Analogue vinyl sound vs digital (By Ruby Van Gelder)

Μηνύματα
515
Reaction score
660
Μια χαρά τα λέει ο άνθρωπος απλά εμείς γουστάρουμε βινύλια και μπομπίνες πιο πολύ για τη διαδικασία και όχι επειδή θα παίξουν καλύτερα από τα ψηφιακά. Εμένα πάντως ο ήχος από τις παλιατζούρες μου αρέσει γιατί μου θυμίζει εποχές της παιδικής μου ηλικίας που δεν υπάρχουν πια. Καλησπέρα και καλό μήνα σε όλους !
 



Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
19.064
Reaction score
53.718
Μια χαρά τα λέει ο άνθρωπος απλά εμείς γουστάρουμε βινύλια και μπομπίνες πιο πολύ για τη διαδικασία και όχι επειδή θα παίξουν καλύτερα από τα ψηφιακά. Εμένα πάντως ο ήχος από τις παλιατζούρες μου αρέσει γιατί μου θυμίζει εποχές της παιδικής μου ηλικίας που δεν υπάρχουν πια. Καλησπέρα και καλό μήνα σε όλους !
- συμφωνώ , αν και καλό είναι να μήν βάζουμε μαζί τα βινύλια με τις μπομπίνες , καθ΄ότι τα καλά μπομπινόφωνα από πλευράς αναπαραγωγής ήχου ( λόγω τεχνικών χαρακτηριστικών πρωτίστως ) είναι / ήταν ανώτερα
 

Μηνύματα
2.599
Reaction score
4.587
Καταρχάς το ψηφιακό μέσο του CDplayer πρωτοβγήκε στην αγορά το 1982-84, αναλόγως την χώρα, και είχε εδραιωθεί το 1988-89.
Η συνέντευξη του ανθρώπου, που λέει τα πράγματα με το όνομα τους, είναι πολύ αργότερα, οπότε τίποτα από προώθηση και σχετικά συνωμοτικά σενάρια δεν ισχύει.
Περίπου. Διότι εκείνη την εποχή θα ξεκίνησε το project "rvg edition" της bluenote όπου εξέδωσε σχεδόν όλους τους τίτλους της σε cd remastered με την υπογραφή του Rudy Van Gelder. Φυσικά υπάρχουν και βινύλια rvg edition με αντίστοιχο αναλογικό φαντάζομαι mastering. Αν λοιπόν κάποιος θέλει να βρει κάποια συνομωσία, μπορεί.

Πάντως να πω πως στο είδος με το οποίο κυρίως καταπιάστηκε ο σπουδαίος Rudy, jazz trios & quartets χωρίς vocals, το μέσο δεν παίζει σημαντικό ρόλο, μία χαρά ακούγονται και σε βινύλιο. Επίσης είναι τόσο παλιές ηχογραφήσεις που σήμερα μόνο σαν ιστορικές μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε. Ακόμα κι ένας πιτσιρικάς σήμερα στο home studio του επιτυγχάνει καλύτερο ηχητικό αποτέλεσμα (μιλώ κυρίως για το mastering διότι η ηχογράφηση θα εξαρτηθεί από το χώρο και τα μικρόφωνα). Πραγματικά δεν καταλαβαίνω πως θεωρείται πχ το Time Out του Brubeck audiophile και high end ηχογράφηση και χρησιμοποιείται σαν αναφορά το 2020!
 


Rosinante

Dark Nιάου
Μηνύματα
1.506
Reaction score
5.609
- γενικά θεωρώ οποιαδήποτε ακραία , αφοριστική , απόλυτη κλπ άποψη , ως λανθασμένη
Συγνωμη αλλα η αποψη οτι το βινυλιο δεν παιζει, δεν ειναι ουτε ακραια, ουτε αφοριστικη, ουτε απολυτη. Ειναι η ''σκληρη'' πραγματικοτης.

υγ. Και δε θα μπορουσε να παιζει οτιδηποτε που φτιαχτηκε στις αρχες του περασμενου αιωνα, το 2020...
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
58.827
Reaction score
144.844
Συγνωμη αλλα η αποψη οτι το βινυλιο δεν παιζει, δεν ειναι ουτε ακραια, ουτε αφοριστικη, ουτε απολυτη.
Γιατί βρε; Αφού άμα γυρνάει ο μάβρος δίσκος και τον σκαλίζει μια ακίδα, παίζει.
Μια χαρά παίζει.

Μια χαρά.

Μια χαρά ήταν κι η γριά πριν πεθάνει.

το δικό μου το μικαπαδύο μικαπαπέντε τελοσπάντων αυτό, που του ρίχνω και καναδγιό dsp φίλτρα από τη μέτρικ, παίζει 2 χαρές. Μια χαρά και μια ακόμα.
 
Last edited:

Μηνύματα
2.097
Reaction score
4.986
Περίπου. Διότι εκείνη την εποχή θα ξεκίνησε το project "rvg edition" της bluenote όπου εξέδωσε σχεδόν όλους τους τίτλους της σε cd remastered με την υπογραφή του Rudy Van Gelder
Έτσι.... Οι αλήθειες λέγονται μόνο οταν και αν εξελθεις από το εμπορικό κύκλωμα.

