Digital Cinema στην Panasonic TM900

Reaction score
54
Απάντηση: Digital Cinema στην Panasonic TM900

Η αναπαραγωγή που έγινε; Στο λάπτοπ; Με τι πρόγραμμα; Στα 50i μάλλον πρόβλημα στην απόπλεξη υποψιάζομαι.

Το πρόγραμμα το κατέβασα, το εγκατέστησα, αλλά δεν πρόλαβα να το δοκιμάσω.
Πάντως αυτός είναι ο σωστός δρόμος. Trial and error σε άψογα Ελληνικά. Γιάννης (και το 7 καμιά σχέση με τη θύρα 7).

Reaction score
0

Μεταφράζω "Trial and error" = "Τράϊαλ εντ έρορ" (Προς διευκόλυνση τυχόν ενδιαφερομένων !)
Η αναπαραγωγή έγινε στο WMP στο λάπτοπ μου. Μάλλον έχεις δίκιο ότι το πρόβλημα πρέπει να είναι στην απόπλεξη. Το ίδιο βιντεάκι το έκανα MPEG-4 (εδώ τα properties δείχνουν 25p) και έχω πάλι το "πριονωτό" στην κίνηση (αναμενόμενο αφού "έπεσαν" τα fps) αλλά δεν έχω κυματισμούς. Δηλ. όπου έχω απόπλεξη, έχω και θαλασσοταραχή(!). Αύριο θα τα παίξω και στην TV μέσω USB (θα χρειαστεί να καταργήσω το Η.264 - το έχω ξανακάνει) για να δούμε τι γίνεται και εκεί.
Μήπως έχεις να μου προτείνεις άλλο player ? (Και εγώ, άψογα Ελληνικά:405: )
Προσεχώς : ...και άλλα τεστάκια !

Reaction score
0

Καλησπέρα.
"Ένα μικρό βίντεο 10 δευτερολέπτων στα 50 p, δοκίμασε να το εξάγεις στα 25 και μετά στα 50p. Αν δεν υπάρξει ποιοτική διαφορά κατά την αναπαραγωγή, τότε το πρόγραμμα μας εξαπατά..."

Γιάννη, επανέρχομαι πιστεύοντας ότι μετά το προηγούμενο τεστάκι (εξαγωγή στα 50p : καμιά απώλεια, εξαγωγή στα 25 - είτε 24p - τότε : απώλεια στην κίνηση) καταλήγουμε ότι το Power Director δεν χάνει πληροφορία κατά την επεξεργασία, παρόλο που στην time line εμφανίζει τα "μισά" fps. Τώρα, γιατί και πώς το κάνει μάλλον θα παραμείνει μυστήριο ! (Αλλά είναι και ήσσονος σημασίας)

Σχετικά με τα players, δοκίμασα GOM, VLC, MPC Home Cinema , και DIVX. Την καλύτερη απόδοση είχαν το MPC Home Cinema και το WMP. Πάντα όμως στα "i" είχα τους "κυματισμούς"

Σχετικά με την TV, τα μετατρέπω σε AVI MPEG4 μέσω AVS Video Converter, ο οποίος υποχρεωτικά μετατρέπει και τα "i" σε "p". (Το Η.264 δεν το παίζει).
Εδώ έχω παντού ομαλή κίνηση. Λείπει από όλα τα βιντεάκια το "πριονωτό" ασχέτως αριθμού fps ! Επίσης, τα αρχεία που τα είχα ήδη μετατρέψει σε "i", δηλ ο AVS Video Converter τα "βρήκε" "i" και τα μετέτρεψε σε "p", αυτά εξακολουθούν να έχουν "κυματισμούς" και χειρότερα στο μικρότερο BitRate.

Πράγματι, τα 50p είναι προβληματικά στην επεξεργασία.

Μένει, τα αρχικά βιντεάκια να τα κάνω AVI μέσω Power Director για να δούμε τι "δείχνουν" στην TV.

Μένει, να γίνουν τα ίδια τεστάκια αλλά με βιντεάκια που θα γράψει η κάμερα σε 50i αντί 50p.

Μένει, όλα τα παραπάνω να γραφούν σε δισκάκια για να δούμε κατά πόσον επιρεάζονται από τις διάφορες μετατροπές.

