CPU FAN RPM

Reaction score
3
Καλησπερα σε ολους σας
Απο χθες αντιμετωπιζω ενα προβλημα με το CPU FAN
Eνω μεχρι χθες οι στροφες ηταν 1400-1600 , και σχετικα αθορυβο το βραδυ , χθες εκανα το παληκαρακι και ανοιξα το κουτι για να χαζεψω (ηλικια γαρ...)
Και καπακι κανω τη δευτερη ματσολα και μπαινω στο BIOS της μητρικης.
Η Μητρικη ειναι Gigabyte H55M-UD2H-B3
Στην θεση CPU SMART FAN MODE υπαρχουν οι επιλογες Auto-Voltage-PWM
Ειμαι σιγουρος οτι η παλια θεση ηταν στο Auto.
Χθες το εβαλα στο PWM και απο τοτε αρχισαν τα προβληματα.
Με ανοικτο το καπακι του κουτιου Silverstone CW-02 και θερμοκρασιες System 41C και CPU 29C οι στροφες δεν πεφτουν κατω απο τις 2050 στροφες (και ειναι σχεδον καρφωμενες εκει) με επακολουθο τον υπερβολικο θορυβο ειδικα τα βραδυα.
Ακομη και με το Speedfan δεν μπορω να τις μειωσω.
Χθες για πρωτη φορα δεν ανοιξα τον υπολογιστη για να δω καποιο εργο.

Εχω μια απορια μηπως εχω βαλει αναποδα το 4πινο βισμα στη μητρικη αλλα νομιζω οτι μονο σε μια θεση μπορει να μπει.
Εχετε να προτεινετε κατι?
Ευχαριστω

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.066
Δεν μπαίνει ανάποδα το βύσμα.

Μόνο αν ο ανεμιστήρας είναι PWM, πρέπει να μπει σε αυτή τη θέση στο BIOS.

Reaction score
3
Ευχαριστω για την απαντηση σου
Εχεις καμμια προταση για τα υπολοιπα που αναφερω?

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.066
Προσωπικά, μάλλον στο Voltage θα το έβαζα, και θα το παρακολουθούσα να έχει CPU temp γύρω στους 30-40 βαθμούς idle, 65 load.

Στο Auto δεν ασχολείσαι, αλλά μπορεί να κάνει θόρυβο μερικές φορές.

Reaction score
3
Στο Voltage τι ακριβως κανω?
Σε ρωτω γιατι ειμαι και ψιλοασχετος.
To κανω με software η πρεπει να βαλω τιποτε αντιστασεις?
Αν ειναι με λογισμικο τι με συμβουλευεις?
Ευχαριστω .........

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
39.484
Απάντηση: CPU FAN RPM

Εγώ έχω την A75 UD2H (με AMD A3850) και ο ανεμιστήρας CPU πάει μέχρι 1500 στροφές και η θερμοκρασία της στους 20 και παρακάτω. Έχω και έναν ανεμιστήρα από παλιά amd cpu πάνω στη northbridge που διαφορετικά άνετα έπιανε 45ρια, και με 1600 περίπου στροφές κρατάει τώρα με τις ζέστες τη θερμοκρασία γύρω στους 34-35. Νομίζω auto στο bios, θα το δω. Και με ελαφρύ overclocking κάπου εκεί είναι, μόνο η cpu ανεβάζει κάπως παραπάνω, βέβαια της ανεβάζω και λιγάκι το βολτάζ, γι' αυτό. Προς το παρόν όλα τα έχω stock.

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.066
Στο Voltage τι ακριβως κανω?
Σε ρωτω γιατι ειμαι και ψιλοασχετος.
To κανω με software η πρεπει να βαλω τιποτε αντιστασεις?
Αν ειναι με λογισμικο τι με συμβουλευεις?
Ευχαριστω .........
Υποθέτω ότι ορίζεις voltage, 8-9V είναι καλά γιά δοκιμή.

Αλλά αφού το είχες μέχρι τώρα Auto και ήσουν καλά, μπορείς να το ξαναβάλεις.

