Analogue Warmth

Reaction score
968
Για τους οπαδούς της "δήθεν" ακριβούς αναπαραγωγής, το θέμα είναι ότι ακόμη και στην ψηφιακή ηχογράφηση ενδέχεται ο "μάστορας" να έχει εσκεμμένα προσθέσει αναλογικά "artifacts"! (προκειμένου να σκοτώσει την κλινική ψηφιακή μονιτορίλα)

D

deleted user 10898

Guest
Re: Απάντηση: Re: Analogue Warmth

Είσαι ΄΄άτυχος΄΄...Επενδύεις στον ΄΄τέλειο΄΄ ήχο των SACD και ύστερα έρχονται κάποιοι φίλοι στα φόρουμ και αποκαλύπτουν ότι η ΄΄τέλεια ψηφιακή ηχογράφηση/mastering΄΄ είναι λιγότερο ευχάριστη σε βάθος χρόνου...:612:
ναι μονο που στα sacd η πιθανοτητα αυτη ειναι μικροτερη..

D

deleted user 10898

Guest
Το ζητούμενο είναι η ακριβής αναπαραγωγή της ηχογράφησης.
μηπως το ζητουμενο ειναι η ευχαριστη αναπαραγωγη της ηχογραφησης?

Reaction score
968
Υποθέτω, ότι άμα πιάσουμε και το θέμα του voicing, όπου λίγο ή πολύ το κάνουν όλοι οι κατασκευαστές ηχείων, ...... θα έχουμε εγκεφαλικά?

D

deleted user 10898

Guest
Υποθέτω, ότι άμα πιάσουμε και το θέμα του voicing, όπου λίγο ή πολύ το κάνουν όλοι οι κατασκευαστές ηχείων, ...... θα έχουμε εγκεφαλικά?
το εχουμε ξανασυζητησει...
εδω στο φορουμ υποστηριζουν οτι οσοι κανουν voicing ειναι για τα μπαζα...
μεχρι και τον κ Θεμη εκαναν να απηυδήσει..

Reaction score
6
Να το ξαναπώ;

Αφήστε τα μηχανήματα ήσυχα και κάντε μια βόλτα σε ένα στούντιο.

Όσο περισσότερο ασχολείστε με το να καταστρέφετε τις ηχογραφήσεις, τόσο περισσότερα φράγκα θα σας παίρνουν και καλά θα σας κάνουν!

Και ξαναρωτάω, τι εννοείτε ακριβής αναπαραγωγή; Σε σχέση με τι;

Έχετε ως σημείο αναφοράς τι ακριβώς;

Πλάκα θα έχει να μας πείτε για φωνές πάλι (από το υπερπέραν; :138:).

Reaction score
6
Είμαι πολύ περίεργος να ακούσω κάποιον να μιλάει για mastering στην ηλεκτρονική μουσική πάντως.

Αλλά ξέχασα, αυτή αφού δεν ηχογραφείται με μικρόφωνα δεν είναι Hi-Fi! :142:

Ε, ρε βούρδουλα που θέλουν κάποιοι... :136:

Reaction score
10
Είναι γεγονός ότι στο avsite έχουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία του διαχωρισμού της αναπαραγωγής σε "hifi" και "άποψη"! Τη σημασία έχει όμως ο συγκεκριμένος διαχωρισμός αν από τους 100 που θα ακούσουν δυο τέτοια συστηματα θα επιλέξουν και οι 100 την "άποψη"?
Επειδή η »άποψη» σου σηκώνει τη τρίχα, η άποψη σε βάζει μέσα στη μουσική! Η άποψη σε κάνει να μην θέλει να κλείσεις το στερεοφωνικο, σου δίνει την αίσθηση ότι ακούς live, είναι τελικά πιο αληθοφανης στο αυτί!

Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο ήχος ποε έχει ο καθένας μας αντικατοπτρίζει σημεία του χαρακτήρα μας!

Ευχαριστώ, αλλά θα πάρω την «άποψη»!

Reaction score
968
Ακριβής αναπαραγωγή ως προς τι? Αυτή είναι μία σωστή ερώτηση.