Βέβαια τα γούστα διαφέρουν. Ενας κριτικός τα χαρακτήρισε "embarrassing remixes"
Εγώ χωρις να έχω πρόσβαση στα ακρως συλλεκτικα βινυλια της εποχής
πόσο μάλλον την πολυτέλεια να να τα αναπαραγω όπως τους αξίζει
αρκουμαι σε αυτά τα "ντροπιαστικα ριμιξ" μετα πολλών επαίνων.

Δείτε και αυτό το άρθρο....
https://jazztimes.com/reviews/audio-files/rvg-blue-note-editions-pro-or-conned/
 


Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
19.064
Reaction score
53.718
Συγνωμη αλλα η αποψη οτι το βινυλιο δεν παιζει, δεν ειναι ουτε ακραια, ουτε αφοριστικη, ουτε απολυτη. Ειναι η ''σκληρη'' πραγματικοτης.
- δεν αναφέρθηκα ειδικά στο βινύλιο , αλλά μιας και το ανέφερες . . . παίζει , υποδεέστερα ( συνολικά ) του ψηφιακού πλέον , αλλά παίζει . . .

 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
58.827
Reaction score
144.844
Περαν της πλάκας, κι επί του θέματος, 2 σχόλια:

The biggest distorter is the LP itself.
...
It was never any good.
Στο πρώτο, συμφωνώ 100%. Αποδεδειγμένα, αντικειμενικά πραγματάκια.

Στο δεύτερο, διαφωνώ υποκειμενικώς, διότι αρκετά βινύλια μου ακούγονται έξοχα. Αντικειμενικώς βέβαια, συμφωνώ 100%. Αποδεδειγμένα, αντικειμενικά πραγματάκια.

Γενικά και συνολικά, συμφωνώ με τον μάστορα, καλά τα λέει μωρέ, δεν λέει τίποτα αρλούμπες...
Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δε μπορώ να στροβιλίζω κάνα μάβρο δίσκο όποτε μου καρφώσει. Απλώς δεν έχω πολύ ψηλά τον αμανέ. Τις απαιτήσεις. Διασκέδαση είναι, γιατί όχι. Κι αναλόγως περιεχομένου, μπορεί και να μην έχω και κανένα παράπονο (υποκειμενικώς). Συμφωνώ με το Γιώργο στο ποστ #21.
 


Μηνύματα
557
Reaction score
523
Από την άλλη....αναλογα με κεφαλή phono κτλ....μπορεί να παίζει και καλύτερα....εώς πολύ καλύτερα.....

Υ.γ. Μπορεί φυσικά.....όταν σφυρα ακμωνας και αναβολέας, γίνουν ψηφιακοί....να ακουγεται καλύτερα το ψηφιακό.....τότε όμως θα ειμαστε cyborgs...
 


Μηνύματα
38
Reaction score
57
<<Καλό και συναισθηματικό το φινιλιο κι αν εξαιρέσει κάποιος τη δυσκολία στο μηχανικό "διάβασμα", τα εγκληματικά
πικι-πικι καλωδιακια κεφαλής->ριαα, τα εξ αμέλειας "φόνο", τους τεμπέληδες ενισχυντες και πάνω απ' όλα τα πεπατημένα χηχεία... Όλα είναι μία χαρά και παίζουν με μανία !>>

Παράθεση (σε μετάφραση) από το βιβλίο
μου που θα κυκλοφορήσει εις την Κινεζικήν το 2069 μ.χ. "Ηχογλέντης" από τις εκδόσεις "φουDACτσου" !
 


Μηνύματα
515
Reaction score
660
Νομίζω πως έχουμε ψιλοβαρεθεί τη τελειότητα και κάτι δραματικές ηχογραφήσεις από τα τέλη του 70s που άκουγα χθές στο μπομπινόφωνο ακούγονταν πιο ρομαντικές , μπορεί να ψυχανεμίζομαι βλέποντας τα καρούλια να γυρνάνε ξερωγω . Το γεγονός είναι ένα ... να μη ξεχνάμε να ακούμε μουσική γιατι η μουσική είναι διαδκέδαση και ας ακούμε από το πιο φτηνό ραδιόφωνο μέχρι το πιο πανάκριβο σύστημα . Καλημέρα σε όλο το κόσμο !
 

Μηνύματα
2.097
Reaction score
4.986
Τελευταια ακούω δύο πολύ διαφορετικά πραγματα.
Το ενα ειναι ένα remaster του Σαββοπουλου. Μπαλλος και Βρώμικο ψωμί
που εκανε ο Γιαννης Ιωαννιδης το υποτιμημενο ψηφιακα 1988 -
δεν ξέρω αν και σε ποια μορφη επιβιώνει ακόμη.
Ηχοληψία και μαστερινγ εξαιρετικα. Σε καθε αναβάθμιση ακουγονται όλο και καλυτερα.

Το άλλο ειναι μια μεταφορα απο τις 78 στροφές ενος συγκροτηματος γκοσπελ.
Ένα μόνο θα πω. Ή δυναμικη ελευθερια των φωνων λείπει από πολλές συγχρονες παραγωγες.
Τα συμπερασματα δικα σας.
 

ryk

Μηνύματα
2.112
Reaction score
925
Άντε ντε! Διαδώστε το λοιπόν (την ανωτερότητα του ψηφιακού) μπας και πέσουν οι τιμές του βινύλιου, που έχουν καβαλήσει το καλάμι. ;)
 


Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.108
Μηνύματα
3.041.436
Members
38.531
Νεότερο μέλος
NIK DRAGON
Top