- Reaction score
- 144.718
Μπορείς να μου βρεις ένα σχεδιάγραμμα εμπέδησης του ηχείου σου;Δεν μπορω και δεν θελω να ακουω κορυφες πανω απο 95 db στα 2,5 μέτρα.Εμμονικος εισαι κωσταυτια και μονομανης ε?Κ για απαντησε μου δηλαδη βανω πάνω εναν 180 watt ,οταν ακουω μουσικη με κορυφες 93 db και μέσες εντασεις 85 σε τι θα μου ειναι χρησιμα τα 170 watt που περισσέυουν???Ομικη αντισταση φιλικη τα συγκεκριμενα,αντε ναναι κ μουφα το 88db και ειναι 85.Καί?
Για να είμαι ακριβής.
Αλλιώς, με τα νούμερα που παραθέτεις, υπολογίζω στα γρήγορα πως επακριβώς για τις απαιτήσεις που αναφέρεις, δηλαδή για μέσες εντάσεις 85dB, για να είναι ασυμπίεστη η αναπαραγωγή και να έχεις μηδενικές παραμορφώσεις δυναμικής συμπίεσης, δηλαδή να ακούγεται το ίδιο χαμηλά και δυνατά, δηλαδή να μην αλλάζουν οι χροιές όταν ανεβάζεις μέση στάθμη από τα 70 στα 85, τότε πρέπει να διαθέτει ο ενισχυτής σου δυναμικό περιθώριο (πάνω από τη μέση στάθμη των 85dB) 27dB ακριβώς, 9 διπλασιασμούς ισχύος.
Περίπου 8db πτώση στάθμης λόγω απόστασης ακρόασης, +3 από το δεύτερο ηχείο, -5 στην ευαισθησία στο 1 βατ, και σου χαρίζω 5 ντιμπι έτσι γιατί είμαι στις καλές μου και αισθάνομαι χουβαρντας με το γκεϊν των ορίων του χώρου σου στο κακόμοιρο το εξαμισάρι σου, οπότε υπολογίζω μόνο τους 9 διπλασιασμούς, που μου δίνουν 512 βατ, και επειδή ήταν ωραία μέρα σου χαρίζω 12 βατ και το κάνω στρογγυλό στο μισό κιλοβατ.
Πολύ φιλικά, σου λέω πως όντως, με μισό κιλοβατ στο κανάλι, θα δίνεις ασυμπίεστα 125 βατ στο ηχείο σου (-6dB dynamic headroom) και θα ακούς άριστα σε μέση στάθμη 85dB στη θέση ακρόασης, στα 2,5 μέτρα από το ηχείο, θέση όμως που είναι λάθος, διότι πρέπει να πας στα 2 μέτρα από το ηχείο.
Μπορεί να φαίνονται κάποιες ασάφειες στο παραπάνω κείμενο, αλλά είναι εις όφελος της χαμηλότερης προτεινόμενης ισχύος, πράγμα που πέτυχα, ώστε να μη σου φανούν πολλά τα βατ.
Ισχύει λοιπόν στο ακέραιο η αρχική μου πρόταση, περί της μίνιμουμ απαιτούμενης ισχύος για τα ηχεία σου, και πάντα σε απόσταση ακρόασης 2μ.
Ωστόσο, ως γνωστόν, ένα δυναμικό περιθώριο 6dB στον ενισχυτή, είναι πάντα καλή ιδέα, συστήνεται και από τη χαρμαν που λέει ο ζάκμαν, και ακούγεται ως ελάττωση της αντιληπτής παραμόρφωσης λόγω δυναμικής συμπίεσης, όπως εξήγησα.
Βεβαίως η χαρμαν προτείνει 1,5 κιλοβάτ ενισχυτή για οικιακή χρήση χάι φαϊ, αλλά οκ, αφού δε θες να ακούς δυνατά, καλά θα είσαι και με μισό κιλοβατ.
Μπογιοχο ρουλζζζζ.