Reaction score
3
@ Abessalom
Δεν εχω προβλημα με τη θερμοκρασια. δεν ξεπερνα τους 40.
Με το θορυβο εχω προβλημα.Εχουν ανεβει οι στροφες,τουλαχιστον 300 παραπανω μετα τη βλακεια που εκανα....

Reaction score
3
Υποθέτω ότι ορίζεις voltage, 8-9V είναι καλά γιά δοκιμή.

Αλλά αφού το είχες μέχρι τώρα Auto και ήσουν καλά, μπορείς να το ξαναβάλεις.
Ναι,αλλα που παω στο BIOS για να αλλαξω τα Voltages?

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.066
Re: Απάντηση: CPU FAN RPM

Εγώ έχω την A75 UD2H (με AMD A3850) και ο ανεμιστήρας CPU πάει μέχρι 1500 στροφές και η θερμοκρασία της στους 20 και παρακάτω. Έχω και έναν ανεμιστήρα από παλιά amd cpu πάνω στη northbridge που διαφορετικά άνετα έπιανε 45ρια, και με 1600 περίπου στροφές κρατάει τώρα με τις ζέστες τη θερμοκρασία γύρω στους 34-35. Νομίζω auto στο bios, θα το δω. Και με ελαφρύ overclocking κάπου εκεί είναι, μόνο η cpu ανεβάζει κάπως παραπάνω, βέβαια της ανεβάζω και λιγάκι το βολτάζ, γι' αυτό. Προς το παρόν όλα τα έχω stock.

20 βαθμοί θερμοκρασία CPU (χαμηλότερη από το περιβάλλον) δεν υπάρχει Τάσο, δηλώνει λάθος. Μπορείς εύκολα να βρεις πόσο.
Επίσης, η θερμοκρασία των 45 βαθμών στο N/B είναι υπερασφαλής.

Αν υπερχρονίζεις, ή ανεβάζεις voltage συχνά βέβαια, καλό είναι να υπάρχουν τα έξτρα ανεμιστήρια.

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.066
Ναι,αλλα που παω στο BIOS για να αλλαξω τα Voltages?
Μπαίνεις στο Voltage και δηλώνεις πόσο θέλεις, δεν δίνουν συνήθως πολλά περιθώρια.
Δεν έχω ίδιο BIOS ώστε να δοκιμάσω, απ' ότι θυμάμαι γράφω.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
39.484

Καταρχάς, το CPU SmartFan Control που έχουν τα gigabyte, το έχεις enabled? Όχι το mode, το control, που είναι παραπάνω. To mode άστο στο auto.
Να εμένα τώρα δα που γράφω ο ανεμιστήρας cpu έχει σταματήσει εντελώς. Θα ξαναρχίσει σε λίγο.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
39.484
Απάντηση: Re: Απάντηση: CPU FAN RPM

20 βαθμοί θερμοκρασία CPU (χαμηλότερη από το περιβάλλον) δεν υπάρχει Τάσο, δηλώνει λάθος. Μπορείς εύκολα να βρεις πόσο.
Τώρα με τις ζέστες βλέπω δηλώνει 25.

Reaction score
3

Καταρχάς, το CPU SmartFan Control που έχουν τα gigabyte, το έχεις enabled? Όχι το mode, το control, που είναι παραπάνω. To mode άστο στο auto.
Να εμένα τώρα δα που γράφω ο ανεμιστήρας cpu έχει σταματήσει εντελώς. Θα ξαναρχίσει σε λίγο.
Αυτο κατι μου θυμιζει.
Οταν στηθηκε το μηχανημα ο ανηψιος μου εβαλε και το CD της Gigabyte και το CPU SmartFan Control το θυμαμαι.
Αλλα οταν βαλαμε τον SSD δεν το ετρεξε το CD,και αυτο τωρα ειναι στο σπιτι στη Σαλαμινα.
Κατεβασα το Smart6 και το Easy Tune6 απο το ΙΝΤΕΡΝΕΤ ,αλλα δεν εχει το CPU SmartFan Control

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
39.484

Μπαίνεις bios και το αλλάζεις. Στη σελίδα Pc Health πρέπει να είναι εάν θυμάμαι, κάπου έχει δυο επιλογές, μια να ενεργοποιήσεις το Smart Fan και το άλλο να αλλάξεις mode. Το πρώτο το βάζεις enabled και το δεύτερο auto.