Άλλη μία σωστή ερώτηση αφορά στα τεχνικά κριτήρια αξιολόγησης των εργαστηριακών μετρήσεων που ενδεχομένως θα οδηγούσαν σε μία ασφαλή ταξινόμηση/κατηγοριοποίηση των συσκευών. Ποια είναι αυτά? (σιγά μην υπάρχουν)

Πάντως, νομίζω ότι οι περισσότεροι όταν βλέπουν ή διαβάζουν για κάποιο ακριβό, ενδιαφέρον μηχάνημα με τέλειες προδιαγραφές και μετρήσεις, ελκυστική εμφάνιση/σχεδίαση, άψογο φινίρισμα, κτλ, η πρώτη και πιο απλή ερώτηση που μας έρχεται στο μυαλό (με εξαιρετική αγωνία εάν μας ενδιαφέρει να το αποκτήσουμε) είναι: Παίζει άραγε?

Reaction score
6
Πλάκα έχει επίσης να τα σκας χοντρά ψάχνοντας για εκείνο το περισσότερο βάθος, λες και αν ήθελε ο ηχολήπτης δεν πρόσθετε λίγο παραπάνω reverb... :142:

Επίσης αστείο είναι κατά τη διάρκεια ακρόασης ενός συστήματος να κρατάς την αναπνοή σου μην τυχόν και χάσεις εκείνη τη λεπτομέρεια δεξιά του κιθαρίστα, εμπρός από τον ντράμερ και πίσω από τον τραγουδιστή... :142:
Δηλαδή σσσσσ... κάνω ακρόαση... αστείο δεν είναι; Είναι δυνατόν να σκας φράγκα και το σύστημα να απαιτεί να κάνεις ησυχία; :116:

Και τέλος, αφού μιλάμε για live, τότε οι μόνες ηχογραφήσεις είναι οι συναυλίες, άντε και κανένα κουαρτέτο εγχόρδων. Και να φανταστεί κανείς ότι η μουσική έχει προχωρήσει από τότε... αλλά και οι ηχογραφήσεις.

Φαντάζομαι ότι δεν ακούτε μόνο συγκεκριμένο τύπο μουσικής για να αξιολογήσετε το μηχάνημά σας.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.009
Απάντηση: Re: Analogue Warmth

ναι και?
προτιμαμε κατι που δεν ειναι φλατ? οι περισσοτεροι...
οκ λογω ψυχοακουστικων φαινομενων.
γιατι να παω να αγορασω κατι που δεν προτιμω?
πσ: o Bhutia τα καλυπτει ολα αυτα τα θεματα...
Νομίζω θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον εάν μπορούσε κάποιος να ανοίξει κάποιο σοβαρό thread για την ψυχοακουστική.
http://www.psychoacoustics.tv/psychoAcoustics.html
http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=72973
:612:

Είναι γεγονός ότι στο avsite έχουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία του διαχωρισμού της αναπαραγωγής σε "hifi" και "άποψη"! Τη σημασία έχει όμως ο συγκεκριμένος διαχωρισμός αν από τους 100 που θα ακούσουν δυο τέτοια συστηματα θα επιλέξουν και οι 100 την "άποψη"?
Επειδή η »άποψη» σου σηκώνει τη τρίχα, η άποψη σε βάζει μέσα στη μουσική! Η άποψη σε κάνει να μην θέλει να κλείσεις το στερεοφωνικο, σου δίνει την αίσθηση ότι ακούς live, είναι τελικά πιο αληθοφανης στο αυτί!
Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο ήχος που έχει ο καθένας μας αντικατοπτρίζει σημεία του χαρακτήρα μας!
Η διαδικασία της ακουστικής αντίληψης είναι πιό πολύπλοκη στην εφαρμογή της από τη θεώρηση των αυτιών ως μικροφώνων και των ακουστικών κέντρων ως καταγραφέων.Τα ηχητικά κύματα από διαφορετικές πηγές υπόκεινται σε παραμορφώσεις καθώς διαδίδονται και αναμιγνύονται μεταξύ τους στον αέρα αλλά κι ενόσω οδεύουν από τα πτερύγια των αυτιών μέσω των νευρωνικών οδών στα κέντρα επεξεργασίας.Η πρόκληση που αντιμετωπίζει ο εγκέφαλός μας είναι ν'ανασυνθέσει κάθε φορά το αυθεντικό ηχητικό ερέθισμα από τα πολύπλοκα σήματα που λαμβάνει.Γι αυτό και χρησιμοποιεί ΄΄συνθηματικά μοτίβα΄΄ που επιτρέπουν στην ακουστική αντίληψη να προβεί σε αληθοφανείς ΄΄εικασίες΄΄ με βάση πρότερα καταγεγραμμένα δεδομένα.Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων,το σύστημα αποδίδει με εξαιρετική πιστότητα το αρχικό ερέθισμα.Βέβαια,όπως κάθε όργανο μέτρησης κι επεξεργαστής,το ακουστικό μας σύστημα έχει τις δικές του ΄΄ανοχές΄΄ και αποκλίσεις από την απόλυτη γραμμικότητα.Κατά συνέπεια η σύγχυση που προκύπτει κατά την επεξεργασία ορισμένων ερεθισμάτων μπορεί να οδηγήσει σε χαρακτηριστικές ψευδαισθήσεις.Γιά παραδείγματα αυτών-που να μην έχουν ή δ η εκτεθεί- μπορούμε ν'ανατρέξουμε από τώρα σε μιά ιδιαίτερη Μπαλάντα των Αισθήσεων και των Παραισθήσεων στο ΄΄ασόβαρο΄΄:)126:) thread γιά τη "Λειτουργία της ακοής"...

