Audioquest SKY vs CHEETAH

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.657
RDoherty said:
costas EAR, με μπέρδεψες χειρότερα.
Ωραία! Αυτός είναι ο σκοπός! :lol: :lol: :lol:

RDoherty said:
Δηλαδή λες πως ο vlasis εννοεί ότι πολλά καλώδια προκαλούν μία βύθιση στην απόκριση στη μεσαία περιοχή?
Ναι. 8)

RDoherty said:
Αν ναι, τι είδους?
Σα παραμετρικό εκουαλάιζερ, με το Q μεταβαλλόμενο. :shock:

RDoherty said:
Πολλά dB, λίγα dB,
Συνήθως λίγα, 1-3, αλλά μέχρι και 6-7 είναι "φυσιολογικό" θα έλεγα.... :shock:

RDoherty said:
σε μια οκτάβα, λιγότερο, περισσότερο,
Είπαμε για το Q, παίζει αυτό, από 4,5 έως 1,6 χονδρικά... Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά μιγαδικής αντίστασης του καλωδίου και τα χαρακτηριστικά εισόδων εξόδων που συνδέει. Συνήθως δεν είναι τύπου νότς φίλτερ (1/8 ή 1/10 οκτάβας), πιάνει 1-2 οκτάβες. 8)

RDoherty said:
στα 400 ή στα 1200 Hz ή αλλού?
Αυτό χωρίς μέτρηση με μικρόφωνο κανείς δε μπορεί να το πει. Αλλά τα 1200 είναι πολύ ψηλά, φαντάζομαι ότι ο πιο πολύς κόσμος όταν αναφαίρεται σε μεσαία μιλάει για το εύρος μεταξύ 200 έως 600 χου ζου...:lol: :lol: :lol:

RDoherty said:
:? δις! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Reaction score
298
costas EAR said:
3 dB πτώση σημαίνει ότι το καλώδιο απορροφά επιλεκτικά τη μισή ηλεκτρική ισχύ σε μία συχνοτική περιοχή! Συνεχίζεις να ισχυρίζεσαι ότι κάτι τέτοιο όντως συμβαίνει? :lol:

Reaction score
3.926
vlasis said:
Πιστευω οτι το sky ειναι ενα πολυ σοβαρο interconect παντως καιρου που πραγματικα σε κερδιζει απο τα πρωτα μουσικα ακουσματα......Το θελω το σκασμενο........που θα παει.....!!!!!!!!
Vlasis, στείλε μου σε παρακαλώ με p.m. πότε έχεις τα γενέθλιά σου. Eυχαριστώ.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.657
RDoherty said:
costas EAR said:
3 dB πτώση σημαίνει ότι το καλώδιο απορροφά επιλεκτικά τη μισή ηλεκτρική ισχύ σε μία συχνοτική περιοχή! Συνεχίζεις να ισχυρίζεσαι ότι κάτι τέτοιο όντως συμβαίνει? :lol:
γιάπ! 8)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.657
Μετά από τις τελευταίες "μετρήσεις μου", πιστεύω ότι όλα τα καλώδια δρούν σα μικρά εκουαλάιζερ.

Κοίτα τι έκανα:

Ρυθμίζω με το ψηφιακό γραφικό και παραμετρικό εκουαλάιζερ τα ηχεία στο χώρο μου και έχω στη θέση ακρόασης φλατ απόκριση (με το μικρόφωνό μου και με τα συγκεκριμένα ηλεκτρονικά μου). Καραφλάτ, τσεκαρισμένη πολλάκις. (Και προχτές πέταξα το μικρόφωνο στη θέση ακρόασης και έχωσα ροζ θόρυβο και.... φλαταδούρα. Καρατσεκαρισμένα σου λέω, ευθεία γραμμή στον αναλυτή φάσματος.)

Αλλάζω ιντερκονέκτς (3 ανά κανάλι, <20εκ μήκος, ενεργή τριενίσχυση). Συνδέουν τα τελικά στάδια εξόδου των DAC (υλοποιημένα με op-amps) με τις εισόδους των τελικών (τερατώδης αντίσταση εισόδου, λόγω τρόπου λειτουργίας).

Ξανακάνω μέτρηση με ροζ θόρυβο κι έχω μια ομαλή καμπυλωτή κουκλάρα βύθιση στον αναλυτή φάσματος με μέγιστη τιμή 8db (!!!!!) σε εύρος 1,5 οκτάβας και με κέντρο τους 1.800 κύκλους. Με ένα (αντίστροφο) παραμετρικό φίλτρο το ξαναφέρνω φλατ. Ακυρώνω το παραμετρικό φίλτρο. Νά τη πάλι η κούρμπα.

Ξαναβάζω τα παλιά ιντερκονέκτς και ξαναμετράω. Όλα φλατ και πάλι.

Ελέγχω τα νέα ιντερκονέκτς για λάθος σε κάποια σύνδεση, τα μετράω με το πολύμετρο, τα τσεκάρω όλα ΟΚ, και τα ξαναβάζω, με άλλη σειρά (λες και υπήρχε λόγος). Μια από τα ίδια, η γνωστή "κούρμπα".

