των Αμερικανών πολεμιστών του Βιετνάμ. Το 1976 καταδικάστηκε σε 70 χρόνια φυλάκισης, αλλά βγήκε το 1981 καθώς είχε βοηθήσει τις Αρχές να συλλάβουν πάνω από 100 εγκληματίες. Το 1984 καταδικάστηκε σε άλλα 7 χρόνια φυλακής.

Ο πρώτος που θέλησε να αναλάβει τη σκηνοθεσία της ταινίας ήταν ο Αντουάν Φουκουά, που είχε συνεργαστεί με τον Ουάσινγκτον και στην ταινία Training Day, αλλά το στούντιο τότε ανέβαλε την παραγωγή.
Αρχικά ο Ουάσινγκτον ήταν διστακτικός στην ανάληψη του ρόλου, αλλά τον συνεπήρε το σενάριο και μόλις ο Ρίντλεϊ Σκοτ ενέδωσε στις πιέσεις του Γκρέιζερ και ανέλαβε τη σκηνοθεσία, υπέγραψε και ο ίδιος. Σχολιάζει ο Γκρέιζερ «Έβαλα τα δυνατά μου προκειμένου να το υλοποιήσω. Πήγα το σενάριο στο Ρίντλεϊ Σκοτ επτά ή οκτώ φορές, και πάντοτε του άρεσε, αλλά δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή. Τώρα-την ένατη ή δέκατη φορά- είπε το Ναι».

Ο Ρίντλεϊ Σκοτ πρότεινε για το ρόλο του αστυνομικού το Ράσελ Κρόου (με τον οποίο έχει συνεργαστεί και στις ταινίες Gladiator, A Good Year) και επέμεινε στην ανάληψη του ρόλου του Λούκας από τον Ουάσινγκτον.
Σχολιάζει ο Ράσελ Κρόου: «Το σενάριο καταγράφει μια περίοδο και η χρονική ακολουθία αφηγείται μια ιστορία. […] Ο Ρίτσι είναι πολύπλοκος και με πολλές αντιφάσεις. Η ιστορία του δεν περιλαμβάνει παραδοσιακά στοιχεία. Δεν κατηγοριοποιείται εύκολα. ..»

Ελληνικη πρεμιερα 25/12/2007

 
Last edited by a moderator:




Μηνύματα
333
Reaction score
0
Κι εγώ την θεωρώ πολύ καλή ταινία. Ο Ρίντλεϊ Σκοτ ξέρει να κάνει καλό εμπορικό σινεμά. Μου άρεσε πολύ, ο δε Ντέντζελ νομίζω ότι σιγά-σιγά εξελίσσεται σε "ογκόλιθο". Απλά σβήνει όποιον βρίσκεται στο πλάνο μαζί του. Ακόμα και τον Ράσελ!....
 

VG

Μηνύματα
5.157
Reaction score
0
Εξαιρετικα κακη η ερμηνεια του Ντενζελ χαντακωνει το εργο που σε γενικες γραμμες ειναι καλο,πιθανως ο σκηνοθετης ηθελε να περασει στο κοινο την εικονα μιας μαυρης πατρικης φιγούρας αντι για εναν τυπικο γκανγκστερ, το αποτελεσμα ομως ηταν βραστα Χαράλαμπε.

Η απόδοση της εποχης επισης εχει γινει χωρις ιδιαίτερη προσοχη,μαλλον εκει επιλεχθηκε να γινουν περικοπες.

Καλος και πειστικος ο Ρασελ Κροου στον ρολο του μπατσου,αν και θα προτιμουσα μια πιο σκληροπυρηνικη φάτσα,γνωστη ομως η προτιμηση του σκηνοθετη.

Overall μια ταινια που βλεπεται ευχαριστα αν και μεγαλη σε διαρκεια,αλλα οποιοδήποτε αλλη απαίτηση απο αυτήν ακυρώνεται με την μία...
 

Μηνύματα
8.676
Reaction score
6
Απάντηση: American Gangster (2007)

Γεματο από φανφαρες έλλειψη ρεαλισμού με φιγουρατζίδικους ρολους ( σαν αυτό του Ντενζελ) και με το Ρασελ Κροου να παρελαύνει με κολλημένο το βλέμμα του χαζοχαρούμενου.
Δεν περίμενα τετοια ταινια από τον Ριντλευ Σκοτ και όπως φαίνετε πρεπει να το παρω απόφαση να μην περιμενω και στο μέλλον τιποτα.
Το κερασάκι στην τουρτα είναι η υποψηφιότητα για Τρεις χρυσές σφαίρες.
Μιλάμε για απίστευτη απελπισία…



…ή για κατάντια;
 

Μηνύματα
3.143
Reaction score
0
Το βρήκα αρκετά καλό προσωπικά.
Για την ακρίβεια, χωρίς να είναι κάτι το τρομερό προσπαθώ να σκεφτώ κάποια καλύτερη ταινία με παρόμοιο θέμα (μεγαλέμπορος ναρκωτικών) και δεν μπορώ: ο "Σημαδεμένος" του Ντε Πάλμα παρά το cult status που απέκτησε με τα χρόνια είναι τόσο υπερβολικός και εξεζητημένος που καταντά γελοίος, σαν παρωδία του ίδιου του του εαυτού. Η "Υπόθεση Καρλίτο" ήταν κάπως ξαναζεσταμένο φαγητό παρά την τρομερή σκηνή στο τέλος. Το Blow ήταν "ελαφρύ" εκ πεποιθήσεως, χωρίς να είναι καθόλου κακό αλλά δεν το λες και έπος.
Το American Gangster από την άλλη ήταν λίγο διεκπεραιωτικό μεν, αλλά και την ιστορία του ωραία τη λέει και τους χαρακτήρες του τους αναπτύσσει μια χαρά. Το πρόβλημα για μένα είναι ο Washington που έχει αρχίσει να παίζει όλους τους ρόλους στο ίδιο στυλ, σαν μανιέρα. Κρίμα γιατί με αυτό το ρόλο είχε την ευκαιρία να αλλάξει το προφίλ του. Ο Κρόου αντίθετα μου άρεσε, θα ήθελα να τον δω στα Όσκαρ.

7,5/10

Για μεγάλη ταινία του είδους θα πρέπει να περιμένουμε το Medellin με τον Vinnie Chase :cool_11: (subplot στο Entourage του HBO)
 

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Μηνύματα
8.978
Reaction score
894
Αρκετά καλή ταινία αλλά έλειπε το "κάτιτις" (π.χ. μία μεγάλη ερμηνεία) που θα την έκανε να ξεχωρίζει. Αν έπρεπε να βάλω βαθμολογία θα ήμουν στο 7-7,5 στα 10.
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.620
Μηνύματα
2.868.270
Members
37.940
Νεότερο μέλος
geo kok
Top