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.434

Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο ήχος ποε έχει ο καθένας μας αντικατοπτρίζει σημεία του χαρακτήρα μας!

Mαζί σου.Και εγώ την άποψη μπορεί να επιλέξω.Αλλά είναι άποψη βρε Μιχάλη.Όχι θεσφάτο.Ενώ το τεχνικό είναι θεσφάτο,όπως και να το κάνουμε.Για αυτό και λέω ότι οι περισσότεροι δεν ξέρουμε τι θέλουμε ή τι μας αρέσει.
Οπότε μην πυροβολάτε τους τεχνοκράτες.Έχου δείξει ότι δεν γίνεται να βρούμε διαφορές σε mp3 και κανονικο.Θα καταλάβουμε τι παίζει σωστά;:137:
Κάνε το απλό(λέμε τώρα) ρε,πάρε έναν κλαρινιτζή από ένα πανυγήρι.Βάλτον σε ένα στούντιο να γράψει ένα κομμάτι.Μετά βάλτον σπίτι αναμεσα στα ηχεία και πές μας,όχι αν μπορείς να καταλάβεις τις διαφορές,αλλά το τι σου άρεσε περισσότερο.Ε με τον οργανοπαίχτη στο 3λεπτο θα φύγεις απ το δωμάτιο. χαίρω πολύ ότι κάποιος πρέπει να ματώσει τα αυτάκια του για να καταλάβει.Όχι τί είναι καλύτερο,αλλά το τί του αρέσει!!
Όταν βλέπω εμπειρικούς να μιλάνε λες και είναι ο Μωυσής μου γίνεται κάγκελο (η τρίχα).Είναι άλλο πράγμα να βλέπεις (με μετρήσεις) ότι κάτι δεν παραμορφώνει,αλλά να σου λένε:
''Ψιτ μεγάλε,αυτό παραμορφώνει αλλά είναι καλύτερο''.
Όχι ρε γκουρου δεν είναι καλύτερο(=πιστότερο)Ευχάριστο μπορεί.Πιστότερο όχι.
Είναι σαν να μου λές ότι σε μια φωτογραφία οι άνθρωποι βγαίνουν λές και έχουν ίκτερο και να προσπαθείς να με πείσεις ότι έτσι είναι και στην πραγματικότητα.Ε,αφού δεν είναι τι να κάνουμε;
Αν σ αρέσει να τους βλέπεις με ίκτερο πάσο σου γκουρού μου,όχι όμως να υποστηρίζεις ότι το σωστό είναι με ίκτερο.

(Δεν λέω ότι έτσι υποστηρίζεις εσυ,μην παρεξηγηθούμε κι όλας.Εσύ βρήκες αυτό που σ αρέσει και μαγκιά σου.Τους άλλους δεν μπορώ...)

