diy : Ηχειο αναφορας

Reaction score
677
Αυτό που ρωτάω είναι...
Τι αντιλαμβάνεται κάποιος στο άκουσμα των λέξεων <<Ηχείο αναφοράς>>?
Αυτό που λέει η λέξη,τι άλλο;
Μια βάση,κάτι που γνωρίζουμε πολύ καλά και μας βοηθάει να συγκρίνουμε.
Βεβαίως έχει γίνει λίγο λάστιχο η έννοια,αλλά όλοι καταλαβαίνουμε πιστεύω...

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.593
Αυτό που λέει η λέξη,τι άλλο;
Μια βάση,κάτι που γνωρίζουμε πολύ καλά και μας βοηθάει να συγκρίνουμε.
Βεβαίως έχει γίνει λίγο λάστιχο η έννοια,αλλά όλοι καταλαβαίνουμε πιστεύω...
Θα συμφωνήσω απόλυτα στο <<λάστιχο>>.
Να ξεκαθαρίσουμε πως <<ηχείο αναφοράς>> δεν σημαίνει απόλυτο ηχείο, αλλά ένα εργαλείο που εύκολα κάνει αντιληπτές στον εξοικειωμένο ακροατή του, τις όποιες διαφορές προκύπτουν στην ακουστική αλυσίδα.

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.847
.......στο άκουσμα των λέξεων <<Ηχείο αναφοράς>>.......

Ενα τεράστιο κενό στον τραπεζικό του λογαριασμό :whistling:

Reaction score
677
Θα συμφωνήσω απόλυτα στο <<λάστιχο>>.
Να ξεκαθαρίσουμε πως <<ηχείο αναφοράς>> δεν σημαίνει απόλυτο ηχείο, αλλά ένα εργαλείο που εύκολα κάνει αντιληπτές στον εξοικειωμένο ακροατή του, τις όποιες διαφορές προκύπτουν στην ακουστική αλυσίδα.
+1 Και αυτό.
Π.χ.,στην έκθεση ο Θανάσης μας παρουσίασε ένα diy που είχε φτιάξει ακριβώς για να μπορεί να κάνει αυτή την δουλειά.
Ούτε πανάκριβο,ούτε εντυπωσιακό,αλλά εργαλείο,όπως το λες.

Reaction score
677
Έχετε παρεξηγήσει μια θεμελιώδη έννοια...
2. το να σχετίζεται κτ. με κτ. άλλο, το οποίο θεωρείται βασικό: Bάση / άξονας της αναφοράς.
(Λεξικό.)
((
Οι μετρήσεις των λέξεων,είναι πιο μετρήσεις.))

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.756
Τί να πω! Το ηχείο αναφοράς είναι μέτρο σύγκρισης όλων των υπολοίπων ομοειδών του - ομοειδών όσον αφορά τα φυσικά μεγέθη. Επίσης, αυτή ταύτη η έννοια του σημείου αναφοράς βασίζεται στην ευρύτατη αποδοχή του ως τοιούτου. Δοθέντος, δε, ότι το βασικό κριτήριο της κοινής αποδοχής στο hi-fi είναι η τιμή (μέγεθος υποκειμενικό, όχι φυσικό), ένα ηχείο αναφοράς πρέπει να είναι και πολύ ακριβό. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος, ώστε αυτό να χωρέσει στο χοντρό κεφάλι του τυπικού audiophile...

Reaction score
677
Τί να πω! Το ηχείο αναφοράς είναι μέτρο σύγκρισης όλων των υπολοίπων ομοειδών του - ομοειδών όσον αφορά τα φυσικά μεγέθη. Επίσης, αυτή ταύτη η έννοια του σημείου αναφοράς βασίζεται στην ευρύτατη αποδοχή του ως τοιούτου. Δοθέντος, δε, ότι το βασικό κριτήριο της κοινής αποδοχής στο hi-fi είναι η τιμή (μέγεθος υποκειμενικό, όχι φυσικό), ένα ηχείο αναφοράς πρέπει να είναι και πολύ ακριβό. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος, ώστε αυτό να χωρέσει στο χοντρό κεφάλι του τυπικού audiophile...
Αν μιλάς για γενική αναφορά έχεις δίκιο.
Όμως υπάρχει και η προσωπική αναφορά του καθενός,κι αυτό δεν είναι λάθος.
Οπότε μπορούμε να μιλάμε και σε αυτή την βάση.
Πάντως ο πολύς κόσμος το εννοεί όπως το λες.

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.756
...
Όμως υπάρχει και η προσωπική αναφορά του καθενός,κι αυτό δεν είναι λάθος.
...
Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, είναι απολύτως λάθος. Απολύτως. Αυτό είναι ίσως η μόνη γάγγραινα που ταλανίζει το χώρο του hi-fi. Η προσωπική αναφορά του καθενός οδηγεί σε πλήρη αποδιοργάνωση. Disorder. Άντε, να πάρω κι εγώ ένα ταχύπλοο και να ξαμοληθώ στη θάλασσα και να έχω προσωπική αναφορά ταχύτητας το κιλό. Τα πάντα όλα...