Reaction score
3
Ναι, ετσι ειναι και απο προηγουμενως.
Τωρα που ανοιξα τον υπολογιστη,οι στροφες ξεκινησαν απο 1680
Καλες ειναι αλλα οχι οπως παλια. Θα δω βεβαια και αργοτερα οταν ζεσταθει το μηχανημα.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.610

Όπως γράφει το βιβλίο οδηγιών (τελευταία παράγραφος σελ.55 και 1η παρ. σελ. 56), το cpu smart fan control πρέπει να είναι ενεργοποιημένο, ώστε ο ανεμιστήρας να μη λειτουργεί στο μέγιστο των στροφών του. Με αυτήν τη ρύθμιση ενεργό, το cpu smart fan mode έχει τρεις επιλογές, από τις οποίες η αυτόματη αφήνει στο bios τη βέλτιση ρύθμιση των στροφών, αναλόγως του φόρτου του επεξεργαστή. Αν αυτή η ρύθμιση κάνει τον ανεμιστήρα θορυβώδη, επίλεξε PWM, αφού ο εργοστασιακός ανεμιστήρας του επεξεργαστή υποστηρίζει σίγουρα PWM. Έχοντας το σύστημα σε αυτήν την κατάσταση, όπως λέει ο κατασκευαστής, μπορείς να ρυθμίζεις την ταχύτητα του ανεμιστήρα με το EasyTune, κατεβάζοντάς τον σχετικά χαμηλά. Φαντάζομαι πως με 1000rpm ο επεξεργαστής δεν θα έχει πρόβλημα υπερθέρμανσης, τουλάχιστον σε απλές δουλειές, σερφάρισμα 4-5 σελίδων ή γράψιμο στο Word ας πούμε...

Reaction score
3
Σε ευχαριστω παρα πολυ
Αρχιζω τη μελετη
Το περιεργο ειναι οτι αλλαξα τη ψυκτρα της ΙΝΤΕΛ γιατι εκανε πολυ παραπανω θορυβο.
Εβαλα μια aftermarket υψους 16cm και το βισματακι της εχει τεσσερις τρυπουλες.
Γι'αυτο υποθετω οτι κανει και PWM
Αυτο που με τρελαινει ειναι οτι πριν το πειραξω ξεκινουσε απο 1300 (πολυ καλο) και εφτανε μεχρι 1600 και το βραδυ δεν ακουγοταν σχεδον καθολου με κλειστη την ενταση.
Τωρα ξεκιναει απο τις 1650
Παντως θα ακολουθησω τις οδηγιες σου και θα ενημερωσω

EDIT : τον επεξεργαστη Ι3-540 τον εχω δοκιμασει και χωρις ανεμιστηρα για περιπου μιση ωρα και φθανει τους 45 βαθμους. Αλλα ανεβαινει και η θερμοκρασια της 5750 Fanless που απο max 50 φθανει τους 62-65 και πλεον κλεινω τον υπολογιστη και ξαναβαζω τον ανεμιστηρα της ψυκτρας...........

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
39.484

Που άλλαξες ψύκτρα, θερμοαγώγιμη πάστα, έβαλες?

Reaction score
3

Που άλλαξες ψύκτρα, θερμοαγώγιμη πάστα, έβαλες?
Βεβαια,εδω και τρεις μηνες περιπου που στηθηκε το HTPC η ψυκτρα των 16cm ειναι στη θεση της.
Απλα πειραματιζομαι με τον ανεμιστηρα της σε θεση ON-OFF>
Παντως ακολουθησα τη συμβουλη του Κωστα και μολις ξαναεβαλα μπροστα το computer οι στροφες ξεκινησαν απο τις 1720 σε θεση PWM.
Εχω θολωσει τελειως,γιατι δεν βλεπω επιλυση του προβληματος μου.
Και αυτο που λεει ο Κωστας,να βαλω 1000 στροφες μεσω easytune δυστυχως δεν βλεπω τετοια επιλογη

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.523
Members
38.456
Νεότερο μέλος
citizen$