Βαρέθηκα,πάω στην home cinema να επιτελέσω και το συντονιστικό μου έργο:138:

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.219
Επίσης ειρωνεία είναι το γεγονός, ότι ο εργαστηριακά τέλειος ψηφιακός ήχος δεν είναι ψυχοακουστικά επιθυμητός.

Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι μηχανικοί ήχου.
+1 !!!:126:

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.219
παντως παρ ολα αυτα γουσταρω ν ακουω μουσικη με την καρδια μου κ τ αυτια μου κ οχι να διαβαζω διαγραμματα μετρησεων κ καμπυλες κ αληθειες-ψεμματα των μηχανικων.μ αρεσει αυτο που επιθυμω κ οχι αυτο που ισως τεχνικα ειναι καλο η οχι.δεν ηχογραφω, απολαμβανω..κι αυτο δεν ειναι η ουσια τελικα?

Reaction score
10
Mαζί σου.Και εγώ την άποψη μπορεί να επιλέξω.Αλλά είναι άποψη βρε Μιχάλη.Όχι θεσφάτο.Ενώ το τεχνικό είναι θεσφάτο,όπως και να το κάνουμε.Για αυτό και λέω ότι οι περισσότεροι δεν ξέρουμε τι θέλουμε ή τι μας αρέσει.
Οπότε μην πυροβολάτε τους τεχνοκράτες.Έχου δείξει ότι δεν γίνεται να βρούμε διαφορές σε mp3 και κανονικο.Θα καταλάβουμε τι παίζει σωστά;:137:
Κάνε το απλό(λέμε τώρα) ρε,πάρε έναν κλαρινιτζή από ένα πανυγήρι.Βάλτον σε ένα στούντιο να γράψει ένα κομμάτι.Μετά βάλτον σπίτι αναμεσα στα ηχεία και πές μας,όχι αν μπορείς να καταλάβεις τις διαφορές,αλλά το τι σου άρεσε περισσότερο.Ε με τον οργανοπαίχτη στο 3λεπτο θα φύγεις απ το δωμάτιο. χαίρω πολύ ότι κάποιος πρέπει να ματώσει τα αυτάκια του για να καταλάβει.Όχι τί είναι καλύτερο,αλλά το τί του αρέσει!!
Όταν βλέπω εμπειρικούς να μιλάνε λες και είναι ο Μωυσής μου γίνεται κάγκελο (η τρίχα).Είναι άλλο πράγμα να βλέπεις (με μετρήσεις) ότι κάτι δεν παραμορφώνει,αλλά να σου λένε:
''Ψιτ μεγάλε,αυτό παραμορφώνει αλλά είναι καλύτερο''.
Όχι ρε γκουρου δεν είναι καλύτερο(=πιστότερο)Ευχάριστο μπορεί.Πιστότερο όχι.
Είναι σαν να μου λές ότι σε μια φωτογραφία οι άνθρωποι βγαίνουν λές και έχουν ίκτερο και να προσπαθείς να με πείσεις ότι έτσι είναι και στην πραγματικότητα.Ε,αφού δεν είναι τι να κάνουμε;
Αν σ αρέσει να τους βλέπεις με ίκτερο πάσο σου γκουρού μου,όχι όμως να υποστηρίζεις ότι το σωστό είναι με ίκτερο.

(Δεν λέω ότι έτσι υποστηρίζεις εσυ,μην παρεξηγηθούμε κι όλας.Εσύ βρήκες αυτό που σ αρέσει και μαγκιά σου.Τους άλλους δεν μπορώ...)

Βαρέθηκα,πάω στην home cinema να επιτελέσω και το συντονιστικό μου έργο:138:
Γιώργο τι σημασία τελικά έχει τι είναι, αν συμβαίνουν όλα αυτά που είπα στο προηγούμενο μήνυμα. Το ότι είναι άποψη δεν σημαίνει ότι αν ακούσω κλαρίνο από το ηχοσύστημα θα το ευχαριστηθώ. Πάλι θα θέλω να φύγω.

Δεν κατάλαβες τι λέω. Επαναλαμβάνω, τι σημασία έχει τι είναι, αν είναι πιο αληθοφανές τελικά?