Ε, ξαναέβαλα τα παλιά και το άφησα στην ησυχία του.

Άλλες μετρήσεις με διαφορετικά καλώδια δεν έκανα, αλλά αυτά μου φτάνουν....
Και τα δυό καλώδια που μέτρησα ήταν ιδιοκατασκευής, με τύπου ρίμπον αγωγούς το ένα (στον αέρα κάθε ένας ξεχωριστά, χύμα στο κύμα που λένε) και το άλλο με μονόκλωνο χάλκινο αγωγό επίσης στον αέρα, επίσης χύμα στο κύμα. Ποιά κράτησα τελικά? χαχαχαχαχα

Η εν λόγω τοπολογία αγωγών με βολεύει, διότι αν βάλω 3 φυσιολογικά καλώδια RCA με "+" & "-" το καθένα θα έχω 3 βρόχους γείωσης σε κάθε μεριά. Οπότε έχω 3 σκέτους μονούς αγωγούς που συνδέουν τα 3 "+" και ένα αγωγό που φέρνει το μηδέν.
Βέβαια αυτή η σκέψη ισχύει και για ένα κοινό στερεοφωνικό ενισχυτή, όπου οι δυό γειώσεις των LR καναλιών κάνουν βρόχο, γι'αυτό προτείνω η γείωση μόνο από το R να πάει στον τελικό (το L από μικρός το μισούσα...)
Όσο για παράσιτα και λοιπά κόλπα, ξέρω τη θεωρια, αλλά δεν βλέπω να περνάει τίποτα (κι άμα δε δω δε πιστεύω εγώ!), δεν ακούω παρεμβολές και δε νομίζω να υπάρχει λόγος να το ψάχνω (βέβαια έχει και 60db απόρριψη θορύβων ο ενισχυτής μου, αλλά αυτό είναι άλλο κόλπο που λένε).
Τέλος πάντων, όλα τα προβλήματα λύνονται με ένα καλώδιο τύπου "2+μπλεντάζ" που καταλήγει σε 2 RCA σε κάθε άκρη, άρα χωρίς βρόχους γείωσης και με θωράκιση σε όλο το μήκος. (το μπλεντάζ στο ένα RCA από κάθε μεριά, είπαμε, στο R!!!).

Πως ακουγότανε συγκριτικά τα καλώδια στη "μέτρηση" που έκανα? Δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία στην ηχητική τους αξιολόγηση, αλλά καναδυό πράγματα τα άκουσα.

Το "κουρμπαριστό" ακουγόταν μια χαρά, πιο μπασσο-πριμαδερό, πιο πολύ "σώμα" που λένε, πιο χαιεντάδικο. Τςςς στα πρίμα (έντονα συριστικά αλλά ευχαριστότατα) και μπάσσο με τα κιλά. Στο μπάσσο (όχι ηλεκτρικό) οι χαμηλές συχνότητες ήταν οι κυρίαρχες, λίγο μπερδεμένες φαινόταν αλλά δεν ήταν. Απλά ήταν πολλές. Πλάκα είχε.

Το άλλο καλώδιο συγκριτικά είχε πιο προβολικές μεσαίες και ανώτερες μεσαίες-κάτω πρίμα (καμπανάκια και λοιπά συναφή), πιο μπροστά οι φωνές. Στα πιατίνια οι μεσαίες πιο έντονες (μέταλο) τα συριστικά πιο συμμαζεμένα. Στην κιθάρα μπάσσο και στο ακουστικό μπάσσο άκουγα πιο πολύ τη χορδή (μεσαία) παρά το χαμηλό, πράγμα που δίνει την εντύπωση καλύτερης ατάκας-ελέγχου-διαχωρισμού. Έδειχνε να παίζει και πιο δυνατά.

Λοιπόν? το βρήκες?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.657
Για την παραπάνω evidence, ξέρω καλά πως είναι ασύμβατη με τα συνήθη ιντερκονέκτς, διότι οι αγωγοί που χρησιμοποιώ για ιντερκονέκτς ελάχιστη σχέση έχουν με τυπικά ιντερκονέκτς, πιο πολύ σχέση έχουν με εσωτερική καλωδίωση συκευών, πράγμα που είναι πιο κοντά στη χρήση την οποία κάνω, σωστά? Απλά δεν έχωσα τα ντακ μέσα στους τελικούς (την πλακέτα με τα στάδια εξόδου δηλαδή), αλλά πιθανά και να το κάνω!

Αν θέλετε να μετρήσω με τον ίδιο τρόπο κι άλλα γνωστά και μη ιντερκονέκτς, ευχαρίστως να το κάνω. Φέρτε μου 4 ζεύγη ιντερκονέκτς έτοιμα, με RCA βύσματα, από κάθε καλώδιο που θέλετε να μετρήσω, και θα σας στείλω τα αποτελέσματα.

Και τζαμπαντάν, ε? Προσφέρομαι! Άλλωστε 2 λεπτά δουλειά είναι...απλά βαριέμαι να κολλάω βύσματα RCA σε ότι τύπου καλώδιο έχω στο σπίτι για να μετρήσω.... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.657
Τώρα συ τι πετάγεσαι?
..σα το κακό σπυρί? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Γειά σου ρε vlasis!