Μένει να ερευνηθεί περαιτέρω εκείνο το "έρμο(!)" το Digital Cinema. Θυμάσαι που έγραψες ότι στο internet αναφέρεται οτι η TM900 γράφει και σε 24p ? Λοιπόν, το αγγλικό Site της Panasonic το λέει σαφώς ότι η κάμερα γράφει σε 50p, 50i και 25p (24p το αμερικάνικο). To αντίστοιχο ελληνικό αναφέρει μόνο 50p και 50i. Η δική μου TM900, αν και την πήρα από Αγγλία (μέσω internet από SimplyElectronics) φαίνεται μάλλον να "αγνοεί" τα 25p. Άραγε ελάττωμα ? διαφορετική παρτίδα ? εγώ κάτι δεν κάνω καλά ? (Ξέρω, ξέρω μου έχει γίνει εμμονή !)

Μένει ...
Μένει ...
Μένει ... φίλε Γιάννη να δούμε πότε θα φτάσεις στα όρια της υπομονής σου ! Για εμένα, όλη αυτή η "κουβέντα" δεν είναι μόνο χρήσιμη, αλλά και πολύ ευχάριστη. :107: Ελπίζω οτι θα υπάρχουν και άλλοι που θα το βλέπουν έτσι !

Reaction score
54

Φίλε μου δεν κάνω υπομονή και για μένα η κουβέντα είναι ευχάριστη. Απλά έτυχε εγώ να είμαι πρώιμος εραστής της εικόνας από τα 13 μου χρόνια με κινηματογραφικές μηχανές λήψης και αργότερα βιντεοκάμερες.
Αυτή εδώ ήταν η τέταρτη και πιο αγαπημένη κινηματογραφική κάμερα super8, που την πήρα στα 15 μου. Ήμουν πια αρκετά ώριμος, για να μην θέλω να γυρίσω τον Ταρζάν, όπως ήθελα στα 10 μου...

Αλλά, ας πάμε στα δικά σου.
Στο διαδίκτυο έχω διαβάσει πολλές μπούρδες για μηχανήματα που έχω, ή απέκτησα μετά. Πολλοί είναι οι λεγόμενοι κουτάκηδες ριβιούερς, που γράφουν κριτική χωρίς να ανοίξουν το κουτί. Άλλοι πάλι δεν έχουν δει ποτέ τη συσκευή και γράφουν για ανύπαρκτες δυνατότητες. Και κάποιοι δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Πιστεύω (ακράδαντα μπορώ να πω) ότι η δική σου κάμερα γράφει 25p.
Ίσως πρέπει να βρεθούμε από κοντά.

Reaction score
54

Μπορεί να μας συνδράμει και ο Exile. Πού είσαι εσύ φίλε;

exile

Videocameras
Reaction score
4.511

Παρων κ.Προεδρε...
Αν ειναι να πιουμε και τιποτις ,τοτε οκ...

Κανονιστε πότε θέτε κι ειμαι μεσα...
Εχομεν και νεα φρεσκοτατα...:615:

Reaction score
0

:626: Συμφωνώ και επαυξάνω είτε για καφέ είτε για κάτι πιο... τερψιλαρύγγιον(!) αν και δεν μπορώ να πιώ (δεν είμαι ξενέρωτος, αλλά έχω κάποια προβληματάκια υγείας - ότι έχεις καλό είνα!). Εκτός από αύριο (λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων) είμαι "μέσα" για οποτεδήποτε.

Reaction score
54

Καλά μη νομίζεις και στο νιάτο τον Exile, μπύρα χωρίς αλκοόλ ή καφέ ντεκαφεϊνέ θα προσφέρουμε.Μην παρασύρουμε την νεολαία :136::145::405:

Reaction score
0

:444: Σωστά, σωστά. Πρώτο μέλημα των μεγαλυτέρων είναι η αποτροπή της νεολαίας από την οδό της απωλείας:140::405:

