Analogue Warmth

D

deleted user 10898

Guest
Φαίνεται, ότι υπό προϋποθέσεις μας αρέσει να ακούμε κάποιες παραμορφώσεις. Δεν σας έχει τύχει κάποιες φορές να διαπιστώσετε με κάποιο τρόπο (ή να έχετε διαβάσει), ότι ο καθαρός, κλινικός, μονιτορίστικος ήχος δεν αρέσει? Ορισμένες φορές αυτό συμβαίνει ακόμη και σε τυφλά τεστ.
τι ειπες τωρα ξερεις που μιλας?
εαν δεν ειναι ηχεια μονιτορ απο ενεργα κροσσοβερ ρυθμιζμενα ωστε στην θεση ακροασης η καμπυλη να ειναι τελειως ευθεια δεν ακους μουσικη φιλε μου... ακους παραμορφωση... α ρε τι κανει η μορφωση
και δεν εχουν δει το θεμα ο διαβολικο και ο αλεξ ακομα...
 

Μηνύματα
2.274
Reaction score
968
Ερώτηση:

Γιατί υπάρχουν μηχανήματα, τα οποία σε τυφλά τεστ βγαίνουν προτιμότερα από αντίστοιχα με ανώτερες εργαστηριακές μετρήσεις?
 

Μηνύματα
1.754
Reaction score
877
Κατ΄αρχάς αναγνωρίζει την τελειότητα του σημερινού ψηφιακού ήχου (όχι μόνο στο πρακτικό αλλά και στο ποιοτικό μέρος), ο οποίος συνοψίζεται σε έναν κλινικά καθαρό ήχο μονιτορίλας.

Παρ΄όλα αυτά, αναφέρει ότι οι υφιστάμενες τεχνικές ατέλειες του αναλογικού ήχου (προερχόμενου από μαγνητοταινίες, λυχνίες, μετασχηματιστές, ....), τις οποίες προσπαθεί να προσδιορίσει, όταν συνδυαστούν κατάλληλα και με επιτυχία προσδίδουν αυτό που με λίγα λόγια λέμε analogue warmth.

Εξετάζει λοιπόν κάτω από ποιες προϋποθέσεις, τα λίγο-πολύ γνωστά προβλήματα του αναλογικού ήχου δημιουργούν ευχάριστο, εύηχο ψυχοακουστικό συναίσθημα μουσικότητας, το οποίο δεν κουράζει (αντίθετα με τον τέλειο ψηφιακό ήχο).
Το άρθρο είναι γενικόλογο και αναφέρει απλά στον όρο 'modern digital recording' και 'today all-digital recording chains' χωρίς να μιλά καθόλου για hi-definition material το οποίο πραγματικά μπορεί να πλησιάσει την καλή αναλογική ηχογράφηση...

Φυσικά έτσι θάβει(έντεχνα μη μας πάρουνε και χαμπάρι) το ατελές, συμβιβαστικό και προβληματικό red book cd protocol που βασίλευε και εξακολουθεί να βασιλεύει ακόμα και στις μέρες μας...

Αναφέρει αναλυτικά τους συμβιβασμούς και τις ατέλειες του αναλογικού ήχου, ενώ δεν κάνει κανένα λόγο για αυτές του ψηφιακού(jitter, dacs, Nyquist, upsampling, aging...)

Προφανώς ο συγγραφέας είναι ψιλοάσχετος και απλά μας χαϊδεύει τ' αυτιά, προσπαθώντας να μη στεναχωρήσει κανέναν...

Απλά απευθύνεται σε κομπιουτεράδες(πιστεύω) καθοδηγώντας τους πως να 'αναλογικοποιήσουν'(κάπου τον θυμάμαι αυτόν τον όρο) με software dsp's(digital sound possessors) τα mp3's που έχουν κατά χιλιάδες στοιβαγμένα στους σκληρούς τους δίσκους...
 

Μηνύματα
8.306
Reaction score
3.590
Απάντηση: Analogue Warmth

Αυτά τα ψηφιακά εργαλεία προσομοίωσης του δήθεν "αναλογικού ήχου" είναι εντελώς άχρηστα κατά τη γνώμη μου.
 