Reaction score
677
Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, είναι απολύτως λάθος. Απολύτως. Αυτό είναι ίσως η μόνη γάγγραινα που ταλανίζει το χώρο του hi-fi. Η προσωπική αναφορά του καθενός οδηγεί σε πλήρη αποδιοργάνωση. Disorder. Άντε, να πάρω κι εγώ ένα ταχύπλοο και να ξαμοληθώ στη θάλασσα και να έχω προσωπική αναφορά ταχύτητας το κιλό. Τα πάντα όλα...
Μα εδώ δεν μιλάμε για γενικές κι απόλυτες συγκρίσεις.
Ούτε υπάρχει αυτό το απόλυτο ηχείο που εννοείς.
Και το λίγο απόλυτο,είναι το ίδιο με το πολύ απόλυτο και το καθόλου απόλυτο.
Εκτός αν μιλάμε για κάποιο θεωρητικό,τέλειο μοντέλο.Ή για το εφικτό,αλλά αυτό είναι αλλουνού παπά,πάμε στα νερά της πολιτικής και δεν το θέλουμε.

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.756
Το σημείο αναφοράς δεν μπορεί -και δεν χρειάζεται- να είναι απόλυτο. Πήγαινε σε κάποιο μαγαζί και πάρε ένα ξύλινο μέτρο, και βρες μου έναν -έναν- να σου υπογράψει χαρτί ότι είναι όντως 1 μέτρο.

Reaction score
1.789
Και είχε κατασκευαστεί το Arcos X, το οποίο υπάρχει και σήμερα σαν diy.
ARCOS εχω και εγω. Μηπως θυμασαι τις διαφωνιες μεχρι να υλοποιηθει το προτζεκτ απο προσωπικη πρωτοβουλια των δυο σχεδιαστων του ;;
Εννοω οτι επεφταν στο τραπεζι απο τα μελη διαφορες ιδεες , που αλλοι συμφωνουσαν , και αλλοι διαφωνουσαν.

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.756
Η καλλιέργεια του απολύτου ως σημείου αναφοράς στο hi-fi προϋποθέτει δύο πράγματα. Αμαθείς, ή ημιμαθείς, ή διεφθαρμένους ρηβιούερς και κοντοτσούτσουνους αγοραστές. Και επειδή το hi-fi είναι σπορ πολύπλοκο, ως σύστημα, έχει τείνει προς την υψηλή τιμή ως σημείου αναφοράς, εκεί έχει ισορροπήσει και εκεί λιμνάζει.

Reaction score
1.789
Οσο υπαρχει εξεληξη αλλαζει και η αναφορα!!! Κατι που χθες ηταν αναφορα σημερα απλα ειναι ιστορια.

Reaction score
677
Το σημείο αναφοράς δεν μπορεί -και δεν χρειάζεται- να είναι απόλυτο. Πήγαινε σε κάποιο μαγαζί και πάρε ένα ξύλινο μέτρο, και βρες μου έναν -έναν- να σου υπογράψει χαρτί ότι είναι όντως 1 μέτρο.
Μα όπως το εννοείς εσύ,πρέπει να είναι.(απόλυτο).
Το μαγαζάκι της γειτονιάς μου,δεν έχει τέτοιο μέτρο,οκ.
Υπάρχει όμως τέτοιο μέτρο,και σύμφωνα με αυτό γίνονται και τα υπόλοιπα μέτρα.(Με πολύ ή λιγότερη επιτυχία.)
Τέτοιο ηχείο υπάρχει;

Last edited:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.593
Ομολογώ πως μας μπέρδεψες όλους με το τι τελικά οφείλει να είναι το ηχείο αναφοράς.
Προσωπικά δεν γνωρίζω κάποιον δοκιμαστή ή έντυπο που να έχει στη κατοχή του 30 ζεύγη ηχείων για τις συγκρίσεις του και άλλα τόσο ενισχυτικά και πηγές.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.593
Ποτέ μου δεν ασχολήθηκα αλλά είναι αυτοί που κατά κόρον χρησιμοποιούν αυτά που συζητάμε σαν εργαλεία δουλειάς.
Αν πάμε και στα ηχεία μόνιτορ, που για τους ηχολήπτες είναι εξίσου σημαντικά με τα αυτιά τους, το ίδιο αλαλούμ.
Εντελώς διαφορετικό ηχητικά ένα adam από ένα Genalec ή από ένα KRK ή από ένα Dynaudio.
(Κουίζ... μαντέψτε ποιο από τα τέσσερα δεν ακούγεται:gamer:)

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.643
Members
38.728
Νεότερο μέλος
roberto_portale