Reaction score
0

Καλησπέρα !
Επανέρχομαι με κάποιες "παρατηρήσεις".
Με την κάμερα έγραψα 1920χ1080 50p :
1. Το Corel VideoStudio Pro X4 trial δουλεύει πιο "άνετα" από το Power Director 10 που κολλάει. Επίσης κάποιες φορές τα δισκάκια που παράγονται από το P.D. δεν παίζουν στο DVD player (δεν μπόρεσα να εντοπίσω το πότε και το γιατί).
2. Όταν δημιουργώ file αντί DVD τότε αυτό παίζει στην TV μόνο αν έχει γίνει MPEG-4 (name.mp4),
αλλά με τρέμουλο στην κίνηση, όταν είναι από το Corel ενώ αρκετά σταθερό όταν είναι από το P.D.
3. (και βασικότερο για εμένα). Όταν δημιουργώ δισκάκια AVCHD (στα απλά DVD είναι εμφανής η διαφορά στην ποιότητα) είτε από το Corel είτε από το P.D. η κίνηση είναι καλή αλλά : Όπου υπάρχει κοντράστ (σε άψογα Ελληνικά:421:) εμφανίζεται ένα φωτεινό περίγραμμα. π.χ. σε μια κορυφογραμμή, τα κάγκελα πίσω από την μπαλκονόπορτα είναι "τυλιγμένα" από μια φωτεινή λεπτή γραμμή όπως και κάποια ξερά σκουρόχρωμα κλαδιά που βρίσκονται μπροστά σε ανοιχτόχρωμο τοίχο. Αυτό εμφανίζεται μόνο στα δισκάκια και όχι στα files και μόνο όταν παίζουν στο BluRay ενώ στο laptop συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, δηλ. κακή κίνηση αλλά χωρίς φωτεινό περίγραμμα.
Αυτά ...επί του παρόντως !

Reaction score
0

:409:Διόρθωση τελευταίας γραμμής (επί του πιεστηρίου !) :

Αυτά ...επί του παρόντος ! :422:

Reaction score
54

Καλημέρα Άρη.
Μπλέξιμο ε;
1.Η ασυμβατότητα των dvd, που παράγουν κάποια προγράμματα με τα dvd player είναι γνωστή από χρόνια, αλλά παρόλο που το dvd ως μέσο έφτασε στην δύση του δεν μπαίνουν στον κόπο να τα βελτιώσουν. (Αν χρησιμοποιήσεις το Nero για εγγραφή, μάλλον θα εξαλειφθούν και τα προβλήματα.)
2.Με τι τρόπο αναπαράγονται τα αρχεία βίντεο στην τηλεόραση; Έχω την εντύπωση ότι η τηλεόρασή σου διαθέτει υποδοχή κάρτας μνήμης και παίζει από εκεί, οπότε υποβάλλεσαι στους περιορισμούς των αρχείων, που μπορεί να παίξει η tv. Αν το λάπτοπ έχει έξοδο hdmi θα μπορούσες να το συνδέσεις απευθείας στην tv και να παίζεις ό,τι θες. Πάντως η ποιότητα των mp4 διαφέρει από πρόγραμμα σε πρόγραμμα, ανάλογα και με τον χρησιμοποιούμενο codec.
3. Με την τελική μετατροπή σε avchd το αρχείο επανασυμπιέζεται με χαμηλότερο bitrate ,όπως έχουμε πει. Φυσικά και η ποιότητα σε σχέση με το dvd είναι ανεβασμένη, αφού η ανάλυση παραμένει στα 1920 Χ 1080, σε σχέση με την ταπεινή 720 Χ 576 ανάλυση του dvd. Το halo effect, δηλ. τα φωτεινά περιγράμματα, σαν φωτοστέφανα που βλέπεις, μπορεί να οφείλονται στην συμπίεση, στη χρήση κάποιου φίλτρου sharpness , στο bluray player που έχεις, που ίσως έχει εξ ορισμού τονισμένο το sharpness (αν έχει ρυθμιστικά απενεργοποίησέ το), ή εν τέλει δεν διαπρέπει στην αναπαραγωγή avchd.
Το γεγονός ότι εξαφανίζονται όταν τα ταινιάκια παίζουν στο λάπτοπ δείχνει ότι μάλλον είναι θέμα hardware του bluray player.
Η σπαστή κίνηση από την άλλη στο λάπτοπ, μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη επεξεργαστικής ισχύος (μάλλον απίθανο για i5), στην κάρτα γραφικών, στο πρόγραμμα αναπαραγωγής, σε κακές ρυθμίσεις του προγράμματος. Η οθόνη του λάπτοπ έχει ανάλυση 1920Χ1080 ή μικρότερη, όπως 1280Χ800;