Μηνύματα
8.306
Reaction score
3.590
Απάντηση: Re: Analogue Warmth

Ερώτηση:

Γιατί υπάρχουν μηχανήματα, τα οποία σε τυφλά τεστ βγαίνουν προτιμότερα από αντίστοιχα με ανώτερες εργαστηριακές μετρήσεις?

NAI

και όχι μόνο μηχανήματα, αλλά και συμπιεσμένα αρχεία ήχου, όπως τα MP3, ακούγονται σε αρκετούς χαϊφιντελίστες πιο ευχάριστα... :119:
 


Μηνύματα
10.380
Reaction score
6
Λοιπόν συμβαίνει το εξής:

Το πρωί στη δουλειά πίνω Nescafe με γάλα. Και αν έχει τελειώσει το γάλα τότε τ' ακούει αυτός που δεν φρόντισε να φέρει γάλα για να έχω τον καφέ όπως μου αρέσει.

Φαντάζεστε να τα άκουγε η Nestle γιατί δεν είχε τον Nescafe όπως μου αρέσει, δηλαδή με γάλα;

Και ψάξτε μετά να βρείτε ποιο μηχάνημα βάζει γάλα στον ήχο γιατί έτσι αρέσει σε εσάς, αλλά μη θέλετε να πείσετε ότι αυτό που αρέσει σε εσάς είναι Hi-Fi.
Εγωισμός και High End. Χέρι-χέρι. Μια ζωή!

Κάντε μια βόλτα κατά τη διάρκεια ενός recording session σε ένα studio. Θα αλλάξετε γνώμη. Από τα οικιακά μηχανήματα μόνο δεν πρόκειται να καταλάβετε ποτέ τι είναι ηχογράφηση, τι δουλειά κάνει ο ηχολήπτης, πως την κάνει, τι προσπαθεί να πετύχει.

Τα υπόλοιπα είναι απλώς χαρούμενες σκέψεις.
 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
18.046
Reaction score
60.009
Απάντηση: Re: Analogue Warmth

Bootsy's Ferric tape emulator:
O συγκεκριμένος emulator μαγνητικής ταινίας είναι free download. H προσομοίωση των χαρακτηριστικών της μαγνητικής ταινίας είναι σχετικά δύσκολη υπόθεση, καθόσον εμπλέκονται πολλές παράμετροι.
Απευθύνεται προφανώς σε ΄΄δυνατούς΄΄ αναλογικούς...παίκτες

:612:
 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
18.046
Reaction score
60.009
Απάντηση: Analogue Warmth

Το περιστατικό που περιγράφεται στα επόμενα λινκ από ξένο ιστότοπο,είναι αποκαλυπτικό:
http://www.audioasylum.com/audio/vinyl/messages/76/765335.html
Το σύστημα όπου πραγματοποιήθηκε το τυφλό τεστ:
http://cgi.audioasylum.com/systems/663.html
Οι όροι της δοκιμασίας(που τέθηκαν από τον ίδιο το βινυλιομανή χομπίστα):
http://db.audioasylum.com/cgi/m.mpl?forum=vinyl&n=655227&highlight=
Και ο ηττημένος(που δεν κατόρθωσε να ξεχωρίζει πάντα τη διαφορά):
http://www.audioasylum.com/audio/vinyl/messages/66/669522.html
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
31.217
Reaction score
3.896
Αυτό το test δεν θα τολμήσει κανείς να το κάνει στην Ελλάδα, ο ΚΚ το φωνάζει εδώ και χρόνια. Όσο μπόρεσαν μερικοί να ξεχωρίσουν το mp3 τόσο θα μπορέσουν να ξεχωρίσουν και το cdr από βινύλιο.

...
 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
18.046
Reaction score
60.009
Απάντηση: Re: Analogue Warmth

καλά, πλάκα κάνεις? φυσικά!
εννοείται!
ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ κυρίες και κύριοι! κλείστε το φόρουμ πάραυτα!
Ορίστε και η οπτικοακουστική απόδειξη της ψυχοφυσικής επίδρασης,απευθείας από τα κελάρια φύλαξης αρχείων της εταιρίας Decca/London:126::
http://www.metacafe.com/watch/93414/the_london_dungeon/
τι ειπες τωρα ξερεις που μιλας?
εαν δεν ειναι ηχεια μονιτορ απο ενεργα κροσσοβερ ρυθμιζμενα ωστε στην θεση ακροασης η καμπυλη να ειναι τελειως ευθεια δεν ακους μουσικη φιλε μου... ακους παραμορφωση... α ρε τι κανει η μορφωση
Είσαι ΄΄άτυχος΄΄...Επενδύεις στον ΄΄τέλειο΄΄ ήχο των SACD και ύστερα έρχονται κάποιοι φίλοι στα φόρουμ και αποκαλύπτουν ότι η ΄΄τέλεια ψηφιακή ηχογράφηση/mastering΄΄ είναι λιγότερο ευχάριστη σε βάθος χρόνου...:612:
 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
18.046
Reaction score
60.009
Απάντηση: Analogue Warmth