YΓ: sorry, π@π@ρι@σαμε λίγο το thread, αλλά το κάναμε πιο ενδιαφέρον, ε? :p

Για να μπω εντός θέματος, τα συγκεκριμένα ιντερκονέκτς της όντιοκουεστ δε τα έχω ακούσει ποτέ, ενώ είχα παλιά διάφορα ιντερκονέκτς της εν λόγω εταιρίας, αλλά και καλώδια ρεύματος, καλώδια ηχείων αλλά και καλώδια για εσωτερική καλωδίωση συσκευών. Είναι αξιόλογη εταιρία, προτιμούσα πάντα τους ασημένιους αγωγούς της. Πιστεύω όμως ότι υπάρχουν και καλύτερες μάρκες καλωδίων από αυτήν.... 8) try goldmund interconnects for instance...

vlasis

Φωτογράφος!
Reaction score
7.823
Ετσι για την κουβεντα μιας και ρωτησε ο φιλος g.kar προιγουμενως κατα τυχη σημερα μπαινω στα 41 ....Αντε λοιπον να με χαιρεστε(και ας μη με ξερετε)και να ειστε ολοι καλα.

Reaction score
3.926
vlasis said:
Ετσι για την κουβεντα μιας και ρωτησε ο φιλος g.kar προιγουμενως κατα τυχη σημερα μπαινω στα 41 ....Αντε λοιπον να με χαιρεστε(και ας μη με ξερετε)και να ειστε ολοι καλα.
:lol: :lol: :lol:

να τα εκατοστίσεις Vlasis, χρόνια σου πολλα και με υγεία .

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.657
Χρόνια πολλά και καλά φίλε vlassis!

RD τι να κάνω, τα εξήγησα αρκετά αναλυτικά. Ίσως αν τα ξαναδιαβάσεις να καταλάβεις!

H ερώτηση αφορά αν βρήκες ποιό καλώδιο χρησιμοποίησα τελικά, το ρίμπον ή το απλό μονόκλωνο....

Reaction score
298
costas EAR said:
Μετά από τις τελευταίες "μετρήσεις μου", πιστεύω ότι όλα τα καλώδια δρούν σα μικρά εκουαλάιζερ.
.....
Ξανακάνω μέτρηση με ροζ θόρυβο κι έχω μια ομαλή καμπυλωτή κουκλάρα βύθιση στον αναλυτή φάσματος με μέγιστη τιμή 8db (!!!!!) σε εύρος 1,5 οκτάβας και με κέντρο τους 1.800 κύκλους.
Υποθέτω ότι κράτησες το μονόκλωνο. Αυτό που περιγράφεις, και που το δέχομαι ως αληθινό, είναι ένα κύκλωμα RLC σε παραλληλία, και μάλιστα με υψηλούτσικο Q. Άρα για να γίνει αυτό και μάλιστα με καλώδια 20 cm χρειάζεσαι μεγάλη χωρητικότητα, άρα τα ρίμπον. Την αυτεπαγωγή πού την βρήκες δεν καταλαβαίνω.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.657
Dear RD,

Σωστός! Εύγε!

Σωστός στο σκεπτικό δηλαδή, κι επίτηδες είπα για απλό μονόκλωνο, να δω ποιός θα συνδυάσει σκέψεις επί μιγαδικής αντίστασης.

Τα καλώδια που δοκίμασα (πραγματικά) ήταν το ένα ταινίας (τύπου ρίμπον) απλός αγωγός στον αέρα με πλαστικό κάλυμμα για να μην έχω δυσάρεστες εκπλήξεις με βραχυκύκλωμα (κι άρα δεν έχει ούτε υψηλή χωρητικότητα ούτε επαγωγικότητα), και το άλλο ήταν κάποιο επώνυμο με έναν πολύκλωνο αγωγό στο κέντρο και πλέγμα θωράκισης. Με σημαντική επαγωγικότητα και χωρητικότητα, και αυξημένη σύνθετη ωμική αντίσταση.

Και κράτησα το ρίμπον. 8)

ΥΓ: Για τη χωρητικότητα των καλωδίων ταινίας: Τα καλώδια ηχείων της πχ Goertz (ή Alpha core) έχουν (γνωστό) πολύ υψηλή χωρητικότητα, αφού είναι δυό καλώδια ταινίας παράλληλα, κάτι σα μικρός πυκνωτής! Αν απομακρύνεις τον ένα αγωγό από τον άλλο, ή αν χρησιμοποιήσεις ένα από τους δυό αγωγούς, σκέτο στον αέρα, αφού τον ξεχωρίσεις από τον άλλο αγωγό, η χωρητικότητα αυτή εξαφανίζεται....

Reaction score
298
Χμμμ, υπήρχε και τρίτο? Νόμιζα ότι συνέκρινες ένα μονόκλωνο και ένα ρίμπον.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.485
Members
38.705
Νεότερο μέλος
jimacid