Crossover

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.622
Reaction score
12.187
Τέλος πάντων θα του πω να βγάλει τους πυκνωτές και να δοκιμάσουμε να βάλει τα crossover των ηχείων γιατί απ' ότι κατάλαβα κάθε ηχείο έχει τις ιδιομορφίες του και μπορεί να μην κάνει σωστό διαχωρισμό με πυκνωτή.
Τα tweeters από τα διαιρούμενα συστήματα έχουν δυνατότητες μόνο για υψηλό σημείο διαχωρισμού, πάνω από 3500 Hz συνήθως, και με υψηλή κλίση τουλάχιστον δεύτερης τάξης. Ένας σκέτος πυκνωτής θα στείλει το tweeter σου αδιάβαστο, όταν ανεβάσεις ένταση για λίγη ώρα.

Ο ενισχυτής σου δεν έχει δυνατότητα να διαχωρίσει τις συχνότητες σε ένα δίδρομο σύστημα. Αυτό που σου είπε ο τεχνικός δεν ισχύει. Χρειάζεσαι οπωσδήποτε το κύκλωμα διαχωρισμού της εταιρίας.
 

Μηνύματα
14.871
Reaction score
20.417
Α. Συμφωνώ σε όλα, αλλά μετά από καιρό εμφανίζει σκουριά γιατί καμία πόρτα δεν είναι στεγανή.
Β. Συμφωνώ εκτός από τη θερμόκολλα.
Γ. Διαφωνώ, παίζει πιο μαλακά με 1ης τάξης κι όχι σκληρά με 2ης τάξης, επίσης το φίλτρο φτιάχτηκε για να παίζουν τα 2 μεγάφωνα το ένα δίπλα στο άλλο γι αυτό κι έχουν ανεστραμμένη πολικότητα στο τουίτερ. Επίσης όταν τα 2 μεγάφωνα έχουν αυτές τις μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους η διαφορά φάσης μεταξύ τους είναι μεγάλη. Με 1ης τάξης το σφάλμα δεν περνάει τις 45 μοίρες..
Με πυκνωτή ΜΚΡ κάνεις ωραιότατα τη δουλειά σου κι αφήνεις ελεύθερο το μιντμπας. Ο λόγος είναι ότι αυτό κάνει cut off από τους 2Κ και κάτω on axis, βάλε ότι είναι υπό γωνία που το cut off κατεβαίνει κι άλλο, βάλε ότι έχει μπροστά του ένα καπάκι πλαστικό της ταπετσαρίας, βάλε και το πόδι του ανθρώπου οπότε κατεβαίνει συχνοτικά τουλάχιστον άλλους 500 κύκλους.

Σε σπάνιες περιπτώσεις δουλεύει καλύτερα το crossover έναντι του πυκνωτή.
αυτό που λες μπορεί να ισχύει μπορεί και όχι κατά περίπτωση (αυτοκινήτου και μεγαφώνων) και προφανώς με δοκιμή που κάποιος έχει την διάθεση να κάνει και την ικανότητα να την αξιολογήσει - "πάρτε ενεργά".
ο κύριος λόγος όμως είναι πρακτικός , γιατί είναι γνωστό οτι οι συνάδελφοι σου είναι 19 στους 20 κατ επίφαση εγκαταστάτες και απλά τοποθετούν και συνδέουν μεγάφωνα σε αυτοκίνητα.
αυτά τα μαλακά και σκληρά πλέον μου είναι αδιάφορα . Μου φαίνεται τουλάχιστον αστείο να μιλάμε για το αν το μαμά crossover είναι μαλακό/σκληρό κλπ όταν αφορά εγκατάσταση πίσω από την εργοστασιακή γρίλια. Προσωπικά θα προτιμούσα το μαμά 2ης τάξης (σε ένα σετάκι των 200 ευρώ και πάνω τουλάχιστον με αξιοπρεπή υλικά και ελπίζω αξιοπρεπή σχεδιασμό) ώστε να έχω μια ψευτοδυνατότητα να κόψω 3dB το tweeter που προφανώς θα μπει πολύ πιο κοντά μου από ότι το woofer. μεσαία έτσι και αλλιώς σε εργοστασιακές θέσεις και πίσω από εργοστασιακή γρίλια είναι καμένη υπόθεση.
ΥΓ σχετικά με το Β αγαπημένο υλικό των "συναδέλφων" σου για δεκαετίες - ευτυχώς βγαίνει με οινόπνευμα.
 

Car_Audio_Test

Επαγγελματίας
Editor
Μηνύματα
2.281
Reaction score
853
Ο καθένας κάνει τις επιλογές του προς όφελος του καλύτερου ήχου και για την τσέπη του καταναλωτή. Έχω κάνει άγνωστο αριθμό δοκιμών και ακροάσεων και μετρήσεων για να φτάσω σε αυτό το συμπέρασμα.
Καλές γιορτές να έχουμε!
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.318
Μηνύματα
2.858.394
Members
37.893
Νεότερο μέλος
tassos249
Top