audio spectrum ορφεας. last version

Reaction score
270
καλησπερα φιλοι του φορουμ. Ειμαι νεο μελοs και θα ηθελα να μου πει αν καποιοσ ξερει αν ταιριαζει καποιο τουιτερ απο τη σειρα exel στον ορφεα χωρισ να πειραχτει το cross over. Ευχαριστω πολυ και χρονια πολλα σε ολους σας.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
καλησπερα φιλοι του φορουμ. Ειμαι νεο μελοs και θα ηθελα να μου πει αν καποιοσ ξερει αν ταιριαζει καποιο τουιτερ απο τη σειρα exel στον ορφεα χωρισ να πειραχτει το cross over. Ευχαριστω πολυ και χρονια πολλα σε ολους σας.
Και από εμένα καλώς όρισες στη παρέα.
Η απάντηση στην ερώτηση σου είναι <<όχι>>.
Δεν υπάρχει συμβατότητα μεταξύ μεγαφώνων γενικότερα, αλλά και ειδικότερα.

Το ερώτημα που μου γεννήθηκε διαβάζοντας την ερώτηση σου είναι τι προσδοκίες έχεις από μια τέτοια αλλαγή.
Τι θα ήθελες να αλλάξει στον ήχο σου.

Reaction score
270
Και από εμένα καλώς όρισες στη παρέα.
Η απάντηση στην ερώτηση σου είναι <<όχι>>.
Δεν υπάρχει συμβατότητα μεταξύ μεγαφώνων γενικότερα, αλλά και ειδικότερα.

Το ερώτημα που μου γεννήθηκε διαβάζοντας την ερώτηση σου είναι τι προσδοκίες έχεις από μια τέτοια αλλαγή.
Τι θα ήθελες να αλλάξει στον ήχο σου.
oταν εχεις κατι και αρχισεις να το βαριεσαι φαγουριζεσαι για αλλαγες. Απλα θα ηθελα λιγο να απαλινω τις χροιες με ενα υφασματινο τουιτερ ισως, και κατα δευτερον να βαλω ενα ακριβοτερο τουιτερ με τη προσδοκια οτι θα παιξει καλυτερα. Ευχαριστω για το ενδιαφερον , θα ανεβασω συντομα φωτο του συστηματος μου και του χωρου, που ειναι το εξης. parasaound 3500, preamp. musical fidelity A5, cd sony 555es ,dac bentchmarc, sub genelec 7070A , AV. denon 4310 , center audio spectrum estia v2 ,progector sony vw 100, saraound b w cdm1.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Το επόμενο που θα ρωτούσα ήταν το υπόλοιπο σύστημα σου αλλά με πρόλαβες.

Την ερώτηση την έκανα για τον εξής λόγο...
Καλύτερο αποτέλεσμα ή αν θέλεις διαφορετικό, ώστε να ταιριάξει στα γούστα σου, μπορείς να πάρεις με πολλούς τρόπους.
Για παράδειγμα αλλάζοντας το DAC ή τον προενισχυτή σου.
Ακόμα και με πολύ οικονομικότερες αλλαγές, όπως αυτή του πυκνωτή στο tweeter και την αντίσταση ή και την εσωτερική καλωδίωση. Μιλάω για ίδιες τιμές υλικών αλλά διαφορετικής ποιότητα.
Επίσης μπορεί να αντικατασταθεί το tweeter με ένα από την ίδια σειρά της Seas, δηλαδή την Prestige, αλλά υφασμάτινου θόλου. Εδώ πιθανότατα θα χρειαστούν και μικροαλλαγές στο κύκλωμα διαχωρισμού.

Last edited:

Reaction score
270
εχεισ δικιο ειδικα οι πυκνωτεσ παιζουν μεγαλο ρολο , σε ευχαριστω πολυ και σορυ που αργησα να απαντησω, υποχρεωσεισ. Μηπωσ ξερετε που θα βρω μονωτικα σωληνακια απο teflon για κατι καλωδια που ετοιμαζω ? Αντε παιδια και τη καινουργια χρονια να φυγει η κριση μπασ και ψωνισουμε κανα μηχανημα.

