DIY-Ενισχυτής Gainclone (40W/8Ω & 65W/4Ω)

Μηνύματα
398
Reaction score
1.206
Γι αυτούς που χρειάζονται έναν ενισχυτή μέσης ισχύος, χωρίς δυσκολίες κατασκευής (ταιριάσματα ημιαγωγών), χωρίς ρυθμίσεις (ρεύμα ηρεμίας και DC-offset εξόδου) και πολύ καλό ήχο, προτείνω την ακόλουθη κατασκευή.
Στηρίζεται στο ολοκληρωμένο κύκλωμα LM3886, το οποίο έχει υποδεχθεί και αποδεχτεί η κοινότητα των ερασιτεχνών, έχοντας «χτίσει» πάνω του μια ολόκληρη «φιλοσοφία» κατασκευής ενισχυτών υπό το γνωστό προσωνύμιο GAINCLONE AMPLIFIER.
Αλλά και πολλές διάσημες εταιρίες στήριξαν πάνω του τη φήμη τους, όπως η JEFF ROWLAND παλαιότερα και η MOONRIVER πρόσφατα.
Για το θέμα της ψύξης του ενισχυτή ισχύει πως η ψύκτρα πρέπει να έχει ικανές διαστάσεις κι όχι να περιορίζεται σε μια απλή αλουμινογωνιά, μια κάκιστη πρακτική που με λύπη έχω δει και σε ιδιοκατασκευές αλλά και σε εργοστασιακές=MOONRIVER.
Σε περίπτωση διενίσχυσης (bi-amp) των ηχείων, πρακτικής που εκτιμώ αφάνταστα, οι όποιες αρετές του ενισχυτή θα «ξεδιπλωθούν» σε υπερθετικό βαθμό.
Και ειρήσθω εν παρόδω, δεν εκτιμώ ούτε κατ΄ελάχιστο την πρακτική της διπλοκαλωδίωσης παρά της περίπτωσης που το κροσόβερ τοποθετηθεί εκτός ηχείου και πλησίον του ενισχυτή.
 

Attachments

Last edited:

jpaudio

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
2.007
Reaction score
1.466
Οι φωτογραφίες δείχνουν πολλά περισσότερα του ενός ολοκληρωμένα, φαντάζομαι, προς επίτευξη υψηλής ισχύος (ο J.R. αγγίζει τα 150 W/ch). Δεδομένης της γενικά χαμηλής ευαισθησίας των ηχείων της εποχής, καλό θα ήταν να αυξάνονταν η ισχύς κοντά στα 100 Watts (έστω και με μια μικρή αύξηση της δυσκολίας κατασκευής...)
 

platon

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
2.276
Reaction score
1.356
Σαν ηχος γενικα τα gainclone πως στεκονται σε σχεση με τις αλλες τοπολογιες και κυριως με τα FirstWatt του Pass?
 

Μηνύματα
398
Reaction score
1.206
πολλά περισσότερα του ενός ολοκληρωμένα, φαντάζομαι, προς επίτευξη υψηλής ισχύος
Πολύ σωστά! Δύο τριάδες IC παράλληλα και οι δυο τριάδες σε "γέφυρα". Το αυτό και για το άλλο κανάλι.
Άρα 6 IC για κάθε κανάλι. Το σύνολο 12 IC στο stereo. Μιλάμε για τον ενισχυτή της JR.
H χρήση πολλών ολοκληρωμένων για την επίτευξη υψηλής ισχύος είναι παρακινδυνευμένη σχεδιαστικά (το offset εξόδου κάθε ανεξάρτητου ολοκληρωμένου, "αντιπαλεύει" με τις αρνητικές αναδράσεις των υπόλοιπων), δεν προσφέρει ανώτερη ηχητική ποιότητα και κοστίζει το ίδιο με τον αντίστοιχης ισχύος ενισχυτή με διακριτά τρανζίστορ.
Δεδομένης της γενικά χαμηλής ευαισθησίας των ηχείων της εποχής, καλό θα ήταν να αυξάνονταν η ισχύς κοντά στα 100 Watts
Για δίδρομα ηχεία ραφιού ή βάσης κρίνω την ισχύ ως επαρκή. Για τρίδρομα και τρεισημισάδρομα ηχεία δαπέδου συνιστώ τη διενίσχυση. Και για τα τετράδρομα ηχεία δαπέδου, την τριενίσχυση.
Γενικά προτιμώ την πολυενίσχυση από τη χρήση ενός μεγαλύτερης ισχύος ενισχυτή.
 

Μηνύματα
398
Reaction score
1.206
τα gainclone πως στεκονται σε σχεση με τις αλλες τοπολογιες
Επειδή η γνώμη μου (αν και θετική για τον ήχο των LM3886) έχει ίσως μικρή αξία, παραπέμπω στη γνώμη των "ειδικών" επί θεμάτων ποιότητας ήχου:
κυριως με τα FirstWatt του Pass?
Δεν έχω γνώμη για τη σειρά αυτών των ενισχυτών. Οφείλω όμως να δηλώσω πως αντιπαθώ όλες τις σχεδιάσεις που στηρίζονται σε δυσεύρετους ή καταργημένους ημιαγωγούς. Επίσης πως δεν εκτιμώ τους ενισχυτές με ηλεκτρολυτικό πυκνωτή στην έξοδο. Και τέλος πως δε συμπαθώ ιδιαίτερα τον ήχο των mos-FET's ισχύος, οποιασδήποτε τεχνολογίας (lateral ή vertical), συγκριτικά με αυτόν από διπολικά τρανζίστορ ισχύος.
 


Staff online

  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.610
Μηνύματα
2.867.837
Members
37.939
Νεότερο μέλος
geo kok
Top