Canon ή Nikon ή Olympus ή Pentax ?

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.511
Απάντηση: Re: Canon ή Nikon ή Olympus ή Pentax ?

Καλή σκέψη ο foveon αισθητήρας. Μακάρι στο μέλλον να δούμε τα νέα μοντέλα βασισμένα πάνω του. Φανταστείτε 12 MP ή 24 ή 30 σε FF με αυτόν!
Μα αναμένεται εντός μηνών η νέα Σίγμα με αισθητήρα 15.4mp. Θα είναι 1.5x (αλλά πραγματικό, όχι το 1.53 της Νικον ή Πένταξ) αντί για 1.7x που ήταν οι Σίγμα μέχρι τώρα.
Εάν λάβουμε υπόψη ότι η πραγματική ανάλυση των foveon είναι αντίστοιχη με bayer αισθητήρα διπλάσιων mp, το μοντέλο χαλαρά θα ξεσκίζει σε ανάλυση οποιοδήποτε μοντέλο κυκλοφορεί σε APS σήμερα, και ενδεχομένως θα παίζει στα ίσα και τα FF που αναμένεται να κυκλοφορήσουν (το τι αισθητήρα θα έχουν, άγνωστο, ή πόσα mp θα είναι ο αισθητήρας αυτός).

Reaction score
0
Re: Απάντηση: Canon ή Nikon ή Olympus ή Pentax ?

καμιά φωτογραφία θα βγάλετε ή μόνο για αισθητήρες θα μιλάτε?

(πατήστε τα λινκ για να τις δείτε μεγαλούτσικες...)

http://i628.photobucket.com/albums/uu3/costasEAR/P2264763.jpg
Δυνατή φωτό με το σχήμα των φτερών τα ποδια ζυγιασμένα και το καλύτερο τα γράμματα που είναι γραμμένα στο σωλήνα.

Reaction score
11.749
Re: Απάντηση: Re: Canon ή Nikon ή Olympus ή Pentax ?

Μα αναμένεται εντός μηνών η νέα Σίγμα με αισθητήρα 15.4mp.
Όχι τέτοια MP (δηλαδή 5 εκατομμύρια εικονοστοιχεία που παράγουν εικόνα 15MP) όπως κάνει μέχρι τώρα. 15 εκατομμύρια διακριτά εικονοστοιχεία που το καθένα να συλλαμβάνει πλήρες RGB.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.821

Καλή σκέψη ο foveon αισθητήρας. Μακάρι στο μέλλον να δούμε τα νέα μοντέλα βασισμένα πάνω του. Φανταστείτε 12 MP ή 24 ή 30 σε FF με αυτόν! Ούτε Bayer interpolation, ούτε τίποτα. Κάθε πίξελ από την αρχή θα περιέχει το σωστό χρώμα.
Η ολύμπους χρησιμοποιούσε κόντακ αισθητήρες, πχ η Ε-400 φορούσε κόντακ, αλλά μετά σύναψε σύμβαση με την πανασόνικ και προχώρησε με αισθητήρες της πανυ.

αυτή η "σύμβαση" τελειώνει εντός του 1ου εξαμήνου του 2011, και πιθανολογούν επιστροφή σε αισθητήρες κόντακ. Ταυτόχρονα, υπήρξε μια δήλωση της σίγμα, όπου στα πλαίσια συνεργασίας με την ολύμπους, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για κατασκευή αισθητήρα στο πρότυπο 4/3 της όλυ, οπότε οργιάζουν τα σενάρια για 2 εξελίξεις: 1) σίγμα σώμα με foveon αισθητήρα 4/3, και 2)όλυ σώματα 4/3 με αισθητήρες foveon.

Νομίζω πως και τα δυό σενάρια αυτά έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν υλοποιηθούν βεβαίως...

Είσαι πάντως πολύ τυχερός, για τα ωραία τοπία που έχεις κοντά σου, εμείς εδώ πρέπει να κάνουμε ολόκληρο ταξίδι για να πετύχουμε όμορφα στιγμιότυπα φύσης.
αχ αγόρι μου και νά'ξερες...