Reaction score
1.187
Τα tweeters της σειράς Excel που φορούσαν ο Αίολος και η Ηλέκτρα δεν ταιριάζουν στα ηχεία της σειράς Ερμής, Ορφέας, Αρτεμις κλπ.

Ο Ερμής, ο Ορφέας, η Αρτεμις, η Αθηνά, ο Έρως φορούσαν custom tweeters που προέρχονταν από την σειρά Prestige της SEAS.

Οι διαφορές είναι όχι μόνο στις φυσικές διαστάσεις (μικρότερη η συνολική διάμετρος της σειράς Prestige Φ103.8 mm από την Excel Φ110.2 mm, διαφορετική πατούρα στην καμπίνα) αλλά ηλεκτρικές έτσι ώστε δεν γίνεται να παίξει σωστά μιά τέτοια αντικατάσταση αν δεν πειραχτεί και το crossover.

Αρα αντικατάσταση με Excel την ξεχνάμε.

Εαν βαρέθηκες τον ήχο του μεταλλικού tweeter και θέλεις να τον αντικαταστήσεις με ένα πιο γλυκό υφασμάτινο υπάρχει πολύ καλή, εύκολη και οικονομική λύση:
Μπορείς να τα αντικαταστήσεις με το 27TDC της SEAS.

http://www.seas.no/index.php?option...dc&catid=45:seas-prestige-tweeters&Itemid=462

Πρόκειται για ένα πολύ καλό tweeter, με υφασμάτινο θόλο, με θάλαμο, και χωρίς μαγνητικό υγρό.

Το tweeter αυτό, το καλύτερο κατά την γνώμη μου από την σειρά prestige, έχει μία εξαιρετική απόκριση συχνότητος, πολύ μαλακό αλλά και πολύ καθαρό ήχο και είναι ότι πιο κοντινό υπάρχει σε απόδοση με το Excel που φορούσε ο Αίολος.

Έχει συχνότητα free air resonance 550 Ηz που δείχνει ότι σε δίδρομα ηχεία κατεβαίνει πολύ πιο εύκολα χαμηλά από άλλα tweeters με αποτέλεσμα την σημαντική βελτίωση και των μεσαίων συχνοτήτων. Φυσικά αυτό το πλεονέκτημα των μεσαίων συχνοτήτων στον Ορφέα δεν θα το διαπιστώσεις γιατί εκεί υπάρχει το midrange που αναλαμβάνει αυτή την περιοχή. Θα ακούσεις όμως μία σημαντικότατη βελτίωση στις υψηλές συχνότητες οι οποίες θα γίνουν ταυτόχρονα πιο καθαρές αλλά και πιο ξεκούραστες.

Το κυριότερο είναι ότι ταιριάζει με το ήδη υπάρχον tweeter οπότε μπορεί να το αντικαταστήσει χωρίς να χρειάζεται να πειραχτεί το crossover. Και η τιμή του είναι πάρα πολύ καλή. Η διαφορά που θα ακούσεις θα είναι δυσανάλογα μεγάλη συγκριτικά με τα λεφτά που θα έχεις δώσει.

Reaction score
270
Τα tweeters της σειράς Excel που φορούσαν ο Αίολος και η Ηλέκτρα δεν ταιριάζουν στα ηχεία της σειράς Ερμής, Ορφέας, Αρτεμις κλπ.

Ο Ερμής, ο Ορφέας, η Αρτεμις, η Αθηνά, ο Έρως φορούσαν custom tweeters που προέρχονταν από την σειρά Prestige της SEAS.

Οι διαφορές είναι όχι μόνο στις φυσικές διαστάσεις (μικρότερη η συνολική διάμετρος της σειράς Prestige Φ103.8 mm από την Excel Φ110.2 mm, διαφορετική πατούρα στην καμπίνα) αλλά ηλεκτρικές έτσι ώστε δεν γίνεται να παίξει σωστά μιά τέτοια αντικατάσταση αν δεν πειραχτεί και το crossover.

Αρα αντικατάσταση με Excel την ξεχνάμε.

