Brilliant Color: Ναι η οχι?

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Πρωτα απο ολα θα ηθελα να διαβασετε αυτο

Η ερωτηση που ακολουθει απευθυνεται κυριως σε εκεινους των οποιων
ο βιντεοπροβολεας εχει την ως ανω επιλογη.

Χρησιμοποιειτε το brilliant color, ναι η οχι?
Βρισκετε περισσοτερα υπερ η κατα στην χρηση του?

Reaction score
5
Απάντηση: Brilliant Color: Ναι η οχι?

Η ερώτηση μου θυμίζει περισσότερο το γνωστό γνωμικό με την κολοκυθόπιτα. Περί ορέξεως... Προσωπικά, στον HD65, έχω την επιλογή στο 3 (full) γιατί μου αρέσει περισσότερο, εξάλλου η Nvidia 9600 που οδηγεί τον προβολέα φημίζεται περισσότερο για το γραμμικότερο γάμμα της παρά για τα χρώματά της και το Brilliant color είναι μια λύση προκειμένου να "ζωντανέψω" τα σχετικώς υποκορεσμένα χρώματά της. Το αν είναι η ενδεδειγμένη λύση δεν το ξέρω και δεν με ενδιαφέρει. Στα μάτια μου η βελτίωση είναι εμφανής και αυτό μου φτάνει, δεν έχω και κανένα hi-end προβολέα για να το ψάξω περισσότερο...

Θεωρητικά, αν κάποιος είναι "κολλημένος" με τη σωστή απόδοση της εικόνας θα πρέπει να "τρέξει" πατερνάκια με ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΤΟΥ και θα φανεί αν πρέπει να κάνει χρήση του ή όχι.

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731

Η ερώτηση μου θυμίζει περισσότερο το γνωστό γνωμικό με την κολοκυθόπιτα. Περί ορέξεως... .
Να μην τα ξαναλεμε.
Υπαρχει σωστο και λαθος, "μου αρεσει" και "σου αρεσει":126:

Reaction score
0

Για κάποιους η απάντηση είναι σχετικά εύκολη, για κάποιους άλλους πολύ εύκολη.
Ανάλογα το τί βλέπουμε και βεβαίως ανάλογα και τον προβολέα. Τον BenQ 5000 πχ μου είναι αδύνατον να τον φανταστώ να παίζει χωρίς το BC.
Στον δικό μου προβολέα η διαφορά δεν είναι πολύ μεγάλη και προτιμώ να παίζω χωρίς το BC αφού δεν αισθάνομαι να μου λείπει κάτι.
Αυτό στις ταινίες. Αν κάποια στιγμή δώ ποδόσφαιρο από τα HD δορυφορικά ίσως να θελήσω να το χρησιμοποιήσω, εκεί η πιό "λαμπρή" εικόνα δεν ενοχλεί, μερικές φορές μάλιστα επιβάλεται.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.537

ανάλογα με την ταινία....

Reaction score
47
Εγω εχω 2 ρυθμισεις. Η μια με brilliant colour χρησιμοποιηται οταν ο κοκκος του film εχει αφαιρεθει ψηφιακα. Οταν το film εχει κοκκο το brilliant colour στον 5000 μεταμορφωνει τον κοκκο σε βρασιμο και η θεαση ειναι ανυποφορη.

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
111.829
Απάντηση: Re: Brilliant Color: Ναι η οχι?

Εγω εχω 2 ρυθμισεις. Η μια με brilliant colour χρησιμοποιηται οταν ο κοκκος του film εχει αφαιρεθει ψηφιακα. Οταν το film εχει κοκκο το brilliant colour στον 5000 μεταμορφωνει τον κοκκο σε βρασιμο και η θεαση ειναι ανυποφορη.
Με αυτό που λες πειραματίζομαι και εγώ τώρα τελευταία.

Πάντως στον 5000 νομίζω είναι απαραίτητο το brilliant.

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731

Ρε σεις, τα υπερ δεν μου λετε.
Βλεπετε διαφορα π.χ. στην αντιθεση(ansi και on/off)?:121:

Reaction score
453

Εγώ είμαι υπέρ, αλλά με μέτρο. Δηλαδή μην το τσιτώσουμε εντελώς.
Σαφώς καλύτερη αντίθεση.
Ιδιαίτερα σε χώρους που υπάρχει ambient light.

Reaction score
1

Προσωπικα στον w5000 και μετα απο αρκετες ωρες δοκιμων, το αφησα στο off. Μπορει να υπαρχει οντως βελτιωση στην αντιθεση, αλλα ο,τι και να εκανα μου εκαιγε το λευκο και εμφανιζε θορυβο. Το ανοιγω μονο σε κανα ποδοσφαιρικο αγωνα ή οταν παιζω ps3.

Reaction score
15.548

Πρωτα απο ολα θα ηθελα να διαβασετε αυτο

Η ερωτηση που ακολουθει απευθυνεται κυριως σε εκεινους των οποιων
ο βιντεοπροβολεας εχει την ως ανω επιλογη.