http://www.sea-acustica.es/WEB_ICA_07/fchrs/papers/ppa-02-031.pdf
(Τα εκατέρωθεν pdf μπορεί να μη τα λένε...ΟLA,σίγουρα όμως λένε...πολλά:126:)
http://www.spl-usa.com/fileadmin/user_upload/software/vitalizer_mk2t/1030_AC-Vitalizer_BA_E.pdf

Το σίγουρο είναι ότι στο Ψυχοακουστικό πεδίο,πολλοί ακροατές στατιστικά βρίσκουν ευχάριστα κι ευφωνικά τ'αναλογικά ΄΄λείψανα΄΄ (artifacts) στον ήχο,ιδιαίτερα όταν γνωρίζουν εκ των προτέρων την παρουσία τους.Έχει επίσης γίνει γνωστό το πείραμα όπου σημαντικό κομμάτι των συμμετεχόντων έβρισκαν το ηχητικό σήμα πιό ελκυστικό όταν ο τεχνικός του προσέθετε ροζ θόρυβο.
Γενικεύοντας την εκτίμηση στο ευρύτερο Ψυχοφυσικό πεδίο,πολλοί λ.χ. βρίσκουν πιό ευχάριστο τον Πικάσσο από το Ντα Βίντσι ή την Ακρόπολη και το Κολοσσαίο υπό τις φωτοσκιάσεις των νυχτερινών προβολέων έναντι του ήλιου την ημέρα και αντίστροφα.Πρόκειται γιά εκδηλώσεις απόλυτα θεμιτές που στην καθημερινή μας ζωή δεν ΄΄δαιμονοποιούνται΄΄...

Έχει θιγεί και σε παρελθόν δημοσίευμα,η Μουσική δημιουργία δ ε ν ψυχαγωγεί αποκλειστικά ΄΄χαϊδεύοντας΄΄ με ηδυπάθεια την ακουστική μας αίσθηση.Η διατήρηση αυθεντικών αναλογικών ή λυχνιακών συστημάτων μαζί με τα ψηφιακά/τρανζιστορικά (αντί της προσθήκης επιπλέον ατελειών στις εγγενείς του κάθε μέσου),μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις ψυχοακουστικές παρορμήσεις,γιά όσους φυσικά το επιθυμούν.

Όσοι πάντως πάντως επιθυμούν να τα μελετήσουν...OLA ας ανοίξουν το επόμενο pdf:
http://lib.ioa.ac.cn/ScienceDB/JASA/jasa1999/pdfs/vol_105/iss_1/522_1.pdf
:612:
Και σ'εναλλακτική μορφή με την προσθήκη ΄΄απαραίτητης αναλογικής Ζεστασιάς΄΄:
http://alexandria.tue.nl/repository/freearticles/622042.pdf
 

Μηνύματα
2.274
Reaction score
968
Πρέπει να γνωρίζετε, ότι πολλοί τραγουδιστές, οργανοπαίχτες, συγκροτήματα, κτλ, εάν τους έχετε μπροστά σας live ακούγονται .... "κάπως".
Εδώ έρχονται οι "μάγοι της μπάλας" που λέγονται ηχολήπτες και προσπαθούν με τα δικά τους κριτήρια (άποψη, όπως ανέφερε κάποιος συμφορουμίτης προηγουμένως) και τον κατάλληλο εξοπλισμό, να καλύψουν τις όποιες ατέλειες μπορούν και να προσδώσουν υποτίθεται μία κοινά αποδεκτή αίσθηση στο τελικό προϊόν, όταν αυτό θα αναπαράγεται από τους καταναλωτές του.
Επομένως, για ποια μετάδοση αληθοφάνειας Ηi-Fi μιλάμε? (κοινώς μπαρμπούτσαλα)
 