Εαν βαρέθηκες τον ήχο του μεταλλικού tweeter και θέλεις να τον αντικαταστήσεις με ένα πιο γλυκό υφασμάτινο υπάρχει πολύ καλή, εύκολη και οικονομική λύση:

http://www.seas.no/index.php?option...dc&catid=45:seas-prestige-tweeters&Itemid=462

Πρόκειται για ένα πολύ καλό tweeter, με υφασμάτινο θόλο, με θάλαμο, και χωρίς μαγνητικό υγρό.

Το tweeter αυτό, το καλύτερο κατά την γνώμη μου από την σειρά prestige, έχει μία εξαιρετική απόκριση συχνότητος, πολύ μαλακό αλλά και πολύ καθαρό ήχο και είναι ότι πιο κοντινό υπάρχει σε απόδοση με το Excel που φορούσε ο Αίολος.

Έχει συχνότητα free air resonance 550 Ηz που δείχνει ότι σε δίδρομα ηχεία κατεβαίνει πολύ πιο εύκολα χαμηλά από άλλα tweeters με αποτέλεσμα την σημαντική βελτίωση και των μεσαίων συχνοτήτων. Φυσικά αυτό το πλεονέκτημα των μεσαίων συχνοτήτων στον Ορφέα δεν θα το διαπιστώσεις γιατί εκεί υπάρχει το midrange που αναλαμβάνει αυτή την περιοχή. Θα ακούσεις όμως μία σημαντικότατη βελτίωση στις υψηλές συχνότητες οι οποίες θα γίνουν ταυτόχρονα πιο καθαρές αλλά και πιο ξεκούραστες.

Το κυριότερο είναι ότι ταιριάζει με το ήδη υπάρχον tweeter οπότε μπορεί να το αντικαταστήσει χωρίς να χρειάζεται να πειραχτεί το crossover. Και η τιμή του είναι πάρα πολύ καλή. Η διαφορά που θα ακούσεις θα είναι δυσανάλογα μεγάλη συγκριτικά με τα λεφτά που θα έχεις δώσει.
[DOUBLEPOST=1451571459][/DOUBLEPOST]ΦΙΛΕ ! μου, ησουν κατατοπιστικοτατοσ σε ευχαριστω παρα πολυ, καλη χρονια να εχουμε.

Reaction score
1.831
Φίλε μου αν ψιλοβαρέθηκες το ηχείο άλλαξε κάτι άλλο από την υπόλοιπη αλυσσίδα αναπαραγωγής.
Ο Ορφέας είναι κατ'εμέ πιο "σωστό" ηχείο από τον Ερμή.
Μη το πειράζεις.
Καλή χρονιά!

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428

Καλή Χρονιά με δημιουργικότητα να έχουμε.

Έχω κάποιες ενστάσεις για το tweeter που προτείνεις.
Αρχικά είναι η διαφορετική ευαισθησία από το υπάρχον. Θα θέλει οπωσδήποτε διόρθωση στο δικτύωμα αντιστάσεων, τουλάχιστον.
Από εκεί και πέρα μόνο μέτρηση, ώστε να φανεί η όποια διαφοροποίηση.
Επιπλέον ο θάλαμος που φέρει ουσιαστικά δεν βοηθάει ένα τρίδρομο ηχείο αλλά αντιθέτως, λόγος πλάτυνσης του σημείου συντονισμού, το κάνει ποιο <<άδειο>> στη περιοχή γύρω από τους 1000 κύκλους γεμίζοντας χαμηλότερα.