Reaction score
0

Λοιπόν φίλε Γιάννη, μπλέξιμο αλλά ρίχνεις "φως στο τούνελ" και από την μεριά μου ατέλειωτα τεστάκια (προς το παρόν έχω κάψει καμιά 20αριά δισκάκια χώρια τα αρχεία) και σιγά - σιγά ξεκαθαρίζει το τοπίο (ή έτσι νομίζω !).
1. Τα DVD τα έγραψα με Corel VideoStudio και Power Director. Από προγράμματα καψίματος έχω το Ashampoo Burning Studio 10. Θα δοκιμάσω να γράψω με αυτό. Το Nero δεν το έχω και δεν είμαστε για αγορές. Άλλωστε αποφάσισα να αγοράσω το Corel (δικαιώνεται η σύστασή σου για το Corel).
2. Στην TV παίζουν τα αρχεία μέσω USB stick (προφανώς το ίδιο αν ήταν μνήμη). Το λαπτοπ έχει hdmi οπότε μένει στις εκκρεμότητες μια δοκιμή. Η ανάλυση της οθόνης είναι 1366χ768. Η κάρτα γραφικών είναι NVIDIA GeForce GT 540M 2Gb. Η αναπαραγωγή έγινε με WMP και mpc-hc64.
3. Στο τέλος το καλό ! Πράγματι το halo effect (μαθαίνω γρήγορα !) οφείλεται στο sharpness του μέσου αναπαραγωγής. Το BluRay δεν έχει σχετική ρύθμιση αλλά έχει η TV και ήταν ρυθμισμένο "ψηλά". Μόλις το απενεργοποίησα, αντίο φωτοστέφανα και halo effects :626:
Κλείνω λοιπόν απόψε πανευτυχής !!!

Reaction score
54

Χαίρομαι φίλε μου.
Κάνε και τη δοκιμή - σύνδεση λάπτοπ -τηλεόρασης και νομίζω πως θα έχεις και άλλα ευχάριστα νέα (τέλος οι μετατροπές).
Αλλιώς κατεβάζεις τον "the kmplayer", που έχει άπειρες ρυθμίσεις και θα βρεθεί η λύση.

Reaction score
0

Προβληματισμών συνέχεια...
Σήμερα τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο καλά!
Η σύνδεση laptop με TV είχε το ίδιο αποτέλεσμα με την οθόνη του laptop. Ότι και όπως έπαιζε στο laptop το ίδιο συνέβη και στην TV, η ίδια σπαστή κίνηση. Νομίζω ότι μπορούμε να συμπεράνουμε ότι δεν φταίει η οθόνη αλλά το σήμα που φτάνει στην οθόνη. Οπότε ή πρόβλημα στην κάρτα γραφικών ή πρόβλημα στα players (δεν γίνεται όμως να είναι ΟΛΑ προβληματικά, κατέβασα και το kmplayer) ή κάτι παίζει με τις ρυθμίσεις, όπου προσπάθησα αλλά "χάθηκα" μέσα στις πραγματικά "άπειρες" επιλογές. Θα ήθελα φυσικά να πετύχω καλή εικόνα και στο laptop χωρίς αυτό να είναι ο κύριος στόχος μου. Βεβαίως, είμαι ικανοποιημένος αφού κατάφερα (καταφέραμε, πιο σωστά !) να γράψω δισκάκια για το BluRay με καλή εικόνα. Εδώ φυσικά γεννάται νέος και ατέρμων κύκλος tests επάνω στην κάμερα ώστε να κατανοήσω πως επιρεάζουν οι διάφορες ρυθμίσεις, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, την τελική εικόνα!