για να πάρεις μια ιδέα:

ξεκίνησα από σαλόνικα το σάββατο μαζί με τη γυναίκα, και πήγα στα Ιωάννινα για φωτογράφηση (αυτός ήταν ο σκοπός του ταξιδιού), όπου εκεί, στη λίμνη των Ιωαννίνων έβγαλα αυτές τις φωτός το πρωί της κυριακής. Στη διαδρομή, μετά την κοζάνη (όπου κάναμε στάση για να δούμε φανούς και να ακούσουμε τα γνωστά "χάλκινα" -μέχρι εκεί ήταν μια χαρά ο δρόμος) ξεκίνησε πυκνή ομίχλη, σα γάλα μιλάμε, κι ενώ η θερμοκρασία στην κοζάνη ήταν στους 2 βαθμούς, μετά, στην έξοδο για μέτσοβο ήταν -1, είχε χιόνια στο μισό οδόστρωμα, χιόνιζε, κάτω πάγος, δε φορούσα χιονολάστιχα - δεν έχω καν αλυσίδες, ομίχλη να μη βλέπεις τη μύτη σου, κι αυτό για τουλάχιστον 30 χιλιόμετρα δρόμο, (φαντάσου μόνο τι άκουσα από τη γυναίκα...) όπου πήγαινα με 30χλμ/ω και νόμιζα ότι δε θα φτάσω ποτέ... Ευτυχώς, στην επιστροφή η ομίχλη ήταν λίγο πιο αραιή, και δε ταλαιπωρηθήκαμε τόσο, αλλά το χιόνι από το βράδυ ήταν ακόμη περισσότερο και η θερμοκρασία στους 0. Είχε όμως ομίχλη και μετά την κοζάνη, τα φουγάρα της πτολεμαϊδας ήταν μες την ομίχλη και μέχρι και την βέροια είχα αναμμένα φώτα ομίχλης...

αυτά ήταν τα ...εύκολα. τυχερός υπήρξα διότι το πρωί της κυριακής είχε καθαρή ατμόσφαιρα πάνω από τη λίμνη, κι όχι καμιά παχιά ομίχλη να μη βλέπεις τη μύτη σου!

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.821

Και επειδή ξέρω ότι σε μερικούς αρέσουν οι μετρήσεις και τα specs των προϊόντων:

http://www.dxomark.com/index.php/Ca...(brand)/Nikon/(brand2)/Olympus/(brand3)/Nikon
προσωπικά, δεν έχω τις γνώσεις για να αμφισβητώ τα αποτελέσματα του dxomark, αλλά ξέρω πολλούς που τα αμφισβητούν σε πολύ μεγάλο βαθμό, κι αυτό με σοβαρά επιχειρήματα. Φυσικά, η Ε-5 διαχειρίζεται (έστω και λίγο) καλύτερα τα υψηλά ISO από την Ε-3, κι όμως, οι μετρήσεις του dxomark λεν το αντίθετο... Πάντως, στο "θέμα" των υψηλών ISO, δε περιμένει κανείς το dxomark για να καταλάβει τι παίζει, η νίκον είναι στην κορυφή! ιδού:

http://www.dxomark.com/index.php/Ca...rand)/Nikon/(brand2)/Olympus/(brand3)/Olympus

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.511
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Canon ή Nikon ή Olympus ή Pentax ?

Όχι τέτοια MP (δηλαδή 5 εκατομμύρια εικονοστοιχεία που παράγουν εικόνα 15MP) όπως κάνει μέχρι τώρα. 15 εκατομμύρια διακριτά εικονοστοιχεία που το καθένα να συλλαμβάνει πλήρες RGB.
Μα για τα "άλλα" μιλάω κι εγώ. Η Sigma τον παρουσίασε σαν 46ρη, αλλά είναι "μόνο" 15.4 mp. Τα οποία βέβαια δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα 15mp που ξέρουμε από τις bayer μηχανές.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.511

προσωπικά, δεν έχω τις γνώσεις για να αμφισβητώ τα αποτελέσματα του dxomark, αλλά ξέρω πολλούς που τα αμφισβητούν σε πολύ μεγάλο βαθμό, κι αυτό με σοβαρά επιχειρήματα. Φυσικά, η Ε-5 διαχειρίζεται (έστω και λίγο) καλύτερα τα υψηλά ISO από την Ε-3, κι όμως, οι μετρήσεις του dxomark λεν το αντίθετο... Πάντως, στο "θέμα" των υψηλών ISO, δε περιμένει κανείς το dxomark για να καταλάβει τι παίζει, η νίκον είναι στην κορυφή! ιδού:

http://www.dxomark.com/index.php/Ca...rand)/Nikon/(brand2)/Olympus/(brand3)/Olympus
Έχουν ένα δεδομένο σύστημα μέτρησης -αντικειμενικό- το οποίο όμως στηρίζεται σε αυθαίρετα κριτήρια ή παραδοχές. Καλύτερη είναι η σύγκριση crops του dpreview.
Δεν μπορείς, είναι αλήθεια, να συγκρίνεις εύκολα επιδόσεις σε ψηλά iso, όταν μερικές εταιρείες (πχ νικον) εφαρμόζουν κάποια αποθορυβοποίηση από επίπεδο raw ακόμη, και δίχως να λάβεις υπόψη τη διατήρηση ανάλυσης.
Το θα ήταν να συγκρίνονται ίδιου μεγέθους εκτυπώσεις από κάθε μηχανή, πχ πόσο καλά εκτυπώνεται μια Α3, πόση λεπτομέρεια φαίνεται, πόσος κόκκος μένει και εάν ενοχλεί, τέτοια πράγματα. Και αυτά είναι που θα μας νοιάξουν στην τελική.

Reaction score
11.749
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Canon ή Nikon ή Olympus ή Pentax ?

Πάντως, στο "θέμα" των υψηλών ISO, δε περιμένει κανείς το dxomark για να καταλάβει τι παίζει
Άσε καλύτερα τη D3s εκτός παιχνιδιού, δεν πρόκειται να την αγοράσουμε σύντομα!

Μα για τα "άλλα" μιλάω κι εγώ. Η Sigma τον παρουσίασε σαν 46ρη, αλλά είναι "μόνο" 15.4 mp. Τα οποία βέβαια δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα 15mp που ξέρουμε από τις bayer μηχανές.
Αααα,:111: δεν το κατάλαβα! Καλό!

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.511
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Canon ή Nikon ή Olympus ή Pentax ?

Αααα,:111: δεν το κατάλαβα! Καλό!
http://www.sigma-sd.com/SD1/

Ήταν μάλλον η σημαντικότερη ανακοίνωση μοντέλου (που από την ανακοίνωση μέχρι την κυκλοφορία, ειδικά για τη Σίγμα, υπάρχει μεγάααλη απόσταση) στην Φωτοκίνα του περασμένου Σεπτεμβρίου, από την άποψη πως, εάν πραγματοποιεί όσα ευαγγελίζεται, ίσως ταράξει για τα καλά τα νερά στον χώρο της φωτογραφίας. Σίγουρα θα είχαν ή έχουν πολλά προβλήματα να λύσουν, για να κυκλοφορήσουν ένα τέτοιο μοντέλο και να γίνει επιτυχημένο.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.821
Απάντηση: Canon ή Nikon ή Olympus ή Pentax ?

όντως, εκπληκτικές οι φωτός του pixelfun.
για να σου "σπάσω το ηθικό", σου μεταφέρω τα λόγια του ίδιου του pixelfun:

<<Οι φακοι που εχω σε τελεφωτο κοστιζουνε απο $5000 εως κοντα στα $10000 εκει να δεις τι λεφτα πεφτουνε. να φανταστεις η γυναικα μου συνηθισε μαλλον τρομαζε με τετοιες τιμες και μερικους zeiss οπως ο προσφατος 100αρης σε τιμη $1500 που αγορασα προσφατα μου ειπε ααααα δεν ειναι ακριβος
Την εχω ψησει την γυναικα καλα.

Παντως η D3 αν την κανεις σωστη χρηση με συνδιασμο φορωντας την εναν σουπερ φακο κοβει αναπνοες απο ποιοτητα. >>

λινκ

άρα, αν θες "τέτχιες" φωτός, όρμα στη νικον D3s και βάλε το χέρι βαθιά στην τσέπη για "φακουδάκια"...

--------------------

τις κόμπακτ που είδες, κι εγώ τις περιμένω. Και την Ρ500, και την S9100. Το υπερβολικό ζουμ της Ρ500 ούτε το χρειάζομαι, ούτε θα έχει καμιά τρελή ευκρίνεια, είναι αδύνατο σε τέτοια κοστολόγια. Ο λόγος όμως που η Ρ500 μου κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι το κάτω όριο στο εύρος 22.5-810mm. Κόμπακτ με 22.5mm δε ξέρω άλλη.... Αυτό, ναι, με "τραβάει". Επίσης με "τραβάει" το ότι στην P500 υπάρχει ο τελευταίος "Expeed C2 dual image processor". Βγάζει και φουλ χα-ντε βίντεο. Τι άλλο να ζητήσεις...