Ξέρεις γιατί γουστάρουν οι περισσότεροι λάμπες? Όχι για το roll off (που απλά δεν υπάρχει σε καλές υλοποιήσεις) όπως σας συμφέρει να λέτε, αλλά επειδή δημιουργούν μια αίσθηση soundstage απίστευτα 3D και real. Αυτό δεν χρειάζεται σε ένα studio.

Όποιος μου βγάλει μπάσο από tranzistor σαν αυτά που βγάζουν οι καλές λάμπες (με το σωστό ηχείο) να έρθει να μου το πει και μένα. Μια ψευτιά σε όλο το φάσμα. Να μην μιλήσω για διαφάνεια και αληθοφάνεια φωνών, αυτά είναι γνωστά.

Την άποψη πληρώνουμε κύριοι εν γνώση μας. Δικιά μου τουλάχιστον...:126: Όλοι ξέρουμε πως να ακούσουμε όπως σε studio (και τελικά αυτό που γράφτηκε). Δεν ανακαλύψατε την Αμερική.

Reaction score
968
Προσωπικά δεν πυροβολώ κανέναν τεχνοκράτη. Νομίζω ότι είναι λογικό και επιβάλλεται να ενδιαφέρεται κάποιος για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και για το πως μετράνε οι διάφορες συσκευές. Απλά όμως δεν πρέπει να τρώει "κόλλημα" με αυτά. Υπάρχουν και άλλες επίσης σοβαρές παράμετροι που θα πρέπει να συνεξετάζονται.

Θυμάμαι τις προάλλες ένα thread στο οποίο προσπαθούσαμε όλοι να περιγράψουμε (μαντέψουμε) περί τίνος ηχείου πρόκειται, αποκλειστικά και μόνον από τα διαγράμματα μετρήσεων. Είχαν ειπωθεί κάποια επιτυχημένα σχόλια, αλλά τα περισσότερα ήταν αρλούμπες.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.009
Απάντηση: Re: Analogue Warmth

...
Την άποψη πληρώνουμε κύριοι εν γνώση μας. Δικιά μου τουλάχιστον...:126: Όλοι ξέρουμε πως να ακούσουμε όπως σε studio (και τελικά αυτό που γράφτηκε). Δεν ανακαλύψατε την Αμερική.
http://www.digido.com/depth-and-dimension.html
:612:
http://www.dolby.com/uploadedFiles/..._Recording_(SR)/33_SpectralRecordingPaper.pdf

Reaction score
877
Ξεχνάτε όλοι βασικούς παράγοντες για το πως κάποιος μπορεί να κρίνει μια συσκευή και τον ήχο της...Την παιδεία στη ίδια τη μουσική και τα ζωντανά ακούσματα, την πολύχρονη πείρα από τα μηχανήματα και τον ήχο τους και ακόμα την γνώση των ηλεκτρονικών...

Αν φέρω έναν θείο μου από την επαρχία και τον πάω σε μια έκθεση καταξιωμένων εικαστικών καλλιτεχνών το πιθανότερο είναι να πει κοιτώντας τα έργα 'τι μ@λ@κίες είναι αυτές'...

Αν τον πάω αντίθετα στην κορνιζού της γειτονιάς που έχει του κόσμου τις π@π@ριές στους τοίχους με τα γνωστά τοπία, τον γερο-καπετάνιο, κεντήματα κλπ θα πει...'να αυτό μ' αρέσει'...

Έτσι ακριβώς και ένας άσχετος μπορεί να πει 'αυτός ο ήχος μ' αρέσει' αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα...Το πιθανότερο είναι το σύστημα να βαράει ντενεκέδες, και ο ήχος να είναι απαράδεκτος...Αν αυτό φέρνει ευτυχία στον ιδιοκτήτη του δικαίωμά του...
Αυτό που ΔΕΝ μπορεί να λέει ο παραπάνω κύριος είναι πως 'το σύστημά μου παίζει καλά'...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Αυτό που ΔΕΝ μπορεί να λέει ο παραπάνω κύριος είναι πως 'το σύστημά μου παίζει καλά'...
Ο κερατάς και ο κουφός το μαθαίνει πάντα τελευταίος. :142::142:

...

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.130
Members
38.534
Νεότερο μέλος
Drizzt