Χρησιμοποιειτε το brilliant color, ναι η οχι?
Βρισκετε περισσοτερα υπερ η κατα στην χρηση του?
Γιατι...!!!!
Υπαρχει περιπτωση να καταλαβει κανεις εαν εχει προβλημα η εικονα εαν τους πεις οτι δεν παιζει με brilian color,ενω αυτο ειναι on.....:112::116:

Ρε Αντριους ...ανεβαζεις κατι ωραια θεματακια παναθεμα σε....!!!!
Εχεις σατανικο μυαλο....:116:

Reaction score
3

Μου αρέσει να βλέπω με Brillian Color on, παρά ότι μου βάζει λίγο θόρυβο.
Δεν έχω καν μπει στον κόπο να δω πατερνάκια χωρίς.
(Προβολέας IN82)

Reaction score
79

Εγω στον benq w5000 το εχω on και δεν μου καιει τα λευκα, απλα κατεβασα το contrast στο 45. Τωρα τα χρωματα με το briliant color on θελουν ψαξιμο.

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.231
Brilliant Color στον W5000

Η λειτουργία του BC συνίσταται στην αξιοποίηση και των μεταβατικών καταστάσεων του τροχού κι όχι μόνο αυτών που τα τμήματά του είναι πλήρως ευθυγραμισμένα στο οπτικό μονοπάτι. Τα τμήματα τροχού του BenQ W5000 που έχω, είναι RGBRGBW δηλαδή δυο ακολουθίες από Κόκκινο-Πράσινο-Μπλε και ένα Λευκό.
Αυτό σημαίνει ότι από τη φύση του το BC στον W5000 -και σε κάθε ανάλογο προβολέα- ενισχύει το λευκό και τα παράγωγα των πρωτευόντων χρωμάτων, δηλαδή τα δευτερεύοντα Κυανό-Ματζέντα-Κίτρινο (CMY). Έτσι εκμεταλλεύεται καλύτερα το παραγόμενο φως, αλλά αλλοιώνει τη χρωματική απόκριση, γιατί υπερενισχύει την περιοχή που βρίσκεται μέσα στο εσωτερικό τρίγωνο που ορίζεται από τα σημεία των δευτερευόντων CMY.

Αυτό συμβαίνει διότι αν κατά τις μεταβατικές αυτές καταστάσεις, στο οπτικό μονοπάτι βρίσκονται δύο τμήματα τροχού με πρωτεύοντα χρώματα, η σύνθεση τους μας δίνει επιπλέον ποσότητες του αντίστοιχου δευτερεύοντος (πχ αν τα τμήματα είναι Μπλε και Κόκκινο, θα παραχθεί επιπλέον Ματζέντα χρώμα).

Στην πράξη τα πράγματα δείχνουν κάπως καλύτερα από ότι προβλέπει η απλουστευμένη θεωρία. Οι λόγοι εντοπίζονται ίσως στην ειδική τεχνολογία VIDI της λάμπας του, τη μεταβολή των λειτουργικών χαρακτηριστικών του τροχού και τις παρεμβάσεις του επεξεργαστή βίντεο. Είναι αξιοσημείωτο επίσης ότι η θερμοκρασία του λευκού σε εργοστασιακές ρυθμίσεις με το BC ενεργοποιημένο, είναι πιο κοντά στο ιδανικό των 6500Κ.

Παρόλα αυτά -για τα δικά μου γούστα- τα χρώματα με το BC ενεργό είναι μη αποδεκτά, γι' αυτό και το έχω απενενεργοποιημένο, πλην ελαχίστων περιπτώσεων. Σε αυτό βοηθάει βέβαια και το ότι ο χώρος μου είναι ειδικά διαμορφωμένος σε σκοτεινούς τόνους και η οθόνη μου είναι λογικού μεγέθους (100") και με κέρδος 1,3. Εάν δεν πληρούνταν αυτές οι προϋποθέσεις, τότε η ενεργοποίηση του BC -που προσφέρει περίπου 50% παραπάνω φως- θα ήταν ένας αναγκαίος, αλλά αποτελεσματικός συμβιβασμός.

Θα ήθελα να πω τέλος, ότι στο εργοστασιακό μενού του W5000 υπάρχει πληθώρα ρυθμιστικών που αφορούν τη λειτουργία της λάμπας, του τροχού, του BC και του BC/CCA. Είναι όμως υπερβολικά περίπλοκα και φυσικά δεν υπάρχει τεκμηρίωση σχετικά με τη χρήση τους, ενώ κακός χειρισμός τους ενδέχεται να προκαλέσει ακόμα και ανεπανόρθωτη βλάβη στον προβολέα. Δε μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο με την κατάλληλη ρύθμισή τους να μπορεί να επιτευχθεί αποδεκτό χρωματικά αποτέλεσμα με το BC ενεργοποιημένο. Ωστόσο αυτό είναι κάτι που δεν το έχω επιχειρήσει, για τους λόγους που προανέφερα.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.425
Members
38.696
Νεότερο μέλος
AudioFuture