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.511

τις κόμπακτ που είδες, κι εγώ τις περιμένω. Και την Ρ500, και την S9100. Το υπερβολικό ζουμ της Ρ500 ούτε το χρειάζομαι, ούτε θα έχει καμιά τρελή ευκρίνεια, είναι αδύνατο σε τέτοια κοστολόγια. Ο λόγος όμως που η Ρ500 μου κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι το κάτω όριο στο εύρος 22.5-810mm. Κόμπακτ με 22.5mm δε ξέρω άλλη.... Αυτό, ναι, με "τραβάει". Επίσης με "τραβάει" το ότι στην P500 υπάρχει ο τελευταίος "Expeed C2 dual image processor". Βγάζει και φουλ χα-ντε βίντεο. Τι άλλο να ζητήσεις...
Η κόμπακτ εάν δεν είναι κόμπακτ, δεν έχει πλέον νόημα, θεωρώ.
Την σουπερζούμ θα την πάρει είτε όποιος νομίζει ότι φωτογραφία είναι να φέρνω τα μακρινά πράγματα κοντά (ενώ στην πραγματικότητα θέλει τηλεσκόπιο ή κυάλια και μάλλον είναι ματάκιας) είτε όποιος δεν βγαίνει να δώκει 700-800 ευρώ να πάει σε μια εισαγωγική dslr με έναν βασικό τηλεφακό, και όχι κάποιος που έχει σκάσει προηγούμενως δεν θα πω πόσα.

Επίσης μάλλον ο παραπάνω φίλος μας δεν ξέρει τι θέλει, γιατί βλέπω πως συζητά από σουπερζουμ κόμπακτ, εισαγωγικές dslr, μεσαίες dslr μέχρι που περιμένει πότε θα βγει το επόμενο πανάκριβο μοντέλο.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.821

Η κόμπακτ εάν δεν είναι κόμπακτ, δεν έχει πλέον νόημα, θεωρώ.
Την σουπερζούμ θα την πάρει είτε όποιος νομίζει ότι φωτογραφία είναι να φέρνω τα μακρινά πράγματα κοντά ...
όντως, τα 200+mm σε κόμπακτ απευθύνονται σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων.

κι όντως, αν η κόμπακτ δεν είναι "κόμπακτ", χάνει το βασικό της πλεονέκτημα, το να μπαίνει άνετα και χαλαρά στο τσεπάκι και να είναι πάντα εκεί, διαθέσιμη.

από την άλλη, το "22.5mm" και το "Expeed C2 dual image processor" είναι τα "ατού" αυτής της μηχανής, ενώ το αυξημένο μέγεθος θα προσφέρει καλύτερο κράτημα κι αίσθηση. Φαίνεται να έχει και οπτικό σκόπευτρο, υποθέτω ψηφιακό (LCD).

Πιο κοντά στην έννοια της "κόμπακτ" βρίσκεται η S9100, που όμως δεν έχει τον νέο επεξεργαστή εικόνας. και το τέλε άκρο στο ζουμ της είναι και πάλι υπερβολικό, θα προτιμούσα πιο φωτεινό φακό με το μισό εύρος τέλε.

Για κόμπακτ σκέφτομαι πάντως και την περίπτωση μιας αδιάβροχης, ώστε να βγάζω το καλοκαίρι και καμιά υποβρύχια φωτό, μέσα στη θάλασσα.

ρίξτε καμιά ιδέα εδώ. άντε, βάλτε ένα "χεράκι"...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.821

Επίσης μάλλον ο παραπάνω φίλος μας δεν ξέρει τι θέλει, γιατί βλέπω πως συζητά από σουπερζουμ κόμπακτ, εισαγωγικές dslr, μεσαίες dslr μέχρι που περιμένει πότε θα βγει το επόμενο πανάκριβο μοντέλο.
έχεις δίκιο, αλλά μην είσαι "αυστηρός", διότι είναι απολύτως λογικό να μη ξέρει τι θέλει ο άνθρωπος. είναι η πρώτη του κίνηση προς dslr, δεν έχει σοβαρή επαφή με το αντικείμενο, και το τοπίο είναι από "ομιχλώδες" έως "χαοτικό" :138: (αν μπεις στα παπούτσια του).

δίνει πάντως την αφορμή για ωραία κουβέντα, κι αυτό μετράει!:145:

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.847
Members
38.508
Νεότερο μέλος
Ioanniss