Μηνύματα
2.274
Reaction score
968
Τώρα, η φυσική και τα μαθηματικά είναι εξαιρετικές επιστήμες (ίσως και οι μοναδικές με τον αυστηρό ορισμό της επιστήμης), και μας παρέχουν εργαλεία για να εξηγήσουμε με τη λογική μας απλά πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας.
Πως όμως μπορεί να εξηγηθεί αποδεκτώς πειστικά, ότι μηχανήματα με χειρότερες εργαστηριακές μετρήσεις σε εντελώς τυφλά τεστ ΑΒΧ, ακούγονται προτιμότερα? Πως είναι δυνατόν ο ανυποψίαστος ακροατής να μην προτιμά μηχανήματα, πχ με εντελώς οριζόντια και επίπεδη απόκριση συχνότητας και με τιμές παραμόρφωσης πρακτικά ανύπαρκτες?
 

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
307
Απάντηση: Re: Analogue Warmth

Πως όμως μπορεί να εξηγηθεί αποδεκτώς πειστικά, ότι μηχανήματα με χειρότερες εργαστηριακές μετρήσεις σε εντελώς τυφλά τεστ ΑΒΧ, ακούγονται προτιμότερα? Πως είναι δυνατόν ο ανυποψίαστος ακροατής να μην προτιμά μηχανήματα, πχ με εντελώς οριζόντια και επίπεδη απόκριση συχνότητας και με τιμές παραμόρφωσης πρακτικά ανύπαρκτες?

Ντου γιου νόου πσάιχοακούστικς;
 

Μηνύματα
2.274
Reaction score
968
Επομένως, ποιο είναι το ζητούμενο?

Κατά τη γνώμη μου και εν συντομία, ότι προτιμά ο καθένας.

Πάντως, προσωπικά δεν μπορώ να γίνω τυφλός οπαδός (ποίμνιο κατά τη θρησκευτική ορολογία) ούτε κάποιων στεγνών τεχνικών χαρακτηριστικών και ιδανικών γραφημάτων ώστε να χαίρομαι αποκλειστικά με αυτά ασχέτως του τι ακούω, ούτε να διαμορφώνω άποψη σύμφωνη με το τι μου λένε ώστε να είμαι αρεστός στους άλλους, ούτε να χαίρομαι επηρεασμένος από την εκκεντρική εμφάνιση ή το υψηλό κόστος κάποιων μηχανημάτων, ούτε βέβαια να πέφτω θύμα κάποιων απατεώνων που πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
 

D

deleted user 10898

Guest
Επομένως, ποιο είναι το ζητούμενο?

Κατά τη γνώμη μου και εν συντομία, ότι προτιμά ο καθένας.
αντε να το καταλαβουν αυτο οι οπαδοι τησ φλατ/μονιτορ σχολης.
εδω το soundonsound γραφει για την κουραση που προκαλουν τα μονιτορ ακουσματα και αυτοι θεωρουν οτι δεν ειναι εκπαιδευμενα τα αυτια σου...
τσ τσ τσ...
 

D

deleted user 10898

Guest
Re: Απάντηση: Re: Analogue Warmth

Ντου γιου νόου πσάιχοακούστικς;
ναι και?
προτιμαμε κατι που δεν ειναι φλατ? οι περισσοτεροι...
οκ λογω ψυχοακουστικων φαινομενων.
γιατι να παω να αγορασω κατι που δεν προτιμω?

πσ: o Bhutia τα καλυπτει ολα αυτα τα θεματα...
 

Μηνύματα
10.380
Reaction score
6
Το ζητούμενο είναι η ακριβής αναπαραγωγή της ηχογράφησης.

Τώρα αν κάποιος πιστεύει ότι το μηχάνημά μπορεί να την παρακάμψει, εντάξει. Υπάρχουν και οι ελοχίμ... :142:

Πλάκα έχει η συζήτηση πάντως. Μόνο ότι ο χρήστης δεν παρεμβαίνει στην ηχογράφηση (προσοχή, ηχογράφηση είπα, όχι ήχο συσκευής) δεν έχουμε διαβάσει ακόμα γιατί έχει άποψη για την ηχογράφηση. :138:
 



Staff online

  • xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.130
Μηνύματα
3.042.370
Members
38.534
Νεότερο μέλος
Drizzt
Top