Ποιο κοντινή επιλογή, με ίδια ευαισθησία, θα έλεγα πως είναι η παρακάτω και ποιο ελεγχόμενη στους συντονισμούς πάνω από τους 10 KHz.
http://www.seas.no/index.php?option...ff&catid=45:seas-prestige-tweeters&Itemid=462

Emmanouil 1964

"Επαγγελματίας"
Reaction score
28.804
Καλημέρα και Καλή χρονιά γιά όλουs .
Φίλε μου !
Άν ψιλοβαρέθηκες το ηχείο σου ...... ΑΠΟΦΑΣΗΣΕ ΤΟ , καί τοτε άλλαξε Ηχεία !
Θα χάσειs χρόνο και χρήμα και ευχαριστημένοs δεν θα είσαι ! ( Παθών )
Ναί στα καλύτερα εσωτερικά καλώδια ! ( μέχρι εκεί )
Και από εμένα καλώς όρισες στη παρέα .

platon

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.550
Καλη χρονια σε ολους. Για τα τουηυτερ, δες ότι ειπαν τα παιδια παραπανω.
Εγω θα σου ελεγα να παρεις και ένα τηλ. στην Audio Spectrum, μιλησεις με καποιον τεχνικο,
που μαλλον θα το εχουν ψαξει το θεμα, οποτε μπορει να εχουν και ετοιμη λυση.

Για σωληνακι τεφλον ριξε μια ματια εδώ........ http://www.veltitech.com/pages/ptfe/teflon.htm
και κανε και ένα τηλεφωνο στον Χαιτα... http://www.nexusacoustics.com/page4.htm

Εχεις π.μ.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Καλη χρονια σε ολους. Για τα τουηυτερ, δες ότι ειπαν τα παιδια παραπανω.
Εγω θα σου ελεγα να παρεις και ένα τηλ. στην Audio Spectrum, μιλησεις με καποιον τεχνικο,
που μαλλον θα το εχουν ψαξει το θεμα, οποτε μπορει να εχουν και ετοιμη λυση.
Η Audio Spectrum έχει πάψει να υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια.

platon

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.550
Σωστα..........οι τεχνικοι της είναι καπου αλλου τωρα? δεν ασχολούνται καθολου ?

Reaction score
270
Ειχα ενα τηλ του πετροπουλου αλλα δε παιζει ποια . Σας ευχαριστω ολους για το καλοσορισμα. Θα συμφωνουσα για την αλλαγη αλλα αυτα που ονειρευομαι δε τα φτανω πια. Για αυτο στο κοντινο μελλον σκεφτομαι να παρω ενα ζευγαρι genelec 1032a εχω το sub 7070a μιλαμε για τον απολυτο ηχο που αν τον βαπτιζαν hi end θα κοστιζε τα τριπλα οι φιλανδοι δε παιζονται

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
oταν εχεις κατι και αρχισεις να το βαριεσαι φαγουριζεσαι για αλλαγες. Απλα θα ηθελα λιγο να απαλινω τις χροιες με ενα υφασματινο τουιτερ ισως, και κατα δευτερον να βαλω ενα ακριβοτερο τουιτερ με τη προσδοκια οτι
Για αυτο στο κοντινο μελλον σκεφτομαι να παρω ενα ζευγαρι genelec 1032a εχω το sub 7070a μιλαμε για τον απολυτο ηχο που αν τον βαπτιζαν hi end θα κοστιζε τα τριπλα οι φιλανδοι δε παιζονται
Τώρα με κούφανες εντελώς όμως...

Από τη μία θέλεις να αλλάξεις τα μεταλλικά tweeter της Seas στα ηχεία σου, επειδή σου ακούγονται σκληρές οι χροιές.

Από την άλλη εκθειάζεις την genelec, η οποία στα ηχεία της, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που θέλεις να αγοράσεις, χρησιμοποιεί το ίδιο μεταλλικό tweeter της Seas με ελάχιστες διαφοροποιήσεις.

Reaction score
603
Καλωσορισες Νικο, θα σου προτεινα να ακουσεις τον πολυ καλο τελικο σου, σε συνδιασμο με εναν καλο προενισχυτη λυχνιας ! Προσωπικα, επαιξε καλυτερα ο Ορφεας μου, με δυνατο τρανζιστορ τελικο και λαμπατη προενισχυση !!!
Επισης η αλλαγη των καλωδιων θα μπορουσε να επιφερει σημαντικες αλλαγες.
Τα παραπανω ειναι καθαρα προσωπικη μου εμπειρια/αποψη, ελπιζω να σε βοηθησουν.
Φιλικα Μιχαλης.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.903
Members
38.518
Νεότερο μέλος