Reaction score
54

Για αρχή , και ενώ έχεις ανοίξει τον kmplayer, κάνε δεξί κλικ πάνω στην οθόνη (εντός του παραθύρου του kmplayer) και από τις ρυθμίσεις Video(advanced) επέλεξε το super speed mode. Κατά πάσα πιθανότητα θα είναι αποτελεσματικό (χωρίς να παραβλέπουμε επεξεργαστική ισχύ και κάρτα γραφικών).
Αν δεν σου εμφανίζει το Video(advanced), πήγαινε στο Options και ενεργοποίησε το Advanced menu (και θα εμφανιστεί το Video(advanced).
Όσο για τις ρυθμίσεις, όπως πολύ σωστά λες, χρειάζονται δοκιμές για να πάρεις, εν τέλει, αυτό που αρέσει στα δικά σου μάτια.

Reaction score
0

Καλησπέρα, καλησπέρα.
Γιάννη, ενεργοποίησα το super speed mode στο kmplayer αλλά και πάλι τίποτα. Εδώ ήρθε μια αναλαμπή στη μνήμη μου:113: : Όταν ανακάλυψα το AVSite, πριν λίγο καιρό και πριν γίνω μέλος, είχα διαβάσει κάτι για σπαστή κίνηση στα sticky του exile. Έψαξα και βρήκα : στο thread "Βιντεοκάμερα και λειτουργίες" στο κεφάλαιο "Video Camera Shutter" γράφει : "Μια παρενεργεια στις μεγαλυτερες ταχυτητες ειναι οτι η κινηση φαινεται σπασμωδικη". Προσπάθησα λοιπόν να το εξηγήσω σύμφωνα με αυτά που απεκόμισα από τον διάλογό μας και ιδού που κατέληξα (θα ήθελα την άποψή σου για το κατά πόσον στέκει ο παρακάτω συλλογισμός) :
Έστω ότι βιντεοσκοπούμε μια φόρμουλα που περνάει μπροστά από την κάμερα και τρέχει με 360 χλμ / ώρα δηλ. 360000 m / 3600 sec δηλ. 100m / 1sec. Βιντεοσκοπούμε με 50p δηλ. 50καρέ / 1sec δηλ. ο χρόνος από το ένα καρέ στο επόμενο είναι 1/50 sec. Η απόσταση που θα διανύσει η φόρμουλα σ' αυτόν τον χρόνο, δηλ. στο 1/50 sec, είναι 100 χ 1/50 = 2m (αφού στο 1 sec διανύει 100m). Αν έχουμε ταχύτητα κλείστρου 1/50 σημαίνει ότι σε ένα καρέ θα γραφεί η φόρμουλα κατά 2 μέτρα "μακρύτερη" αφού θα καταγράφεται συνεχώς η "διαδρομή" της στα 2 μέτρα (και βέβαια με πολύ "μουτζούρα"). Το επόμενο καρέ θα καταγράψει την φόρμουλα από εκεί που σταμάτησε το προηγούμενο καρέ, και πάλι κατά 2 μέτρα "μακρύτερη" κ.ο.κ. Οπότε θα έχουμε απόλυτα συνεχή κίνηση της "μουτζούρας" ! Αν τώρα ρυθμίσουμε την ταχύτητα κλείστρου στο 1/5000 (δηλ. 100 φορές μικρότερος ο χρόνος έκθεσης) τότε η φόρμουλα θα καταγραφεί διανύοντας 2 cm (ας πούμε ότι πρακτικά είναι "παγωμένη" η εικόνα). Στο επόμενο καρέ (μετά από 1/50 sec) θα έχει διανύσει 2 μέτρα (για την ακρίβεια 1,98 m) και μόνο τότε θα ξανακαταγραφεί (πάλι με χρόνο έκθεσης 1/5000). 'Αρα κατά την διάρκεια του βίντεο η φόρμουλα θα εμφανίζεται αρκετά καθαρή αλλά με gap (αχ αυτά τα άψογα ελληνικά!) 2 μέτρων. Ιδού λοιπόν η σπαστή ή τρεμουλιαστή ή "πριονωτή" κίνηση ! Επίσης είναι πια προφανές ότι όσο γρηγορότερη κίνηση τόσο πιο τρεμουλιαστή εικόνα (πράγμα το οποίο διαπίστωσα και εγώ στην πράξη) και όσο πιο μεγάλη (γρήγορη) ταχύτητα κλείστρου τόσο πιο καθαρή αλλά πιο τρεμουλιστή εικόνα. Και αυτό το τελευταίο το είδα στην πράξη : Όπου είχα περισσότερο φως, άρα η κάμερα ρύθμιζε αυτόματα μεγαλύτερη ταχύτητα, είχα και περισσότερο τρέμουλο αλλά πιο καθαρό θέμα. (Ένα καλό τεστάκι θα είναι να τραβήξω το ίδιο με χειροκίνητη ρύθμιση του κλείστρου).
Τώρα βέβαια "καλά" όλα τα παραπάνω και εξηγούν το τρέμουλο στην αναπαραγωγή των αρχείων. Δεν εξηγείται όμως, όταν "γίνουν" DVD (AVCHD), γιατί ομαλοποιείται η κίνηση ...:139::609:
Αν ο συλλογισμός αυτός κάπου "χάνει" θα σε παρακαλούσα να μου το πείς...

