Bi-amping με "πηγή" XLR

Reaction score
248
Καλησπέρα,

Τελευταία με τρώνε τα ρούχα μου και σκέφτομαι χρησιμοποιώντας ως προενισχυτή τον Audiolab 8200DQ να κάνω bi-amp.

Ο Audiolab έχει "εξόδους" XLR & RCA.

Είχα 3 σκέψεις:

1. Χρήση RCA Splitter, βγάζει κάποιους "αξιοπρεπείς" η Audioquest
2. Ταυτόχρονη χρήση και των RCA και των XLR εξόδων. Οι τελικοί μου έχουν αντίστοιχα και τους 2 τύπους εξόδον. Επειδή όμως έχει άλλο gain μάλλον από την κάθε έξοδο μάλλον το αποτέλεσμα θα είναι ποιό έντονα ψηλά/μεσαία από χαμηλά, αντίστοιχα με το ποιά έξοδος θα οδηγήσουν οι balanced έδοξοι. Επίσης δεν έχω άποψη για το αν αυτό υποστηρίζεται από τον Audiolab, δηλαδή να οδηγεί και τις 2 εξόδους ταυτόχρονα. Μάλλον ανωμαλία είναι αυτό το σενάριο.
3. Είδα την παρακάτω φωτό:

Σκέφτηκα λοιπόν να πάρω τα καλώδια που θέλω (4Χ RCA Supra) και να αγοράσω και 2 θυληκούς Supra XLR Connectors και να υλοποιήσω αυτό το "σχέδιο". Οι περισσότερο γνώστες τι άποψη έχουν, θα δουλέψει ή υπάρχει περίπτωση να έχω τα ψηλά/μεσαία out of phase με τα χαμηλά;

Παρακαλώ αν οι ιδέες είναι "χοντράδες" , ειδικά η 2η, μην βαρέσετε :)

ika

News
Reaction score
18.051
Αν δεν κάνω λάθος, το σήμα στο ένα pin του XLR, έχει διαφορά φάσης 180º από το σήμα του άλλου pin. Αυτό θα πηγαίνει και στον τελικό και θεωρητικά θα ακούγεται, χοντρικά δλδ το ίδιο σήμα και στα δύο κανάλια κάνει στο ένα (πχ ΔΕΞΙ) κανάλι το αντίστοιχο μεγάφωνο να κινείται μπροστά, ενώ στο άλλο κανάλι (πχ ΑΡΙΣΤΕΡΟ) το αντίστοιχο μεγάφωνο να κινείται πίσω. Αφού λοιπόν το δεξί θα αυξάνει την πίεση του αέρα και το αριστερό θα την μειώνει, θα υπάρχει επίδραση στην ακουστική στάθμη, πιο ακουστή μάλλον στα χαμηλά. Κάτι ανάλογο δηλαδή αν συνδεθεί με ανάποδη πολικότητα το ένα καλώδιο ηχείων ή στην έξοδο του ενισχυτή ή στην είσοδο του ηχείου.

Last edited:

Reaction score
248
Αν δεν κάνω λάθος, το σήμα στο ένα pin του XLR, έχει διαφορά φάσης 180º από το σήμα του άλλου pin. Αυτό θα πηγαίνει και στον τελικό και θεωρητικά θα ακούγεται, χοντρικά δλδ το ίδιο σήμα και στα δύο κανάλια κάνει στο ένα (πχ ΔΕΞΙ) κανάλι το αντίστοιχο μεγάφωνο να κινείται μπροστά, ενώ στο άλλο κανάλι (πχ ΑΡΙΣΤΕΡΟ) το αντίστοιχο μεγάφωνο να κινείται πίσω. Αφού λοιπόν το δεξί θα αυξάνει την πίεση του αέρα και το αριστερό θα την μειώνει, θα υπάρχει επίδραση στην ακουστική στάθμη, πιο ακουστή μάλλον στα χαμηλά. Κάτι ανάλογο δηλαδή αν συνδεθεί με ανάποδη πολικότητα το ένα καλώδιο ηχείων ή στην έξοδο του ενισχυτή ή στην είσοδο του ηχείου.
Έχεις ένα point, αυτό νομίζω όμως ότι θα "διορθωθεί" αλλάζοντας την πολικότητα από τον τελικό προς το ηχείο απλά αντιστρέφοντας τα καλώδια.

Η απορία μου είναι, μήπως ο προενισχυτής δει κάποιο "περίεργο" φορτίο στην έξοδο και μετά έχει μειωμένο gain σε σχέση με πριν. Κάτι τέτοιο πχ έχει πάρει το μάτι μου με τα RCA Y Splitters.

Αναρωτιέμαι αν αξίζει αυτή η ιστορία που πάω να μπλέξω.

ika

News
Reaction score
18.051
Έχεις ένα point, αυτό νομίζω όμως ότι θα "διορθωθεί" αλλάζοντας την πολικότητα από τον τελικό προς το ηχείο απλά αντιστρέφοντας τα καλώδια......
Σωστός, δεν είχα σκεφθεί τον συνδιασμό.
Για να δουλέψει το XLR όπως προορίζεται, ξέρω ότι όλη η γραμμή των συσκευών πρέπει να είναι trully XLR (και όχι μόνο να έχει κάποια XLR βύσματα) για να γίνει η απομάκρυνση των θορύβων στο σήμα.
Για τις υπόλοιπες απορίες, δεν έχω γνώμη.

http://www.chord.co.uk/help-and-information/xlr-cable-guide/

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.494
Members
38.706
Νεότερο μέλος
jimacid