Reaction score
54

Εκτός θέματος: Τι να κάνουμε με την γλώσσα μας; Θέλουμε να τα γράφουμε όλα στα Ελληνικά, αλλά η κρατούσα κουλτούρα μας επιβάλλει την ορολογία της...
Ο Exile πάντως σήμερα με ρώταγε πότε θα πραγματοποιήσουμε εκείνη την συνάντηση, δεν τον σκέφτηκες τυχαία λοιπόν... Τα μεγάλα πνεύματα...

Κάνεις σωστούς συλλογισμούς μεν ,αλλά πιστεύω ότι το πρόβλημα βρίσκεται στον υπολογιστή.
Οι κάμερες, σε αντίθεση με τις φωτογραφικές, δεν αλλάζουν τόσο εύκολα την ταχύτητα του (ηλεκτρονικού) κλείστρου, με το 1/50 να είναι όχι μόνο η πάγια, αλλά και η συνιστώμενη ταχύτητα.
Περισσότερο το διάφραγμα ανοιγοκλείνουν, ενίοτε μάλιστα απότομα. Αν παρατηρήσεις τις ταινίες στον κινηματογράφο, θα δεις ότι και εκεί θολώνει η κίνηση, όταν πχ τρέχει ένα αυτοκίνητο. Ορισμένες φορές μάλιστα που η κάμερα κινείται γρήγορα προκαλεί μικροζαλάδες. Άλλο όμως το θόλωμα και άλλο τα σπασίματα στην κίνηση.
Υπόψιν ότι αν ορίσεις μια ιδιαίτερα μεγάλη ταχύτητα στην κάμερα θα έχεις φωτεινές απώλειες, αφού θα περνάει ένα κλάσμα του φωτός από τον φακό. Αλλά τα πειράματα, πάντα, μόνο καλό κάνουν, γνώση και εμπειρία προσφέρουν.
Πρέπει να κανονίσουμε σύντομα την συνάντηση που είπαμε, να φέρω και μια κάρτα μνήμης να τραβήξουμε ένα ,δυό πλάνα, να τα δω και γω σε δικό μου υπολογιστή, να δω πώς παίζουν, για να μην κάθομαι και γράφω πιθανότητες πιθανοτήτων.

Πάντως ο exile θα χαρεί να σε διαφωτίσει, αφού εγώ δεν τον αφήνω να μιλάει πολύ. Συνεχώς τον διακόπτω και απλά συνεχίζω να μιλάω εγώ...

Reaction score
0

Ναι, ναι, και εγώ θα ήθελα την συνάντηση. Οπότε Γιάννη, πέφτει το μπαλάκι σε εσένα να την συντονίσεις. Ίσως να ήταν ευκαιρία αυτό το τριήμερο αλλά βλέπεις είμαι και χαζομπαμπάς... !:107:
Ίσως το next weekend ?
Όσο για την γλώσσα μας και την ορολογία έχεις απόλυτο δίκιο αλλά μου αρέσει να αστειεύομαι λίγο...:142:

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.809
Members
38.497
Νεότερο μέλος
Κωνσταντίνος Παντός